Rybáři si stěžují: Uhynuly ryby, snižte ceny povolenek!

Autor diskuse: Martin M. - Profil , 11.4.2010

Azbest - Profil | St 14.4.2010 12:57:23

kopecek >> boilies si asi každej kupuje dobrovolně a podle vlastního výběru stejně,jako všechno na ryby kromě papírů.
Ne-že by mne nějak zajímala cena povolenky,ale tvůj argument je irelevantní.

Azbest - Profil | St 14.4.2010 12:56:09

U nás se udusily všechny ryby na propadlinách.
Netráky-spíš teda tuny ryb.
Mluvil jsem s řadovými rybáři a říkali,že není divu,když svaz nestojí brigády,ale o peníze.
Celou zimu nikdo průduchy neřešil a ti strejdové na svazu měli prohlást,že to neva,protože to dostanou zaplacený....
Hnus.

malamut - Profil | St 14.4.2010 12:47:16

slamakos >> no po tom co jsem viděl na R tak ano, nebylo to jen jednou.

kopecek - Profil | St 14.4.2010 12:43:52

Ten kdo nadává na cenu povolenky by se měl zamyslet nad tím, kolik stojí kg boilies atd.. Neviděl jsem nikoho demonstrovat před prodejnou rybářských potřeb a majiteli nadávat do zlodějů.

kopecek - Profil | St 14.4.2010 12:41:17

packa >> Zrovna na Hráďu toho moc neuhynulo a spálenka, kde díry byly je na tom špatně. Písáky z toho vyvázly dobře, ale tam, kde je hodně bahna to chcípalo.

Slaughter Maniak - Profil | St 14.4.2010 12:39:56

slamakos >> do jednoho pytle šup s bordelem...a bez předsudků...

slamakos - Profil | St 14.4.2010 12:38:32

malamut >> Aha já zapomněl jsi li Polák tak děláš bordel ,jsi li však Čech jsi pořádný a vše si po sobě vždy ulkidíš . ANO šup se všema do jednoho pytle .

malamut - Profil | St 14.4.2010 12:29:21

slamakos >> Tak asi proto jezdí Poláci na Rozkoš, dělat bordel a rabovat vodu, protože doma si to nedovolí.

SimonKratky - Profil | St 14.4.2010 12:01:00

Tak stěžování je u nás národním sportem,ceny povolenek mi vzhledem k možnosti docházek a i počtu možnosti odnesených ryb přijde srandovní,a to jsem obyčejný dělník s menším výdělkem.Já osobně s cenou nemám problé,ryby vemu tak 3 až 5 rok,dělám rybařinu pro pohodu a relax.Kdo chce at koupí kdo ne ať nechytá...všichni by pořád jenn brali a nikdo nechce dávat.A klidně mi tu nadávejte:-)))))

Slaughter Maniak - Profil | St 14.4.2010 11:43:26

slamakos >> dokážu si představit jakse asi budou tvářit členové klubu když jim bude na revíru operovat nějaký nečlen.... myslím že cesta vede spíš v důkladnějším rozdělení brigád dle mého názoru by nebylo od věci zvýšit počet odpracovaných hodin, či zvýšit cenu brigádnické hodiny (nejedná se pouze o prosekávání ledu, ale i úklid, vytváření a údržba rybářských postů atd...).... skrátka většina MO nemá zájem ani brigády pořádat.... místo nějakých zásadních změn v přerozdělování revírů pod správu jakýchsi pofidérních klubů (je důležité si uvědomit, že jsme v čechách) bych byl spíše pro, aby se prosadili funkční změny hospodaření ve stávajícím systému ČRS.... netvrdim že současnej Svaz nefunguje, ale vždycky se dá na stávajícím systému nějaká ta moucha vychytat....jsem též názoru, že kdyby na vysokých svazových postech seděli zodpovědní lidé s dostatečnou kvalifikací vypadalo by hospodaření MO potažmo celé ČRS jinak....

slamakos - Profil | St 14.4.2010 11:35:12

Slaughter Maniak >> Dovolím si nesouhlasit ,třeba v Polsku se objevuje trend tzv. klubových vod ,byl jsem se na některých v Polsku v zimě podívat i když je polsko divoký sever tak v zimě byli prosekané díry na některých místech byli dokonce čeřidla (jak se to správně odborně nazývá nevím) , v sezoně naopak střídání členů klubu tak aby prakticky vždy někdo u vody byl u vody neskutečný pořádek a většinou si tyto kluby berou vody na kterých stačí hospodařit sám člen klubu mi vyprávěl o štěrkáči o rozloze 270 hektarů který mohli obhospodařovat ,ale bylo to pro ně velké sousto i když jejích klub má kolem 35 členů - NEVEDLA BY TUDY CESTA ??????

