Rybařina včera a dnes

Diskuse k bleskovce Rybařina včera a dnes

Autor diskuse: Thomic - Profil , 28.3.2018
17 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nu x a - Profil | St 28.3.2018 15:25:10

rybařina včera a dnes je jako den a noc...dříve chytali ryby jen lidé které chytání ryb opravdu bavilo...

NPřemet:-) - Profil | St 28.3.2018 20:44:32

Řekl bych, že souhlasím s hrajim... V úvodu říkám, že článek jsem nečetl, takže k němu se nebudu vyjadřovat. Teď k tomu, co jsem chtěl říct... V roce 98 mi bylo 14 let. Chytal jsem od mala, tak nějak příznačně době... Převážně na Orlické přehradě, kde máme chatu. Tzn., dva teleskopy, na nich shakespeary plasťáky s 0,25 mm vlascem. Na konci olůvko zaražené ventilkovou gumičkou a myslím tak 2 háček. Lovilo i zakrmovalo se kolínkama se strouhankou, čas od času krmítková směs zabetonovaná do spirálového krmítka. Chytali jsme převážně cejny, kapr byl sváteční rybou. Internet byl v plenkách, periodika jsem nekupoval a když, tak se odtud moc nedozvěděl. Díky Mrku a jiným serverům, videím, článkům a dalším médiím se můj arzenál “zbraní” značně pozměnil, rozšířil a můj lov se zefektivnil. Chytám ryby v takovém množství a v tolika druzích o čemž se mi před dvaceti lety ani nesnilo. Takže za mě, tato doba mě baví, jsem za ni rád a doufám, že jednou nebudu muset vyprávět svým dětem, jak to bylo v roce 18 a co že to vlastně ryby jsou. To samozřejmě přeháním... :-) Jinak samozřejmě vidím i negativa této doby a dostupnosti informací. Dříve si myslím, že rybařina či láska k vodě všeobecně, se dědila z otce na syna, potažmo z dědy na vnuka. Dneska mi přijde, že rybařina, hlavně tedy chytání trofejních ryb (ať už kaprů, sumců či jiných druhů) je hodně moderní způsob trávení volného času a je mezi námi plno lidí, tzv. rychlokvašek, kteří to dělají protože to je módní, protože se chtějí pochlubit na sociálních sítích, protože prostě proto. Já mám hrozně rád kaprařinu, lov na boilies a vše s tím spojené. Ale předcházel tomu jakýsi vývoj, který u plno lidí postrádám. Dnes lovím hlavně feeder, protože mě to před pár lety uchvátilo a dokážu takto lovit efektivně a hlavně se u toho bavím... :-) Kaprařinu jsem opustil, či pozastavil hlavně z důvodu obrovského nárůstu “kaprařů”, za což právě může ta dnešní zmedializovaná doba. Snad se k tomu budu zas moc jednou vrátit a zažít znovu to, když jsi na revíru “sám” a chytáš jen tak s bráchou, protože to prostě miluješ... :-)

Npetrikveprik - Profil | St 28.3.2018 15:17:44

No mám štěstí, že jsem to rybaření před 20lety zažil.. takže si mohu udělat obrázek sám, aniž bych se nechal manipulovat marketingovým článkem oslavujícím činnost ČRS.

Nhraji - Profil | St 28.3.2018 19:32:48

kareldj >> nemáš úplnou pravdu, chytám bílou rybu na mnoha revírech po celé republice a ryb je dost, jen je rybáři neumí chytit. A raději než si přiznat, že to prstě neumí, si vymyslí pohádku o tom, že v řekách žádná bílá ryba není.

