Řeky nejvíc znečišťují léky a hormony, ukázala studie Jihočeské univerzity

Vikasgard - Profil | Čt 2.3.2017 22:11:28

Honza7 Ne, touto problematikou se nezabývám, jen vyjadřuji názor laika.

Rožnovák - Profil | Čt 2.3.2017 21:02:00

chybu vidím i v tom že u každého domu nestojí kontoš na nebezpečný odpad pocházející z domácností, kde by mohly končit obaly těchto kategorií a že jich není málo. Málokdo asi běhá z každým obalem od lepidla, desinfekčního prostředku či jiné domácí chemie do sběrného dvora a asi nemá chuť tyto věci doma skladovat pokud k tomu nemá odpovídající prostory, aby to jednou za čas vyvez najednou. Stačí kouknout na symbol klasifikace třídy nebezpečnosti nebo si přečíst bezpečnostní listy některých prostředků, které doma běžně používáme. Hlavně že nám do města dali kontoše na biomasu asi si myslí že každej pěstujem tuny zeleniny :-).

Honza7 - Profil | Čt 2.3.2017 20:11:44

Vikasgard >> Nevím jestli se touto problematikou aspoň okrajově zajímáš? Máš pravdu v tom, že skupiny těchto látek ve vodě opravdu byly. Bohužel každým rokem se vytvářejí nové látky v dané skupině a ta každým rokem se neustále rozrůstá. Absolutní počet látek je tedy každým rokem větší. Jde tedy získat stále účinnější chemické sloučeniny v kterých chceme mít určité fyzikálně chemické vlastnosti lepší, než u předchozí generace. Jaký to bude mít dopad se většinou řeší při přímém zasažení. Z dlouhodobého hlediska účinku při nízkých až velmi nízkých koncentracích většina informací není známa.

Vikasgard - Profil | Čt 2.3.2017 19:36:26

Honza7 -Chemické látky, které si vyjmenoval, byly ve vodě všechny, ale v minulosti byla jejich koncentrace vyšší a ještě doplněné o látky, které jsou dnes již zakázané.
Je sice moc fajn, že se tím někdo zabývá, ale pokud máš kritéria pro výzkum nastavená tak, že se téma výzkumu nesmí opakovat 4 roky nazpět a každý rok se dělá v rámci univerzity kvantum výzkumů, může to vést k tomu, že témata budou buďto zbytečná anebo hypotézy smyšlené.

fishmen17a - Profil | Čt 2.3.2017 19:35:36

Pán z čističky odpadních vod sám říkal,že si lidí myslí,že ta voda kterou oni vyčistí,že je čistá.Ale to není až taková pravda.Že nejhorší jsou sprchové gely,šampony,mycí a čistící prostředky.Že to jsou tak malé částice,že to filtry nejsou schopny zachytit,že to nejde vyčistit.Dokonce to to bylo i kdysi v televizi. Je i zarážející sledovat,jak lidé plýtvají pitnou vodou při mytí a koupeli.V práci vám řeknou,proč šetřit vodou,vždyť to platí firma.A to i v době,kdy byly hrozná sucha.A když zmíníte ekologii,tak vám odpoví,kašli na ekologii. A smějí se a vy jste za blbce. Hrozné.

Honza7 - Profil | Čt 2.3.2017 19:34:17

Tiky Květák >> V případě senzorického porovnání ( teda pro jistotu vynechám chuť ) tekoucích vod je dnešní situace určitě výrazně lepší než tomu bylo v 50 - 80 létech minulého století. To ale ještě neznamená, že by teď cizorodých látek bylo méně ( je zapotřebí si srovnat co stojí za slovem méně - myšleno počtem ne vahou ). Dnešní situace kolem cizorodých látek je daleko složitější. Nejedná se dnes pouze o totální vytrávení určitého úseku vodního toku. Jde dnes víc o látky, které jsou více biologicky aktivní a jejich dopad ještě v mnoha případech není zcela úplně znám. V minulosti se moc neřešily rozpuštěné látky ve vodě ( ani na to nebyla taková technika a v zájmu státu nebylo šířit paniku - podniky byly státní ). Řešilo se pouze to co bylo vidět.
Snaha v současné době konečně monitorovat kvalitu vody v daných úsecích bude do budoucna základ k porovnávání k současné situaci.

