Diskuse k článku: Míra pro život

Diskuse k článku Míra pro život

Autor diskuse: Milan Rozsypal - , 27.5.2012

Souhlasili byste s minimální délkou nástražní rybičky 15 cm na všech revírech?

A) Ano61%

B) Ne39%

Od 28.5.2012 hlasovalo 344 čtenářů.

Jarda Š. - Profil | St 28.11.2012 15:26:01

lexo >> Když už je dravec zaseknutý až v jícnu, tak má pochopitelně s jednohákem daleko větší šanci na přežití než s trojhákem (kdy je prakticky nulová). Dle mého, když chce rybář se zásekem čekat, měl by rozhodně použít jednoháček. Na druhou stranu ale považuji za ještě šetrnější, rybku "okovat" trojháčkovým systémkem a sekat hned po záběru, nenechat dravce "zažrat".

Fishky - Profil | St 28.11.2012 15:12:22

Článek jsem vůbec nepochopil. Poslání svazu je umožnit levně a rychle masařům naplnit mražáky a valné většině členů toto vyhovuje, tak proč to měnit?! Nechápu k čemu by bylo mít krásné revíry plné obřích štik, obřích krásných bojovných candátů, barevných velkých ježatých okounů či boubelatých kaprů, když bychom žádného z nich nemohli sežrat?! Co to je za zhoubný nápad takhle se trýznit? Ba naopak bych navrhoval zrušit veškeré "minimální" míry, je to jen oddálení návštěvy ryby pánvičky :-)

lexo - Profil | St 28.11.2012 14:54:51

z každeho kdo sa tu obhajujej nejkymi jednohakmi je my zle . Raz ked to dravec zažere do žaludka a zasekom sa mu bud roztrha žaludok a obsah vitečie do brušnej dutiny alebo mu cely žaludok potiahne rybar von tak to je jedno či tam už je trojhak alebo jednohak............. ale satne sa aj to že ryba prežije a hak sa jej v žaludku rozpusti po dlhom hladovani a trapeni ... ale to byva ten lepši koniec.....

Rastislaf - Profil | Út 23.10.2012 12:28:54

Na jednom revíru u nás je povolen lov na rybku pouze na jednohák a myslim si že je to kompromis, jistě malá štika se Vám může i tak zažrat jako "prase" na jednoháčku, ale mě se to tam ještě nestalo, častěji se bohužel štika poranila woblerem který nekompromisně šlukla i když byl poměrně velký ( cca 1/3 štiky)

lednak - Profil | St 25.7.2012 13:46:50

ja jsem pro chovat se k rybam setrne ale na casti rybycek na ocasek,carek se cyta uz stoleti a ryb bylo plno i bez neustaleho nasazovani tak bychom se meli zamyslet proc tu nejsou ? nebude to tim ze se zrani malej candr protoze hacek proste zezere ale vymizeni dravcu ma za nasledek asi neco jineho byl bych rad znal hlavni pricinu ale jsem si jist ze male rybycky na tom nenesou nejvetsi vinu!!!!!

HonzaS1028 - Profil | St 13.6.2012 19:54:17

Nerad bych hodnotil zda je myšlenka M. Rozsypala dobrá nebo ne. Beru ji jako morální upozornění pro nás rybáře. Dle mého je vše v lidech a je jedno zda vláčkař nebo rybičkář. Pokud se chová jako HO..DO tak trpí ryba což je špatně.
Rozhodnutí zda rybku 5, 10 nebo 15 cm by mělo příslušet lovícímu a stejně by se měl na věc dívat rybář zda zvolí mikrotwister nebo 15 cm dlouhý wobler. Direktivní zákazy povedou jen k tomu, že se zas najdou tací co "VYCHYTRAČÍ" jak nařízení obejít. A nebudou mít zábrany se zde tím pochlubit. Je jen na nás samých pochopit to jak se budu chovat tak takové budu mít úlovky.
K okounovi...
Minimální hájení okouna bych i podpořil. Odlov ryb před výtěrem, zde je cesta prosadit hájení částí revíru. Obraťte se na rybářské hospodáře a navštěvujte členské schůze, zde je cesta k prosazení opatření k ochraně ryb. RŘ poskytuje možnosti jak prosadit ochranu ryb počas výtěru.

