Naviják Browning Sphere MgTi 940 - hodnocení uživatelů

Hodnocení uživatelů k recenzi - Naviják Browning Sphere MgTi 940

Autor diskuse: Milan Tychler - Profil , 21.9.2016

Pravidla: Každý pouze jeden zápis.

aleš vavřina - Profil | Út 27.9.2016 12:33:16

No u této recenze si již dovolím poznamenat pár poznatků k navijákům, jež nám jsou prezentovány jako ty kvalitní - (tímto Milane nic proti Tobě, spíše narážím na prodejce rybářského vybavení).

Přívlačových navijáků mi již prošlo rukama hodně, ale to co je na trhu s rybářským vybavením v posledních letech, to je prostě unikum - navijáky, řekněme průměrné kvality, od ne zrovna renovovaných výrobců jsou nám servírovány jako cíl našich "tackles tužeb", ale o nějaké velké řemeslné úrovni, propracovanosti, důrazu na nabízenou technologii i jedinečnost detailu, či osobitosti těchto "rybářských hodinových strojků" nemůže být řeč. Začalo to sjednocením vzhledu, postupně se upouští od "technologických špeků" a jedinečnosti té či oné značky, design začíná být povrchně líbivým, ale ve své podstatě "kolotočářským". Osobitý půvab jednotlivých značek je tatam a rybář (jako potenciální kupec) je manipulován spíše silou ekonomických tlaků, než obdivem a preferencí právě "jeho" značky.
Tolik trochu nostalgie na úvod a teď k tomu Browningu :

S popisem technických parametrů daného navijáku mám hned několik nesrovnalostí podložených zkušenostmi. Rozhodně mi jako klad nepřijde prezentovat sílu navijáku na nižší rychlosti převodu a větší délce ramena kličky - ano souhra těchto kritérií nám umožní "zabrat" větší silou, ale je to jen falešný pocit síly jež v žádném případě nemá kladný vliv na životnost převodů navijáku. Na síle převodů se neoddiskutovatelně podílí převodová rychlost, ale mnohem větší vliv má vzájemná poloha pohyblivých částí soukolí a hlavně tvar zubů a přesnost, s jakou do sebe ozubené soukolí zapadá. S dobře zkonstruovanými převody naviják zabírá silně i s velmi malou délkou ramena kličky. Rovněž tak nízký převodový poměr v kombinaci s delším ramenem kličky mi nepřijde jako pozitivum - a to ani u přívlače, pokud potřebuji rychleji navíjet, tak to naviják prostě "neutočí". Krásným příkladem jsou zde vysokorychlostní Shimana Stelly v provedení SW (nel. 4000 nebo 5000) - i při jejich rychlosti zde není pochyb o síle jejich převodu - no a jsme opět u kvality technologického vybavení navijáků. Rovněž hmotnost 338g mi nepřijde u velikosti 4000 zas tak málo.

No bylo by toho ještě víc, ale asi tušíte kam svými předchozími řádky směřuji - nestálo by za to vyvinout z pozice koncového spotřebitele tlak na prodejce rybářského vybavení, aby nám opět začali nabízet kvalitní zboží s jistými rysi osobitosti a jedinečnosti? Prostě, aby jsme si mohli opět vybírat naše "rybářské šperky", ty jež si budeme moci hýčkat a budou nám zdrojem potěchy v okamžicích, byť ryby zrovna spolupracovat nebudou. V rámci celosvětové produkce se najde hodně kvalitního zboží mající výše uvedené atributy, ale tuzemská nabídka tomu v žádném případě neodpovídá - zde je k mání jen brak a zase brak ... .