Musíme zatopit údolí řek, nabízí recept na boj se suchem hydrolog Janský

rover - Profil | Po 27.8.2018 20:52:54

Bacha >> Popsal jsi to "obšírněji", než se mi z nějakého důvodu tak chtělo, takže lajk :-)

Bacha - Profil | Po 27.8.2018 1:21:23

Pěkně si tady pobrečíme a čech čechu člověkem bude:-D

Lasskoun - Profil | Ne 26.8.2018 19:48:52

Willow >> Jj, přesně tak. Sice jsme členy EU, ale "vyspělejším západním zemím" stále dál sloužíme především jako zdroj odborníků (např. ze zdravotnictví) a levné pracovní síly, především jako zdroj laciných surovin.

Mmch, ve zprávách na TV Prima zrovna hovořili o těch vzrůstajících cenách sena. Oproti předchozímu roku jsou dle nich 3x vyšší, což však není pravda, je to ještě více, ceny místy lezou až k 80 EUR/balík. Navíc, pokud chovatel neměl seno dopředu rezervováno, tak má smůlu (i přes tu cenu). Známému se dokonce stalo, že "loukař", se kterým měl dopředu uzavřenu písemnou smlouvu (vč. ceny), seno raději prodal do Německa a ještě se mu vysmál, že "by přece musel bejt padlej na hlavu, aby to neprodal za víc", ačkoliv mu tím pádem hrozí penále (což však okomentoval slovy "tak si mě klidně žaluj"), smutné, ale bohužel se mu to pořád (díky letošním přemrštěným cenám) stále vyplatí - zmetkovi. ":-/

L.

sliver - Profil | Ne 26.8.2018 19:42:24

Bacha >> 9% bioetanolu musí být od 2019 v benzínu,nafta zůstává stejná. V benzínu je to daleko větší průser, protože starší motory budou muset používat vysokooktanový benzín,ve kterém to není. Navíc půjdou šílené miliardy do dotací na provoz elektroaut, které nikdo nechce. Všechno úplně nahlavu.

zdevac - Profil | Ne 26.8.2018 17:35:53

Bacha >> Částečně to popsal Willow - zemědělství by bylo ok, kdyby se zvedly ceny a zemědělci dostávali více.

A k tomu Babišovi - máš pravdu, ale sám jeden Babiš by nic nezmohl. Někdo to musel odsouhlasit a odhlasovat. A to byly i předchozí vlády a předchozí i současní politici. Jedinec nemůže přijít a sám si to takto zařídit. A jestli někoho podplatil? Ty bys to nezkusil? Nevidím problém v Babišovi, ale v těch, co se uplatit nechali, potažmo v nás, kteří jsme si je zvolili. Takže - co jsme si zvolili, to máme.

Willow - Profil | Ne 26.8.2018 17:30:18

Lasskoun >> 👍👍 Sem si jezdí jen pro obilí a řepku.🤔

Willow - Profil | Ne 26.8.2018 17:26:53

Chlapci,chlapci.
Za vše může Babiš,Putin nebo Zeman.??!!!
Tyhle EU dotace si vymyslela bývalá 15ka EU . Zneužití dotací jsme se museli naučit od těch, kteří v tom na ,,hentom západě" už uměli chodit a zneužívat.A podle toho,co tady čtu,víte o zemědělství v podhůří úplné h!!Jak to,že tady sedlákům sype obilí a řepka tak,že nepotřebují žádné ,, suché dotace"??
Mají sklizeno a už prodáno,nebo si z úrody dělají vlastní krmné směsi,pro obživu svých prasat,ovcí nebo skotu.Ale jejich maso nebo mléko, máslo nikdy neochutnáte,je to pro Vás moc drahé!!!To není jako návštěva marketu v době akce.😁
Podpora našeho zemědělství spočívá v nákupu přímo u pěstitele, sedláka atd.Zbytek jsou jen politické kecy a gesta KDU ČSL Ing Jurečka.No a wo to před 5lety šlo.!!

