Diskuse k článku: Volby 2006 - co zajímá rybáře (aktualizováno)

Autor diskuse: Martin Maťák - Profil , 22.4.2006

Martin M. - Profil | Út 16.5.2006 17:47:42

Doplnil jsem do článku vyjádření KSČM. Neprávem jsem napsal, že tato strana své odpovědi neposlala - nebylo tomu tak, jen jsem je při sestavování článku nenašel. Dnes mne na to telefonicky upozornil Miroslav Karel (KSČM). V článku je má omluva i původní odpovědi.

Petrson - Profil | St 3.5.2006 23:16:35

>> Tomáš Havlíček > jsem rád, že mé níže vyjádřené obavy, že SZ zaujímá k rybářům negativní postoj, se nenaplnily a alespoň opožděně zasíláte své stanovisko. Navíc takové, které se mi zamlouvá nejvíc ze všech reakcí. Jsem rád, že někdo upozornil na rozpor, plynoucí z odpovědí politiků na dotaz č. 4 a reálné situace na tocích (což tak hezky ilustruje také příspěvek od Martina). Když jsem před několika dny četl, jak se dušují, že jsou jim vlastní přírodě blízké zásahy, suché poldry atd., měl jsem pocit, že asi žiju na Měsíci a ty desítky km šutrem a betonem nově uvězněných říčních koryt si vymysleli nějací zlí marťani.
Musím taky přiznat, že ještě než jsem si v diskuzi přečetl, že jste rybář, napadlo mě to už při čtení odpovědí. Je z nich totiž jasné, že autor problematiku rybaření zná, zvláště z reakce na dotaz poslední. O můj hlas tedy SZ s největší pravděpodobností nepříjde.

JKL - Profil | St 3.5.2006 23:02:10

Kde jsou ty časy, kdy pro politika platilo ono antické - "řeč vaše budiž ano, ano, ne, ne" Všechny odpovědi v této anketě poněkud páchnou předvolební rétorikou a přímo nekřesťansky smrdí neznalostí problematiky. U komančů to nepřekvapí, smutné je že SZ se nám poněkud odkopává - pod přírodní zelení prosvítají obrysy koryta.
MM. - nápad OK. :-))

Martin | St 3.5.2006 22:51:02

Ahoj, já si myslím, že kdo chce v řece ještě někdy vidět parmy a přitom nekoukat na cedule "soukromý pozemek, nevstupovat", pak může těžko volit strany, jejichž politici hájí chemickou a betonářskou lobby, nebo jen koukají, z čeho by vytřískali co nejrychlejší zisk. U Zelených existuje jistota, že v otázce čisté vody a ochrany přírody neustoupí.
Před volbami má každý plnou pusu ekologie a ochrany krajiny, pak se priority rychle přeskládají.
S pozdravem
martin

Miloš_Dia | St 3.5.2006 15:00:14

Tomáš Havlíček:

-přečetl jsem
-posoudil jsem
-tedy SZ volit nebudu

Martin M. - Profil | St 3.5.2006 14:51:59

Doplnil jsem do clanku vyjadreni SZ.

strejka - Profil | St 3.5.2006 13:21:57

Jakkoli je mi pri rozhodovani, komu dat hlas, celkem volne, jaky ma ta ktera strana vztah k rybarine, nepridaval bych k clanku dodatecne vyjadreni SZ, jednak moznost meli, neco slibili a oproti jinym nesplnili, moznosti tedy nevyuzili, druhak se neubrani minimalne podezreni, ze svou reakci formulovali s prihlednutim k vyjadreni konkurencnich stran a komentarum rybaru pod clankem, byla by to nekorektni konkurecni vyhoda at uz zamerna nebo ne...

Tomáš Havlíček | St 3.5.2006 13:09:56

Dobrý den,
to já jsem zodpovědný za pozdní odpověď Strany zelených. Dnes jsem to napravil a odpovědi poslal do redakce. Doufám, že si je ještě většina z Vás stačí přečíst a posoudit je. Omlouvám se za to všem čtenářům i redakci. Na případné otázky snad stihnu zareagovat rychleji. Děkuji.

