Diskuse k článku: Jeden rok v Třeboni

Diskuse k článku Jeden rok v Třeboni

Autor diskuse: Ing. Petr Svatek - , 20.3.2017

Calex - Profil | St 29.3.2017 7:26:14

fotojakes >> Za nás se to provalilo a dost ryb to odneslo do Rožmberka. Škubánky do somračky a na ně cejny z lavičky. Sumce na piskoře ze kbelu. Kapry jsme moc nechytali.

fotojakes - Profil | St 29.3.2017 7:19:12

Calex >> ano, trávil jsem tam dost času, přes dva roky jsem bydlel na kopečku na privátě :-) Chodí se tam dodnes co vím a plavou tam opravdu pěkné ryby.

Calex - Profil | St 29.3.2017 6:45:01

fotojakes >> Ahoj, chodilo se za Tebe ještě chytat na Mlejňák? Až na ty komáry to bylo super.

RK - Profil | Út 28.3.2017 9:30:34

fotojakes >> Ajaj, tak to jsi mě dostal......, tak teď už jsem konečně doma-:)
Takže, přeji co nejméně turbulencí v ,,životě" Mrku a to je myslím i přání nás všech ,,hostů" tady-:)

fotojakes - Profil | Po 27.3.2017 21:23:01

RK >> já měl jinou výchovu, "jsi dost starej a rozumnej, tak si vyber co chceš dělat, je to tvoje rozhodnutí a zodpovědnost, podpořím tě jak to půjde v tom co si vybereš". Nikdo mi to nevymlouval, jen jsem dostal informace jaká je realita studia na té škole (lopata, bahno, hnůj, dřina a pak někde na konci ryby).

V časáku už nejsem 5 let, jsem tady :-)

PS: Ty nereálné sny jsou jen relativní, já měl jako každý rybář sen o rybníku, první jsem měl před 8 lety a teď mám čtyři. Na základce by mě v životě nenapadlo, že bych někdy skončil v "kanclu", stejně jako mojí češtinářku, které jsem musel dvakrát zopakovat čím se živím a stejně se tvářila, že mi nevěří:-)

Calex - Profil | Po 27.3.2017 18:44:03

Citrus >> Ahoj, nástupní plat v r.1980 byl 1150 Kčs. Kvalifikovaný rybářský dělník měl strop v 7.třídě 1750Kč.Takže jsem po vojně jsem dal ještě jednou ,,romantiku podzimních výlovů,, ,dolovnou a pápá. Naskytla se mi příležitost práce, sice hodně rizikové ale s nástupním platem 5000 hrubého. Což byl tenkrát balík......

RK - Profil | Po 27.3.2017 17:40:40

fotojakes >> ok,cesty osudu jsou nevyzpytatelné.Kdyz to napíšeš takhle,tak se nedá,než souhlasit.A musí být taky trošku štěstíčka a ty jsi mu šel naproti.Ale kdo ví, kam by tě vítr zavál,nebýt toho inzerátu.☺Aby bylo jasno,já na Vodňany vzpomínám jenom v dobrém.Kamarádi,legrace a obsah lepší, než třeba na průmyslovce.Pro mne.Takže já nekritizuji školu jako takovou,ale následné uplatnění, které pak vetsině absolventů nabizí dnešní doba.Ale jak správně píšeš, každý svého dortu krůjcem.Takze hodně štěstí a ať se časopisu daří a nejsou turbulence v jeho dalším ,,životě"
Edit: ještě si nedpustim, máme teď doma dilema,kam půjde mladší syn.A co řešíme jako rodina je, jakou školu v souvislosti s následným uplatněním.To je priorita.Je jasné, že syn má právo veta,ale taťka je vyčůranej a snaží se mu nenápadně vymlouvat nereálné sny.....☺

fotojakes - Profil | Po 27.3.2017 16:07:40

RK >> on to má každý jinak a k tomu co člověk opravdu chce dojde časem. V těch 15 je každý zapálený a chce dělat co ho baví, ale jestli to tak opravdu je, zjistí až když to zkusí. Kdyby to nezkusil, nemůže na to přijít:-) Tohle je u všech oborů, nejen rybařiny. Někde je uplatnitelnost v oboru větší, jinde menší. Druhá otázka je jestli lidi co dělají práci jen pro peníze jsou v životě šťastní. Já bych nebyl, což jsem si ověřil...

A z líhně jsem odešel, protože jsem si myslel, že v penězích najdu štěstí :-) Na druhou stranu kdybych neodešel z jihu zpět na sever, nenarazil bych na inzerát v místním tisku, kde hledali redaktora do právě vznikajícího rybářského časopisu a tedy bych určitě nedělal to co dělám posledních skoro deset let. V životě jsem udělal pár zásadních rozhodnutí, ale žádného nelituji a za výběr školy jsem rozhodně rád. A to jsem byl jeden z mála, který věděl, že tam nebude lovit na prut, ale že budu skládat vagóny vápna, kydat hnůj a lopatou vyhazovat stoky.

