Kukurica - problém s navlhčením.

Mám problém z minuloročnou kukuricou - vysušenou. Chcem ju klasicky na 2 dni dať do vody a potom variť, ale už po prvom dni sa na povrchu hladiny spravi pena - kukurica kysne. Neviem si rady, pretože take niečo sa mi ešte nikdy nestalo. Chcem tento problem poriešiť ale neviem ani ako začať. Vie niekto pomôcť ?
Autor diskuse: IgorŠ - Profil , 7.7.2006 kaprařina - nástrahy, návnady
47 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nyvana - Profil | Pá 27.8.2010 19:54:52

Florish >> To vůbec nevadí,že je to staré,kukuřice se používá pořád a každá rada dobrá.

NFlorish - Profil | Pá 27.8.2010 19:48:26

kaňka >> aha .. nevšiml sem si že je to staré 4 roky :D

Nvisage - Profil | Pá 27.8.2010 18:46:10

ja použivam len 2 ročnu suchu kukricu a nenamačam ju len ju varím 4 hod a skysne mi len na 3 den na rybačke od tepla :D asi tolko

NABU Master - Profil | Pá 27.8.2010 18:42:22

IgorŠ - >> vůbec bych kukuřici před vařením do vody nedával, rovnou bych jí vařil, ale déle.

Nkaňka - Profil | Pá 27.8.2010 18:36:44

Florish >> Za 4 roky na to snad přišel :-)))

Ntuzemak - Profil | Pá 27.8.2010 18:02:13

pamatuju si,že u nás rybáři vozili kuku a hrách zavařený v plechovkách z Fruty,naschvál to nechali na slunku zkvasit a potom tím krmili na chovným rybníku,pravda otevírat nafouklou plechovku byl mazec,ale rybám to chutnalo náramě..

NFlorish - Profil | Pá 27.8.2010 17:57:13

IgorŠ - >> Ahoj, já vařík kukuřicu hned, bez nějakého namáčení. Akorát se vaří trochu déle, tak musíš čekat a sem tam to promíchat. Ale jako jestli ti třeba trochu zkvasí nebo né, to už je jedno, jak píšou kolegové. možná že je to i lepší, to nevím. Ale každopádně funguje tak i tak ...

Nyvana - Profil | Pá 27.8.2010 17:53:44

IgorŠ - >> Vůbec nic se neděje,to jenom mi si myslíme,že je to hnusný,ale když mi začne kysnout kukuřice,vyměním vodu.Jinak vařená ať kvasí,ryby to mají rádi.

NBuřtíček - Profil | Pá 27.8.2010 17:45:23

lidi jestli newite tak kvasena kukurice je univerzalni nastraha a navnada na amury sam ji pouzivam a chytam bez problemu amury nad 5 bkilo a vsude kde amuri sou

Npepson - Profil | Út 18.7.2006 18:07:13

IgorŠ-Tej peny sa neboj, len ju zober zvrchu sitkom, alebo
naberačkou a vyhoď aj s tým prachom, a všetkým bordelom.Skús ju ovoniať a ucítiš, že nie je skyslená.Ja nechávam kukuricu cez noc namočenú na balkóne už roky a vždy mám navrchu tú špinavú penu(teda keď ide o minuloročnú kukuricu).Po uvarení jej nič nie je.

NMiras - Profil | Po 10.7.2006 15:02:52

certbert: jak dlouho to bylo v tom sudu?

Ncertbert - Profil | Po 10.7.2006 14:34:15

kdysi jsme měli s chlapama v práci sud (bylo nás víc rybářů)do něj sme dávali kuku a obilí cukr a droždí.když to přestávalo kvasit tak jsme tim krmili.rybám to nevadilo chytali jsme víc než ostatní.psal se rok 1985.nikdo skoro nekrmil a bylo to na Orlíku.

NBachy - Profil | Po 10.7.2006 14:19:14

certbert - A jak dlouho jsi ji nechal kvasit? Byla měkká? Proč kvašenou? Jak dlouho a na jak velké vodě jste takhle krmili - neubývalo záběrů?

