Výběr feederu - Začátečník

Ahoj, více jak týden jsem se probíral různými diskuzemi, ale musím přiznat, že z toho zrovna moudrý nejsem. Chtěl bych vás poprosit o váš názor při výběru prvního feederu. Chci s ním lovit převážně na stojatých či mírně tekoucích vodách, max. 40-50 metrů a spíše menší ryby - do 50cm, pro zábavu, z toho mi vyplynulo medium....rozhoduji se mezi následujícími....

Shimano Nexave i s navijákem
http://www.nasoutokushop.cz/shimano-nexave-bx-feeder-medium-3-66m-shimano-nexave-rb-d3848

Sema Cartel
http://www.fishop.cz/produkt/cartel-feeder-medium-330m_3330/

Sema Z-Force
http://www.fishop.cz/produkt/z-force-feeder_3902/

Díky, za názory...
Autor diskuse: XMASSS - Profil , 19.3.2010 feeder - náčiní, doplňky
100 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy. (Začít číst od prvního z nich.)

NT-Mc - Profil | Út 4.5.2010 19:22:32

Tak mnoho zdaru,jsem zvědavej co na svůj první proutek budeš povídat:)

NXMASSS - Profil | Út 4.5.2010 19:16:35

T-Mc >> Díky za vyčerpávající info, nakonec jsem si pořídil SEMA Therapy, o vikendu to jdu prubnout...

NT-Mc - Profil | Út 4.5.2010 18:34:44

Takže vezmu to postupně-Shimano Nexave mám ve výbavě a povím ti že jako feeder nic moc,ovšem dá se použít jako proutek na ultra jemnou přívlač!
Od firmy Sema je Z force naprosto úžasnej,stejně jako X force-tyto proutky rozhodně nesklamou a potěší-co se týče akce sice nic moc,ale výborná signalizace záběru a skutečně něco vydrží!
No a pokud chceš k feeder technice pouze přičichnout a koupit si proutek vyloženě do začátku-o který se vskutku nemusíš bát tak bys mohl zkusit toto:
http://www.rybarskepotreby-obchod.cz/ID01048/pruty​/feeder/pluto_feeder_345
Rozhodně to není prut pro feedraře,který již něco zažil,ale pokud začínáš tak se dá!
Pokud by sis totiš pořídil Nexave od Shimana,tak originál špičky jsou předražený a náhradní špičky na to Z-force jsou taky těžko k sehnání(Protože originál nejjemnější špička je velice jemná a náchilná k poškození)
Tedy jak říkám jako úplně prvního otloukánka bych klidně vzal i to pluto!

NFenri - Profil | Čt 1.4.2010 11:43:02

Já osobně jsem měl feedrů a pickrů asi patnáct, teď testuju 2 nové kousky. Koupil jsem levnější colmic progressive a za tu cenu 1000, Kč je to slušný prut s dobrou akcí ani měkký ani tvrdý a má i pěkné zpracování, pak testuju TFG max power a to už je trochu tužší klacek,ale pracuje pěkně od půlky a má krásné zpracování a seženeš ho kolem 2000, Kč oba jsou ve 3,60 m.

NMacan - Profil | Čt 1.4.2010 11:17:33

Chtěl bych jen poopravit Salamantera ohledně stránek www.fishing-feeder.cz. Nejsou to stránky M.Tychlera ale Vládi Hrabala, který je asi nejlepším feederařem v ČR. Stačí se jen podívat na jeho umístění na závodech za poslední roky. A protože i prodává rybářské potřeby, podívej se na www.lastia.cz. Osobně tam nakupuji už pár let a lepší prodejnu jsem zatím neviděl(a ani ji nehledám :-)

