Diskuse k článku: Jak zacházet s úlovkem?

Diskuse k článku Jak zacházet s úlovkem?

Autor diskuse: Mr.Stick - Profil , 14.11.2011

Swich - Profil | Čt 17.5.2012 18:21:22

Hezky napsané, díky za článek.

Mr.Stick - Profil | Ne 1.1.2012 16:04:57

šmudla007 >> Vůbec nevím, která bije. Nezatahuj mne, prosím, do svých žabomyších sporů. To, že se mi tvoje fotky nelíbí, je fakt. Ale to je o vkusu, který je těžce individuální. Já s tím udělám maximálně to, že kliknu na nelíbí. Tím to pro mne hasne, protože nemám potřebu se v tom rýpat dál.

šmudla007 - Profil | Ne 1.1.2012 1:32:28

Mr.Stick - >> Zajímavý článek, byl mi zaslán jako vzdělávací materiál abych vylepšil svoje fotky :) O to více mne mrzí že mi autor článku dal nelíbí k mojim fotkám(já jsem a budu lovec, ne fotograf)
foťák nepatří do mojí povinné výbavy, kterou sebou nosím k vodě. Má trošku jiný vkus než obyvatelstvo Mrku, trochu cítím že mám větší právo dělat s ponechanou rybou tajtrlíkoviny než egohoniči co musí blýsknout každou šupinu co jim zůstane na háčku ... Mě se fotky výřadu ulovených ryb líbí(neodsuzuju to), úcta k úlovku se musí projevovat především u vody k rybám živým, focení pouštěné ryby odsuzuji jako zbytečnou manipulaci s úlovkem(který si nechce rybář ponechat).
Oficiálním přístupem vedení na Mrku je můj přístup k rybařině pranýřován, k jedné vráně se přidá dalších deset vrán co si taky rádi klovnou, když něco vybočuje z řady, jedno nepochopení se vrší na druhé ... a neustále dokola se omílá "masař" co si ponechá v souladu s pravidly rybolovu nějakou tu mírovou rybičku ... Masařem je každý kdo chytí více než 2-5-10ks ryb ročně ..především pro ty kdo ryby nejí(neumí je ani vykuchat, vykostit, nechutnají jim ..).
Z mojich fotek jest patrno , netahám foták k vodě abych fotil, co vyfotím to si již nikdo další nevyfotí(ulovil jsem, zabil jsem..a občas vyfotil). Rybařina jako zábava pro masy? S necitlivým přístupem lidí rybářů(laiků) k úlovku, radši ne. Podporovat focení každé čudly? Válet pouštěnou rybu (candát štika parma po trávníku)? Za jakoukoliv focenou válenou rybu a komentář vše plave dál bych dával facku, důkaz že dotyčný to s rybama nemyslí upřímně. Poválená parma na trávníku s komentářem plave dál sklízí ovace , stejná parma na trávníku ponechaná = kamenování a výkřiky o vyvraždění rodiny(zajímavý humor).
Opravdu se nad sebou lidi zamyslete proč vlastně chytáte ryby.

Robur - Profil | Pá 16.12.2011 9:17:41

článek má určitě význam. protože některé pravdy je třeba si opakovat. I já se jdnou dověděl, že když si před manipulací s úlovkem namočím ruku, tak to bude prospěšnější pro mne i pro rybu.
Na rybách jsem to neobkoukal a před 30 lety v kroužku mně to neřekli nebo jsem nedával pozor:-D.

MrKos - Profil | Po 28.11.2011 21:34:33

karlak >> předvedl jsi kolego tradiční přístup českého člověka neboli poukazovat na ostatní ve stylu já nic já muzikant... s takovou to pak vypadá jako to vypadá a ještě bych do seznamu škůdců kromě záávodníků a kormoránů zařadil vydru, volavku a chemičku v Litvínově abychom to měli pěkně komplet

karlak - Profil | Pá 25.11.2011 22:14:53

clanek mozna zajimavy ale ve skutecnosti nic nerikajici a odpovim proc 1,na vsech rybarskych zavodech se ryby sakuji at je to plavana,feeder,atd,potom se vazi apotom se teprve pousti zpet a v tech vezirkach kolikrat je pekny mix jak druhu tak i velikosti jeste jsem neslysel ze by to nekomu ze svazu vadilo a tech zaporu je tam urcite vice 2,ve vsech ryb, casopisech jsou primo otresne zabery chovani k chycenym rybam a opet se nic nedeje a vite proc dnes diktuji smer vyrobci a prodejci a bez tech foto by to jaksi neslo nalakat spoustu lidi na soukrome vody ci zajezdy na sever atd, kdyz udelate pruzkum zjistite ze spousty lidi uz si je ani nekupuji a byly doby kdy i ja jsem odebiral vsechny 3 a opet jsme u kormorana dokud se proti tomuto predatorovi bude i nadale postupovat laxne jako dosud tak skody zpusobene lovicimi ryb, jsou proti tomu SMESNE a to vypocita kazdy prvnacek pocet kormoranu krat delka pobytu krat 0,30-0,40DKG denne statistika uvadi pocet ptaku 50 000-100 000ks takze bych to uzavrel ano rybari jsou chybujici lide ale ktere jine cinosti se to netyka vzdy budou lepsi a horsi lide a to ve vsech aspektech a rybari nejsou zadnou vyjimkou dekuji.