Tomáš Havlíček, už jen příležitostný rybář :-(

Kouďa - Profil | Pá 28.4.2006 15:24:38

Přeji Vám všem hezký den. Asi to píši úplně zbytečně. Nicméně: Od MM velice zajímavý nápad a odpovědi? Pokud neodpoví "zelení", co si o nich můžeme myslet? No, věří někdo z Vás těm, kteří odpověděli? Jsem ze SM, to co se tu za pár posledních let udělalo např. s koryty Vsetínské Bečvy nebo Odry je nevratné a - bohužel - ať to dopadne u voleb jakkoli, srejně se bude pokračovat. A ještě se to schová za protipovodňová opatření...Ale nikdo nevysvětlí, čemu ten beton pomůže. Ale - na ten se peníze vždy najdou. Skoro bych ocenil odpověď typu: "Je nám to celkem jedno..." Alespoň by to bylo upřímné.

Le Big Mac - Profil | Čt 27.4.2006 13:42:08

Z těch odpovědí je cítit, že respondenti stáhli půlky a z neznalosti názorů, jež se probírají třeba tady, neřekli raději nic, kromě Grůzy, kterej je fakt Groznej. Jeden Grůza posun v myšlení rybářů stejně nezastaví, kope zjevně za křesťanský dědky, co nikdy o umělých nástrahách neslyšeli a nečetli, protože čtou jen Rudý krávo. Patřičně zdrženliví byli skoro všichni i v otázce kormošů. A všichni chválej pohrobka Národní fronty, takže zarybňovat se bude ještě dlouho tak jak se nezarybňuje a když to neuděláme zdola, neudělá to nikdo. Jednou jsem obědval s jedním náměstkem jednoho ministra a ten volal tehdejšímu MZ Palasovi, je-li problém, abych dostal ministerskou povolenku. Byl. Kámoši kámošům, tak to je.

Pyzda | Čt 27.4.2006 9:49:53

Dobrý námět a dobrá zpráva, že všechny prohovořivší strany mimo ČSSD se chtějí věnovat krajině ku prospěchu rybářů, tedy návrat k přírodě a odklon od regulací. Celosvazový rybolov není ohrožen a je pouze na nás rybářích, jestli si do svého vedení zvolíme lepší předáky, než ty, co stále kritizujeme ve spojitosti s velkými volbami.

ZN - Profil | St 26.4.2006 7:39:34

Petrson:
pan Grůza je je stejně dobrý a znalý rybář jak poslanec. Tato sonda do hloubi stranické duše ukázala, že dnes není rozdíl mezi nějakým poslancem a rybářem, věnuje se tomu kdejaký vandrák.
Jinak, rozhodně nevolím podle toho, jaký kdo má vztah k rybařině.

Cink Albert - Profil | Út 25.4.2006 22:57:16

Podle mého názoru je anketa velice dobře postavená. Domnívám se, že nikdo touto anketou ovlivnit voliče, ale pouze to, aby si rybářská veřejnost mohla udělat obrázek, co nás může čekat v dalším volebním období. Na mne toto zapůsobilo pouze dojmem, že lidé, kteří opět obsadí posty, ze kterých budou rozhodovat o modernizaci zákona o rybářství, budou pouze hájit zájmy velkých rybářských akciovek, kde budou sedět ve správní radě a nikoliv zájmy sportovní rybářské veřejnosti. Vždyť všichni politici přebírají z EU pouzeněkteré úpravy, ze kterých mají především osobní prospěch oni, nikoliv široká veřejnost. Proč do nového zákona, žádná politická strana nepřevzala z EU změnu doby lovu, změnu lovné míry, povinnost vrátit produkční ryby zpět vodě a spoustu jiných dobrých bodů? Odpověď je na snadě, bez vlastního prospěchu není zájem.Z jakého důvodu to jde v ostatních zemích EU? Jsme vůbec v evropě? Nejsme v evropě pouze na mapě? Podívejte se všichni na lidi, kteří vládnou v radě ČRS, na územních svazech a konečně i v místních organizacích. Co tyto lidé pro sportovní rybařinu v poslední době udělali dobrého, krom toho, že už nemusíme nosit k vodě podběrák, ale pouze tužku, pravítko a pean a rybu, která nemá lovnou míru, po přeměření šetrně vrátit zpět vodě. není toto absurdistán? Jsou tito lidé fundovaní na svých místech? Byli vůbec někdy na rybách?, nebo jsou pouze prodlouženou rukou ministerských úředníčků a kandidujících politiků? Zamysleme se nad tím všichni a podle toho dávejme své hlasy. Přednost mají lidé, příroda a všehno živé!!!!!