Tiky Květák - Profil | Čt 2.3.2017 18:59:18

doliz >> To ze přibylo v našich tocích podobných chemických záležitosti ( těžko říct co tim myslis) je docela nesmysl. Kvalita vody v tomhle směru se zlepšuje. To co teklo z chemicek a papíren v 70. A 80. Letech se s dnešní průmyslovou OV vůbec nedá srovnávat. Tim samozrejme nemyslím, že by dnes z podobných fabrik tekla pitna voda.

viceroy - Profil | Čt 2.3.2017 18:41:07

By mne zajimalo co by to delalo se starou KROPÁČKOVOU takova decka tehle sracek :-):-)

Honza7 - Profil | Čt 2.3.2017 17:48:06

Existují technologie, které dokážou znečištěnou vodu vyčistit snad od všech cizorodých látek. Bohužel cena takto získané vody je mnohonásobně dražší, než voda získaná čerpáním kvalitního podzemního pramene a nebo z vodního díla, které bylo postaveno na kvalitním zdroji povrchové vody.
Je zapotřebí si uvědomit, že takto upravená voda je deionizovaná - neobsahuje žádnou sůl a v drtivé většině by našim šupinatým krasavců nevyhovovala.
V odpadních vodách nejsou pouze zbytky návykových látek, léků, ale najdou se tam stopy ředidel, detergentů, insekticidů, hnojiv, dezinfekce, nejrůznější zbytky chemických látek, které vzniknou ve výrobě a v rámci čištění se dostanou do kanalizační sítě a spousta dalších možností. To co je si zapotřebí uvědomit, že taky dochází v kanalizační systému k reakci mezi produkty, které se tam nachází. Ve spoustě případů jsou tyto vzniklé produkty víc nebezpečné, než odpad, který se tam dostal na samotném počátku.
Já jsem rád, že jsou lidé, kteří se touhle problematikou zaobírají. Rozhodně bych v tom neviděl pouze honbu za nějakým akademickým titulem. Je vhodné si dát víc věcí do souvislostí a začít přemýšlet proč některým druhům ryb se v určité oblasti nedaří a srovnat to s daty, které byly naměřeny. Máme tendenci v mnoha věcech problém zjednodušovat a řešit ho pouze trojčlenkou. Bohužel v mnoha případech za komplikacemi stojí víc faktorů a tak jednoduchá řešení selžou.

Vítek - Profil | Čt 2.3.2017 17:47:55

Je jasný, že potom ryby neberou, když jsou pořád na tripu :-)))))

doliz - Profil | St 1.3.2017 22:02:26

Vikasgard >> studie na obsah těchto látek ve vodách se dřív nejspíš nedělali

Drozďák - Profil | St 1.3.2017 21:43:28

Stačí si vlézt na MRK, aby člověk pochopil, že zákaz antikoncepce je blbost.

Vikasgard - Profil | St 1.3.2017 21:27:20

doliz Toť otázka. Sice se v minulosti tolik holek HAK(hormonální antikoncepci) neuzivalo, ale množství hormonů v nich obsažených bylo mnohonásobně vyšší..

doliz - Profil | St 1.3.2017 21:22:48

Řeky jsou sice na pohled čistejší než dříve, organického znečištění ubylo. Ale zase přibylo léků, hormonů a podobných chemických záležitostí, které čističky nedokáží vyčistit. Větším problémem než drogy a hormony je rtuť

Vikasgard - Profil | St 1.3.2017 21:15:43

Rožnovák Omlouvám se ti. Přehlídl jsem to o té močí, jak si psal..příště budu líp číst..

Pepé - Vsetín - Profil | St 1.3.2017 21:15:33

Rožnovák >> já vim Vašku, je to hnus...!

Rožnovák - Profil | St 1.3.2017 21:11:37

Vikasgard >> ale já ti rozumím :-), já jsem to tak celou dobu myslel, aorát jsem psal že se najdou i takoví co to občas hodí do záchodu.

Rožnovák - Profil | St 1.3.2017 21:10:09

Pepé - Vsetín >> schválné se optejte známých co dělají s nepoužitým léčivem :-)

Pepé - Vsetín - Profil | St 1.3.2017 21:02:47

Rožnovák >> tak to jsou blbové...! Na to je sběr v lékárnách, ale asi to mají daleko...

Pepé - Vsetín - Profil | St 1.3.2017 21:01:15

Rožnovák >> většina těch "dobrot" z léků se z těla dostane s močí a čističky nemají technologii na odbourání těchto "dobrot" , takže tyto vesele projdou celým cyklem čištění a odplují společně s vyčištěnou vodou dál...

Technologie na odbourávání léků ze znečištěné vody je asi hudbou daleké budoucnosti...

Vikasgard - Profil | St 1.3.2017 21:00:45

Rožnovák - Asi si nerozumíme. Já si nemyslím, že by se léky splachovaly do záchodu, ale tělo je vylučuje močí prirozenou cestou.

Rožnovák - Profil | St 1.3.2017 20:58:31

Vikasgard >> samozřejmě že to odejde s močí, píšu to v poslední větě, ale holt někteří hážou prošlé léky i přímo do mísy.

Vikasgard - Profil | St 1.3.2017 20:55:18

Rožnovák - Spíš si myslím, že to odejde s močí..

Vikasgard - Profil | St 1.3.2017 20:53:00

Joe Smoker - Asi tak..komise posoudí metodiku sběru dat jejich interpretaci, ale jestli jsou pravdivá, to bohužel ne...

