Kapři jako hrozba pro životní prostředí. Prasata, po nichž nikdo neuklízí

BoMik - Profil | Ne 31.12.2023 15:39:47

Honza 7-vemes ssebou pulcika a s rybarem na tvém fleku se domluvíš na odstupném, ale nejdříve se musíš zvoptat eslis tam fišle zoboou. Jinak koupíš zajíce v pytluuu.

chřenovák - Profil | So 30.12.2023 18:11:27

RK >> Dědo psal jsem ,že to není novinka a ne výjimka 😂

RK - Profil | So 30.12.2023 15:08:27

chřenovák >> to nejni výjimka, to je komerce, jak prdel. Stalo se tam to, co se pomalu děje všude.
A jsou tam vidět rozzářené tváře, které září v sezóně skrz stěny bivaků. V podstatě to tam je, jak lampiónovej průvod. Dodám pro vysvětlení, jak na zádušní mši😔

Honza7 - Profil | Pá 29.12.2023 10:24:08

BoMik >> Mě by jenom zajímalo jak jste se tak trochu vypořádali s termíny, když si člověk nesmí rezervovat místo u vody a přesto se prodávají místenky.

Rožnovák - Profil | Čt 28.12.2023 23:05:08

BoMik >>Hodnota ZP pro dany druh ryb pro daný revír v daném roce je daná od toho kolik se ji vysadí- viz násadový list, z ůlovkáče zjistíš rybářský tlak na lokalitu -neurčí ti to nějak přesně hustotu a různorodost rybí populace. Při vyčislovaní škod na rybách i při otravě se dá postupovat dle metodyckého pokynu MZE aspoň v našem ús. Je dle druhů- žel -nejsou tam všechny druhy ryb- a částky jsou srandovní.+ náklady na likvidaci. Většinou není komu vyčislovat-nic se nezjistí ryby spáchaly hromadnou sebevraždu-nebo je viník neznámý. Když je viník znám - někdy dojde k dohodě a mimosoudnímu vyrovnání.

chřenovák - Profil | Čt 28.12.2023 20:04:48

BoMik >> Žádná novinka 😂
I vloni taky tam výjimka a nikdo to tu neřešil

BoMik - Profil | Čt 28.12.2023 11:01:05

No a toto mi hlava vůbec nebere. Zase nějaká výjimka ?
https://www.crs-sus.cz/1/2571/piskovna-od-ledna-patri-muskarum-a-vlackarum

BoMik - Profil | Čt 28.12.2023 10:45:24

MM-dale by mě tedy ještě zajímala ekonomika povolenky vs. hodnota úlovků reálná. Nikdo není schopný mi dat relevantní čísla tedy hodnotu nasadoveho plánu jednotlivých druhů ryb do daného revíru. Ano u řek by to bylo číslo poměrně zkreslene relevantní díky migraci ryb, pokud nejsou umělé uzavřený mezi jezy např.. Ta cena je důležitá i při vyčíslení skutečné hodnoty skod třeba při otravě ryb. Je fakt že tam nikdo nebude třídit dle rybích druhů a kalkulovat ale veme se to amblok cenou paušální ale jakou ? Ovšem co to má za smysl, když celý systém nikdy nedokáže najít skutečného vinnika... Pokud je tedy zájem někoho najít. Zajisté by se dalo najít něco lepšího a efektivnějšího v zahraničí a legislativu u nás upravit. Nevěřím, že v rámci EU nic neexistuje a to by měla být jedna z hlavních rolí ekologických hnutí, nebo je jim to jedno ? Doufám, že do budoucna se toho u nás hodně změní. To riziko vždy hrozí to už bohužel nezměníme, ale vždy je cesta jak škody minimalizovat nebo aspoň pohnat zodpovědně k hradě škod, ale na rybí a nejen rybí populaci jsou některé škody zkrátka nenahraditelné.