NRomanBA - Profil | Čt 1.4.2010 0:05:42

Nazdar chlapi.Mozete mi poradit?ryby chytam uz dlho-predlho,ale na feder len zacinam.na stojatu vodu som si kupil medium federku.a na rieku Dunaj,som si kupil mikado ultraviolet heavy feder 120g,no a chcem sa vas opytat,ci to uvedene mikado heavy 120g by mohlo byt na rieku dobre.mam v plane chytat s nou na dunaji v bratislave,priamo v prúdoch hlavneho toku.lovena ryba by mala byt mrena,pleskac,podustva,nosal.tak reku,ci mi poradite,ci ta horespomínaná heavy s vrhac.zatazou do 120g postacuje.dakujem vsetkym za vase nazory:-)

NSalamanterus - Profil | St 31.3.2010 18:47:18 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj poradím ti do začátku ještě pár rybářských e - shopů, kde mají pruty, věci na koncové montáže navijáky a však sám uvidíš. Výběr všeho druhu.
http://www.rybarsky-katalog.cz/timar.html - tot je dobré maďarské krmení, lepší je použít ho na řeku než na stoják ale 10 z 10
http://www.bohemiafishing.cz/ - kompletní rybářský prodejní server, krabičky pruty a navijáky.
http://www.feeder-shop.cz/ celkový feederový obchod
http://www.tropicliberec.cz/pruty-feederove-spicky​/ stránka kde se prodávají dobré pruty sensas a je tu široká škála špiček.

NMarxKarl - Profil | St 31.3.2010 18:37:39

Boloň >> zdar - dnes jsem si byl doplnit naky drobnosti v prodejne a neodolal jsem a ten COLMIC VIRTUAL FEEDER jsem si jen tak cvicne vyzkousel a muzu rict ze v ruce mi sedl paradne - pekna akce, povrchova uprava a i celkovej vzhled me docela nadchl...kazdopadne mam o cem premejslet..

Npavel68 - Profil | Ne 28.3.2010 16:07:09

sramas >> V takovým proudu házet kolmo nejde ani s hevíčkem,to je nechytatelný.Prostě musíš postavení rákosky přizpůsobit a pak jde chytat i v pořádným proudu.
Jo - princezna se povedla a doufám že brzy přibude její starší ségra 70+,jsem skromný o)))

Nsramas - Profil | Ne 28.3.2010 15:59:00

pavel68 >> Většinou potřebuju házet kolmo. Takže mi ten proud dělá pytel a ještě to lomcuje s prutem. Možná se kouknu po nějakym hevíčku.
PS: Ta parma je parádní.

Npavel68 - Profil | Ne 28.3.2010 15:23:56

sramas >> U Z.ka u špičky půl a jedna oz záběr detekuje vyloženě tak osm centimetrů špičky a zbytek prutu je v rezervě,tedy víc se neohýbá - tím mám na mysli spíše pickerové chování.Mikado se jaksi mrcasí v mnohem větší délce.
V tom proudu co vidíš běžně chytám s mediem a půl uncovou špícou,jen musíš vůči proudu změnit postavení rákosky,tedy v žádném případě "na kolmo" k proudu,jak je vidět všude,ale šikmo s proudem.Přizvednout tak na 40° a jde to,stačí jenom trošku o těch sílách zapřemýšlet.Ještě jsem nikdy silnější špícu než 1 oz nepoužil...

Nsramas - Profil | Ne 28.3.2010 14:36:41

pavel68 >> Co je prosím fídrové a co pickerové chování?
Viděl jsem dole tu fotku proudu, kde chytáš. Tam bych se s mojí medium rákoskou nechytal. Vždycky mi to mele s celim prutem. Tam chytáš s tim Zetkem? Dík