Slaughter Maniak - Profil | St 14.4.2010 11:26:27

slamakos >> samořejmě hlavně finančně jinak.....jak známo v podobných ohledech jde primárně o zisk a někde v dáli pokukuje kvalita nabízených služeb.....jediným rozumným krokem v před je dosadit na místa hospodářů lidi kteří tomu rozumí a jsou pro obdobnou funkci řádně vyškolení....

slamakos - Profil | St 14.4.2010 11:25:05

On ten systém je postaven na hlavu od základu ono svazům vody nepatří jen na většině hospodaří o tom jak kvalitně se vyjadřovat nebudu ,ale pokud by na vodách byli vlastnící kterým by rybolov na těchto vodách přinášel finanční zisk tak by se jistě o tyto vody starali lépe ,všichni hromadně plkají o kapitalismu a o tom ,že tady máme prakticky stejný svaz jako před 25 léty ot om se nikomu mluvit moc nechce a dokonce většině tento stav vyhovuje a smůžou se jen na věčné : Na svazu se nedá prosadit,Svaz nechce , a spoustu dalších otřepaných frází . Jen se nikdo nesmí zmínit o soukromce ,pak se sesype další vlná frází : kaprodromy , chytání ryb na počkání , převozy ryb , a šlo by pokračovat do nekonečna .
Takže závěr - mít tyto revíry soukromé vlastníky (nebo nájemce) ,vypadalo by to jistě jinak.

Slaughter Maniak - Profil | St 14.4.2010 10:46:18

Rybáři si stěžují....... myslim že se poslední dobou se stává tradicí že si rybáři si stěžují neustále na všechno a na všechny.......takže se ani neni čemu divit, když ty jejich stížnosti poslední dobou ani nikdo neakceptuje.... nikdo ze stěžovatelů se nesnažil odstranit příčiny, ale všichni hlasitě volají po důsledcích... ať piká ten co to měl nastarost....

snoopy - Profil | St 14.4.2010 10:44:36

drozďák 30,42 >> naprostý souhlas

Venca888 - Profil | St 14.4.2010 10:32:20

drozďák 30,42 >> souhlas!

Mara - Profil | St 14.4.2010 10:26:53

Někde mají přednost ryby, práce a pak až peníze. Někde jen peníze. Na mnoha "stojácích" byl díky této zimě úhyn sice přirozeně větší, ale nepřičiněním "rybáře" byl někde i mnohem větší. Ryby si přece nevybraly, že budou žít v rybníce nebo pískovně apod. Organizace by neměla jen kasírovat peníze a rybáři jen lovit, ale měli by se o ryby starat. Voda s rybami není supermarket. Ryby zde žijí a rozmnožují se. Je smutné, když pak vidíme trofejní ryby takto mrtvé. Už nikdy neudělají radost žádnému rybáři.

drozďák 30,42 - Profil | Po 12.4.2010 12:05:08

Na tenisove kurty chodim hrat a ne spravovat site, valcovat a rozmetat antuku.
Na reku ci jezero si chodim odpocinout od prace a starosti, ne chovat ryby, vyznacovat trdliste a sbirat organizovane odpadky.

Od doby, kdy existuji penize a mam moznost dobrovolneho (zduraznuji DOBROVOLNEHO) pracovniho ci penezniho plneni brigadnicke povinnosti, je plne v me rezii stejne jako kazdeho jineho clena, zda-li budu pracovat, ci platit.

Spravce kurtu, spravce reviru ci jakakoliv jina spravni slozka je tu od toho, aby nastavila vzhledem k aktualnim potrebam cely system.
Paklize spravci reviru, hospodari pochcipaji pod ledem pres zimu ryby, tak protoze neco zanedbal. Paklize stavajici pracovni sily ci penezni prostredky v te ktere organizaci jsou pro spravu nedostatecne, je opet v rezii hospodare ci spravce, aby tento nesoulad narovnal, ci se o to snazil. Paklize nedokaze ci nechce ani jedno, ani druhe, je to spatny a nekompetentni hospodar.