BoMik - Profil | Čt 28.12.2023 10:18:17

MM-ono taky když se podíváš na přílohu povolenky nedílnou součást tak je to evidence prehled o úlovcích, to že se tam zaznamenávají pouze úlovky "ponechaných" ryb je věcí druhou. Uvidime jak to bude v RIS u. Tam by se tak daly tahat vsechny data. Hospodář by měl maping rybí obsadky na daném revíru a moznost návrhu korekce nasadoveho plánu, který by korelovala z celkovými podmínkami života a vyvazenosti všech druhů ryb a jejich optimální obsádky z hlediska úživnosti revíru. Na jedné straně podporujeme treba návrat původního Karase obecného do našich revíru a na druhé po revitalizaci rybníku je zaměřené karasem stříbřitým. To mi hlava nebere a někoho bych zato mlátil hlava nehlava. Keci typu, že ryba byla dodána z distribuce neberu ! A jestli někde při nasazování z vlastního zdroje nasypal do vody vše hlava nehlava tak by mě zajímalo, jestli tento stříbritý ZMRD byl v souladu s nasadovym plánem. Pokud ne hospodáře bych "pochvalil" a nebo poslal na zkoušku se znalosti rybích druhů.

Martin M. - Profil | So 16.12.2023 14:32:18

razisdas >> "Na revírech musí hospodář hospodařit se zásadou řádného hospodáře - jinak dostane pojeb od vrchnosti a od členů." - toto ale v pripade rybarskych svazu neni uplne pravda. Rybari jsou zakazniky svazu jen tak na pul a neni potreba jim lezt do zadku za kazdou cenu. Napr. by mel zohlednit i dlouhodobou udrzitelnost rybareni, napr. neoslabovat nasi pozici pred statem nebo ochranci prirody, nedavat jim argumenty, ze se chovame jako "masny prumysl".
Navic jsem presvedcen, ze zajmy rybaru se zmenily a touha po kaprim masu poklesla. Coz se tezko sleduje ve statistikach, protoze kdo rybu pusti, jen ji prodlouzi zivot a stejne se pak chytne a to procento, ktere se tim skutecne zachrani a ze statistik vypadne, se nepozna - litaji tam vetsi cisla z jinych duvodu (napr. pocasi).
Dalo by se to poznat podle poctu lidi, kteri si vezmou treba presne 3 kapry. Kolik jich bylo kdysi a kolik ted. Nekdo by na to vymyslel treba presneji model, ale ze souctu ponechanych kapru dohromady ten trend nebude videt.

u x a - Profil | So 16.12.2023 12:18:52

razisdas >> proto je čt tak sledovaná...

sven - Profil | So 16.12.2023 12:09:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Martin M. >> To určitě.
Ty akce byly dokonce dvě pokud si dobře pamatuji a obě byly v podstatě jen tunel.
A pokud to tak nebylo koncipováno záměrně, tak to nakonec vyšlo nastejno. Bo jak se říká, "cesta do pekla, je dlážděná dobrými úmysly"..
Už si to přesně nepamatuji a nechce se mi to hledat ale nějak v tom období probíhala i ta velká brněnská studie, takže je možné, že i ta byla součástí ministerské zakázky. Je to tu někde v archivu.
Kdo se o to zajímal hlouběji, třeba mě opraví.

Ale asi tak: kdo z rybářů si ryby bere, bral je před tím i potom a kdo si ryby nebral před kampaní, nebral je ani po ní.
Takže na praktikující rybáře, neměla ta propaganda žádný vliv.
Pokud cílila na obchodníky, tak se minula účinkem, protože nabídka tuzemských sladkovodních ryb byla a je prachmizerná.
Mrazený půlený kapr, složený ze dvou nesourodých půlek, opakovaně zpracovatelem a obchodníkem zmrazený, rozmrazený a znovu zmrazený, obalený zakrvavenou ledovou krustou, v potrhaném igelitovém sáčku asociující mrtvolu po exhumaci a navíc za přemrštěnou cenu, rozhodně nerozhodnutého zákazníka, ke koupi nepřesvědčí.
Běžná praxe některých marketů je taková, že mrazené zboží neputuje po dodávce do mrazáku ale zůstává v termoboxu, dokud na něj nepřijde v mrazáku řada. Takže do něj zhusta putuje napůl nebo i zcela rozmrazené. (Týká se celého mrazeného sortimentu)
Navíc byl spotřebitel masírován televizním vařením, takže pokud se nechal na rybí maso přesvědčit, tak se jeho zájem soustředil jen na duháka, candáta, lososa a sumečka ale v nabídce ne trhu, většinou z dovozu..
Pokud by se mělo něco změnit na stravovacích zvycích týkajících se rybího masa, je to výhradně zaležitostí výchovy v rodinách.
Dávají-li rodiče přednost červenému masu a na rybu hledí s despektem, předají to tak i potomkům.
Ale to už jsme od tématu zadání, zcela jinde .-)