Podívejme se však proč je stav obsádky okouna v takovém stavu jak je. Je třeba připomenout podstatné zvýšení obsádek sumce, který doslova "decimuje" generační ryby a to nejen okouna. Nejvíce tím trpí menší a malé revíry. Zde je to v rukou hospodářů ČRS i MRS omezit nasazování této relativně dostupné násady. Je škoda přijít o okouna, lína pro pár kusů sumce. Je to ryba velké vody a tam patří.

Milhaus12 - Profil | Ne 3.6.2012 21:03:58

K tomuto článku posílám poslední příspěvek. Vlastně to není ani příspěvek, jen několik otázek, pro každého z nás:
- máme v našich vodách tolik ryb, že je nemusíme chránit?
- může krok směřující k jejich ochraně (např. míra nástražní rybičky) ublížit dravým rybám?
- věříte tomu, že když nezničíme mladou generaci dravých ryb, jakoukoliv nešetrnou rybářskou metodou, že tím pomůžeme ozdravení života dravých ryb v našich vodách?
- je v silách každého z nás, ať už se zabývá jakoukoliv rybářskou metodou, aby byl pozornější a chránil ryby?
- souhlasíte s tím, že jenom tehdy, když zůstane ten náš rybářský svět krásný, budeme se do něj rádi vracet a hledat v něm štěstí a svobodu?

Hodně štěstí a ať Vám to bere.

masicek - Profil | Ne 3.6.2012 8:23:44

Paranoidní Schizofre-vsechno co jsem chtel napsat jsi napsal za mne.dik za sebe i za ostatni skutecne rybare.

Kozič origin - Profil | Pá 1.6.2012 19:53:29

Soulfish >> To si právě nejsem jistý, co ta rovnováha je. Je to něco, co tak má skutečně být, nebo rovnováhou zveme to, co je nám libý stav?
Nechme to tedy otevřené. Na tohle jsem krátký a asi to nevymyslím. I když se všechny ty souvislosti žití snažím pochopit, je to jak porozumět nekonečnosti vesmíru.
Ihned si vezmu prášek, nebo se aspoň začnu zběsile modlit.

Mrknato - Profil | Pá 1.6.2012 18:39:59

(o)_(o) >> A taky odměn.... vidíš, že mě to nenapadlo dřív.....

Soulfish - Profil | Pá 1.6.2012 18:39:24

Kozič origin >> to máš sice pravdu, ale zase tam po jakémkoliv nasypání vznikne po chvíli jakási "rovnováha"
ač třeba nepřirozená - tudíž zase platí věta, že tam zůstane tolik dravců, kolik se jich tam aktualně uživí (a ne víc)
jinak s tím tvým předchozím zápisem souhlasím

(o)_(o) - Profil | Pá 1.6.2012 18:22:10

Mrknato >> Kde je hodně zákazů a regulí halt musí být zákonitě i hodně kontrol na jejich dodržováním. To dá rozum:-) Když to dělají dobrovolníci tak potom o co jde, že. Čím víc těch zákazů bude, tím si více budeme připadat jako profi rybáři co lapají za každých okolností. Kam se hrabe Vágner:-) K tomu profi RS a můžeme mluvit o profi rybařině:-)

Kozič origin - Profil | Pá 1.6.2012 17:38:49

Soulfish >> Nevrátíme. Vrátíme se k něčemu, o čem si jen myslíme, že je přirozené. Ale my se tam vracet nemusíme, můžem to nechat tak, jak to je.
Úživnost, to je hospodářský pojem, ale hospodařit na přírodě nelze.
Takže když někam narvem něco, vždy to nebude přirozené.
Ano, čím déle do toho nebudem vrtat, tím víc se to utřepe. I stavy těch dravců se změní. ale co rybí společenstvo před takovým zásahem a po něm? No to se do původního stavu nevrátí. Bude mít sice nové funkční vazby (jakože třeba samý okoun, jen vetší žere menšího), ale bude to pěkně naprd. A to jen kvůli tomu sazení, které vlastně nemůže nic pokazit.
Jakékoli sazení je tedy nepřirozený zásah, který by se měl dít tak možná na rybníku či jiné stejně nepřirozené slovitelné nádrži.

