Václav Cílek: Nechci vás strašit, ale opravdu nás čeká sucho!

12 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nboticar - Profil | Čt 23.3.2017 10:26:05

ladan1303 >> V případě vody akumulované v půdním a horninovém prostředí existuje velmi dlouhá setrvačnost. Některé materiály propustí vodu na relativně krátkou vzdálenost až za desítky let. Možná pro to, že bylo vody "hafo" přistoupili soudruzi k melioracím. Třeba ono zrušení mezí a spojení lánů, kterému se připisuje významný vliv na zvýšení povrchového odtoku spojeného s erozí půdy bývá někdy přeceňováno. Meliorační trubky v zemi, byť mnohdy ucpané a nefunkční, tvoří dodnes jakýsi drenážní systém a odtok vody mohou zrychlit. Odtok vody urychlují i kanalizace a další sítě v zemi - naruší půdní prostřetí a tvoří další drenáž. Ale to nejhorší se děje přímo na povrchu. Těžká zemědělská technika hutní půdu bez ohledu na změnu "garnitůry" pořád stejně a mohli bychom pokračovat. Myslím, že ze strany "garnitůry" by pro skutečné zlepšení stavu musely nastat direktivní příkazy (nejen) zemědělcům, jak se mají chovat. Zásahy do krajiny by také musely být poměrně razantní. Skoro se až obávám toho, že takové zásahy nejsou v silách současného politického systému. Skoro se až bojím té myšlenky, že by byly v silách pouze nějakých nových zelených komunistů. Protože si dokážu představit nějakou pyramidu lidských potřeb, kde je svobodná společnost až nad potřebou vody a potravin.

NPřemas - Profil | Út 21.3.2017 6:04:29

Výtečnej článek, hlavně pasáž spotřeby 88 litrů / rok na osobou :o)) Tam má být asi den ... Jinak u nás je to s vláhou tak, že jsou v zemi stále zakopané drenážní trubky. A ty jsou doslova všude, i na vrcholcích hor. Takovými trubkami mnohdy odteče všechna voda co naprší. Bodejď by pak v té spodní něco bylo ... Nechápu, že se tento socialistický výdobytek neřeší ...

NKnedla12 - Profil | Ne 19.3.2017 12:31:39 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Sa(l)micka >> Zrovna malé ČOVky jsou tragédie, čištění moc kvalitní není. Ono celkově se zajímáme hlavně o organické znečištění, ale hormony nebo fosfor nikoho moc nezajímá, což je podle mě daleko horší.

K panu Cílkovi asi není co dodávat, jeden z nejmoudřejších lidí u nas, s citem pro přírodu a ochotou něco změnit.

NFockeWulf - Profil | Čt 23.3.2017 22:51:55

ariane >> A víš proč to zelené nezajímalo? Protože z toho nic neměli! Oni jsou hlavně vyděrači. Příklad: V jedné díře s SM kraji je občanské sdružení Orlovák ( zelení ), ti se zaregistrovali v Ostravě na magistrátě a nyní musí dostávat ze zákona info o každém například kácení stromů ( občan na svém pozemku ). Takže tě navštíví a dají naávrh, my nebudem dělat obstrukce na odboru města , dej nám něco. Když nedáš nekácíš svůj strom. Tak fungují zelení! Svině ekoteroristické to jsou.

NWillow - Profil | Čt 23.3.2017 14:25:11

Naučte všechny pseudo zemědělce orat po vrstevnicích,sét a sadit ,ty správné plodiny a 50% vsakování je doma.Jinak,to co napsal Honza7 má můj kamarád v provozu.Spotřeba pitné vody pro 6!!! osob je do 40m3/rok!!!???.:-))))))Zbytek dešťovka a bývalý velký septik a trochu Sava.Když se chce,tak to jde.:-)Když se nechce,tak to je horší,než když to nejde.!!!!!;-)

NRoyale with Cheese 3 - Profil | Čt 23.3.2017 0:09:00

Přemas >> přesně ! Státní meliorační správa (SMS) byla vedle StB hlavní zemi devastující zločinecká bolševická organizace !

NF16 - Profil | St 22.3.2017 22:26:45

jen tak mimo:-) dnes bylo na netu,že průměrná spotřeba u nás je 120l na osobu, včetně babiček dětí atd.V západní Evropě okolo 150 až 200l a v Americe okolo 300l.No a včil můžete dál dělat vaše přechytřelé propočty:-)))

NFockeWulf - Profil | Út 21.3.2017 9:54:41

Přemas >> Přesně, výdobytek meliorací neřeší nikdo, přitom je to primární problém zániků vlásečnic a potůčků. Někde jsem četl, že od roku 1948 zaniklo v česku přes 10 000 místních vodotečí. Zato máme suché lány a ekoteroristy v veřejném prostoru.
Pak se vymýšlí idiotismy zelených ekoteroristů o recyklaci domácí vody.