Lasskoun - Profil | Ne 26.8.2018 17:16:01

Tarn >> Ano, ať si zemědělci vyvážejí své produkty, kam chtějí. Ale jen "odsaď pocaď".
Smutné je např., když čeští "loukaři" hospodařící na pozemcích pronajatých od českého státu (co jim půdu propachtoval za "pár" směšných korun) + pobírající dotace od českého MZe, pak vyvážejí svou veškerou produkci sena do Němec, jelikož tamní zemědělci, dostávající od "svého" státu dotace na nákup krmiva (vyšší než v ČR), jsou tudíž schopni za seno zaplatit mnohem více než zdejší zemědělci = a dobytek v Česku tak nemá co žrát = místní zemědělci ho tím pádem musejí předčasně porážet, čím se stávají méně "konkurence schopnými" oproti zemědělců a obchodníkům z Německa, kteří sem potom dovážejí maso (co přitom ale "vyrostlo" pomocí krmiva pocházejícího od nás). To je prostě "na palici".

Což se vlivem horka projevilo především letos, kdy balík sena nebo slámy (i přestože stojí majlant) je v ČR těžce nedostatkovým zbožím, především v příhraničí se "západem".

A pak se vrchnost diví, že krachuje jeden malý zemědělec za druhým, jelikož nedosáhnou na dotace (popř. na kompenzace) od státu.

L.

Bacha - Profil | Ne 26.8.2018 16:38:46

zdevac >> To není o staré škole, ale o prioritách. V obilí soběstační jsme, ale za jakou cenu? Dováží se dotované mléko a českým producentům se neplatí. Řepku dělá Agrofert jenom proto, že bere dotace na biopaliva, jejichž přidávání nad evropský rámec proloboval (rozuměj podplatil) v parlamentu a ještě se k tomu hrdě hlásí. Ničí nám to motory a z každého litru benzínu odvádíme padesát haléřů Babišovi. Navíc ministerstvo živ. prostředí mu jde na ruku tím, že přijalo tvrdé podmínky pro skleníkové plyny, takže podíl řepky na naftě se musí zvednout ze současných 6% na 9%.
Jojo, žluté čechy a spokojený čobol. Ale že jsme mu tady vytvořili podmínky, co? :-DDD

zdevac - Profil | Ne 26.8.2018 13:42:42

Tarn >>Jasně. Já si jen ale myslím, že zemědělství by měla být jedna ze státních priorit s plnou regulací protože / a že / bychom měli být v základních věcech soběstační. Vybudovat fungující zemdělství trvá desítky let. Teď vše funguje, ale můžeš s klidem říci, že za dvacet let se situace nezmění? Může přijít Čína a začít vše skupovat a odvážet, už teď na Ukrajině jim patří obrovské zemědělské plochy. Může přijít válka, může nastat cokoliv. Bez broskví a banánů se obejdeme, ale když se v Česku nesežene dostatek brambor a obilí a nikdo z okolních států ti to neprodá... Asi jsem stará škola, ale fungující zemědělství a základní soběstačnost bych považoval za strategickou záležitost. Ale třeba je vše jinak a mýlím se...

Tarn - Profil | Ne 26.8.2018 13:32:41

zdevac >> nejsme ve sporu. Ať si každý pěstuje co chce, ale ať za to pěstování nese i sám odpovědnost a ne, když to neklapne, státe odškodni. nebo když tím pěstováním poškozuje ostatní tím, že třeba omezuje udržitelnost vody v půdě, nebo umožňuje splach ornice, tak ať za to platí, nebo to kompenzuje jinak. A stát by měl zvážit, kam vybrané kompenzace dá, aby se na druhou stranu postaral o nápravu, pokud zemědělec nekoná a raději zaplatí pokutu. tak to bylo myšleno. Jinak řepka, nebo brambory, je to jedno. Pořád máme zafixovanou představu, že neúroda u nás, znamená z hlediska dostupnosti potravin, zásadní problém. Ale už nejsme socialistické hospodářství a zemědělství je podnikání jako každé jiné. Většinu tuzemských zemědělských produktů, stejně zemědělci prodávají jinam, zase za účelem zisku (což je v podnikání smysl) a sem se vozí to, na čem obchodníci vydělají víc. A tak se to zbytečně vozí sem tam, atd.. spotřeba té ekonafty, zátěž silnic, prach, nehody........ vše má svoje pro a proti. A ještě k té řepce. bylo spočítáno že na jednu jednotku vyrobené energie z biosložky, je potřeba několik jednotek energie nebio. Tak co vlastně je přínosem ?

zdevac - Profil | Ne 26.8.2018 13:10:40

Tarn >> Jenže to je jiný případ. U solárů vidíš příležitost a rozhodneš se, zda je instalovat, nebo ne. Pokud ne, jdeš peníze vydělávat jinak, třeba koupíš nemovistost. Ale zemědělec? Má prostě nějakou půdu a tam buď něco poroste, nebo ne. U solárů máš na výběr, v zemědělství ne.