Petrson - Profil | St 26.4.2006 2:01:30

>> Za dobrý nápad jsem dal jedničku.
Jako nejpromyšlenější a nejpřijatelnější mi příjde odpověď ODS, i proto, že již jsou podepsáni pod fungujícími legislativními nástroji o Krajinotvorných programech, což je dobrá zpětná vazba jejich reakcí na dotazy 1 a 4 a pro mě doklad, že nejde jen o předvolební zpěv ptáčkům. Což ještě neznamená, že jim dám hlas. Na druhou stranu i jejich a vůbec všechny odpovědi beru s rezervou, neznalost problematiky ilustruje unisono odpověď na dotaz poslední. Nejlíp to rozhrábla Veverková, evidentně v tom má hokej. Nebo že bychom se konečně dočkali tolik proklamované socanské upřímnosti, když někdo na plnou hubu přiznal, že nový zákon je vlastně jen novelou toho předpotopního z r. 63?
Nejvíc mě nepotěšili svým mlčením Zelení. I když jsem jim už párkrát hlas dal, pokud zjistím, že k rybářům mají tak apriori negativní vztah, že jim 300 tis. potencionálních voličů nestojí ani za čárku, budu volit někoho jiného a jistě i mých pár známých, které jsem jim "dohodil".
No, a perličkou nejlepší je vyjádření p. Grůzy, že si ani lov dravců jinak, než na rybičku, nedovede představit. A co lov na umělé nástrahy, pane Grůzo? To jste se snad ani neměl chlubit, že jste rybář. I když aspoň tušíme, kdo stojí za novelou zákona o ochraně zvířat.

JEGR - Profil | Po 24.4.2006 21:13:15

Soudruzi si všichni klepou po ramenou svou předvolební rétorikou, stejně tak jako funkcionáři ČRS či MRS. Je to totiž úplně jedno, pokud u nás nebudou tyto pozice bezúplatné a čestné a nebudou je vykonávat lidé existenčně nezávislí na toku peněz z těchto spolků, pak to k ničemu nepovede. Zatím je to tak, že skupina, většinou staříků, z toho má dobré postdůchodové přilepšení. Je plně v možnostech odpovědného vlastníka, či skupiny podílníků, tyto nešvary zvrátit a tuto poslední postsocialistickou baštu zbourat. Mám osobní zkušenost, že funkcionářům ochrana vod a životního prostředí nic neříká, neopomenou však si finančně vykazovat jakoukoliv i sebenepatrnější práci pro organizaci např. proplácením vlastní účasti při výdeji povolenek. Je to sajrajt.

ХАХАР - Господар на приватизацията - Profil | Po 24.4.2006 19:10:09

Martine, cos ocekaval??? Mel ses jich taky zeptat, co si mysli o zdrazeni tureckeho medu na matejske. Odpovedi na dost otazek tykajicich se i nas, rybaru, najdes v televizi i v tisku zabelene do jine problematiky. Takhle primo to nikoho nezajima.
Jinak to velmi slusne vystihl hlinomaz.

pro - Profil | Po 24.4.2006 9:47:05

Taky kladně hodnotím nápad zeptat se politiků "co oni na to".Popravdě výsledek, tzn. odpovědi mě nepřekvapily.Podobné "kecy" slyšíme a čteme denně.Někdy mám pocit, že ti lidé nechápou o čem je řeč.Zajímalo by mě, kdo doopravy ty podklady pro ty mluvčí vytvořil.Ale silně pochybuji, že to byl člověk, který víceméně pravidelně posedí u vody.Nemůžu souhlasit s tím, že "Zákon..." je v pořádku,hospodaření na "státním" majetku - hospodaření MO je bez problémů,kormoráni a z nich vyplývající dotace jsou v podstatě vyřešený problém atd. atd.Když to shrnu: v podstatě snůška frází,prázdných gest a neznalost.Tak jako každý předvolební den ...