Rožnovák - Profil | St 1.3.2017 20:51:16

Já bych ty informace veřejně radči nešířil. Nerad bych potom potkával u vody někoho jak si šlehá svou každodenní dávku třeba v potočácích, hrozná představa :-).

Al teď vážně, když pominu drogy a oblíbenou antikoncepci, tak 10 tisíce lidí užívají stabilně léky na nízký tlak, na vysoký tlak, na na štítnou žlázu, na srdeční choroby, na epilepsii, na astma, na alergii atd. Taky něco z tohoto koktejlu prochází do řek a nebude to žádná vitamínová bomba. Lidstvo tohle prostě produkovat bude. Jediná cesta je nesplachovat nepoužité léky do záchodu , ale vracet je do lékarny a na co z nás vyjde mít účinější čističky.

Joe Smoker - Profil | St 1.3.2017 20:22:06

Vikasgard >> To je přece hlavní důvod proč se studie dělají (alespoň podle mých zkušeností s většinou ing. a Bc. co znám... ) ;-).

Carptop - Profil | St 1.3.2017 20:17:52

Vikasgard >> Mas pravdu je to tak . Jen si myslim ze by se dalo predejit takovymu znecisteni vod.

Vikasgard - Profil | St 1.3.2017 20:02:41

Carptop - To nedokážu posoudit. Nevím v jakém stavu jsou řeky jinde. Osobně si nemyslím, že by to byla taková hrůza a mohu-li posoudit co bylo před nějakými 30-ti lety, myslím si, že ty řeky jsou čistší. Kdo tam chce ale hledat rtuť, najde, kdo olovo, najde..a tak by se dalo pokračovat. Hlavně aby z toho byla studie a z ní plynoucí nějaký nový titul před jménem.

Honza7 - Profil | St 1.3.2017 19:46:52

Tohle je asi trochu složitější problém a vliv jednotlivých cizorodých látek se bude zkoumat při tak nízkých koncentrací asi velmi dlouho. Jestli si dobře vzpomínám v minulosti proběhly nějaké studie, které dokládaly, že hormony, které se dostávají do vodních toků mají negativní vliv na vyvážený poměr mezi samci a samicemi u některých druhů ryb.
Druhou kapitolou jsou návykové látky a jejich metabolity, které se dostanou do našich tekoucích vod. Je zapotřebí si uvědomit, že nervová soustava ( studenokrevných živočichů ) ryb může úplně jinak reagovat na tyto cizorodé látky. Jaký to má i dopad na vnitřní orgány při dlouhodobé zátěži a jak to ovlivní jejich chování se časem projeví na těch, které citlivěji tyto látky budou vnímat.

Carptop - Profil | St 1.3.2017 19:46:05

Vikasgard >> To jsem rad . Cetl sem clanek o tom ze sme spina EU. Taky to tak vypada. Mame docela spinave vody hlavne kdyz plavou ve vode Prezervativa, Vlozky a vseljake vlhcene ubrousky .

Vikasgard - Profil | St 1.3.2017 19:08:14

Carptop - Já jsem to tak ani nebral. 😁

Carptop - Profil | St 1.3.2017 18:13:31

Vikasgard >> Samozdrejme nemyslim nic spatneho proti detem ani proti tobe . Z zenou tet taky zadelavame na dite. Nekteri hold zneuzivaji dvaky na deti jinak bych to nerekl.

Vikasgard - Profil | St 1.3.2017 18:07:05

Carptop - Ano..ten průměr, na který polovina lidí ani nedosáhne😀. Bohužel mi moje jedno dítě zatím nevidelalo ani na háček..musím se víc snažit.

Carptop - Profil | St 1.3.2017 18:02:02

Vikasgard >> Ja ryby nejim . Nastesti zase tak chuda zeme nejsme kdyz mame vysoke prumery platu. Stejne rodiny ktere nemaji penize ai tu antikoncepci nekoupi . A nekteri nasi spoluobcane to maji jako vydelecnou cinost (deti).

Vikasgard - Profil | St 1.3.2017 17:56:56

Carptop - Antikoncepci bych nezakazoval. Pořád lepší náladový kapr, než mít 20 dětí.. Průzkum taky ukázal, že jsme chudá země. Zatímco jinde v řekách plave koks, u nás je to levnější pervitin..taky to vysvětluje mojí závislost na rybím mase 😀

Carptop - Profil | St 1.3.2017 17:30:40

Zdravim kolegove . Presne tak leky, to je problem vseho zrusil bych damske antikoncepcni prasky. Kdyz nedokazou cisticky do vody pusiti 100% cistou vodu tak bych to zakazal.

esoxboy - Profil | St 1.3.2017 15:58:15

jo tak proto sou ryby náladové, oni to dělaj hormony , a lonský kapři fakt asi frčeli na perníku ...................