Diskuse k článku: Na co je nám protihrot?

Diskuse k článku Na co je nám protihrot?

Autor diskuse: Martin-H - Profil , 10.3.2014
24 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Nosprey - Profil | Út 11.3.2014 20:11:50

Někteří rybáři loví na háčky bez protihrotů. Chuck Norris loví na protihroty bez háčků.

NPankyCV - Profil | Út 11.3.2014 8:56:57

Háček brez protihrotu je největší blbost. Zatím co háček s protihrotem drží většinou v tlamce pevně v jednom bodu tak háček bez protihrotu udělá rybě díru až do prdele. Není divu že se v UK háčky bez protihrotu zakazují.

Nnofish - Profil | Út 11.3.2014 0:05:08

Nechápu, proč si pořád pseudolovci potřebují něčím obhajovat svou činnost. Lovím ryby. Nějaké sežeru, nejaké pustím. Absencí protihrotů nedělám ze své činnosti nic "lepšího".
Tohle jsou témata pořád dokola omílaná a přitom o ničem...... Rybě neadí dírka od protihrotu, která je větší než od beprotihrotového háčku. Rybě daleko víc ublíží jiné věci než protihroty.....

NTWIN 69 - Profil | Út 11.3.2014 14:11:48

Nehodlám se vyjadřovat k článku,neboť je směřován jednostranně na kaprařinu.Ohledně háčků s nebo bez protihrotu se jednoznačně přikláním k těm s protihrotem.
V současné době se snad už nikde nevyrábí háčky s velkým protihrotem a tuhle skutečnost nelze nic jinýho než uvítat.Malý protihrot je dostatečnou zárukou,že háček nebude v tlamě ryby cestovat tam a zpátky a dělat zbytečnou spoušť.
U háčků pro mouchaře je pevně dáno používání háčků bez protihrotu.Jestli je to dobře nebo ne nebudu řešit,neboť co je psáno to je dáno-bez diskuse.
Osobně mouchařské háčky používám párkrát do roka při plavané.Naprosto mi vyhovují jak tvarem,tak i velikostí.To že nemají protihrot mi vůbec nevadí.
Jelikož se však stále pohybuji kolem kaprařiny,tak preferuji háčky s mikro protihrotem.

Nsplávkař - Profil | Út 11.3.2014 8:15:35

Nepoužívání protihrotů z důvodu ochrany ryby je další z alibistických manýrů kterým některým v hlavě něco vyřeší ale v reálu moc nepomůže. Pokud má někdo problém s tím,že rybě lovem ubližuje nechť to nečiní neb absence protihrotu,nápis na triku,to čím rybu poleje nebo pohodlnost podložky samotný ulovení žádný rybě v fantastický zážitek nepromění.

Nvydra Lucky - Profil | St 12.3.2014 9:07:07

Proč se hádat a druhé za opačný názor lynčovat ? Naprosto zbytečné přilévání oleje do ohně. Prostě odpovím na položenou otázku, vynechám svůj názor, že kolega je blbec, páč on si to jistě pro změnu myslí o mě, a jdu dál. Mám své přesvědčení a to nemá cenu hájit proti jinému, stejně zabedněnému ..... Používám háčky s protihrotem, prtože si myslím, že je to dobré a na danou otázku odpovídám - na to, aby potvora neutekla. Dále se nehádám, neurážím, jen koukám, co že nového se v debatě urodilo. Pokud chce někdo vehementně šetřit rybí tlamky, tak ať jim do nich nepíchá žádné háčky pro své potěšení a sport .....

NAnýzový dědek - Profil | Út 11.3.2014 8:05:59

Buď jsem tupej já nebo asi momentálně zaostalej, ale chytám s oběma typy háčků a ztráty ryb jsou zhruba vyrovnané. Ale z 99% je to moje chyba, pokud o rybu přijdu.
Článek je jen samá omáčka a klišé o ničem, protože neuvedl jediný důvod pro ani proti použití háčků s proti hrotem nebo bez něj.

Nfotojakes - Profil | Út 11.3.2014 9:42:32

Osobně používám na kapry háčky s protihrotem, pokud možno opravdu malým, tedy pokud nechce místní řád úplně bez. Při lovu drobných ryb na plavačku výhradně bez, především pro snadné vyndání z malé tlamky. Pak také při lovu dravců, protože jednohák bez protihrotu dokáži vytáhnout bez větších problémů i z hloubi jícnu, když mi to ryba spolkne moc.