Citrus - Profil | Po 27.3.2017 14:17:31

Calex >> Plně souhlasím s Tvým vyjádřením, vše je pravda. Nešlo jen o stoky, strouhy a kachňárny, ale také rozvoz hnoje, vápna, ledku atd. Kosili jsme také travní porosty a stavěli komposty. Učni dělali prostě to, jiní dělat nechtěli. Když jsme to měli hotové a zbýval čas do odjezdu na intr, (tenkrát byl na zámku), tak jsme mistrovy vyhrabali, nebo vypíchali pár ondater, aby měl na přilepšenou. Toto bylo v letech 1966-67 a většinu naučenejch dovedností v Třeboni, jsem poté uplatnil u st. rybářstvi Klatovy, se kterým jsem měl smlouvu, provoz Bor u Tachova, protože tenkrát se to tak dělalo a mechanizace nebyla žádná. Můj nástupní plat byl 850,- Kč a po zkušební době jsem dostal 100,-Kč přidáno. U rybářů jsem vydržel necelé dva roky, předělené vojnou a nyní jako důchodce mám pěkné vzpomínky.

RK - Profil | Po 27.3.2017 8:38:43

Calex >> Ono když se zná pozadí, tak se nemohu ubránit dojmu, že je to tady od některých agitka jako prdel-:)

Calex - Profil | So 25.3.2017 19:30:01

O Třeboni tady toho lze dohledat dost......
http://www.mrk.cz/minidiskuse.php?id=733339
Nechce se mi ani psát, jak místo odborné práce jsme nafasovali lopaty a čistili struhy a kachňárny. Nikdo ani necek, protože každej byl upsanej na 3roky práce smlouvu se st. rybářstvím a v případě vyloučení by to byl pěknej průser.......nevolnictví hadr.:-)))
V perdeli je romantika podzimních vejlovů.......

RK - Profil | Pá 24.3.2017 5:08:41

fotojakes >> Já v oboru nedělám už 30.let.Takze mě vůbec neštve,za jaké peníze se v oboru pracuje.Jinak jsi mi vlastně jinými slovy potvrdil ty mé.A na vlastním příkladu.Že tě nebavila montáž plastových oken se nedivym, ale proč jsi odešel z líhně z epicentra dění montovat plastová okna je ta otázka k zamyšlení.
Ono je asi naivní si myslet, že někdo maká na plastových oknech,či sádrokartonech,nebo podlahách,aby uspokojil svoji dennodenní touhu po fortelně odvedené práci.Myslim,že jsou to spíš ty složenky a třeba touha po fortelnym prutu s navijákem, co je motivací, lépe řečeno nutností.Ne každý si může dovolit ten luxus,aby pracoval za méně peněz tam,kde ho ta strašně baví.Ono to v mnoha případech už nezáleží jenom na něm. Ale umím si představit třeba takového 30nika bez závazků na volné noze, který si plní své sny, které nadsadi nad ekonomickou stránku věci.Jde o to,jak dlouho mu to vydrží.......

fotojakes - Profil | Čt 23.3.2017 22:06:02

RK >> když tak čtu ty tvoje komentáře, tak tebe asi hodně štve, že v tom oboru (přímo produkce ryb) není uplatnění za solidní peníze?

Věř, že koho to baví, najde si cestu k rybařině i zaplaceným složenkám, jen to určitě nepřijde samo... Do kvasin, nebo státní správy (policie, vězeňská služba a podobně) se dá odejít vždy.

Já vydržel bez rybařiny asi dva měsíce, odešel jsem od rybářů, kde jsem makal na líhni a šel montovat plastová okna. I když to bylo za větší peníze než mám dnes, nebavilo mě to, tak jsem se zkusil vrátit k rybařině v jiném oboru (media), který dělám letos desátý rok. Je to něco, na co mě škola rozhodně nepřipravila a ani nemohla, přesto mi jsou znalosti, zkušenosti, kontakty a rozhled ze studia rybařiny velmi k užitku. Ale jak už ti napsal Honza 72, musíš se stále učit nové věci, rozšiřovat své dovednosti.

A že to není opravdová rybařina? Není, ale tu teď dělám v klidu a bez stresů u svazáků na pár rybníkách a malé líhni.

Ve spojení se školou jsem hodně p***** jen jedinou věc, nenaučil jsem se žádný jazyk a tak jsem v tomto oboru značně hendikepován, protože ten přesah přes hranice je čím dál větší.