NRytíř - Profil | Ne 28.3.2010 14:18:06 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

pavel68 >>Mikado je v pohodě,taky si budu asi ještě kupovat ke Cartelu asi ještě jeden feeder a asi Zrovna Mikado.Vidim to na ultrawioleta,to je libovej proutek a 5 špic je taky super.Ještě okouknu ty novy Cartely až přijdou na kram a pak se rozhodnu.Zetko neni špatny,to vůbec netvrdim,ja chtěl jenom neco tvrdšiho,proto jsem po Zetku zvolil Cartel.Za chvili přijdeš Mikadu na chut,to se dostavi samo to mi věř,jsou to přijemne pruty a podobne akci prutům od Semy.Celkově kdybych to měl shrnout,tak dob ry poměr cena=vykon.Ješte k Šimu,to co bych ja chtěl a mě se moc libilo,je Antares AX medium,to je zatim nejlepši feeder co jsem měl v ruce ale je to ranec za prut,jinak Beast a Speed,to neni nic pro mě,to si radši koupim Semu,nebo Mikado.Ale Antik,to je opravdu perla,to s čim jsem zatim měl možnost srovnat,to už neni žadna guma.

Npavel68 - Profil | So 27.3.2010 22:42:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rytíř >> Jo - to Mikado se chová na první pohled žvejkoidně,ale jenom na první pochování.Něco mi říká že má rezervy dost,ale to bez prověření šupinou můžu jen hádat - až proběhne křest pořádnou silou,budu chytřejší.Chtěl jsem vyloženě levnou variantu k selektivní nástraze mimo hlavní loviště a přiznám se,že taktiku jsem odkoukal od Knapíka co pořídil k Šímu taky levnou heavynu za pár šlupek.Potažmo jeho Šímo jsem měl v ruce několikrát a nepřesvědčilo mne ani náhodou,mnohem víc se mi líbí jeho starej a invalidní /po zlomenině opravenej/ picker Byron,bejt alespoň v 3.30 sháněl bych ho tuze,detekuje i list a výstavně.

Možná jsem se špatně vyjádřil,ale jde o to,že u Z-ka jsem zvyklej na jinou detekci "dění tam dole",než u Mikada.To se chová skutečně víc "fídrově",asi jako rákosky na videích MM,tedy pro mne moc pracuje první čtvrtina prutu,vlastně příliš.Vím,jsem zmlsanej Z-kem a jeho chováním a vůbec - je to vyjímečná rákoska ať si říká kdo chce co chce.

Mikado jsem si protekcí mohl vybrat libovolný - dostal bych ho jako tohle od kamaráda na dobrý slovo,ale chtěl jsem cíleně tohle.Pravda je že u něj vidím tu samou práci,co u Knapíkova Šíma a to mne trošku vadí,neřkuli serre.Z-ko je v detekci vyjímečná rákoska právě tím pickerovým chováním a blbě se mi zvyká na jinou rákosku.Ale problém není v Mikadu,ale ve mně...

NRytíř - Profil | So 27.3.2010 22:09:25

pavel68 >> Špice by se měli sehnat i v kramech s rybařinou co Semu nevšedou.Za pět let co chytam feeder,tak jsem špici zlomil akorat jednou a to ja makovec si ji přibouch v autě dveřma,jinak při samotnym lovu zatim ne,když už ale teda kontaktů s větmi bylo nepočitaně.Vždycky je nějaka možnost a vyzkoušeni špice do prutu a zakoupeni co tě bude vyhovovat.Nechceš snad řict že to Mikado co uvadiš,je měkči prut než Zetko?Nebo sem to blbě pochopil?Koukal jsem letos na zboži v kramu a maloktere Mikado by bylo měkči než Zetko.

Npavel68 - Profil | So 27.3.2010 22:01:31

Rytíř >> Kamaráde k tomu ti můžu říct jenom jedno - nelámej.Já vlastní vemenoidností zlomil jak bílou,tak fialovou origo špíci.U 1 oz to byl úprk před bouřkou do auta a ledabylé sbalení rákosky,u půl oz to byl vítr co přehodil silon okolo oček.
Je faktem že špíci na Z-ku se chovají spíše pickerově a bral jsem ten fakt za bernou minci - jsem pořád z fídraře pára ned jeho trusem.Ale Z-ko je moje srdcová rákoska a nedám na ni dopustit - ten klacík snese opravdu hodně na svou subtilnost..

