Jak je to s esencí?

K otázce mě vede jednoduše to, že se podle mě tak nějak vžilo rozdělení boilies na "sladké" a "masové" příchutě. A aby toho nebylo málo, tak se už pěkných pár let traduje, že sladké je dobré na zimu a maso na teplejší vodu. MRK je plný otázek jestli je lepší švestka nebo ananas, oliheň nebo kaviár,...atd. Není důležitější chuť a úplně jiné složky než právě esence? Z osobní zkušenosti vím, že koule bez esence kapříci baští s velkou chutí. Zaměřuji se víceméně na chuť, sladidla, sůl, koření a různé chuťové palatanty, stimulátory, říkejte tomu jak chcete.

Jednoduše si myslím, že se druh esence přeceňuje. A to pomíjím skutečnost, že není třeba oliheň jako oliheň. Myslím si, že důležitější než název esence je její nosič. Lidi se ptají jak funguje na nějaké vodě oliheň. Bez vtipkování bych přirovnal název oliheň k barvě kastle auta. Nám voní několik esencí jako oliheň, ale v podstatě je to jen něco jako barva kastle auta. Podstatné je to co je pod kapotou :o)

Jak jste na tom s esencemi vy? Necháváte se strhnout příjemnou vůní nebo kouli i ochutnáte, aby jste zjistili, že má třeba k jahodě hodně daleko?

Mimochodem jsem chytal v ledové vodě na játra a jezdilo to neskutečně na rozdíl od koulí moruše, ale to je přece to "sladké ovoce" vhodné na zimu.
Autor diskuse: Kocháč - Profil , 10.2.2014 kaprařina - nástrahy, návnady
3 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

NMartík - Profil | Ne 16.2.2014 18:51:43

Kocháč >> Po tomhle mazlíku mě taky "voní" esence Crayfish od Mainline :)) Uznávám, že asa je ale trošku jinde

Nmacin - Profil | Ne 16.2.2014 17:47:04

Kocháč >> psal jsem to kvůli tomu, že horní dávkování ASY nemusí končit u 4 kapek.

Nmacin - Profil | Ne 16.2.2014 17:41:42

Kocháč >> měl jsem úspěchy s dávkováním ASY 8 kapek/kg

NKocháč - Profil | Čt 13.2.2014 16:32:23

Natáhneš mezi vlas a háček napůlené koule v podobném PVA a nemotá se i dlouhá vlas. Rozumíš jak to myslím?

NKocháč - Profil | Čt 13.2.2014 16:29:26

Pavao >> Jsem kalužák a chytám pod břehem. Navíc mám pár vychytávek, který motání zamezují. Tohle není úplně ono, ale jde to podobně protáhnout. Jinou fotku nemám, musíš si to domyslet :o)

NKocháč - Profil | Po 10.2.2014 20:03:36

Na selekci je vhodnější spíš prodloužení vlasu, to vyzkoušené mám tam kde je násaďáků hodně a nedej Bože krmení najdou :o)

NKocháč - Profil | Po 10.2.2014 19:45:08

neutral >> Je pravda, že i koule bez esence jsou pro menší ryby velkým lákadlem. Takhle dopadly koule bez esence. Původní velikost 30mm. Koule na fotce pro porovnání s původní velikostí 30mm po cca 10ti hodinách.

Nagig - Profil | Po 10.2.2014 15:49:04

Kocháč - >> Ahoj osobně jedu maso celoročně sladký nedávám vůbec nevím proč nefunguje mi a co se týče esence na to sázím moc a moc co mám odzkoušeno nemusím mít koule nějak z drahé směsky stačí průměr ale dobrá kvalitní esence nachytá velké ryby na sto procent a opravdu záleží kdo to vyrábí a bud to funguje nebo ne když to tak nějak shrnu tak mi líp funguje levnější směs s kvalitní esencí nežli drahá směs se špatnou esencí a to nejsou bláboly od klávesnice ale ověřeno letama a hodinama odsezených u vody ;-)