rybomil - Profil | So 16.12.2023 10:08:42

razisdas >> No neke, že ČT dělá jako to co lidi chtěji ? Jako že je top IN ? Takovej ČT Art je trága trág.

$ - Profil | So 16.12.2023 7:05:41

Jednou přijde s návrhem na zrušení K70 Asociace provozovatelů soukromých revírů. Vydělali by na tom hned 2x.
1) velký počet nabízených ryb by stlačil výkupní cenu o sesítky procent
2) o stovky procent by se pak zvedla cena povolení na takovém revíru lovit. Jinde by takové ryby nebyly

Ale tušil jsem, že nás o planetu nakonec připraví ryba

razisdas - Profil | So 16.12.2023 0:45:36

Ještě mě napadá jedna myšlenka. Ryby se vždycky chovali kvůli obživě. Byl to jednoduchý a efektivní zdroj energie. Stačilo mít za vsí louži a tu slovit. Občas obsádku přikrmit a rozmnožit. Nic se nemuselo náhánět a lovit. Kapř je tady pro tento chov idealní. Rychle roste, má hodně masa. Proto si jej naši předci oblíbili. Je to prostě takové vodní prase chované kvůlli masu.

razisdas - Profil | Pá 15.12.2023 22:55:51

Přečetl jsem článek a je to klasika. Tendenčně napsané. Jako když se píše, že chov masného skotu škodí celému vesmíru.
Kapr je oportunista, přežije všude a dokáže využít všechny potravní zdroje. Proto je tak rozšířený a oblíbený. Je to rychle rostoucí ryba, která má dobré maso.
Je to stejné jako když se vysazovaly smrkové monokultury. Dříve byly potřeba(doly, dřevěné uhlí, stavby), dnes stavba nábytek ( zisk).
Chov kapra je to samé. Dříve obživa, dnes sport. Oboje pojí zisk. Na revírech musí hospodář hospodařit se zásadou řádného hospodáře - jinak dostane pojeb od vrchnosti a od členů. Jedni chtějí zisk, druzí plné žaludky.
Ekologie a etika jsou hezké věci, ale peníze hýbou světem. A dokud bude lidský druh kráčet světem, tak se to nezmění.

razisdas - Profil | Pá 15.12.2023 22:31:58

u x a >> jak by to dopadlo ? Vsadím se, že většina členů by chtěla kapř a dravce. 1 k 1. Ostaní obsádka většinu nezajímá, protože se to nedá pohodlně sežrat.
Svaz stejně jako ČT jdou s proudem. Dělají to co lidi chtějí.

u x a - Profil | Pá 15.12.2023 22:12:19

zajímalo by mě kdyby svaz prodával dva druhy povolenek 1-dravcovou (lov jen dravců) 2-kapří (lov na kapř a bílé ryby)byla by možnost mít ale jen jednu povolenku,poměr by byl jistě zajímavý...jinak chování svazu mi silně připomíná chování české televize..nezájímá nás co se vám líbí nebo co chcete slyšet ,budeme vysílat co chceme my, ale hlavně zaplať!!

Rožnovák - Profil | Pá 15.12.2023 20:09:02

Rudina >> Jo a Taky 15 x míň kapra- tím to asi bude 😃

Martin M. - Profil | Pá 15.12.2023 19:39:48 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

sven >> podle mne lze mezi lobisticke vlivy zapocitat i kampane jako byla Ryba domaci, kde se do jejiho hodnoceni (zvyseni konzumace sladkovodnich ryb) zapocitaval i ulovek rybaru na udici. A bud svaz tuto roli plnil dobrovolne, aby mel aliby pro kult kapra, nebo tam mohly byt i skutecne tlaky, jako ze kvuli tomu mame reviry zdarma. O roli svazu na zvyseni konzumace ryb pro uznani opravnennosti rybareni jsem jiz 2x slysel z ust predstavitele CRS.