Mickey - Profil | Pá 25.11.2011 15:20:26

Dávám za 1 a zkusím se nad tím zamyslet. Díkas.

Iwík - Profil | St 23.11.2011 12:11:10

Mr.Stick - >> hezky napsané :)

stofan - Profil | St 23.11.2011 12:01:44

nemam rad clanky tohoto tipu....Pretoze ak uz je ras niekto prasa prasatom aj zostane, a potom vznikaju urcite skupinki ludi ktori si nastuduju podobne clanky a robia zo seba svetcov.myslim ze je to je vec kazdeho jednotlivca akym sposobom sa sprava k prirode, ono uz len samotne zdolavanie ulovku je pre rybu asi najvecssim sokom a kludne sa ti moze stat ze aj ked ju budes spravne drzat a manipulovat snou tak ten sok nepredycha(prestaneme ich koli tomu lovit?), vid hodinove zdolavanie sumca. a to ze ho niekde oskres, no hold staci sa pozriet na jazvi po treni na ich telach a mislim ze je jedno ci ho chytis suchou alebo mokrou rukou alebo ho skrabnes , skor ho zabije ta zdolavacka ako skrabanec....a to ze dochadza k masovej genocide rybych osadok rybarmi? to je predsa samozrejme vzhladom na pocet rybarov, je to proste lov a odjakziva to lov bol a nezachrani to ani skupinka nadsencov chyt a pust ale skor regulacie poctu clenov tak ako to chodi aj v zahranici a koniec koncov aj v polovnictve. nieje predsa mozne aby organizacia ktora ma par Ha vod mala 10000 clenov

HmmmmTakJooooo - Profil | So 19.11.2011 15:22:02

MrKos >> Tvuj hnev chapu sam pocituju casto to same ...

HmmmmTakJooooo - Profil | So 19.11.2011 15:21:47

Jarda Š. >> Ano mas pravdu ... Ale to je porad dokola tohle tema ... podle me za ty prasata "nove" nebo "cerstve" rybare muze prave i MRK ... takovehle servery casopisy atd privedou k rybarine i individua kera by to jinac v zivote nenapadlo ... keri nic nevedi jen vidi video s nejakym tajtrdlikem koupej zaklad. vercajk a dou to tam prasit ... to je vse o tom vztahu k prirode a nejaky uctew a respektu ... a ti keri do rybariny neprisli uz s tou uctopu a respektem ke vsemu co roste lita plave a beha tak ten respekt jim nevtisknes ... ani RR ani tady pan Stick ... veci jako je tenhle server takova paka primo vyrabi ... a to si plne uvedomuju tu spoustu kladu kere takvoy server prinasi jen ted zduraznuju za me ta nejvetsi negativa ... likdi jako co keri zacali kuli tomu ze sou radi v prirode maji radi zviratka si svou cestu najdou v rybarine i bez M. Mataka a jeho videii atd atd :)))) ale zae me nechytejte za slovo nerikam ze za prasarny u vody muze MRK to ne ....

MrKos - Profil | So 19.11.2011 14:48:55

HmmmmTakJooooo >> naopak bych ten článek tisknul a přikládal při výdeji povolenek k BP s podmínkou že ho každý musí znát podobně jako doby hájení a další náležitosti


když vidím dnes a denně co ta lůza u vody dělá tak mi teče voda ze zubů a to už se naštěstí takto v zimě moc ryb nechytá

osensejlee - Profil | So 19.11.2011 14:18:26

vše jsem si plně přečetl,a se vším souhlasím!!! u vody jse jako doma i když toho času mnohdy tolika není jsem zastáncem ponechati si svuj ulovek jen v takové míře jak sám kdy uznám za vhodné. s pozdravem a mnohými ulovky vilda dvořák-osensejlee s mrku.cz

Jarda Š. - Profil | So 19.11.2011 11:12:38

HmmmmTakJooooo >> Máš pravdu, že zkušenému rozumnému rybáři ten článek nepřináší nic nového, ale MRK čtou i začátečníci a pro ty ten článek rozhodně má smysl, aby si uvědomili, že dobrý rybář se pozná nejen podle toho, že nachytá hodně ryb, ale i podle toho, že dodržuje v článku uvedené etické zásady při zacházení s úlovkem.

"čudla" - Profil | So 19.11.2011 10:09:58

Myšlenka dobrá, nic méně obsahově nic moc...