Soulfish - Profil | Pá 1.6.2012 17:15:04

Kozič origin >> dravci je jedno, zda sežere jiného dravce či nikoliv - zregulují se sami :) buď se požerou (větší štiky požerou nasazené) a nebo prostě chcípnou... a zase se vrátíme na +-optimální (nebo menší) počet vzhledem k úživnosti revíru

Kozič origin - Profil | Pá 1.6.2012 17:06:42

Soulfish >> To je relativní. Pokud jde o přirozenost, je tohle pro počet dravců jakási zákonitost. Co ale, když do vody nasypu(vysadím) nárazově nějaké množství těch dravců? Ti "nadbyteční" dravci se hned nerozplynou, nehledě na to, že ani dravci nemusí přežívat výhradně na rybkách.

Mrknato - Profil | Pá 1.6.2012 17:02:57

Ditrich >> Napsal jsi toto : "No nesrovnávám nějaký soukromí rybník se svazovkou. Tenhle rybník byl kdysi taky svazovka, ale pak byl vyčleněnej, takže jde vidět, co není ve svazu, tak se tomu daří, čím to asi je???? "

Já za svazovku považuju revír, kam mohu s územní, nebo s CS povolenkou. Vše ostatní jsou soukromáky. Mezi "soukromáky" je ohromné množství rybníků, slepých ramen, pískoven a lomů, kde MO vytlačily ÚS a vody koupily, nebo si dohodly nájem s vlastníkem.

Peníze, dotace.... zcela by stačily peníze, které svazem protečou, ale nedotečou do revírů. Nebo dotečou, ale jen zbytky z hospodaření svazu. Je příznačné, že na toto nikdo nereaguje a každý kdo má do pr.ele díru, dává k lepšímu ProfiRS, množství kontrol, velikost rybky, míry ryb, druhy háčků, velikosti podběráku, biwaku......

stupi32 - Profil | Pá 1.6.2012 16:51:57

jiracekkarel >> tam kde chytám na již zmiňovaných revírech žádní nejsou!!!!!! na ohři chytám od jezu v hostenicích a žádného jsem nechytl ani nepamatuju

jiracekkarel - Profil | Pá 1.6.2012 16:47:12

stupi32 >> a kam si myslíte že se vlévá řeka bílina? já bych řel že do ohře a ohře zas do labe tak dočkejte času a oni kvám taky doplavou ale to už bude pozdě něco řešit. takse tu všichni mějte jdu na ryby

stupi32 - Profil | Pá 1.6.2012 16:45:17

Ditrich >> jak říkám vysazování štik se sám účastním a mají zhruba3cm což při počtu cca 50 000- 100 000 na Labe 8,9,10 je totálně nesmyslný! vysazovalo se i monté loni a 1/4 z 1 pytle pyla pošla tak to o něčem asi vypovídá ne?!

Soulfish - Profil | Pá 1.6.2012 16:43:01

Ditrich >> drahý kolego,
dravců nemůže být nikdy "moc", protože jejich stav je závislý na rybách, které mohou lovit = je jich právě tolik kolik jich daná voda uživí (případně míň, ale rozhodně ne víc) a to že žerou kapři je celkem normální věc

;-)

stupi32 - Profil | Pá 1.6.2012 16:40:54

Ditrich >> tady to tak funguje líni už nejsou protože dokud brali tak bylo u vody plno a kaprů 38-45 mraky není problém jich za 2 hodiny feedrem udělat 20! tady je kapr skoro jak plevel ale zaplísněnej a otlouklej až je mi to líto kolikrát pustit zpět!