Díky kamarádovi co má kvelb s cajkem jsem pořídil ségru,abych v proudu nechytal jen na jeden klacík.Vede krásný Mikada a ačkoli jsem měl tu možnost si vybrat cokoli a jakkoli drahý,šel jsem záměrně do levný heavyny v kompozitu za šest stováků.Na selektivní nástrahu typu rousna hozenou bokem,tedy bez krmelce a velké frekvence záběrů to musí stačit.
Je to Mikado Golden Lion 360 up 100g a na recenzi je ještě brzy,ještě jsem jí nepokřtil fiškou.
Faktem je že se chová více "fídrově",tedy ohyb je markantnější než u Z-ka,ale detekce funguje spolehlivě i v trošku větším proudu.Pro představu foto proudu přikládám.

NSalamanterus - Profil | So 27.3.2010 21:35:29 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Ahoj. Začínáš li s feederem je to určitě dobře. Zkus se podívat na tyto stránky : http://feeder-shop.cz/feederove-pruty1/?filtr[]=154&filtr[]=190 nebo na tuto stránku, kde jsou oblíbené feederové kvalitní a značkové pruty SHIMANO http://www.bohemiafishing.cz/shimano/pruty/ hledáš - li však profesionální pomoc a názor dám ti tuto adresu, která je zaměřená na začátky feederu, vede to tam Milan Tychler, už napsal řadu knih, vyhrál řadu závodů a máš tam kompletní návod... JAK ZAČÍT. Skutečně je to dobrá stránka :-)
http://www.fishing-feeder.cz/cs/clanky-naucne

NRytíř - Profil | So 27.3.2010 21:33:13

XMASSS >> tak to je na ho...((:-Až to přijde k nam tak to oklepnu.

NXMASSS - Profil | So 27.3.2010 21:29:18

Rytíř >> Nějak jim udělali čínani špatný špičky, přiznala to i SEMA, je to všechno o dost posunutý nahoru...

NRytíř - Profil | So 27.3.2010 21:29:11

pavel68 >> tak to o Cartelu prohlasiš,že je rahno,když řikaš zetku utahovak:-)))Chytal jsem oba a Cartel chytam tet aktualně ale ja feedry hodně měnim,prostě mě to bavi.U Zetka jsem měl akorat problem s nejměkči špici,na to sem špatně trefoval ryby ale po vyměně za středni bylo vše OK.Nevim co tu všichni magoři s těma špicema,nevim vůbec vo co GO.U nas v kramě ještě novy zboži nema tak to nemůžu porovnat(((:-

NXMASSS - Profil | So 27.3.2010 21:27:59

Lálos >> an-old-fuddy-duddy - 27.3.2010 21:10:35 >> Ten byl taky ve výběru, ale na to abych si to ošahal možná i při počáteční neopatrnosti zlomil špičku je to asi luxus :o)

Npavel68 - Profil | So 27.3.2010 21:24:19

Rytíř >> Cartel neznám,takže kušuju.Ale když se do Z-ka opřu přijde mi,jako slušnej utahovák....

Npavel68 - Profil | So 27.3.2010 21:23:01

A jedna fiška z pátku - v největším proudu na půl uncovou špícu - cirka deset minut a celou dobu jsem měl převahu.Z-ko má tuhou páteř a hned tak něco mu perdel nerozpláče.....

NRytíř - Profil | So 27.3.2010 21:20:15

pavel68 >> netvrdim žvejka,to sem nikde nepsal,řikam měkči než Cartel,nic vic.

Npavel68 - Profil | So 27.3.2010 21:18:47 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rytíř >> Ehm - Z-ko je tedy žvejka?Mno to promiň,ale nemůžu souhlasit...

67,5 cm a za tři minuty lapal po dechu na břehu - na řece plnej padlejch stromů,takže nedostal ani cenťák.Je z místa kde se chovají vyloženě kočovně,takže se nahledají než najdou kousek žrádla.Pár jeho starších bratrů se se mnou nebavilo vůbec,ale neměl bych naději ani se speciálem na kapry - silnější montáž nesebere a jinak je to kdo z koho....