JM - Profil | Po 24.4.2006 9:12:26

M.M: To je v pohodě, já jen aby to někoho nemátlo. j

Martin M. - Profil | Po 24.4.2006 9:08:01

JM> dik, ze je (byla) mluvci vlady jsem si nasel na webu, sama se nijak netitulovala.

Groow | Po 24.4.2006 9:07:20

MM > Dobrej nápad vyzpovídat před volbama politické strany. Ovšem do jaké míry jsou odpovědi jen předvolební tah, tak to si neumím představit. A za nápad dávam 1.

JM - Profil | Po 24.4.2006 9:02:20

Zajímavé, jen nevím jak je to např. s vyjádřením ČSSD, protože Anna Veverková (původně Stárková) už asi 3 roky není mluvčí vlády. Tou je v současné době Lucie Orgoníková.

kapr - Profil | Po 24.4.2006 5:40:35

for Marcel : To je velmi složitá otázka a odpověď ještě složitější. Ale když se pohybuji kolem vody tak bych řekl,že opravdu hodně lidí volá po změnách. Tyká se to převážně nočního rybolovu, lovu na dírkách a pod. Nejsmutnější na tom je jak píšeš, že nejsme schopni se domluvit. S tím s tebou musím bohužel souhlasit. Mrzí mne,že většina lidí jen nadává, a když je oslovíš,aby šli a zapojili se do dění v ČRS tak odpověď je jednoznačná - nemám čas. Třeba se to jednou změní jako např. v Telicích v Č., kde se parta nadšenců zapojila do dění v ČRS a provedla "sametovou revoluci" na konferenci a totálně obměnila výbor MO. Držím klukům palce a věřím,že uspějou. Snad je budou následovat i další MO.

hlinomaz - Profil | Ne 23.4.2006 22:27:34

Vzhledem k blízkosti voleb je to určitě zajímavý článek.I když politici a strany kteří odpovídali na tyto otázky věděli kdo je zadal a tomu přizpůsobili své odpovědi.Z tohoto důvodu je stále třeba číst mezi řádky.Možná by nebylo špatné zadat znovu podobné otázky a podepsat se jménem "ochránců zvířat",ultraekoteroristů,Marty Kubišové nebo nějakého privatizačního spolku.Myslím že by jsme se nestačili divit.Nakecat můžou cokoli a pak se řekne že to z objektivních či jiných důvodů nejde.Nezapomínejte že i když jsou to naši státní představitelé živí je především KECYa zákulisní politika.Strany které se vyjádřily v podstatě potvrdily můj názor že zákon o rybářství je ho*no do kterého nikdo nebude chtít šlápnout.Bohužel se nevyjádřili zelení kteří by do toho snad šli,ale výsledek by určitě pro rybáře nebyl uspokojivý,ale to už se tu probíralo.Snad se ještě vyjádří.
kapr :Nevím jak v ČRS,ale v MRS je dle mého názoru největší problém řadové základny to že se smí nechávat "pouze" jeden kapr denně.Když jsem si byl pro papíry tak rybáři o ničem jiném nemluvili.

Marcel - Profil | Ne 23.4.2006 21:14:47

MM: dobrý počin, vážně.

Kapr: Kolik lidí z cca 300 000 je podle tebe ta "většina" co volá po změně? Já osobně registruju pouze velmi malé procento. A to se ještě nejsme schopni domluvit CO a JAK změnit...