To plati v rybarine stejne jako kdekoliv jinde.

Takova jsou pravidla moštárny.

Tecka.

Frederik - Profil | Ne 11.4.2010 21:53:53

petrson: jojo a my sme uz to vyresily tak ze kazdy rok se na vyrocni schuzi vyberou na kazdy rybnik tri lidi kteri se postaraji o to aby v zime byly vysekane diry at je zima dlouha jak chce.i vetsim poctem lidi se zajisti,ze tam vzdy nekdo pujde i kdyby se jiny vymluvil a takto se to toci kazdy rok aby se vsichni vystridali,nikdo proti tomu nic nema protoze to delame pro sebe a hlavne pro ryby...ale na svazu je to trochu neco jineho...

Petrson - Profil | Ne 11.4.2010 21:46:00

Frederik >> myslím jsi to p prakticky vystihnul. Sám k té vodě nikdo jen tak od sebe nepůjde, pokud to organizačně není podchyceno vlastně už na začátku sezony, když se řeší forma plnění brigád a dalších prací. Pokud si brigádu zaplatím, očekávám, že z prostředků takto zajištěných se organizace o revír postará - měla by mít buď dost financí, nebo brigádníků (a je to i otázka investičních priorit, mezi nimiž bych zimní děrování předpokládal). Přesně jsi prakticky popsal situaci a důvody, proč desítky revírů ani v tuhé zimě nezamrznou, ale občas se to stejně někde přihodí. Tedy - opakuji, ještě netvrdím, že tady svaz jednoznačně pochybil, ale hospodář měl řekl bych dostatečný prostor k vyjádření, aby shrnul věcné důvody - leč ho nevyužil. Tím vždy nahraje negativním spekulacem.
Jistě se taky můžeme ptát, co konkrétního udělali jednotlivci a členové - tak jako rybář - "svědek". I když nám ale jeho litanie po snížení ceny může přijít nesmyslná (protože nic nevyřeší), neházel bych v těchto případech na ně zodpovědnost.

wašek - Profil | Ne 11.4.2010 21:40:47

Kdyby rybáři chodili na brigády a byli alespoň trochu iniciativní, tak by se tohle nestalo, nadávat umí každej, ale vysekat díry nechce nikdo.

Frederik - Profil | Ne 11.4.2010 21:38:18

petrson:my sme napriklad chodili sekat diry ve trech lidech na dva rybniky a kdyby sme nesekali uhyn ryb u nas by byl daleko vetsi a to je prosim mistni organizace,takze na svazovych vodach kdyz si vetsina brigady zaplati uz z jakehokoliv duvodu,to je vec kazdeho z nas a k vode nikdo v zime nechodi a ryby se behem dlouhe tuhe zimi udusi nemaji se cemu pak divit,nekdo se zkratka o to musi postarat akdo jiny nez my rybari.jeste jedna vsuvka kdyz sme chodili sekat tak v noci nam ti co na to sr... a nesekali vybirali pridusene ryby v dirach pekne ze?!!!!

Petrson - Profil | Ne 11.4.2010 21:29:37

Na jedné straně tuhá zima si objektivně vždycky vyžádá víc obětí pod ledem. Na druhé - každý hospodář ví, že právě v tuhé zimě je třeba chodit k vodě častěji, nejen kontrolovat chemicky její kvalitu, ale taky prakticky do ní hlavně dostat kyslík - tedy pravidelně prosekávat a udržovat nezamrzlé díry. Že jsou dodnes zmatky v plnění/neplnění brigád, jejich definování a vymáhání, je taky důvodem, proč stále neexistuje organizační struktura, která by pozornost této svazočinnosti přitahla aspoň k nutné zimní údržbě. Takže nás pak větší mrazíky překvapí podobně, jako sníh na silnicích cestáře; každý rok, pokud napadne 10+ a trochu zafouká, jsou všichni překvapeni tím, že ohlášené mrazy a příchod zimy fakt nebyla bulvární fáma. A každý rok se na díry někde vybodnou, a metráky ryb umrznou - stačí jediná podmínka - pokud mrzne...