NHonza7 - Profil | Pá 30.3.2018 9:00:30

Pokud se člověk trochu vyzná ve statistice a má dostatečně velký soubor dat, dovede si pohrát trochu s nulovou hypotézou, tak dokáže udělat takové závěry jaké bude potřebovat. Tohle nám už říkal před několika desítkami let pan profesor co nás učil matematiku.
Je zapotřebí si taky uvědomit, že povolenka stojí v každém kraji úplně jinou částku. Stavět cenu povolenky podle narůstajících platů je celkem hodně nešťastné, poněvadž růst platů není provázán například s růstem důchodu. Tento článek má pěkné téma RYBAŘINA VČERA A DNES a někteří diskutující se tváří, že ti rybáři díky kterým se s láskou vzpomíná jak rybařina vypadala v minulosti by vůbec neexistovali. Drtivá většina těchto rybářů ( tedy pokud jsou ještě mezi námi ) jsou v důchodu a průměrný důchod ( a už vůbec ne medián ) se zdaleka nedá srovnávat s průměrným platem.
Plně souhlasím s tím co zde uvedl kolega Varada k MP revírům. V minulosti, když jsem bral i povolenku v MRS, tak jsem měl pocit, že MP revíry jsou výrazně lépe zastoupeny rybí obsádkou, než je tomu u nás v MS kraji. MRS má pokud si pamatuji cenu za povolenku nejnižší a s rybami je na tom stále výrazně lépe, než je tomu u nás. Z toho tedy taky trochu plyne, že cena za povolenku není vše co dělá revír atraktivní z pohledu úlovku.
Statistika se dá dělat i taky trochu z jiného pohledu - to ale asi někteří diskutující nechtějí vidět. Pstruhové vody v minulosti byly pstruhem potočním a lipanem vždy skvěle zarybněny ( tedy aspoň u nás na severu Moravy ). Bohužel ( teď vynechávám všechny vlivy co to způsobuje ) tomu dnes není. Pokud bych v takovém případě vztáhl cenu povolenky k počtu pstruhům potočním a lipanům co plavou ve vodě dnes a co tomu bývalo ve skutečnosti, tak jenom v téhle celkem stupidní úvaze máme povolenku minimálně 100x předraženou, než tomu bývalo v minulosti.

Nvoz - Profil | St 28.3.2018 15:33:56

Tak VČERA jsem nebyl a DNES taky ještě nepůjdu ...

NExPr3v1t - Profil | St 28.3.2018 15:20:19

Pekny...nejak v tom nenachazim jinej nez agitacni prinos...proc ze to vzniklo?

NVarada - Profil | Čt 29.3.2018 21:48:46

Já bych se vrátil k jádru diskuse :-)
Chytal jsem jako kluk do roku 1995,pak jsem rybařinu pověsil na hřebík do roku 2014,kdy jsem si obnovil členství v MRS.Když ty etapy srovnám,co se týče kaprů,a první tři roky rybaření jsem chytil jednoho mírového kapra,nejvíc za rok jsem jich měl tuším 8,ani jeden neměl víc než 55cm.Co se týče reofilních ryb,pamatuji si každoroční brutální úhyny při cukrovarských kampaních,říčky ve městech,do kterých ústila kanalizace,proměněné ve stoky,nádrže které byly v soupisu revírů ale nikdo se o ně nestaral.Když jsem v roce 1987 začínal rybařit,musel jsem do rybářského kroužku,kde byla většinou jen nudná teorie,každý rok jsme psali testy,povolenku jsem dostával každoročně nejdřív v květnu.Neexistovalo,aby někdo zvládal chytat pravidelně několik kaprů za vycházku.....To co je ted,se s tím vůbec nedá srovnat.....Jediný po čem se mi stýská,je karas obecný,kterej byl v každý tůni...Po návratu k rybařině jsem zažil mírný šok,když jsem hned první rok chytil přes 1000 ryb,a to jsem dělal tolik chyb a tolik znalostí mi chybělo....informace,vybavení co je dnes....nebe a dudy...,a troufnu si tvrdit že řeky jako Morava (kde se dá chytit bez nadsázky jakákoli ryba) nebo Dyje jsou v super kondici....
Samozřejmě,mnohé se změnilo,něco i k horšímu,ale celkově mám za to že stav je dnes mnohem lepší,i když jsem v MRS (a jsem za to rád).....

NMrKos - Profil | Čt 29.3.2018 20:09:32

Thomic >> kombinovat to s členským příspěvkem uz mi prijde mirne zavádějící, protože to je jiná skatulka. Hlavním důvodem bude, ze nemam potrebna data. Ovsem nepředpokládám, ze by to nějak výrazně zahybalo výsledkem.
Vztah k vymere revírů je taky zajimave číslo a zde nam to na Moravě trochu zkresluje vznik 1000ha nádrže na Dyji v průběhu mého sledování.

Ja bych si spíše položil otázku, co timto letitym snizovanim ceny povolenky svaz sleduje. Historie vždy ukázala ze kvalita za tim nebude. A zaměřit se primárně na kvantitu mi přijde přinejmenším zvláštní.

NThomic - Profil | Čt 29.3.2018 15:22:54

bjwir >> bjwir - 29.3.2018 15:00:55 >> Nechci se tu zapojovat do diskuze, ale Vámi navrhovaná čtvrt miliarda je měsíční náklad- zapomnel jste to vynasobit 12. Zdražovat povolenku o 12.000 Kč by uz opravdu k určitému odlivu vést mohlo.