Nairfish - Profil | Út 11.3.2014 9:16:35

PankyCV >> Tuhle teorii nějak nechápu.

NKovis - Profil | Út 11.3.2014 8:41:36

Článek hezkej, ale nějak tam není pointa jestli teda ano nebo ne. Podle mého názoru je to vlastně jedno, protihrot jako takovej nemůže za to, že mají ryby roztrhaný tlamy. Když někdo rve rybu na sílu z vody, protože neumí pořádně zdolávat (přestože uznávám, že někdy je to potřeba - vázky apod.) tak se vyřízne a to způdobí daleko větší paseku. Jinak já chytám s i bez protihrotu a ztrátovost ryb je cca stejná a z vélké většiny je to mou chybou. A to že mají velcí kapři více rozbité tlamy, tak za to si můžete drazí kapraři sami, protože v honbě za 20+ kg rybou pořád dokola taháte jen těch několik málo jedinců, kteří v té vodě sou a omlouvat si to podložkou a klinikem je čirý alibizmus...

NDida - Profil | Út 11.3.2014 7:16:00

Háčky bez protihrotu mají význam všude tam kde jsou ryby často opakovaně chytané, tj. soukromáky. Jinak v použití protihrotu nevidím problém, důležitější je trofejního kapra pustit zpět a nepoložit ho na holou zem, jo a klinik:-)))

NČingi - Profil | Út 11.3.2014 7:00:51

Tak nofish to napsal přesně.Už je to ohraná písnička.Kdo nechytá na koule a BL háčky je prostě mimo a barbar.Myslím si,že i ostatní rybáři se dokážou k ulovené rybě chovat s ohledem.Nechte nás chytat jak je povoleno pokud to děláte jinak,je to vaše volba.Jo a tenší se píše s č.

NPatˇas - Profil | Po 10.3.2014 23:56:47

Myslím,že s rybami zacházím šetrně a chytám s protihrotem a nedovedu si představit,když jdu na úhoře s rousnicí,že bych měl háček bez protihrotu a to je úhoř ryba stejně jako kapr.Myslím,že největší problém je v tom, jak kdo rybu rve z vody.Na placenejch rybnících se z hrotem nepoužívají a kapři mají roztrhaný tlamy jak kdyby měli rozštěp.Tak to je teprve hnus.Nemám nic proti tvýmu článku,tak to neber ve zlém,jen jsem napsal co si myslím o protihrotech.Dobrej lov

Nmike1977 - Profil | Po 10.3.2014 23:32:25

No jo, doba jde dopředu. Je tolik ryb, že i tato vymoženost je zde :-) Neříkám, že třeba na pstruhovkách je to nejen potřeba...ale u kaprů ? Třeba. Na jednu stranu musí rybář mít neustále kontakt s rybou a napnutý vlasec....pokud ryba není ležérní, tak bojuje a chce pryč. Cukání hlavou (i při napnutém vlasci) jest nebezpečím, že ji ztratí.
Jak přikládám foto, i ten neandrtálec nebyl blbec, aby si to nepojistil protihrotem :-)

NLauri - Profil | St 12.3.2014 10:54:30

Je to pěkné psát o protihrotech. Ale připadá mi to jako nejmenší problém současné ,,sportovní" rybařiny. Když se podívám k nám na Rozkoš a nejen tam, tak vidím jak to funguje. Nějaké chyť a pust nebo šetrná manipulace s ulovenou rybou tam prostě neexistuje. Je mi z toho zle, když to člověk vidí. Oni si rybařinu nedokáží užít. Oni změnili rybolov v hon na rybu. Berou vše co mohou, protože zítra už se nemusí zadařit. Většina rybářů u vody se řídí heslem : Po nás ať přijde potopa.