Jinak jsi stále nevyřešil otázku, co kde bychom za řepku vzali náhradu. Výměra řepky je, kromě jiného, určena i poptávkou. Takže zřejmě je té řepky opravdu potřeba hodně. A ty podniky, které ji potřebují, ji budou brát kde? Kupovat? Ok, proč ne. Ale co bude jako výsledek? Budeme posílat peníze do zahraničí? A naši zemědělci budou dělat co, když jim sebereš něco, díky čemu třeba mohou snížit nebo dorovnat ztráty? To je stejná hloupost, jako otevření trhu soukromým dopravcům bez omezení a nutnosti dotovat ztrátové linky. Pak se stane to, že místo aby linka Praha-Brno v rámci jedné společnosti vydělávala peníze a z těch se hradily ztrátové vesnické linky, takže jako celek je to v mírném plusu, tu máme stav, kdy dva soukromí dopravci vydělávají peníze do vlastní kapsy na zajímavých tratích a zbytek je dotován z kapsy nás všech.

S řepkou a dalšími plodinami bys dosáhl to samé - by se to dováželo z míst, kde na ekologii kašlou, ti si nadělají těžké prachy, a naši zemědělci budou padat jeden po druhém, nebo to bude extra zátěž pro stát, který je bude dotovat.

Jistě, vyřešit by to šlo, ale ne v současné "demokracii" . Optimální způsob by byl plánované hospodářství, kde by se to neřídilo kapitalistickým trhem (protože se každý samozřejmě soustředí na to nejvýhodnější), ale zemědělci by měli nařízeno, kolik čeho mají mít. Včetně živočišné výroby. A stát by stanovil ceny a vše okolo. Ovšem to se nelíbilo, tak holt máme ten tržní mechanismus... Sice postavený nahlavu, protože ač kapitalismus a tržní ekonomika, všichni by rádi všem nařizovali, co smí nebo nesmí pěstovat a kolik toho má mít. Takže nefungující kočkopes.

Tarn - Profil | Ne 26.8.2018 12:09:05

zdevac >> nezakazoval bych nic, ale vyvážil bych škody způsobené tím, že se pěstuje jen to výhodné. Hele soláry taky zaplevelily celou republiku a jak se to dodanilo, už najednou to moc nepřibývá. jen na to co už je hezky mastně přispíváme a přitom jsme v elektřině velice produktivní.

pepa-č - Profil | Ne 26.8.2018 12:08:08

Tarn >> kecáš, není foto, není ryba! gratuluju!

Tarn - Profil | Ne 26.8.2018 12:06:04

pepa-č >> No jasně, předevčírem candát 90 cm a včera sumeček 98. Docela to jde :))

pepa-č - Profil | Ne 26.8.2018 12:02:54

Tarn >> velmi často nás unijní pravidla chrání před sebou samými a velmi často nás unijní pravidla chrání před našimi vlastními politiky, že si nemohou dělat úplně cokoli.
v EU je jistě hromada p*čovin a věcí co se dělají blbě, nebo by se snadno daly dělat líp, ale u nás se na EU hodí vše (velmi velmi často i to, na co EU nemá žádný vliv).

psal jsem to vícekrát. věci jako rozhledny v údolích, sjezdovky 600m nad mořem a cyklostezky v ceně německé dálnci za to nemůže Brusel. za to může lokální zmr*, velmi často lokální politik se stavební firmou, nebo spřátelenou stavební firmou, který is řekne "hele fond, rozvoj venkova, rozvoj turistiky atd....Fando, podojíme"

to nenařizuje Brusel - to je český - náš - tunel! Brusel bohužel nestíhá všechny projekty v ČR kontrolovat, bo jsou "zblbí" tím, že jsou zvyklí, že se na západě míň krade a oni naivně čekají, že mezi čechem a bavorem, nebo holandanem není rozdíl a holanský a český politi jsou stejně čestní.
(podobnou naivitu uplatňují, že čekají, že afghánec má stejnou mentalitu jako švéd - no nemá)
tak s dotacemi narazili na českou mentalitu.

ale můžeme si za to sami, nedělá nám to EU, rozkrádáme si to my.