Rožnovák - Profil | Pá 15.12.2023 18:19:07 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

aleš vavřina >> Jen aby nebyla mejlka i na každého soukromníka ,- jeho rybníky a rybochovy se vztahuje naše legislativa - Zopk, vodní a veterinární zákon,- možná proto že se na To u nás často dlabe- a staví se rybníky,bere a vrací se voda toků do nich a chovají ryby, vše na černo a potom se nestačiš divit co ve vodě všechno plave - Tolik k té odpovědnosti

sven - Profil | Pá 15.12.2023 16:31:26 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

zdevac >> Ano. V pořádku.
Va zkratce:
Jsme vnitrozemský stát, orientovaný na chov, lov a konzumaci sladkovodních ryb.. Dokonce snad ještě stále patříme v tomto oboru, ke světovým velmocím.
A z důvodu 1000x zde přetřásáného, převážně kapra.
Kdybysme byli přímořský stát, vyměnili bychom kapra za tresku, makrelu, halibuta aj
a žádného kapra neřešili... .
Svaz to dělá dobře do té míry, že dokáže naplňovat požadavek členů spolků, kteří si ho před více než stoletím i za tímto účelem založili anebo se stali jeho členy. Tedy vysaď a chyť.
Ovšem zadání této diskuse se týká kapra jako hrozby pro životní prostředí, z důvodu jeho nadlimitního vysazovaní do každé louže a na úkor ostatních druhů, což je neoddiskutovalený fakt.
Tedy kapra určitě ano ale pouze v takovém množství aby k tomu nedocházelo. To znamená s individuálním a zodpovědným přístupem ke každému revíru a vyloučením lobbistických aj.vlivů.
Co je na tom nejasného ?

kopec321 - Profil | Pá 15.12.2023 15:56:58

Největší škodná jsou ti co si říkají ochránci přírody a blbnou další a další lidi. Ostatně podle některých jmen co se v diskuzích objevili je jasné odkud vítr vane a není to rozhodně náhoda a nejde jen o kapra ale kaprovité ryby a bílou rybu nějak vám zapomněli napsat nebo říct celou pravdu. Ono stačí kde ten článek vyšel a co má v lidech vyvolat. Prostě jsme v prdeli a je celkem jedno jakou technikou lovíš. Ještě že ten Vágner natočil pár filmů třeba se to bude hodit až budou jednou dávat Tak jde čas tak budeme ještě vzpomínat jak bylo krásně u vody. Lovu Zdar.

Honza7 - Profil | Pá 15.12.2023 15:56:00

Rudina >> Nejen, že nás bylo 15 x méně, víš i o kolik vodní plochy bylo více?

Honza7 - Profil | Pá 15.12.2023 15:53:05

aleš vavřina >> Ahoj Aleši, článek se Ti nelíbí a já Tě respektuji. Dopustil jsi se ale pár nepřesností :
- autor článku p. Tadeáš Vachek není student, ale absolvent ČZU.
- pracuje s daty ( věř tomu, že statistiku moc já nemusím ), ale zde je opravdu lepší pokud jde o někoho mladého a přístupnějšího novým technologiím a přístupům
- termín u kapra - rybniční prase je starší než ty a pokud se nepletu použil ho i Josef Šusta.
- provázanost vyšších stavů kapří obsádky na vývoj sinic je tobě určitě znám, ale samozřejmě těch veličin na rozvoji sinic je více.
- autor článku uvádí citace celé řady lidí - jejich články, či vystoupení jsem nečetl ani neslyšel a tak nevím zda-li jsou zmanipulované či nikoliv, ale myslím si, že buď to napadnou a dozvíme se to časem, případně to bude bez odezvy.
-

R.P. - Profil | Pá 15.12.2023 15:38:07

aleš vavřina >> Jen doplním. Limit aplikace pro krmení rostlinného původu sice není ale některé dámy na úřadech nepovažují granulovaná krmiva rostlinného původu za rostlinná jen proto že je tam přidán vápenec, takže se o výjimku na ně musí žádat. V žádosti o výjimku jsou uvedeny rybníky ve kterých se bude voda pro kontrolu parametrů odebírat, pokud jsou v soustavě bývá to ten spodní. Je to 5 nebo 6 odběrů během vegetační doby.

