Vědci budou sčítat a měřit ryby v Česku. Za peníze EU

Autor diskuse: rover - Profil , 8.12.2011

CarpHouser - Profil | So 10.12.2011 19:24:27

Tohle by měl vědět každý dobrý hospodář, za pomoci svých pomocníků, z řad dobrých slušných rybářů, kteří vědí, kde co plave. Jinak to sčítání bude u nás jednoduchý, ono totiž mnohdy není co ...

tuzemak - Profil | So 10.12.2011 19:01:53

kdy už někteří dědci pochopí,že EU nám nedává svoje peníze,jen nám vrací ty naše co jsme tam musely narvát,pravda sčítat a vážit ryby je magořina,zbytečně vyhozený peníz....

kakr - Profil | So 10.12.2011 18:52:16

markos >>
Přisvojené ryby vykázané v sumarizaci nemají naprosto žádný vliv na následné zarybňování. Je to nesmyslná pověra hojně na MRku prezentovaná.
Jen naprostí tupani si mohou myslet, že když vykáží 100 pětikilových candátů, že se 100 stejných nasadí. Navíc většina lidí, kteří sumarizaci zpracovávají dokáží poznat, jestli je záznam napsaný u vody po přisvojení ryby, nebo o vánocích doma v obýváku.
Je fakt, že každoročně se pár podobných jedinců trpících bájmou lhavostí najde.......

Anýzový dědek - Profil | Pá 9.12.2011 18:29:34

Tedy kdy už tenhle všivej stát pochopí, že EU není dojná kráva a že nám tzv, zadarmo nic nedá?
Jaké prebendy jsme jim za to zase naslibovali?

retrívr - Profil | Pá 9.12.2011 18:29:31

markos >> Ale i já to myslel nadneseně, bohužel to zas až tak fikce není. Opravdu ten názor znám a ne od jednoho člověka. Dopisování ryb, speciálně kaprů není žádná vyjímka.Panuje názor, že je to kus za kus, tak se to mastí.Kdoví, jestli se někde nevyloví víc, než se nasadí.

markos - Profil | Pá 9.12.2011 18:01:07

retrívr >> jasně byla to ode mě jen fikce a hypotézy,nic takového se samozřejmně neděje :-)),jsem jen člověk s bujnou fantazií :-))

retrívr - Profil | Pá 9.12.2011 17:31:38

markos >> To jsou hrozný úvahy. Znám ale taky takový názor a lidi co jej šíří.

markos - Profil | Pá 9.12.2011 16:54:44

tuzemak >> to nejsou dementi,ty to maj hezky spočítaný do vlastní kapsy:-))

Urbo - Profil | Pá 9.12.2011 16:50:19

Lepší dát osumnáctku na vyzkum co u nás plave a na to, aby par lidi mělo moznost si napsat VS práci než dát třicet na podvodní česlo proti bobrovy, který stejně obejde nebo Skansce na dálnicu, která bude hned rozšvihaná.
Jen,aby to nebylo pak zneužitý jak bylo zmíněno u privatizace...

tuzemak - Profil | Pá 9.12.2011 16:47:52

markos >> díky takovým dementům jsou některý revíry bez ryb,ne díky těm papírovým masařkám,ale díky nevysazování...,víc se ktomu nehodlám rozepisovát....

markos - Profil | Pá 9.12.2011 16:43:44

tuzemak >> takových blbů znám,když ho vidíš na reviru 2x za sezonu a že tam chodím hooodně často má 300 ks pstruha s té vody,tak to bohužel je.Když vidím jak se mi chlubí co tam všechno chytil,pokaždý když tam jde tak udajně nachytá,tvrdí on,když ho pak vyhlašujou na výroční schůzi jako vydru roku a pak ho vidím u vody poprve na zahajení a pak při vysazovaní když se tam náhodou objeví jak chytá a trápí se a kdejakej jouda co to drží poprvé v ruce nachytá víc než on,tak to prostě bije do očí,nemusím mit IQ 150 abych pochopil,že to dělá z nějakého důvodu.Nejlepší na tom celem je,že plno lidí si tu pstruhovku udělá,protože přece to je vybornej revír,kde nachytaj a pak se nestačí divit,jenže to už jsou v tom kolotoči,kde jim někdo poradí a začnou to psát jak tenhle jouda a mame tu superrevír a supervydry :-))

tuzemak - Profil | Pá 9.12.2011 16:20:30

markos >> jen blb si píše do povolenky rybu kterou nechytil...

markos - Profil | Pá 9.12.2011 16:08:46

retrívr >> Kaprař napíše,že chytil 100 ks kapra ročně,vláčkař 50 štik a 50 candátu, pstruhař 300 pstruhů.Já to nedělelám,ale prý to píšou proto,že co se z vody vyndá mělo by se nebo musí zpátky nasadit,já nejsem hospodař.Pak to taky dělaj lidi co vlastní sádky,že radí lidem který chodí na revíry kam vysazují ryby aby psaly víc ryb a co vím,tak se tak děje a běžně se vyndá z revíru papírově třeba i o 1000-2000 kusů ryb víc než se chytí to i na malých revírech.
Ted si vem situlaci,že ti na reviru chybi lín,tak se dohodne 20 lidi napíšou si do povolenky každý po 30 kusech lína, to máš 600 kusu chyceneho lína,tak a ted mi řekněte co to udělá s zarybnovacím planem?Já nevím,ale některé organizace to prý dělají co vím

leguan - Profil | Pá 9.12.2011 15:18:52

vědci raději mužou spočítat stav kormoranů v česku krát
0.5kg na kormorána a to budem koukat ..bohužel.jenom koukat.

