Krátká nymfa

Muškaření

Nenáročná technika muškaření na tekoucích vodách.

  • Kmen: muškařské šňůra (plovoucí, intermída nebo potápivá)
  • Návazec: 0,10 - 0,16 mm
  • Ryby: lipan, pstruh, parma...
  • Nástraha: mokré mušky, goldheady

Jedná se o velmi účinný způsob lovu, se kterým lze prolovit i takové úseky, kde jiné techniky selhávají. Prolovíte s ní výborně hluboké jámy a hlubší proudné úseky řek. V těchto místech se navíc často zdržují ty největší ryby, takže šance na pěkný úlovek je zde opravdu velká. Oproti suché mušce není tato metoda až tak muškařská. K samotnému lovu by totiž nebylo prakticky potřebné ani muškařské vybavení. Po nahození sestavy mírně proti proudu se muškařské šnůra drží mezi prsty tak, aby rychlospojka nebyla ponořena (není to ale podmínkou). Ta potom slouží jako signalizátor záběru - při pozastavení, nebo naopak při rychlejším rozjetí se jedná o záběr a proto je vhodné sekat sebemenší změnu pohybu rychlospojky. Pokud ucítíte cuknutí až v prstech ryba tam už většinou visí.

Postup

Vezmeme muškařskou šňůru (plovoucí, intermídu nebo potápivou - podle toho, kde ve sloupci vody chceme mušky vést, případně podle vázek na dně) zakončenou rychlospojkou. Rovnou na rychlospojku přivážeme vlasec tloušťky 0,12 - 0,20mm (dle očekávaných ryb) o délce alespoň 1,2 m, ale spíš delší - podle toho, jaká je na řece hloubka. Na konec tohoto vlasce
patří zatížená nymfa (goldhead). Zhruba 30 - 40 cm od této poslední mušky uděláme cca 10 cm dlouhý návazec, na který navážeme menšího "goldheada", případně nějakou mokrou mušku. Dle libosti je možné ve vzdálenosti cca 30 - 40 cm od tohoto návazce přidat ještě jeden návazec s mokrou muškou.

Roman C. - Profil, 26.2.2006
Průměrná známka: 1,69

Diskuse k montáži

Výr - Profil | Ne 22.3.2015 13:03:58

OG - Profil | Ne 22.3.2015 12:42:42

bioinformatik >> pokud by jsi vázal dle návodu, tzn. že od rychlospojky k muškám by byl vlasec o stejném průměru, tak stačí navázat dlouhou smyčku a tu rozstřihnout jako je paternoster u feederu. Nebo by se dala použít Tebou zmíněná smyčka, ale udělat opět očko větší a rozstřihnout u uzlíku. Pokud by jsi trval na tenčím návazci, tak by se boční přívěs dal udělat tak, že na hlavním vlasci uděláš obyčejný uzlík (očko), kterým před utažením protáhneš vlasec na návazec. Pak jeden konec návazcového vlasce přivážeš ke kmenovému soudkovým uzlem a stáhneš k utaženému očku.
EDIT: Zkusil jsem to i nakreslit

bioinformatik - Profil | Ne 22.3.2015 12:31:03

Ahoj, chtěl bych se zeptat na postup při vázání návazců. Napadá mě prakticky jen smyčka (http://www.chytej.cz/uzly-a-montaze/bocni-privesne-​smycky/1342/pruzna-privesna-smycka-vazana-primo-na-​vlasci/) na kmenovém vlasci a na ní potom přivázat návazec. Příjde mi to ale jako dost složitá montáž, která by mohla při nahazování dělat problémy. Nejlepší by bylo asi použití mikrokroužku, ale pořád si říkám, že musí být ještě nějaký jednoduchý způsob....
Dik za jakoukoli radu