Rudina - Profil | Pá 15.12.2023 15:35:07

a jen pro zajímavost, v Čechách v té době žilo 15x méně lidí

Rudina - Profil | Pá 15.12.2023 15:20:47

Martin M. >> V polovině 16. století to byl výnos až 100 kg ryb na hektar, no dobrá, dobrá i tak to je 6x méně, ale stále je problém v člověku a ne v kapru

Martin M. - Profil | Pá 15.12.2023 14:43:27 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Rudina >> protoze za tech 600 let se zvedla produkce ryb z hektaru z 30 na 600kg za rok (coz u 3-4 letych kapru znamena jeste vic kg/ha na konci cyklu).
https://www.trebonsko.cz/rybnikarstvi-historie

troutkiller - Profil | Pá 15.12.2023 14:32:21

hraji >> jasný, i s tímhle se dá souhlasit a hlavně bych tesal do kamene to s těmi lidmi, co chodí kolem vody a snaží se tomu rozumět! I jsem zažil jak neuvážené vysazovaní různých ryb dokázalo zadávat s revirem, jen si fakt upřímně myslím, že s adekvátní příjmy by se to řešilo lépe. Je spousta faktorů, které třeba ani nedokážeme ovlivnit a je nákladné je kompenzovat,a m si podrážíme vlastní nohy tím, že z rybaření děláme lidovou zábavu. Osobně například za měsíc prokouřím cca to co mě stojí povolenky na celý rok.

Rudina - Profil | Pá 15.12.2023 14:14:13

Kapři se v týhle zemi chovají už asi 1000 let, ve velkým dejme tomu 600 let. Tak by mě docela zajímalo, jak je možné, že za takových Perštejnů a Rožmberků, kteří kapra chovali ve velkovýrobě a na jeho výrobě vydělali majlant, kapr životní prostředí nijak neohrožoval. Až najednou v poslední době všechno škodí, kapři, karasi, vydry, bobři, skot (prý moc prdí a produkuje proto hodně céočka) a tak bych mohl pokračovat do konečna. Nebude to spíš tím, že hrozbu pro životní prostředí představuje úplně jiný druh?

aleš vavřina - Profil | Pá 15.12.2023 14:12:30

Martin M. >> Jako první by si měl ve vlastním zájmu zjistit kvalitu vody na přítoku (např. pod jednou nejmenovanou ČOV jsem u fosforu naměřil 19,6 mg/l - a je to dle legislativy v pořádku, ale z rybníku kam potok zatížený ČOV ústí by mělo odcházet v případě fosforu max. 0,15 mg/l, tedy aby legislativně nebyl problém.), kvalitu vody v rybníce, stanovit si produkční plán a spočítat živinovou bilanci. Množství dostupných živin a jejich využitelnost limitu je tzv. zákon minima (sledují se hlavně makroprvky C, N a P), velmi často aplikuješ-li nějaké látky a zvýšíš množství látek dostupných v požadovaném poměru, tak zvýšíš i množství živin jež si z vody přes primární produkci a ryby schopen dostat. Podstatné je i oveznání potenciálních zdrojů všeho možného znečištění v povodí, zjištění živinové zátěže v daném rybníku, ... vše hraje roli.
Limity existují pro aplikaci látek, limit pro aplikaci krmení rostlinného původu dán není - jen podmínka jeho okamžité spotřeby.
Dále pak musíš Martine vycházet z vodního zákona a definice vody a práva k ní. Něco úplně jiného je vlastnictví rybníku jako vodního díla a něco úplně jiného je rybník jako ekosystém a VKP. Celá problematika je velmi spletitá a je vzájemně provázána, jediné co opravdu funguje je pohled jako na jeden funkční celek a řešit dílčí záležitosti pro vylepšení funkce celku. Ale to je spíše na hodně dlouho debatu u vody, Pulitzerovu cenu získávat nechci.

Červené karty: Trusna