Až dotace skončí, tak budeme plakat, bo na to - na co jsou - aby konvergovaly rozdílné regiony - proto se nedotuje Bavorsko, proto se dotuje jinak Sicilie než Lombardie atd - to jsme promarnili a konvergenční fondy, které nejsou časově neomezené jsme prokradli a prožrali
(nebo je ani nedokázali vyčerpat - to je taky tragédie)

děláme stejnou historickou blbost, jako když jsme odmítli Marshallův plán.

no nic.

co ryby? mají kde plavat? nebo už jsou na suchu?

zdevac - Profil | Ne 26.8.2018 12:02:26

Tarn >> Takže co navrhuješ? Zakážeme řepku? Jak pak budeme plnit z EU předepsané závazky na biosložky v palivu? Budeme je kupovat ze zahraničí? A co tedy bude se zemědělci? Řepku jim zakážeš a zbyek je nezajímá, protože je ztrátový, když vypěstují nějaké plodiny, tak je mohou akorát tak zaorat, protože to kvůli ceně bude neprodejné. Takže to zemědělci zabalí a půjdou na pracák?

Rychlá a jednoduchá řešení vypadají líbivě, ale nezohledňují komplexnost problému. Tvé řešení by mělo celkem katastrofání výsledek - stát by musel vynakládat peníze na nákup surovin v zahraničí a zároveň by nejen přišel o část příjmů, ale ještě by musel vyplácet všechny ty nové nezaměstnané. A vedlejším efektem by bylo veké zdražení potravin a phm, ktreé se promítne do zdražení všeho. Na to zejména sociálně slabí nebudou mít, takže se zvýší podpory, důchody, minimální mzdy... Kde na to ten stát vezme?

Jako zakázat řepku a nařídit pěstovat více jiných plodin zní hezky, ale nejdříve to zkus promyslet i v názavaznosti na celou ekonomiku :-)

Tarn - Profil | Ne 26.8.2018 11:57:11

splavek >> tak daně se optimalizují jak se dá, ale škodu chtějí uhradit do haléře.

splavek - Profil | Ne 26.8.2018 11:54:03

Tarn >> Tady si možná budu trochu protiřečit, nebo já nevím jak to nazvat. Státu zisk přímo nejde, jdou mu, ale daně co zemědělství produkuje, jde i o obdělání krajiny, udržení zemědělství jako oboru, ale musela by se nastavit trochu jiná pravidla, než jsou momentálně teď daná. To si to žvaním a ke všemu , když dělám v jedné z největších zemědělských firem v republice.

Tarn - Profil | Ne 26.8.2018 11:53:15

pepa-č >> jj je to tak, rychle se nepřátelé vstupu do EU zorientovali a dneska se jim to hodí, co lidi štve svedeme na EU a co budou chválit, to jsme na EU vybojovali. Ale je to jak píšeš.

pepa-č - Profil | Ne 26.8.2018 11:51:21

Tarn >> ale to je právě ono, ty pravidla si určujeme my, ne v bruselu, podporu biopaliv schválil náš parlament! a to v době, kdy se to všude v evropě rušilo, bo se ukázalo, že je to kravina.
zcela zjednodušeně: kolik peněz přiide do zemědělských dotací to vypadne z uniního rozpočtu, na co se dají, to si určí naše vláda a parlament.
cynicky řečeno: kdyby o tom rozhodoval brusel - a třeba to o hluboké orbě nařídil nebo tak, a zrušil podporu řepky - tak si na tom naši agrofertí dotačočerpači nelíznou. ale bohužel, to si určujeme sami a tohle jsme si stvořili.

Tarn - Profil | Ne 26.8.2018 11:37:28

splavek >> s těma dotacema to není úplně až tak jednoznačné, ale jako se vším, stanovit pravidla ne podle EU, ale podle konkretních podmínek tady. Třeba pokud budeš obdělávat šetrně, orat a podobně aby nemizela voda a ornice, máš nárok. Pokud naopak, budeš platit do nějakého fondu, ze kterého potom budem sanovat škody. Proč to máme platit my (stát), když zisk státu nejde ?

