Proč závodíme?

Diskuse k mini článku Proč závodíme?

Autor diskuse: hunter - Profil , 24.3.2017

Mikulas - Profil | Út 28.3.2017 11:59:19

MISO* >> dobre napsane

roman_monfish - Profil | Út 28.3.2017 11:19:14

RK >> Jojo souhlasím s Tebou. Jak jsem psal hned napoprvé mám s chytáním ryb všeho druhu vnitřně stále větší osobní problémy, ale ta touha je pořád silnější a tak hledám způsoby, jak si to sám před sebou co nejlépe omluvit :).

RK - Profil | Út 28.3.2017 9:44:21

roman_monfish >> Souhlas s tebou. Ohledně té muškařiny, co potkávám u vody, tak muškaři jsou většinou maličko jiná ,,kasta" lidí. Mušák změní pohled na věc-:)
Ohledně závodů je to ale podle mého názoru už z principu špatně. A to říkám s plným vědomím toho, že si gulášek taky vystřihnu-:(

roman_monfish - Profil | Po 27.3.2017 20:58:32

RK >> Nemám problém s odlišnými názory. Umím je respektovat. Nějak jsem se v posledních letech dopracoval k tomu, že mluvím o tom co a jak dělám sám a je na ostatních, jestli se mnou souhlasí, nebo se jim to líbí a nebo ne :).

Jen mezi námi. Normální rybařinka je dle mé zkušenosti velice často ta největší prasečinka. Závodníci, které potkávám na muškařských závodech v naprosté většině velmi dobře vědí co a jak dělat,aby mohli chytat ryby i za pár let :).

A ještě oprava předchozího příspěvku - chyba ve jméně - správně je to Jacques Yves Cousteau

RK - Profil | Po 27.3.2017 18:05:07

roman_monfish >> víš o co jde? Děláme v životě věci dobré,ale i věci méně dobré.Z části nás k tomu nutí okolnosti, z části,že nás to treba baví, někdy to nazýváme kompromisy. Tak to v životě chodí.Kdyz chytáme závodně ryby, tak by se to asi nemělo srovnávat s tenisem, plážovým volejbalem atd.Nebo tomu dokonce dávat malem ochranářskou nálepku.To je pokrytectví.A už vůbec to nesrovnávat s normální rybařinku.Jde o podstatu a z toho se odvíjí ty debaty tady. Prostě když budu házet na prsa ouklej za oukleji,abych měl body,váhu,tak to není úplně normální rekreando.Já nejsem vlajkonošem nějakého odsuzování,ale spíš mi jde o určité uvědomění si něčeho.Nic víc,nic míň.

roman_monfish - Profil | Po 27.3.2017 13:48:43

Před mnoha lety známý oceánograf Jean Jacques Cousteau řekl: "Lovit ryby pro zábavu je perverze!"

Považuji se ve smyslu tohoto citátu za perverzní osobu. Stále více mi to totiž vrtá hlavou a stejně nedokážu říct manželce "buď v klidu už na ryby chodit nebudu" ;).

Tak se snažím alespoň sám pro sebe něco na tom chytání a závodění měnit. Organizuji závody, kde se ryby jen počítají a měří jen v nutné míře pro rozlišení pořadí účastníků. Při lovu ryb tyto, pokud to situace dovoluje, vůbec neberu do ruky, nevyndavám je z vody a pouštím je z bezprotihrotových háčků bez kontaktu s rybou. Jo rybu, která mi za to stojí si vyfotím a tak její návrat o chvíli zdržím. Manipulaci s rybou mám zjednodušenou tím, že výhradně muškařím a těch obřích úlovků zas tak moc není :).

Ještě jedna zmínka k tomu jestli závody škodí víc, nebo ne. Když se sejdou rybáři na závodech (myslím skutečně závody lidí co to berou opravdu jako sport a umí hodně) obsadí na relativně krátkou dobu na revíru všechna místa. Ne jen ta dobrá. Pak mohu říct, že Ti na "špatných místech" jsou tu vhodně uklizeni, protože za normálních okolností by si šli zatrénovat a tam se málokdo dokáže udržet, aby nevybíral jen ty top fleky. A tak chytí výrazně méně ryb, než kdyby na závodech nebyli ;)

Někdo tu zmínil mládež. To je cesta ke změně pohledu na rybolov ať se to někomu líbí, nebo ne. Ale nestačí jen čekat až dojde ke generační výměně. Je jen na nás, jakou cestu si pro ně vybereme a po jaké je povedeme, než si najdou tu svojí.

Hezké dny u vody všem, kdož si jsou vědomi rizik, se kterými je ve vztahu k revírům, jejich obsádkám a návštěvníkům nutno počítat a přizpůsobují jim své chování, aby i naše děti měly kde tohoto koníčka, či sport úspěšně provozovat.

Mirek.V - Profil | Ne 26.3.2017 20:35:08

Jen pro zajímavost, na téma ryby a sport.