HmmmmTakJooooo - Profil | Pá 18.11.2011 15:18:25

Mr.Stick - >> V podstate s tim co pises bude kazdy rozumny souhlasit ... Akorat teda nechapu proc ses vubec poustel do psaniho neceho co kazdy rozumny vidi +- stejne jak tady pises ... pokud te tohle tizi mel ses nekde vypovidat u piva :))) tohle z meho pohledu sis slapl do ... vis jak se to rika :)))

Pajavec25 - Profil | Čt 17.11.2011 8:08:30

Apollo444 >> ahoj. premyslim jak pomoci standartniho rybarskeho vybaveni slovit a zmasit nutrii. :-) na jakou prichut susenek berou? :-D

nofish - Profil | St 16.11.2011 23:05:46

Bosanac >> njn, ale nemysli si že jako dravci ze sítě jsou automaticky pomlácení kvůli uzlům Stejně tak pstruh. Podle mě je ta bezuzlovka zbytečná hysterie, pokud jde o síťku u podběráku. Ale ať, je pravda, že vývoj jde vpřed. Mě jen napadlo, že i takovéto zmínky mohly být v článku, ale nejsem autor a nedovolím si dodatečně tvrdit že na něco zapoměl- to by se asi upsal, popisovat celý lov.
(a bacha, kapr je na povrchová zranění náchylný zhruba stejně jako ostatní ryby- na plísňová onemocnění, jen má větší šanci to přežít, díky své odolnosti).

nofish - Profil | St 16.11.2011 23:02:00

bob21 >> jj ale já beru chování celkově :-) K čemu pak je že někdo pouští co chytí, když se chová jako dobytek... V tom s tebou plně souhlasím :-)

Bosanac - Profil | St 16.11.2011 23:00:06

nofish >> Staleti se chytalo s hackem s protihrotem , ted se zacina chytat bez protihrotu .
Produkcni rybarstvi je spojeno na 90 % s kaprem a ten asi neni tak choulostivi na zahazeni .

bob21 - Profil | St 16.11.2011 22:58:00

nofish >> ok.nejsem žádný ortodoxní vyznavač CHAP,byt to tak možná vyznělo a nechci se dohadovat o věcech,na který máme každý jiný názor.ale uznej,že ta třešnička na dortu,by mohla být možná častější,kdyby jsme se u té vody chovali jinak.

nofish - Profil | St 16.11.2011 22:44:45

bob21 >> tys to napsal právě tím přístupem co se mi nelíbí. Jako by ty jsi byl ten kdo má menší šanci...... Právě že nechce soupeřit. Nesoupeří, je na ni pořádána "štvanice" :-)

Necháme toho co ty na to? V tomhle se neshodnem a nakonec to tu pak skončí jako vždy hádkami CHaP vs lidi co si dovolí ryby jíst- protože se toho někdo chytne.

bob21 - Profil | St 16.11.2011 22:41:16

nofish >> máš pravdu,že nechce soupeřit,ale musí,protože je donucena.a navíc o proti nám má výhodu, protože zná svoje místo soupeření daleko líp než my.ale my zase mame jiný možnosti.mužeme čerpat teorii a zkušenosti jiných a používat takovou technologii a nářadí aby jsme jejich znalost místa soupeření překonali.ale chce to čas a peníze.podotýkám,že ani jedno se mě netýká.

nofish - Profil | St 16.11.2011 22:35:48

Bosanac >> chlape co máte všichni proti uzlíkům? STaletí se v produkčním rybářství používají a ty ryby žijí. Já jen že v zimě jsem možná chtěl sepsat článek s nějakými základy síťování (dva kluci odsud se na to v létě ptali). Takhle nakonec dostanu do tlamy, že jsou tam uzlíky..... (tím netvrdím, že bezuzlovka není fajn věc, ale doma ji neudělám)

nofish - Profil | St 16.11.2011 22:31:13

bob21 >> rybařina mi přináší zábavu, způsob přístupu k životu a samozřejmě i tu rybu, chci-li.
Rybařina bez možnosti odnesení úlovku je pro mě jakési zbytečné zraňování a poškozování živých tvorů pro zábavu. Jasně že ta ryba je radši za puštění než za ránu do palice :-)
Neber ty věty úplně doslovně. To víš že nesežeru všechno co ulovím. Že se nezblázním když nechytím vůbec nic. Ale prostě pohádky o tom že ryba je rovnocenný soupeř a že ulovení jí vlastně ani nevadí (když je následně puštěna), ty nějak nežeru :-) Umím oboje. Jak rybu okamžitě po ulovení zpracovat, tak i okamžitě ji pustit :-)

Bosanac - Profil | St 16.11.2011 22:30:32

Nektere ryby nemaji to stesti ze jsou okamzite usmrcene ale jsou focene , premerovane , focene , zase premerovane , vazene , v pripade "osobacku" dostanu pusinku a pak jsou vracene zpatky do vody . Kdyz ta procedura trva pul minuty - minutu neni problem ale jakmile se prodlouzi tak se zvysuje procento umrti vracenych ryb .
Podberak ano ale bezuzlovy , v pripade ze je lovez zabrozen a chyta s hackama bez protihrotu je setrnejsi rybu nedavat do podberaku ale rovnou setrepat z hacku .