NFockeWulf - Profil | Po 20.3.2017 20:27:53

Honza7 >> Honza . nevím jak umíš počítat, ale nádrž pro 60 lidí 1200 l je fakt nesmysl.... Navíc ekonomika takovýchto domácích sýstémů nevychází a nenajde užitku ani z hlediska ekologie. Je to nesmysl bez návratnosti.

Nsplávkař - Profil | Ne 19.3.2017 21:17:07

Honza7 >> Pokud by byla nádrž na vodu odpovídající velikosti v posledním patře tak by se projekt neprodražil o miliony ale spíše desítky milionů . Cena vodného není 100kč ale myslím tak 22-45kč a o tom, jaké parametry vody potřebuje obvyklé splachovací zařízení aby bylo dlouhodobě funkční a dostal jsi na něho alespoň dva roky záruky si jistě něco najdeš. To co píšeš je zase naprostá utopie odtržená od reality.

NSa(l)micka - Profil | Ne 19.3.2017 16:29:22

Knedla12 >> Jo, ale pořád lepší malá ČOV, jak "píchnutá" jímka - kor když je z ČOV přepad do vsaku - země si to přebere, hlavně co se týče toho fosforu.

Co se týče velkých ČOVek je to pravda, že čím víc hoven, tim líp čistí. Probém je, že malé obce skoro nemají šanci dosáhnout na dotaci na kanalizaci a obecní ČOV, nemluvě o tom, že některým obcím umístění ČOV nedovoluje terén. Tam je pak průšvih, nebo lépe řečeno volná kanalizační výusť - případně několik. Postavení takové záležitosti i s kanalizační sítí (případně rekonstrukcí staré) je záležitost mnoha desítek milionů - a to mluvím o obci, která má cca 1000 stálých obyvatel. Která obec na to bude mít? Moc jich nebude. Pro vodní tok, do kterého jsou jednotlivé VKV vyústěny, je postavení obecní ČOVky přímo požehnání, ale kde na to vzít a nekrást?

NHonza7 - Profil | Ne 19.3.2017 10:01:26

Velmi zajímavý článek, který dokresluje negativní činnost člověka na naší planetě. V článku je nepatrná chyba spotřeba občana ČR s pitnou vodou za rok určitě bude 88 metrů krychlových. Stavba přehrad má pouze smysl v té době pokud jde o zajištění zásob pitné vody, jinak je jejich výstavba hodně diskutabilní ( přináší sebou i celou řadu nevýhod ).
Podíl zemědělství a pěstování vhodných plodin má taky velký vliv na udržení vody v krajině. Zapomíná se na jeden velký faktor, který pomáhá tlumit extrémní sucho - návrat k původní krajině kolem našich vodních toků. Naše řeky v mnoha případech mají " holé " břehy, kde dřeviny byly vykáceny. Tím, že chybí, v extrémních vedrech se více voda přehřívá ( zároveň i odpařuje ) a tak je pro spoustu živočichů velmi svízelné v takovém úseku přežít. V přehřáté vodě se daleko více množí řasy i sinice. Dřeviny mají pro vodní živočichy i další přínos, dokáží přitáhnout hmyz, který se živí pylem a nebo rozkladem dřevní hmoty. V mnoha případech tento hmyz skončí na vodní hladině, kde slouží jako zdroj potravy.
Zajímavé bylo i porovnání spotřeby vody na obyvatele v Kanadě, či USA. Jistě zeměpisné podmínky jsou v mnoha případech především u Kanady výhodnější ( proto nemusí tak vodou šetřit ). Ale tato vyšší spotřeba vody nese sebou pro vodní živočichy i výhody. Všechny rozpuštěné látky jsou v kanalizační síti vlastně 8x naředěny. Dá se tedy říct na základě průměru ( nemusí to být až tak objektivní ve všech případech ), že míra zátěže odpadní vodou je o uvedené číslo menší. To může mít velký vliv na některé druhy ryb. Každý druh je různě vnímavější na některé znečištění a to může být rozhodující faktor na jeho udržení v daném toku.
Jsem rád, že zde bylo i zmíněno hospodaření s dešťovou ( šedou ) vodou, Zde máme opravdu velké zpoždění a bylo by vhodné v této oblasti využít dotačních programů.