Ncertbert - Profil | Po 10.7.2006 14:05:07

když jsme krmili nevařenou a kvašenou.tak měly ryby ve střevech neco jako jemnou vatičku už jsem tady psal že kapři nemaji vařiče ale maji od přírody trávicí ustroji.

Ncertbert - Profil | Po 10.7.2006 13:58:57

Bachy-jo ještě by se ožraly a křičely by na nás že jsme blbci že jim dáváme co jim nechutná.koukam že kuku je věčné téma

NMiras - Profil | Po 10.7.2006 13:53:30

cetbert: víno není tvrdé na šutr, i když po něm lze pěkně "vytvrdnout":-)

NBachy - Profil | Po 10.7.2006 13:48:00

certbert - Myslím, že víno pro kapry není moc dobré. :o) Jinak ty dobře uvařené - popraskané zrnka jsou podle mne mimo jiné mnohem účinnější než zavřené tvrdší. Budou účinnější i po fermentaci.
Zajímalo by mně, jak autor článku testoval tu fermentovanou s čerstvě vařenou a jak to vypadá z dlouhodobějšího hlediska.

Ncertbert - Profil | Po 10.7.2006 13:37:36

zdar všem-miras dej si do Google fermentace a najdeš co to znamema.když deláš víno tak ho taky nevaříš!!http://cs.wikipedia.org/wiki/Kvašení

NMiras - Profil | Po 10.7.2006 13:33:58

marchi: právě jsem si přečetl ten článek a píše se tam, nejprve uvařit, pak schladit, přidat kvasnice a 4-10 týdnů nechat ležet! Stále tedy neznám odpověď na otázku, jak fermentovat kukuřici bez vaření, je-li to vůbec možné... Stále si tedy myslím, že je sakra velký rozdíl v tom nechat kukuřici zkysnout a nebo ji nechat "řízeně zkysnout" způsobem popsaným v článku...

Nlibkos - Profil | Po 10.7.2006 13:17:15

Kukuřici před namočením pořádně propláchni až bude voda zcela čistá, nech ji přes noc nabobtnat pak zase propláchni a pořádně uvař až začne praskat vypni plyn a nech dojít.ona v tu chvíli vysaje vodu a zvětší objem.Pak bude krásně vonět a bude chutnat i kaprům.Já ji pak vysypu do vany propláchnu, naporcuji a zmrazím.Teď na Hartě, v hicech vydržela voňavá 5 dní.A tvrdou nekrm, je to lumpárna.Přeju hodně štěstí

NBachy - Profil | Po 10.7.2006 12:56:54

marchi - Jak jsem psal poprvé. Špatné je, když někdo krmí pár dní zkvašenou uvařenou kukuřicí. Na záběrech je to samozřejmě poznat.

NBachy - Profil | Po 10.7.2006 12:49:38

Robert - Zkus zakrmit holýma skořápkama - možná ti to kapři taky budou zobat. :o) Slepice mají taky jiné trávení, jinou teplotu.... jsou to slípky - sežerou všechno a neznamená to, že je to pro ně vhodné. Zkus je krmit jenom zkvašeným rybízem, jak dlouho vydrží? To, že hodíš do vody zkvašenou kukuřici a chytíš pár hladových kapříků neznamená, že je to OK. :o)
marchi - Souhlas, přesto bych vždycky vsadil na čerstvě uvařenou a měkkou. :o)

Nmarchi | Po 10.7.2006 12:41:34

kvašením alebo fermentáciou sa štiepia cukry v kuku trocha inak
ako pri varení .Takže je to o niečom imom.
Ma záberi je to asi 50/50 ale tu išlo o to či vadí ak ta kuku pri namáčaní začne kvasit.Ja tvrdím že nie .

Nmarchi | Po 10.7.2006 12:34:28

Bachi:V pohode.Ale fermentácia= kvasenie ,alkoholove T.J. ak dodržíš postup je to o niečom inom ako čerstvá uvarená kuku a to je zas iné kafe ako mrazená kuku z marketu a to je zas o inom ako kuku z plechovky.

NRobert(původní) - Profil | Po 10.7.2006 12:32:49

Bachy: zkus hodit slepicím hrst rybízu. Pak jim hoď hrst rybízu, který zbyl z kvašení rybízového vína - tedy ty zkvašené kuličky. Pak Tě ty pochybnosti přejdou. Kvašení není hnití.