RK - Profil | Čt 23.3.2017 19:28:33

R.P. >> takže si rozmyslet, pečlivě, na jakou školu jit

R.P. - Profil | Čt 23.3.2017 19:02:23

RK >> nebaví je to, těžká práce, někdy jen nemožnost najít práci v místě bydliště

RK - Profil | Čt 23.3.2017 18:48:06

R.P. >> a z jakého důvodu myslíš?

R.P. - Profil | Čt 23.3.2017 18:42:32

Rožnovák >> uplatnění hodně záleží na místě, jižní Čechy jsou na tom mnohem lépe než třeba Ostrava,ale většina z nich to stejně nikdy dělat nebude

RK - Profil | Čt 23.3.2017 17:03:40

hoza72 >> Pokud někdo jde na tuto školu jenom kvůli maturitě, nebo vlivu rodičů bez vztahu k danému řemeslu, tak věřím tomu, že dotyčný je silně rozčarován realitou.

O jaké řemeslo se jedná? Které máš konkrétně na mysli?
A proč jsi nezůstal na líhni? Tam byl asi vztah k řemeslu nejniternější..............Tam jsi přece mohl sledovat trendy vývoje softwaru, změny legislativy a dalších x věcí taky.
Mně je jasné, že když budeš mít ještě vejšku , tak můžeš být v dalším životě v poho. Mám kamarády, kteří jsou po VŠ v ,,oboru" Ovšem s rybami to už moc společného nemá.
Myslím spíš kluky, kteří ani nepočítají s VŠ, ale mají představu, že obor je něco krásného spojeného s rybama, přírodou, romantikou za rozumný peníz.
A tam asi to rozčarování pak v určité fázi dorazí na beton.....a pak zbývají ty Kvasiny-:(

hoza72 - Profil | Čt 23.3.2017 16:45:39

Zdravím bahňáky. Uvedený článek a Vaše reakce mne konečně donutili podívat se na webové stránky školy. Osobně jsem dokončil školu v 89 a pokračoval dál přes zem. nástavbu v Dačicích a na UP Olomouc se zaměřením na hydrobiologii a vodní ekosystémy. Po třech letech na líhni jsem šel studovat obory vázané spíše na problematiku vodních toků, vodohospodářské plánování, modelování říčního proudění, hydrochemii atd. V uvedeném oboru pracuji v soukromé sféře dodnes a jsem spokojený. Je ovšem nutné se neustále vzdělávat , sledovat trendy vývoje softwaru, změny legislativy a dalších x věcí. Můžu v klidu konstatovat, že znalosti z odborných předmětů rybářství a rybářské technologie jsem využíval na VŠ i dále v praxi. Když jsem se do Třeboně hlásil bylo mi zhruba jasné co rybařina obnáší a chtěl jsem to dělat. Pokud někdo jde na tuto školu jenom kvůli maturitě, nebo vlivu rodičů bez vztahu k danému řemeslu, tak věřím tomu, že dotyčný je silně rozčarován realitou. To může v klidu nastoupit do Kvasin na montáže Kodiaků. Bohužel školství je tam kde je a přístup k práci, povinnostem se markantně projevuje při výběrových řízeních. Co dotyční nenajdou na wikipedii, nebo googlu jako by neexistovalo a ochota učit se nové věci to bolí. Tím bych chtěl dodatečně poděkovat učitelskému sboru a mistrům, kteří to s námi občas neměli lehké a dali některé do latě. Z původního učitelského sboru už dnes zůstali pouze mistři J. Mraček a Nováček, J. Pumpr je spolužák z A. Tímto zdravím kluky z R.3B, rok dokončení 1989 a všechny bahňáky, kteří zůstali věrni řemeslu.

RK - Profil | Čt 23.3.2017 15:02:51

R.P. >> To nám říkali před více než 30ti lety taky. Možná měli pravdu stejně tak, jako dneska ty, ale já si to nemyslím. V tomhle studijním věku s hormony a tesťákem na prodej, se chová picle skoro každej. Co bude za rok, nedej buh čtyři, je pro ně hodně vzdálená fikce, stejně tak, jako že budou mít jednou děti.......
Chápat ty mladý, je toho hodně, co musej chudáci vyhodnotit. Od Facebooku, Twiteru přes svojí sexuální orientaci až po maturitu a zbytek svého života. Je toho počertech moc. Natož s touto školou na hrbu-:(

RK - Profil | Čt 23.3.2017 14:25:07

Rožnovák >> To s tou agitací jsi napsal dobře. Víme, že by se tam hodilo lépe jiné slovo, ale to by vzdulo vášně ,,spravedlivého" hněvu a to si nemůžeš vzít na svědomí.