NVrata2 - Profil | Út 11.3.2014 15:34:21

Když se dívám na diskuzi a vidím některé ostře vyhraněné názory,je jasné že na tuhle věc bude vždy spousta názorů. Já nesouhlasím s názorem že háčky bez protihrotu drží v měkké tkáni hůře. Pokud mám sladěnou pružnost prutu,pevnost vlasce a tlak vyvíjený na rybu při zdolávání nemělo by se stát že ji ztratím. Napjatý vlasec bych měl být schopen udržet i při klepání hlavou. Jestliže někdo drásá rybám tlamku nebo jícen je to tím že neví co si může vzhledem k velikosti k velikosti háčku dovolit a je jedno jestli s protihrotem nebo ne. Autor vyjádřil jak se na věc dívá.Pokud má někdo jiný názor nemusí ho kvůli tomu zadupat do země. Já z jeho článku cítím úctu k rybám a to je nejdůležitější.

Nwoodpecker - Profil | St 12.3.2014 22:08:39

PankyCV >> Nevim, kde jsi cetl, ze v UK je zakazano chytat bez protihrotu. Tady mas vynatek z podminek lovu na jednom z jezer, kde vyslovene zakazuji protihroty. Nepis neoverene hlouposti.
Methods: from shore: fly fishing, spinning and worm fishing for trout from boats:fly fishing only
all legal methods for pike bait fishing for pike with barbless hook or hooks with flattened barbs only and hook size four or greater dead bait for pike is permitted using one rod only and should be a minimum size of 100mm

NTransalp2 - Profil | St 12.3.2014 11:01:54

Když je protihrot , je jistota o moc větší , že ryba nespadne . Bez protihrotu mám dojem ,že psychika zafunguje a rybář potáhne rybu rychle z vody jak kus klacku , aby mu nespadla ... Tím jí možná víc poškodí , než když jí při vyprošťování háčku s protihrotem trochu natrhne mordu ... Za mě protihrot ...

Nfreddys - Profil | St 12.3.2014 10:05:25

osprey >> Dobrý :-) Já zase slyšel, že Chuck Norris umí chytat ryby i přes mrk.

Nfotojakes - Profil | Út 11.3.2014 14:20:56

Dart Ness >> nebude to tím, že autor chytá převážně kapry a psát o něčem jiném, čemu se příliš nevěnuje by postrádalo smysl :-)

Nairfish - Profil | Út 11.3.2014 9:48:29

fotojakes >> Dobře. To se stát může, ale určitě to není pravidlem.
Zatím se tu mluví pouze o kaprech, ale existují i jiné ryby a mám pocit, že BLka podstatně zkracují manipulaci s rybou. Dokonce ji ani nemusím brát do ruky a to je pro ryby z mého pohledu celkem důležité.

Nfotojakes - Profil | Út 11.3.2014 9:38:02

airfish >> tak ti popíši co se mi stalo na závodech, kde byl háček bez protihrotu nutnost. Zdolával jsem kapra, přitáhl k hladině a háček byl perfektně uprostřed spodního pysku. Když jsem dal do vody podběrák, kapr zabral ke dnu, pěkně tam sebou házel a když jsem ho vytáhl, měl háček v kůži nad okem a vedla k tomu cestička rozpárané kůže. Jak zabral, háčku se zbavil, ale vzápětí se mu zapíchl do hlavy zvenčí.

A opravdu se na některých revírech v Anglii zakazují tyto háčky.

Narnošt - Profil | Út 11.3.2014 9:36:07

Háčky s i bez mají svoje odůvodnění,ale jak už tu několikrát zaznělo,nejsou všemocné.Daleko důležitější je způsob zdolávání,ale to se nedá striktně nařídit,to se musí naučit a hlavně používat...

NRK - Profil | Út 11.3.2014 9:29:07

Nebudu soudit,co je lepší,či vhodnější.Ale jak píše Anýzový dědek,tak také nevidím rozdíl mezi padáním ryb s protihr. a bez. Ale rozdíl ve vyjmutí háčku tu je.To nikdo nemůže zpochybnit.To nepíšu jako agitku pro používání háčku bez protihrotu.Pro mne je to prostě pohodlnější.A to se nebavím o háčku ve svetru či tepláčkách,to je další historie:) Určitě každý zažil,že ryba to má ve ,,tvrdém" a ani peánem to za Boha nende ven.To se s háčkem bez protihrotu nestane.Je jasné,že na rousnici to bez protihrotu jde špatně,stejně tak v některých konkrétních případech.toť můj názor.Ale hlavně,co je povolené,to je dovolené.............