NRytíř - Profil | So 27.3.2010 21:18:05

XMASSS >> nevim ja nemam se špicema problem žadnej,kupoval jsem Cartel loni ani nevim vlastně pořadně o co de,udělali tužši než jsou nebo jak??

Nan-old-fuddy-duddy - Profil | So 27.3.2010 21:10:35

XMASSS >> tak si kup ten nexave a nemusíš to řešit;)

NXMASSS - Profil | So 27.3.2010 21:07:05

Rytíř >> Mezi ním a Therapy jsem váhal, ale u Z-ka si nejsem jistej použitím na písaky, třeba na těch 30m a hlavně mě s*re SEMA s těma špičkama...

NRytíř - Profil | So 27.3.2010 18:18:48

XMASSS >> jestli chceš zdolavačku i s čudlama tak vem zetko.

NXMASSS - Profil | So 27.3.2010 18:17:38

Rytíř >> Takže je s ním dobrá zdolávačka ? Chci ten feeder, abych si užil zábavu i s menšíma rybama...

NRytíř - Profil | So 27.3.2010 18:06:43

XMASSS >> Therapy neznam,znam akorat zetko to jsem chytal a to je měkči prut a Cartel co mam tužši ale dnes při kaprech šel pěkně do poloparaboly a to je ono co jsem hleda.Žadna guma,to ja nemusim.

NBinoo - Profil | So 27.3.2010 16:02:34

XMASSS >> dám ti informace do týdne tu mam therapy 3.60 :)

NXMASSS - Profil | So 27.3.2010 15:56:42

Rytíř >> Taky se na to tak dívám, rozhodl jsem se pro SEMU, jen váhám, jestli Z, Therapy nebo Cartel..

Nhenry7 - Profil | So 27.3.2010 13:01:06

lepsi guma nez nasada od lopaty.

NRytíř - Profil | So 27.3.2010 11:04:05

XMASSS >> mam taky carterla ve 3,3m a v pohodě,včera na dvanactku forpas a chytal jsem i ouklejky a zaběry na nejměkči špici jsou dobře rozeznatelne.Pro mě feeder znamena rychla akce,to napřiklad feeder Alivio nenabizi,to je guma.

NCíba ml. - Profil | So 27.3.2010 8:56:11

XMASSS >> hele ani ne...u nás totiž ryby moc nebojují :-(.....

Nfranto1231 - Profil | So 27.3.2010 8:27:36

kikac >> asi si tam mal cejna preto sa neprehol

Nfranto1231 - Profil | So 27.3.2010 8:26:52

XMASSS >> nad ktorim uvazujes??

NXMASSS - Profil | So 27.3.2010 6:08:22

Cíba ml. >> A není to zbytečně tvrdý na menší ryby ? Chtěl bych, abych si s tím užil taky nějakou zdolávačku ?

NXMASSS - Profil | So 27.3.2010 6:06:22

franto1231 >> JJ, taky nad tím tak uvažuju :o)

Nkikac - Profil | So 27.3.2010 4:52:52

franto1231 >> ten prut se moc neprohnul,jakoby nebil feeder.

Nkikac - Profil | So 27.3.2010 4:36:44

da se chytat na varenou domaci kukurici z jara?Diky zacinam na mrk!

Nfranto1231 - Profil | So 27.3.2010 0:49:58

XMASSS - >> urcite nic nepokazis, ani keby si si kupil 3,6m medium Alivio. Feedre od Shima su fakt dobre, spolahlive, maju kvalitne ocka a su za rozmnu cenu. Akcia tiež slusna dobre si zachytas. Ja mam dva a to 3,3m light Beast Master a 3,6m Medium Beast Master a v pohode som snimi chytal na na tecucej vode aj s lightom 3,3m.....inak ich pouzivam na stojatej vode na ryby do 60cm...Na stojaku sa mi dokonca viac paci ten light 3,3m....bohato tam staci. Co sa týka dialky nahadzovania nieje tak podstatny rozdiel.....Nexave bude urcite tiež dobry, ved je to vyssia rada od Alivia...