Emil Posledník - Jak úspěšně rybařit - 1941:

"...A teď pár slov o sportovní podstatě rybařiny. V posledních letech jsou vedeny ostré polemiky o tom, je-li amatérský rybolov sportem či nikoliv. Stav je, zdá se nerozhodný. Zastánci i odpůrci lpí houževnatě na svém názoru. Nehodlám se vměšovati do tohoto sporu. Záleží na tom vůbec? Rybář ví, co mu jeho záliba poskytne k tělesnému i duševnímu osvěžení, a čerta se stará, bude-li rybařina zařaděna mezi důstojné kolegy football a ping-pong, či ne. Jisto však je, že při provozování amatérského rybolovu si přijde každý věk a každá nátura na své. Je to sport mnoha disciplin. Od tichého vysedávání pro klidné a starší pány až k překážkovým túrám a k zálesáckému plížení se po břiše, toho všeho můžete užíti do syta. A stále na zdravém vzduchu..."

Asi by se na to téma našlo i něco ještě staršího. Kdy se vlastně u nás začaly pořádat rybářské závody, to nevím. Zajímalo by mě to.

Pellets - Profil | Ne 26.3.2017 8:55:59

Účastnil jsem se různých závodů.Tovačov,Praha,Carpliga,divize feeder i několik gulášovek proběhlo. Zkušenosti tedy jsou. Dneska už bych do klasiky nešel. Nemožnost vybrat si čas a místo,nesmyslné startovné i na svazových vodách,omezování v nástrahách,návnadách i lovu,podvody,nedodržování pravidel,soutěžení o peníze.. Už si svého času vážím a nemám na čele napsáno jitrnice.
Otevřený závod pro každého s možností výběru místa,cílové ryby,návnad i nástrah. Vybrané startovné komplet zpět mezi účastníky, bodování vybraného druhu,v určité velikosti.. to má dle mého názoru budoucnost.

u x a - Profil | So 25.3.2017 22:37:58

ten kape je muslim? nebo má tak rozervanou tlamku ....

Finnnp - Profil | Pá 24.3.2017 21:17:49

Kocháč >> Vše se musí dělat z rozumem....Na druhou stranu u nás je to prostě tak nastavené......nasadíme,odlovíme.....u nás se každoročně nasazuje na dvouhektarový rybník 600 kaprů za rok....kdyby všichni pouštěli tak se tam zachvíli ty ryby ani nevejdou.

Kocháč - Profil | Pá 24.3.2017 21:08:52

Finnnp >> Ano rybář v současném pojetí ano, ale není to lovec. Prostě chytáme pro zábavu a většina neodnese od vody vše co může zmasit.

Finnnp - Profil | Pá 24.3.2017 21:02:35

Kocháč >> Rybář přeci může rád ryby lovit i konzumovat.

Kocháč - Profil | Pá 24.3.2017 20:54:57

Finnnp >> Proč? Normální lovec. Jde chytit rybu, aby ji zmasil. Nejde se chytáním ryb bavit. U nás se primárně věnuje lovu max procento lovících.

Finnnp - Profil | Pá 24.3.2017 20:48:39

Kocháč >> To jsou hrozné hlášky.....Ulovení kusu masa.

Kocháč - Profil | Pá 24.3.2017 20:33:01

hunter >> Pokud chodíš ryby lovit pouze za účelem ulovení kusu masa jsi lovec a máš právo kritizovat třeba i ty rybářské závody. Pokud tě lov hlavně baví, máš pouze máslo na hlavě a třeba o závodní kaprařině nic nevíš. A to píši přes to, že máš i v něčem pravdu.

MatoK75 - Profil | Pá 24.3.2017 20:10:15

hunter >> Ani o tom nevedia... Prepáč, ale toto je len a len pretláčanie tvojho názoru všetkým ostatným. To, ako si niekto užíva rybačku nerozhoduje nikto iný, len on sám. Ešte otázka, bol si na pretekoch ako účastník alebo ako pozorovateľ? Ak áno, tak o aké preteky sa jednalo?

hunter - Profil | Pá 24.3.2017 19:51:13

MatoK75 >> Tak jasné, všetko je o uhle pohľadu... Pre pretekára to nie je kazenie rybačky ak sa dobrovolne nechá obmedzovať v spôsobe jeho lovu, ja som to písal práve z toho môjho pohľadu v zmysle, že si kazia rybačku a ani o tom nevedia.. ale rozumiem tvojmu názoru ;)

MatoK75 - Profil | Pá 24.3.2017 19:39:11

hunter >> Stále tam nevidím nič o kazení rybačky... Pretekáš dobrovoľne, nikto ťa nenúti. Pravidlá buď dobrovoľne akceptuješ a pretekáš, alebo neakceptuješ a nepretekáš. To je akoby si chcel jazdiť stále len v protismere a len na červenú. Myslíš, že ti vodičský preukaz dajú? Ani omylom.