NBachy - Profil | Po 10.7.2006 12:31:57

PETR: http://www.mrk.cz/clanek.php3?id=519&kw=fermentace
Jak říkám - chtěl bych vidět rozdíl v záběrech mezi fermentovanou a čerstvě doměka uvařenou kukuřicí na jednom místě při dlouhodobějším krmení. Víhodu vidím jen v tom, že vydrží déle na delší výpravě. Taky ale není problém si vzít třeba vařič a uvařit si přímo na místě čerstvou.

NBachy - Profil | Po 10.7.2006 12:26:15

marchi - Já vím. Věřím, že jistý druh fermentace může být účinný a zároveň šetrný k vodě i rybám. Docela by mě zajímal rozdíl účinnosti správně fermentované kukuřice a čerstvě uvařené na jednom místě - vsadil bych na čerstvou. Ovšem zkus se najíst zkaženého jídla - jak ti bude a kolik toho sníš? Budeš mít chuť dát si to další den znova? Na druhou stranu tvrdá kukuřice - o rozdílu ve stravitelnosti a závislosti na počtu záběru jsem přesvědčen na 100%. Ryba přežraná tvrdé kukuřice už další den nezabere - u dobře vařené ano.

NRobert(původní) - Profil | Po 10.7.2006 12:25:55

PETR: Článek o kvašené kukuřici je zde na MRKu již pár let, najdi si to mezi články.

Nmarchi | Po 10.7.2006 11:58:14

Bachi:Fermentovaná neznamená tvrdá!!!

NBachy - Profil | Po 10.7.2006 10:14:19

IgorŠ - Nevím, neřešil bych to. Taky jsem používal starší kukuřici a ta v obchodě taky určitě nebude vždy loňská. Stačí jeden den (i 12h) předmočit, pak sliju vodu a v nové vodě uvařím do měkka. Jde vařit i bez předmočení - v papiňáku nejméně 4hod. Jinak když odbočím - krmit zkvašenou kukuřicí, která ležela týden na balkoně po poslední chytačce s odůvodněním nějaké fermentace je podle mne hnus. Krmit neuvařenou kukuřicí, která kaprům dlouho tráví je podle mne krátkozraké. Člověku taky není nejlíp když se nacpe něčeho špatě stravitelného. Takový kapr pak má tvrdé břicho, v útrobách i celé zrna a myslím, že je těžší ho pak chytit.

Nmarchi | Po 10.7.2006 9:45:33

PETR : v staršom čísle RRR to bolo presne popísané tak sa na to musím pozrieť.A pošlem ti to len ak by som za budol tak ma otravuj na e-maili.

NMiras - Profil | Po 10.7.2006 7:46:16

certbert: to, co popisuješ se slepicemi je zcela běžná potravní konkurence, nicméně myslím si, že se týká především menších ryb, které se drží v hejnu. Větší kousek si vychutná svůj gáblík raději v klidu a pohodě:-))) I když kapr tráví a vylučuje i nestrávené kousky neuvařené kukuřice, tak mu prostě trvá déle, než mu vše projde trávícím traktem.

NMcH | So 8.7.2006 14:00:54

IgorŠ:>>>> Já jsem sice jen mladý rybář, a chytám jen 5let, ale tohle už se mi taky stalo a nevěděl jsem jak to řešit. Ale nakonec jem ten recept našel. "Musíš ji povařit asi tak 50minut (ale dávej bacha, ať ti nevivře voda), poté nechát asi 5hodin odstát v té vodě, a po 5ti hodinách znovu dát vařit (asi na 20min). Hm, to je vše....a potom---hurá krmit..
Přeji co nejvíce a co největších ulovených kaprů
s pozdravem
Martin

NPETR | So 8.7.2006 7:36:43

Marchi podobně jako Miras: nechci zadávat novou otázku do diskuse, ale jak správně a cíleně udělat fermentovanou kukuřici. Je udělána z vařené nebo jen pouze namočené (s cukrem)? Dík.

