Jak upravit větší množství kukuřice?

Ahoj, chystáte si na sezonu vetší množství kukuřice na zakrmování? Jakým způsobem ji připravujete a uchováváte?

Většinou když jedeme na delší výpravu 3-4 dny, tak kukuřici vaříme v brutaru, okolo 15l předmáčené kukuřice a pak je toho slušná hromada.

Jenže pokud není čas uvařit přímo před výpravou, tak je to nutné ještě před použitím zamrazit a je z toho všude spousta nepořádku.

Lze nějak připravit větší množství kuku (třeba 50kg) tak, že bych ji ideálně nevařenou nasypal do sudu, nebo jiné nádoby, něčím zalít (melasou, cukrem?), aby vydržela alespoň 2-3 měsíce a mohl bych ji postupně odebírat? Děkuji
Autor diskuse: Gameslider - Profil , 21.2.2018 kaprařina - nástrahy, návnady

NCarp Team Quattro Ne - Profil | Po 5.3.2018 21:14:20 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Příprava kukuřice k lovu amurů:

kukuřici nasypte do nádoby nejlépe do nějakého sudu

zalijte ji horkou vodou, tak aby byla celá zalitá

3. do vody (přibližně na cca 10 kg kukuřice) rozpusťte 3 kg cukru, 20 ml esence Compot N.H.D.C. a špetku vinných kvasinek, kterými urychlíte kvasný proces a sud zavřete

4. po 24 hodinách až kukuřice nabobtná znovu zalijte kukuřici vodou, aby byla ponořená a víko zavřete.

5. Kukuřice by měla být do tří dnů při teplotě okolo 20°C připravená k použití

6. Takto připravenou kukuřici můžete ze sudu odebírat dle potřeby. Nemusíte se obávat jejího zkažení. Čím více pracuje a zapáchá, tím chutnější pro amury a nejen pro ně bude.

Pokud máte přístup k jinému partiklu, můžete stejným postupem připravit například tygří ořech nebo pšenici, kterou žádného amura neurazíte.

NPařezz - Profil | Po 5.3.2018 19:15:52 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Carp Team Quattro Ne >> Ano, zrno kukuřice obsahuje polysacharidy, což jsou "složité cukry". Představ si polysacharid jako náhrdelník plný korálků, který je zkroucený a všelijak zatočený. Uvnitř kukuřice tvoří škrobová zrna, která obsahují lidově řečeno škrob. Ale kvasinka potřebuje ke svému životu jednoduchý cukr, to znamená jeden korálek, nebo dva, maximálně tři. Kvasinka má na svém povrchu přenašeče, které umí přenést dovnitř jen tyto malé kousky z dlouhého řetězce. Glukóza, fruktóza, sacharóza, to jsou vše jednoduché cukry a jsou sladké. Ze škrobu vznikne cukr dvěma základními způsoby. Buď procesu pomůžu povařením, pečením, v mikrovlnce (popkorn) anebo to nechám na přírodě, tj. když začne zrno klíčit, enzymy štěpí škroby na jednoduché cukry a vzniká klíček. Příroda to vymyslela tak, že zralé zrno na podzim vypadne z klasu do hlíny a musí vydržet bez újmy do jara, aby dalo šanci na novou rostlinu. Namočením zrna škrob naboptná/zmazovatí, ale pořád je to škrob.

NPařezz - Profil | Po 5.3.2018 18:15:32 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Už jsem v jedné diskuzi vysvětloval princip kvašení a co se děje při namáčení kukuřice. Kukuřice obsahuje škrobová zrna. Kvasinky ke kvašení potřebují jednoduchý cukr, takže zralá kukuřice žluté barvy kvasit nemůže v žádném případě. Pokud se kukuřice namočí, škrob pouze nabobtná - zmazovatí. Pokud někdo přidá cukr a kvasinky, vznikne alkohol, který konzervuje namočenou kukuřici. Je zde ale riziko při delším skladování, že z alkoholu vnikne působením aerobních baktérií ocet a další nevoňavé látky. Konzervovat je možné také v soli, jak píše níže kolega. Tento postup je určitě mnohem jistější, než výroba alkoholu kvašením. Sůl je odpradávna osvědčený konzervační prostředek. Doporučuji v každém případě kukuřici uvařit, protože škrob jako takový nemá ideální nutriční vlastnosti. Povařením kukuřice ze škrobu vzniknou jednoduché cukry a ty už jsou pro ryby daleko lépe stravitelné.

NF16 - Profil | St 28.2.2018 13:09:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

uvařím kukuřici bez soli.Nechám vychladnout a zaliji solným roztokem až po okraj.Na sud asi třicet kg stačí kilo soli.Vydrží klidně měsíc i více.Déle jsem nezkoušel.Nesmrdí a není ani slaná.Je pořád jak čerstvá.Jednoduché a levné.

NVL.K. - Profil | Čt 22.2.2018 10:00:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Gameslider - >> Návodů je zde na MRKu spousta, stačí jen pohledat. Já to dělám tak,že uvařím v brutaru jak píšeš, poté dám do sudu či kýblu tak aby byla cca 5-7cm pod okraj. Zaleju vodou ve které se vařila a doplním vodou, tak aby byla ponořená cca 5cm. Poté do toho přidám trochu NHDC sladidla, víčko na 10l kýbl a promíchám. Zavřu víkem a nechám být. Kukuřice překvasí, na povrchu vody se udělá taková bílá pěna. Takto vydrží mnoho dní i měsíců. Ještě mám ve sklepě pár kýblů z loňské sezony. Důležité je, aby byla stále ponořená, pak se není čeho bát. Ať se ti daří.