Nkakr - Profil | Čt 29.3.2018 15:19:28

bjwir >>
Jsi poněkud (hodně) mimo mísu. O jakém výnosu se zadržených povolenek a pokut píšeš????
Když jsme u těch nákladů na RS., nebylo by neskonale produktivnější zdražit povolenku jen o 500kč a za 125 mega nakoupit (vyrobit) ryby dravé (štika candát), nebo lososovité?? Náklady na RS ve výši 250 mega nepřidají do revírů ani šupinu navíc.
Navíc zdražení všech povolenek o litr by vedlo k tak masovému odlivu členů, že bys povolenku musel zdražit nejméně o litry tři, což je zcela neprůchodné.
Spokojen nemůžeš být nikdy, vždy je co zlepšovat. Ale tebou navržený způsob je dle mého osobního názoru špatný.
Tečka.

Nu x a - Profil | Čt 29.3.2018 14:44:01

k čemu je RS která nepotrestá rybáře lovící nonstop,rybáře co převáží obří a slizký kapř, rybáře co chytají v breznu na cárek..k čemu taková kontrola?

Njeden3 - Profil | Čt 29.3.2018 14:02:51

Butchi >> musim s tebou souhlasit..jeste bych dodal otresne zachazeni s ulovenou rybou a to i s hajenou ci podmerecnou

Nbjwir - Profil | Čt 29.3.2018 11:44:05

Butchi >> Ano souhlas :) proto jsem to i zmínil že jako národ prostě vše občůráme..Mám na určité věci svůj názor (myslím si že bivakování , potažmo stanování na pozemcích ČR není problém takový jak tady poukazují někteří - nicméně pokud by byl bordel po dotyčném tak trestat a hodně tvrdě)...Co je dle mého problém a popsal jsi to hezky je počet členů RS a někdy i jejich přístup..Možná je to hloupý nápad ale tohle by měl být asi jeden z prvních bodů stávajícího i nového vedení Črs , dojednat s ministerstvem takové podmínky aby RS byla dostatečně chráněna,bylo ji dostatek ...K tomu je potřeba ale aby svaz si udělal nějakou analýzu kolik by to stálo , co by to ušetřilo , zlepšilo aj...A myslím si že těch kladných bodů nalezneme více než záporných...

NButchi - Profil | Čt 29.3.2018 11:24:36

bjwir >>
Tak jako pokud půjdeme úplně do hloubky, měli bychom si jako národ nejdřív zamést před vlastním prahem. Nechuť dodržovat jakákoliv pravidla a hledání dementních výmluv, kterými své jednání tito lidí omlouvají (bydlím tady 40 let - všechno pouštím - víš, kolik stojí háčky - a tak dál). Na plochu všech revírů je členů RS zoufale málo, nemají potřebnou právní ochranu, bohužel někteří ani odpovídající kvalifikaci, zato máslo na hlavě..

Já měl kontroly asi 4, už nevím přesně, obecně jsem za život moc RS nepotkal. A když jsem projevil zájem tuto funkci vykonávat, dostalo se mi odpovědi, že členů RS je dost. Přitom povolenku zadarmo nechci, nepotřebuju. Mám spíš pocit, že celý ten svaz je skrz naskrz prohnilý různými kamarádšofty a malými domů.

Nfotojakes - Profil | St 28.3.2018 22:32:50

Když odhlédnu od čísel v článku, tak subjektivně bylo pře dvaceti lety ve vodě úplný h***o, sem tam jsem chytil násaďáka, párkrát do roka štiku na rybku. Prvních deset let rybaření jsem měl největšího kapra 62 cm, štiku 78 cm. Takže buď se ta situace rapidně změnila k lepšímu, nebo jsem jen tehdy v těch 12-13 letech neuměl chytat ryby.

Nkareldj - Profil | St 28.3.2018 19:02:29

I já dobře pamatuji dobu kdysi a teď, vyrostl jsem hlavně na řekách na chytání na splavek a výjimečně bez na chytání na cit ( špičku prutu) v případě lovu parmy, ale chytali jsme hlavně říční rybu od hrouzka až po tu parmu, o kapra zavadit byla náhoda,nešlo o kapra ale o chytání rybek a rybicek jako takových - 1 proutek, stačil, na dva chytali jen šílenci, i tak ryby braly a braly skoro pořád, nikdo se nenudil. Dnes to zkusit je výsledek jasný dopředu, prostě to nefunguje ne proto ze by tam ty ryby nebyly,ale bohužel nejsou, jen malá změna - není problém chytit velkého kapra nebo amura, jen se musí dokonale zalrmit nejlépe znackovym krmením a čekat ze ty rybky co chceme chytit velké ryby nevytlaci a nevyzerou vše dřív než ty co chci chytit. To je zásadní rozdíl v chytání kdysi a teď....