Ncertbert - Profil | Pá 7.7.2006 15:26:22

miras-vyděl jsi někdy jak teče neztrávená rozmělněná potrava z ryb?není pravda že ryba po gáblíku de hajat.malý příklad vem slepici přežer jí aby už nechtěla víc.pak jí pust mezi ostatní a hoď jim zrní a uvidíš bude schopná prasknout.ryba dle mého názoru je něco podobného.to že nežere je jiná věc třeba má něco jineho.jak si vysvětlíš že soused chytá jednu za druhou a ty nic?Toť můj názor třeba se mýlim.Jo a kvašenou kuku používam od roku 1985 to jsme ještě boilis ješte neznali.

NMiras - Profil | Pá 7.7.2006 15:12:14

IgorŠ: měl jsem podobný problém - to, co rychle kvasilo a čpělo nebyla přimo kukuřice, ale zbytky stvolů a klasů, které byly spolu s kukuřicí v pytli. Poté, co jsem vše vzal přes síto a z hladiny po namočení posbíral zbytky drobných nečistot se vše vrátilo do normálu.
marchi: zajímalo by mě, zda se Ti v praxi podařilo zfermentovat nevařenou kukuřici. Nějak se mi nezdá, že by to šlo tak moc jednoduše jen s přidáním cukru... Nějak tomu prostě nevěřím:-)))
certbert: Nevařenou kukuřici kapr sice stráví, ale bude mu to nějakou dobu trvat. Tak proč bych se měl připravit o pár dní záběrů jen tím, že jsem líný a partikl dostatečně neuvařím?

NIgorŠ - Profil | Pá 7.7.2006 14:48:02

No asi raz skusim aj s tou skysnutou, i ked je ju citit na dialku.
A na druhy rok asi zmenim dodavatela. :-)

Ncertbert - Profil | Pá 7.7.2006 11:16:03

pardon jak píše-marchi

Ncertbert - Profil | Pá 7.7.2006 10:54:30

kvašená kuku jak píše mirmen-je dobrá věc v přírodě ji kapři taky nevaří.dělám to léta a nou problema.

NFishky - Profil | Pá 7.7.2006 10:26:17

MH: ...spíš nech sevřít v tlakáči a pak ji tam nech ještě 5 hod (dle stáří) a šmitec :o)

NMartin - Havířov | Pá 7.7.2006 9:51:42

tak ji zalej vodou na 12 hodin a pak jí uvař v tlakovém hrnci, nech ji vařit cca 30 - 45 minut, aby byla dostatečně uvařená.

Nmarchi | Pá 7.7.2006 9:31:26

Nechaj ju skvasit alias fermentovat je to pecka kapri na to reagujú tak isto ako le na varenú a možno aj lepšie a rýchlejšie.
Často si takto kukuricu mnohý pripravujú dokonca pridajú aj cukor pre lepšiu fermentáciu alias kysnutie.

Npipa - Profil | Pá 7.7.2006 8:56:10

řešil sem to tím, že sem menší množství kukuřice namočil do většího množství vody a tu vodu sem měnil za novou podle potřeby, klidně dvakrát denně..

Nmirmen - Profil | Pá 7.7.2006 0:41:10

Kvasný proces, kvasinky rozkládají cukry.
Omezit by to šlo.

Nechat bobnat v chladu, ve sklepě, kde je jen několik °C.

Nebo okyselit prostředí na pH někde okolo 4 ( jenže nevím - kapraři poraďte - zda přidání např. octa nebude mít vliv na přijímání nástrahy )

Nebo nějaká potravinářská " Éčka ", která brání množení těch potvůrek, které mají kvašení na svědomí.

NMichal Stehlik | Pá 7.7.2006 0:21:16

IgorŠ - ®: ja jsem letos zkrmil 100kg kuku ktera je predlonska, tyto problemi ze kysne bych neresil, spise si myslim ze je to lepsi, ja osobne ji sparim a nechal den nekdy dva odstat a hura krmit

NMíra Rybář - Profil | Pá 7.7.2006 0:16:56

Taky se mi to stalo. Řešil jsem to tak, že jsem ji rovnou vařil. Musíš, ale o něco déle a hlavně ji hlídat, abys nevyvařil vodu.