retrívr - Profil | Pá 9.12.2011 14:57:13

markos >> Asi jsme ze stejné oblasti, už mi taky vnucovali systém, kde máš napsat ryby navíc.Který chytrý to vymyslel nevím,vím jen, že spousta ještě chytřjších to šíří.Nikdy by mne nenapalo rybu napsat, zrovna tak bych nenapsal rybu, kterou jsem nechytl.Je to otázka osobní. Blba bych ze sebe neudělal.Co se týče Tvého výše psaného, je to tak.Myslím, že úroveň revíru, případně " oblasti dávají hodně rybáři sami, je jasný když bude špatný zprávce, tak je to jinak.

markos - Profil | Pá 9.12.2011 14:37:44

kakr >> v zasadě s tebou souhlasím.Pokud to při zaplavách častečně vypláchne rybník nebo pokud je na revíru kormorán atd, jistě se to objeví ve statistikách ČRS ve snížení počtu úlovku,ale už mi to neřekne nic víc,tady můžu jen spekulovat kolik ryb tam opravdu ubylo,kam ty ryby migrovali s vodou kolik jich pochcípalo,jestli se tím nevytvořily podmínky pro přemnožení nějakého druhu ryby atd.Jasně,že všechno by šlo statisticky zpracovat i povodně i kormorán,jenže jak už víme statistiky jsou tu od toho aby se falšovali,mimochodem nejedeš na dovolenou do Řecka :-))

kakr - Profil | Pá 9.12.2011 13:50:48

markos >>
Údaje jsou na trhu 50 let. Tedy pokud trhem nazveme Mze. Existují evidenční listy revírů, kde je do mrtě napsané, co se do revíru každoročně nasadilo a ulovilo. Násady jsou přesné, úlovky vychází z povolenek členů a rybolovci mají mnohdy velké oči a dlouhé ruce. Nicméně statistická chyba se bude pohybovat okolo 5% což je vyhovující. Musíš vycházet z toho, co jedni nenapíší (upytlačí) ,tak to jiní dopíší.
Nicméně tyto údaje nemají s inventarizací nic moc společného, nejsou tam ryby přirozeně vytřené (v násadách) a jen těžko se dají odhadnout přirozené přírůstky, jak správně uvádíš.

Vůbec bych se nebál, jak se na MRKu píše pořád dokola, že je překaprováno. Naši vyspělí rybolovci si dokáží poradit s kaprem v jakémkoli množství velmi rychle.Drží se husitského hesla, nepřátel se nelekejme a na množství nehleďme. Najdou se ovšem tací, kteří různými finesami (K70) a pod se snaží úsilí rybolovců narušovat. Ale oni si dokáží poradit:-))

Proto je dobré, když někdo za peníz EU metodicky zpracuje (dlouhodobě) jak na tom naše vody jsou. Ony všechny výzkumy nejsou pro kočku, třeba opakovaný výzkum na vybraných lokalitách za účelem zjištění, které ryby se tam přirozeně vytírají. Jsou to zajímavé údaje.....

markos - Profil | Pá 9.12.2011 13:12:52

kakr >> to jsou já vím,ale tys to nepochopil co jsem myslel.Víme,že do tohodle revíru se vysadilo tolik, tolik se chytlo určitě by to šlo zpracovat,ale ted ruku na srdce,šel bys s touhle statistikou od ČRS s kůží na trh.Nakolik se to může lišit realný stav od statistiky?Dokážeš se postavit před rybník,který neznáš a říct podle té statistiky ČRS zpracovanou na konkrétní revír co je ve vodě?
Protože když vezmu reviry na,ktere chodím a vím co se tam dalo papírově a co tam skutečně je...co se vypytlačí,vytře,co se píše navíc do ulovkáčů(nikdy nechycený ryby)apod....

kakr - Profil | Pá 9.12.2011 11:43:28

markos >>
Objevuješ Ameriku, veškerá data o nasazování (nejen kaprů) včetně úlovků jsou za posledních cca 50 let k dispozici.

markos - Profil | Pá 9.12.2011 11:29:19

Jaksi mi chybí v tom článku jedna konkrétní věc!Kdo využije získaná data?Respektive co se stane když zjistí,že například,je někde přemnožen rybí druh.To pak jako nabídnou ty data někomu k prodeji(vzhledem ,že to caluje UE,to bude asi zdarme ne),nebo to bude řešit nějak stát,jako,že například budou regulovat někde nějaký rybí druh.Napadá někoho nějaký přiklad jak ty data využijí.V každém připadě to může být bič ČRS a jejich vysazovací megakaprový plán jelikož tu konečně budou nějaká oficiání data,na což se možná i těším

retrívr - Profil | Pá 9.12.2011 7:28:43

Jarda Š. >> Byl bych rád, kdyby to tak bylo.Člověk už je v této zemi často skeptický.

Lauri - Profil | Pá 9.12.2011 1:18:23

arnošt >> nepodlézej cenu, stůj si za cifrou 18 milionů a ani o korunu méně :))
Můj názor je ten, že se budeme všichni divit co máme všude ryb.
Bude to podobné jako na jedné zdejší říčce, kam jsem chodil a divil se co je tam ryb a jakých....
Ostatní rybáři nadávali, že je tam prd. Pak tu říčku vytrávili a rybáři teprve zjistili co v ní bylo za ,,bohatství". Úhoři kolem metru, devadesátky štiky,tloušti atakující 70cm, velcí okouni , kapři 70tky a jiné druhy a to podotýkám že to byla říčka 2-4 metry široká.
Bohužel už to je historie