Finnnp - Profil | Pá 24.3.2017 19:32:40

Z článkem defacto nějakým způsobem souhlasím.....Jen mě nadzvedl závěr článku a připitomělí termín....Propalování revírů...To je něco strašnýho.

sven - Profil | Pá 24.3.2017 19:30:18

robin-red >> Troufnu si tvrdit, že opak je pravdou...
Na jedné straně argumentuješ zkušenostmi "závodníků" a na straně druhé, vydáváš extrémy, coby normu chovaní "běžných" rybářů...

Pravda je samozřejme zcela jinde. Empatický jedinec, bude k rybě empatický, byť by byl začátečníkem a dobytek bude dobytkem, i kdyby měl na krku olympijskou medaili....
Dokládat to fotodokumentací nemusím...že ne ?

Pavouk‌ - Profil | Pá 24.3.2017 19:25:19

hunter >> mne kazi rybareni vsechny mozny omezeni, chtel bych treba zkusit ryby chytat pomoci rucniho granatu...svobodu rybareni!

robin-red - Profil | Pá 24.3.2017 19:04:13

Troufnu si rict, ze mnozstvi a rozsahlost poskozeni u ryb sakovanych pri zavodech kaprarskych, plavackovych atd. je nekolikanasobne mensi, nez stejne mnozstvi ryb chycenych pri beznem rybolovu. Zavodnici jsou zkuseni rybari a snazi se zachazet s rybou co nejlepe. Rybar zacatecnik, bezny rybar atd. nebude k rybe tak setrny, protoze to proste neumi. Jeste jsem zadneho zavodnika nevidel soukat rybu z vody po brehu, nevidel jsem rybu drzet za zabry, nevidel jsem hazet podmerecneho kapra 10m od brehu z na......I, ze nema miru. Tech veci by se naslo vice. Takze z meho pohledu je zavodeni mensi zlo pro rybu, nez bezny rybar. Samozrejme je I spousta bezproblemovych beznych rybaru.

hunter - Profil | Pá 24.3.2017 19:03:04

MatoK75 >> Pretekári si kazia rybačku, preto lebo sa vzdali slobody ako a čo chytať kvôli víťazstvu.Trebárs musíš močiť 24h boillies vo vode, a nemôžeš chytať na kukuricu, lebo ti to pravidlá zakazujú resp. nezakazujú ale už by sa ti úlovok do súťaže nepočítal. Nemôžeš sa v momente rozhodnúť, keď zbadáš vyhrievajúce sa ryby, že si to previažeš na "mlaskačku". Proste preteky(nie všetky) bránia chytať v danom momente, tak ako by si to možno ľudia priali. Za druhé, zaplatiť mastné štartovné a chytať týždeň na mieste, kde ryba nepreplávala okolo, a nemožnosť sa presunúť?... toto ja pokladám za kazenie rybačky

kareldj - Profil | Pá 24.3.2017 18:38:11

Občas se závodů zúčastnim, občas tam i něco chytím, jedna věc i na gulasovkach je pozitivní v tom že i ty největší rybářské hovada a není jich málo zachází s rybou aspoň trochu slušně, což dost rádoby rybářů při normálním rybolovu neumí.

MatoK75 - Profil | Pá 24.3.2017 16:08:37

Rád by som sa autora opýtal, ako si podľa jeho názoru "kazím" rybačku? Lebo toto je jedna z viet, ktorá podľa mňa slušne pochovala inak docela dobrý článok.

Pavouk‌ - Profil | Pá 24.3.2017 15:57:55

A nejvíc o tom kecaj ti co o tom nejmim ví...

ravacho - Profil | Pá 24.3.2017 15:49:22

RK - >> U mne nejde o protiútok, takhle to nebylo myšleno. Na závody nechodím z principu, protože nemám rád hromadné akce. Ryby sám si zachytám a dovedu i pochopit, proč závodníci na závody chodí a věřím, že v rámci možností a pravidel negativní dopady minimalizují. Nemyslím si ale, že by po závodech byla osádka tak brutálně zdecimována a řešila se ekologická havárie. K přírodě obecně je samozřejmě nutné se chovat s úctou, ale zase bych se nerad někde dočetl názor, že na háček nesmím použít žížalu, protože je to živý tvor a bolí jí to...

nulák - Profil | Pá 24.3.2017 15:47:20

RK >> omlouvam se moje chyba necet jsem to cely jelikoz ty prispevky jsou moc dlouhy :), priste si dam pozor

RK - Profil | Pá 24.3.2017 15:27:36

nulák >> Tak si to holt musíš přečíst znovu

nulák - Profil | Pá 24.3.2017 15:22:00

Je zajmavy jak vetsina z vas tu pise ze fotit a vazit rybu a jeste k tomu ji pustit zpet je spatne a stejne to delate taky :D sice ne zavodne ale jaky je pak v tom rozdil? Zabava jako zabava!