Dědek - Profil | Ne 26.8.2018 11:36:57

splavek >> souhlasím, dotace jsou těžký podvod a velká nespravedlnost...

splavek - Profil | Ne 26.8.2018 11:33:36

Tarn >> Už jsem to tu psal, několikrát. Zrušit dotace do všeho a na vše v celé EU.
Další varianta vyplácet zemědělcům dotace na základě toho kolik ha klasicky poorají a třeba i hlubokou orbou. Další věc zrušit dotace na bioplynové stanice, to je stejný podvod jako třeba soláry a řepka na bionaftu....atd....

Knedla12 - Profil | Ne 26.8.2018 11:23:35

starecek >> Tohle ale neni problém jenom politiků, ale lidí jako takových. Po nás potopa.
To že 1/10 to chce změnit je prostě málo

Tarn - Profil | Ne 26.8.2018 11:22:47

perlička je, že se zemědělci dožadují odškodnění od státu za neúrodu způsobenou suchem. Ovšem počítají jen to co se neurodilo. Že mají nadstandardní výnosy řepky, která nejvíc kurví krajinu a přispívá k neudržení vody v půdě, že hospodaří tak, že voda z polí včetně ornice jde rychle do hajzlu......... Za co to odškodnění chtějí ? Platit by měli.

starecek - Profil | Ne 26.8.2018 11:19:34

Knedla12 >>
Bohužel politici mají dojem,že zodpovídají za 4 roky volebního období.
Zelení se naopak snaží spasit celý svět.
Politika od dorazu na doraz a většinou samé polopravdy = nejhorší lži.
Zlepšení lesního a polního hospodaření sice řeší obojí- jak záplavy -tak sucha, ale je to na dlouhé lokte aspoň 50-200 let a nenese to ani peníze ani politické body.
A podívejme se na nesmyslný růst světové populace.

zdevac - Profil | Ne 26.8.2018 9:53:54

Bacha >> No tak vzhledem k tomu, že 3/4 reklam jsou na půjčky na nesmysly a i velké nadnárodní podniky fungují dlouhodobě ve ztrátě, tak se není co divit. Vždyť dnes je život na dluh a život v mínusu prakticky standardem. Dříve se lidé za dluhy styděli, dnes je možnost zadlužení nabízena u každého výrobku, vždyť u prakticky každé nabídky na elektroniku, dovolenou nebo luxusnější oblečení máš automaticky u ceny nabídku půjčky a rozpočítané splátky. A autobazary už dávno hlavní zisk nemají z prodeje aut, ale ze zprostředkovaných úvěrů.

Knedla12 - Profil | Ne 26.8.2018 9:50:44

Ať se nám to líbí nebo ne, naše země má vody málo. Pokud se všichni politici do toho nepustí, nevyřeší se nic jelikož potřebujeme drastické změny, které by stály jednotlivé strany pozice a to si dovolit nemůžou. Klima se nám mění před očima a musíme na to nějak reagovat, jinak bude pozdě. Největší vtip je ten, že místo suchá nám třeba za 5 let můžou začít deště které přinesou povodně :))

Jen aby se tady furt nemlelo o tom jak za to může Kalousek, Babiš, Zeman nebo Jurečka, přikládám fotku z oficiálního zdroje.

Bacha - Profil | Ne 26.8.2018 9:41:03

zdevac >> S tím suchem máš pravdu, nejde jen o ornou, ale na té to závisí asi nejvíc. Když neodvede vodu do podzemí, tak ta nedojde do vodotečí. Viděl jsem to letos na vlastní bulvy na Šumavě.

Bacha - Profil | Ne 26.8.2018 9:37:20

rover >> Ne chtřejší, ale vychcanější. Dávno jsou pryč doby, kdy se ctily nějaké hodnoty.....i když není to tak dávno, třeba ve zlatém věku Československa mezi válkami, kdy slovo "bankrotář" bylo nadávkou a takto označený podnikatel byl automaticky vyloučen ze společnosti. Ba co víc! Byl souzen...pokud si ovšem čestně nevpálil kulku do hlavy.
Nyní je i násobný bankrotář označován úspěšným podnikatelem.
A to je jen jeden příklad za všechny:-)