Martin M. - Profil | Ne 23.4.2006 18:46:14

jeste informace pod clankem: KDU-CSL asi omylem poslalo 2 verze dokumentu, po mojem upozorneni z toho udelali jeden spolecny. V puvodnim byla podstatne lepe formulovana informace od ministra Ambrozka, ze u problemu s kormorany je (ted pouziji vlastni slova) spor mezi ministerstvem zemedelstvi a ministertvem zivotniho prostredi, kdy MZem nechce pristoupit na vyrazeni kormoranu ze statem chranenych zivocichu, protoze by pak zemedelci (rybnikari) nedostavali od statu kompenzaci skod zpusobenych kormorany. Pokud by kormoran byl obycejnym ptakem, odskodneni by nikdo nedostaval a museli by si vsichni, koho to dnes trapi, tento problem vyresit sami a za svoje prostredky.

MrKos - Profil | Ne 23.4.2006 18:26:18

Komunisti a zelení nemají čas řešit takové "ptákoviny " jako je článek na MRKu... z toho plyne že jsou prostě vytížení a na rozdíl od jiných stále něco dělají... co proti nim pořád máte? :-) Jinak myslím že v podstatě z odpovědí je jasné že nikdo nehodlá dělat nic ať už pro a nebo proti rybářům... samosebou pod alibistickou záminkou vyhovující legislativy...

David L. - Profil | Ne 23.4.2006 16:35:26

MM-vůbec nechápu smysl tohoto článku, nebo se domníváš, že rybáři volí podle toho, co jim která strana slíbí? Co asi slíbili modelářům? můj názor je, že politické články -i když neangažované- na MRK nepatří.

Grave | Ne 23.4.2006 12:47:06

je vidět, že autor článku je profik, protože třeba na komunisty bych zase nereagoval ja :)

NOVIS - Profil | Ne 23.4.2006 12:31:09

Velmi zajimavý nápad se žádostí o vyslovení se naší politické obce k problémům rybaření. I když jsou odpovědi podobné nesoucí se v duchu "i rybář je volič, tak jej máme jednou za čtyři roky rádi", přece jen se z drobných odlišností dá něco vyvodit. Jednoznačný dojem pak mám ze strany, která neodpoví včas i z té, co se neobtěžuje ani reagovat.

sosed - Profil | Ne 23.4.2006 9:19:09

Ikdyz volit letos jeste nepujdu tak jsem si clanek precetl. Otazky jsou urcite na miste, odpovedi politickych stran uz tak zajimave nejsou. Skoda ze chybi ti zeleni. Z odpovedi nejsem nikterak nadsen.. Muzu porovnavat i vyjadreni stran k myslivosti a kdyz se na to podivam s ohledem ze rybareni je voda a myslivost je les tak podstata nazoru se nikterak moc nelisi.
Komunisti by zakazali lov tloustu na tresnu, to je uplne jasny :-)

Čabas - Profil | Ne 23.4.2006 9:12:41

MM: Výborný nápad s oslovením našich politiků. Za komunisty patrně odpoví nějaký soudruh z draslovky.

kapr - Profil | Ne 23.4.2006 8:04:00

Tak jsem se po ránu hned pěkně vyděsil. Po přečtení reakcí stran, které odpověděly na položené otázky, nezbývá konstatovat nic jiného než, že jsme skoro všichni rybáří pěkně v pr..... Je vidět, že naší představitelé tím myslím Radu ČRS atd. jsou opravdu totálně asi hluší a slepí. Nikdo jiný totiž se stranami nejedná a oni stejně nejednají. Opsali sto let starý a nevyhovující zákon a to,že velká většina rybářů volá po změnách je vůbec nezajímá. Co s tím??? Vzít klacky a vyhnat je všechny z Rady někam na hnůj. Je mi z nich špatně!!!!!

troll - Profil | So 22.4.2006 23:54:16

Komunisti neodpoví, ty mají v programu poroučení větru dešti. Ale vzhledem k tomu, že v minulosti používali řeky jako odpadní stoky je jasné, co by s našimi vodami opět provedli.