NCíba ml. - Profil | So 27.3.2010 0:40:48

Já mám ten Sema cartel medium 3,30m 70g. a jsem spokojen :-)....je vidět že si dali záležet .........hodíš s ním i víc jak 50m a já používám 20g krmelec a nabitej je na tom úplně v pohodě
:-).....tady je foto ze zdolávačky (kapřík okolo 40cm)

NBoloň - Profil | Pá 26.3.2010 18:12:01

ahoj panove je tu někdo s osobnimi zkušenostmi s tímto proutkem??
COLMIC Virtual feeder 3,6m - 20-70g

NHori - Profil | Po 22.3.2010 18:16:13

XMASSS >> 15g Krmítko

NXMASSS - Profil | Po 22.3.2010 7:52:32

Koupač >> Mistr Twister - 21.3.2010 15:03:45 >> Máš s ní dobré zkušenosti ?

NXMASSS - Profil | Po 22.3.2010 7:52:03

Hori >> Gratulace k úspěchu :o) A jaký jsi tam měl závaží ?

NHori - Profil | Po 22.3.2010 6:45:34

XMASSS >> Chytl jsem jen skaláka okolo 30cm. A souboj se vychutnával hezky. Skoušel jsem i naplnit krmítko co nejvíc se dotoho vešlo a lítalo to jako divý.

NXMASSS - Profil | Ne 21.3.2010 20:56:54

Hori >> Tak jak se zadařilo ?

NXMASSS - Profil | Ne 21.3.2010 19:55:32

Veverek >> :o)) koukal jsem po něm, ale je to cenově už trošku víc, než jsem chtěl pro začátek investovat...

NMistr Twister - Profil | Ne 21.3.2010 15:03:45

a co taklhe awa shima aeoxon 300 WP

NVeverek - Profil | Ne 21.3.2010 10:33:13

XMASSS - >> I kdyz ho nemas uvedeny v zadani, podivej se na Shimano SpeedMaster v Mediu, mam ho rok a jsem spokojen, relativne vyssi cena, ale stoji ha hrich - je to "modrooka blondynka" :-) Mm

Nczechcarp - Profil | Ne 21.3.2010 10:14:30

Určitě shimano nexave. Párkrát jsem s ním chytal. Lehký a kvalitní proutek. Suprová zdolávací akce. Je to prostě shimano.

Nm4xx - Profil | So 20.3.2010 23:14:29

XMASSS - >> ta akce od shimnaa je very good, ale mysliom ze uz skoro konci..Ta sema se mi tolik nepaci, to uz radsi Mivardi.....ale pokud schanis i navijak tak myslim ze tou nexavou vedle neslapnes...a pokud ses zacatecnik tak si doprejes docela luxusu!!!

NRytíř - Profil | So 20.3.2010 21:38:41 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

XMASSS >> na to co maš v zadani otazky,tak určitě.

NXMASSS - Profil | So 20.3.2010 21:37:42

Rytíř >> Ale předpokládám, že k mým požadavkům dostačující :o)

NEfis9 - Profil | So 20.3.2010 21:35:13

Rytíř >> Kouknu na něj v realu, s tímhle jsem moc psokojená, třebas někdy do budoucna.... uvidíme

NRytíř - Profil | So 20.3.2010 21:33:22

Efis9 >> taky dobra volba ale ja osobně,když mikado,tak ultraviolet-twin.Ta prodlužovačka je tam dobra.

NEfis9 - Profil | So 20.3.2010 21:28:44

TadY ho máš v plný palbě http://obchod.blackbass.cz/?article=105

NRytíř - Profil | So 20.3.2010 21:27:33

XMASSS >> zetko je měkči.

NEfis9 - Profil | So 20.3.2010 21:26:59

XMASSS >> 20gr krmelec + napln na nejjemenjsi spicku a bezproblemu ale zkusim se ti mrknout po netu zda to nenajdu. On ma 5 spicek takze si fakt uzijes