Neházím vinu jednoznačně na hospodáře a svaz, ale větší počet "hromadných hrobů" a nekonkrétní, paušalizované formulace pana hospodáře naznačují, že škody nebudou tak zanedbatelné, aby se daly bagatelizovat. Zvlášť když si uvědomíme, že to všecko byly ryby z jednoho revíru...
Snižovat cenu povolenek jistě není cesta, jak v zimě zahnat mrazy. Příště bude lepší se na ně připravit technicky i psychicky - prostě radši s nějakými počítat. Ony kupodivu v zimě vždy příjdou.

Sven - Profil | Ne 11.4.2010 21:23:45

MarťasLysa >> je to přesně tak jak píšeš. Ti co dělají největší h@vn@, mají nejvíc připomínek jak by se to mělo dělat.

Rytíř - Profil | Ne 11.4.2010 21:19:18

Sander >> jak určitě viš,voda tam skoro žadna a tak promrzli skoro až asi na dno,no a prej tam nikdo nic nesekal ale to tam neni poprvé((:-

Sander - Profil | Ne 11.4.2010 21:14:06

Rytíř >> to mě mrzí. Jednou je to dlouhá zima, jindy kormorán, pak nájezdy rybářů...se divím že tam ještě mělo co chcípnout.

MarťasLysa - Profil | Ne 11.4.2010 21:12:47

těm kterým je povolenka drahá, ať jdou lovit na soukromé revíry, tam je asi levnější. A ty kteří lamentují, že uhynulo hodně ryb, můžou příští zimu, vzít ve svém volnu své vlastní auto, svou motorovou pilu, svůj benzín a ničit si svoje záda a taky udělat nějakou tu díru do ledu a nenadávat, jak jsou drahé brigády. Petrův zdar

Rytíř - Profil | Ne 11.4.2010 21:10:30

Sander >> na starej v Sudoměři,jsem slyšel taky masakr((:-

drozďák 30,42 - Profil | Ne 11.4.2010 21:01:23

Povolenka by měla jít dolů určitě!

Letošní tuhá zima sportovním rybářům prodražila kilo kapra v průměru o dvě koruny.
To už obyčejný rybář není ani na svejch!!!!

packa - Profil | Ne 11.4.2010 20:58:01

ryb na revirech v okoli kolina uhynulo opravdu dost ale taky je pravda ze prosekavani ledu a odhrnovani oken na ledu se nekdke mirne receno nedocenilo napr.6ha pisnik-6der 2na3m a na praci porad ti sami -vetsinou a to se opravdu nespravi snizenim povolenky

Sven - Profil | Ne 11.4.2010 20:55:25

Jistě je škoda každé zbytečně uhynulé ryby ale je to přirozený děj.
Staré, nemocné a oslabené ryby mají prostě menší šanci delší zimu přežít. Vlivů může být mnoho a jsou všeobecně známé. Jedním z nezanedbatelných, může být rozklad nadměrného množství krmení, naházeného do vody těsně před zámrzem nebo bruslení a neustálé zvedání ryb které nepřijímají potravu nebo se mohlo jednat o ryby několikrát ulovené a vypuštěné, které po opakovaném vysílení nestačily zregenerovat síly před uložením.
Možná, že kdyby se onen vášnivý kritik zajímal o dění kolem svého reviru i v zimě , např. vyháněl bruslaře nebo vysekal nějaký ten větrací otvor, mohla být škoda menší.

Sander - Profil | Ne 11.4.2010 20:47:51

Po bitvě je každý generál.

Pan rybář pro zabránění úhynu neudělal ani hovno, jen nadává a radí, a ještě má tu drzost požadovat snížení současného pakatele za povolenku. Holt letos za 3000 sežere o 50 kaprů méně. Chudák on. Do jaké situace se to dostal...

viši - Profil | Ne 11.4.2010 20:40:43

Martin M. - >> Kolik uhynulo ryb,by měla každá organizace vědět,a určitě ví.A také by se měla podle toho zařídit,ale snížením povolenek se tato situace nevyřeší,spíš by měly ta kritická místa dosadit rybou.

brach - Profil | Ne 11.4.2010 20:35:31

Ryb je v každém případě škoda, ale nic se nemá zveličovat....

Tempus - Profil | Ne 11.4.2010 20:22:55

tak tohle me dostalo :D pry uhynuly jen velke ryby ktere by rybari z vody stejne nevytahli :D