Na co je nám protihrot?

- Martin-H

Jako každý rybář i já dbám na šetrné zacházení s rybami, hlavně s těmi, které dostanu na břeh. O jejich bezpečnost se starám jak použitím podložky, tak i připraveným kbelíkem s vodou a dostatečně velkým podběrákem. Vyhýbám se použití pletené šňůry jako šokového vlasce. Nepřenáším rybu na větší vzdálenost, aby mi nevypadla z rukou nebo se jí nestalo cokoli jiného ve snaze utéct.



Nesprávně použité součásti sestavy mohou ohrozit rybu stejně jako nešetrné zacházení. Vždy je třeba zamyslet se nad svou montáží pro případ, že nám ryba uteče. Bude schopna zbavit se nejnepříjemnější části, „olova“? Určitě není jednoduché vláčet dvousetgramové závaží po bahnitém dně. Ryba se vysílí a uhyne. Kdo by to řekl – nic jako posilovna pro ryby neexistuje.



Možná opomíjeným nebezpečím, které se příliš v potaz nebere, jsou háčky. Správně zvolený a navázaný háček může vytáhnout jakoukoli rybu z vody. Naopak špatný háček dokáže rybě ublížit, a ještě o tu rybu přijdeme. Ačkoli spousta háčků je dost podobných, liší se v detailech. Jiný tvar nebo sklon ramínka, použitý materiál, velikost očka, síla drátu, síla hrotu a v neposlední řadě protihrot. Já v 90 % situací používám háčky velikosti 6 nebo 8. V zimě nebo na závodech se občas přikloním i k velikosti 10. Nemyslím si, že háček jako takový dokáže svou velikostí ovlivnit to, jestli v tlamě vydrží, či nikoli. Pokud se zapíchne do spodního pysku, takzvaně do tvrdého, nemá ryba šanci zbavit se háčku, ať je háček sebemenší. Menší háček bývá lehčí, takže je také jednodušší ho nasát společně s nástrahou. Bohužel jeho slabou stránkou je hlavně pevnost. Protože je menší, je vyrobený z tenšího drátu, tudíž nemusí vydržet veškeré nástrahy, které mu podmínky rybolovu připraví. Pokud se ale zvolí správný typ, například Heavy Carp, dokáže i ta nejmenší velikost překvapit tím, kolik vydrží.



Čemu jsem se ale chtěl v tomhle krátkém článku věnovat, jsou protihroty. Jejich funkce je jednoduchá. Zamezuje háčku, aby svévolně vypadl rybě z tlamy. Pro některé rybáře je to zlo, pro jiné zase nutnost. Někdo si řekne, že chytat bez protihrotu způsobuje ztrátu ryb. Někdo jiný zase, že protihroty ubližují rybám. Podle mého je to pravda tak napůl. Protihrot dokáže nejvíce uškodit jen při vyprošťování háčku z tlamy ryby. A je jen na umění rybáře, jestli nadělá paseku, nebo háček vytáhne bez problémů. Pokud používáme velké háčky, žádné problémy s vytažením zpravidla nejsou. Standardní pohyb „dovnitř, přitlačit a ven“ funguje vždy. Pokud máme v oblibě malé háčky, je dobré mít po ruce peán nebo jiný vyprošťovač háčků. Jestliže nemůžeme háček pořádně chytit prsty, je dobré vyprostit ho peánem. Opět stejný pohyb jako kdykoli jindy, jen za pomoci kovového nástroje. Pokud neprovedeme první dva pohyby „dovnitř a zatlačit“, stane se to, že protihrotem budeme zbytečně rozšiřovat ránu v tlamě ryby. Jakmile získáte cvik, jde všechno velmi jednoduše a bezpečně.



Oproti háčkům s protihrotem mají háčky bez protihrotu jednu výhodu. Jdou kdykoli jednoduše vytáhnout. A to dokonce i z rybářovy ruky. Mají tu výhodu, že pokud se kapr s montáží někde pověsí, jednoduše se jí zbaví během několika chvilek. Háček může jednoduše vyklouznout ve chvíli, kdy se povolí kmenový vlasec. Je to hlavně díky bojovým manévrům kapra, který se snaží škubáním hlavy a trhavými pohyby zbavit montáže. Popřípadě k tomu použije rány osacem do kmenového vlasce při zdolávání a ty také velmi často cítíme i na prutě. Háčky bez protihrotu používám hlavně na řekách nebo na místech s velkým množstvím vázek. To jsou podmínky, kdy kaprovi nedaruji ani centimetr zadarmo, takže ho držím ve stálém kontaktu a silou se ho snažím dostat z vody. Nemusí se jednat vyloženě o háček bez protihrotu, stačí jen protihrot zamáčknout kleštičkami nebo peánem. Háček má pak stejnou funkci se zamáčknutým protihrotem jako bez protihrotu.



Abych se přiznal, jsou situace, kdy se háčkům bez protihrotu vyloženě vyhýbám. Jednou z nich je daleká vyvážka, kdy vím, že po záběru rybě povolím vlasec, dokud se k ní nedostanu na člunu. Když jsem použil háček s protihrotem, nestalo se mi, že bych dojel na místo a ryba byla pryč. Takže ryba na mne čekala. Při vyvážce po záběru nezasekávám, jen zvednu prut a povolím vlasec, potom do člunu a na vodu. S háčkem bez protihrotu se mi stalo, že jsem dojel na místo, kde jsem si myslel, že na mne ryba čeká, a ta byla pryč. Nebyl poškozený vlasec, ani montáž, nikde v okolí žádná překážka, která by pomohla rybě zbavit se montáže. Když se situace opakovala několikrát, háčky bez protihrotu jsem na vyvážku přestal používat. Možná to byla jen momentální zkušenost, ale pokud své montáži nemohu věřit, raději ji nepoužívám.



O škodlivosti, nebo naopak prospěchu háčků bez protihrotu a nebo háčků s protihrotem by se dalo polemizovat hodně dlouho. Vše ale pramení hlavně z důvěry a zkušeností každého z nás. Znám rybáře, kteří chytají jen na háčky bez protihrotu, a naopak znám také jiné, kteří používají zase jen háčky s protihrotem. Vždy jde hlavně o lidi a vztahy, které mají ke svým milovaným rybám. Tak, nebo onak, vždy dbejme na to, aby se ulovená ryba mohla bez problémů sama zbavit montáže, kterou nám nedejbože utrhne.

Autor: Martin-H - ®

Diskuse k článku (75 reakcí)

Přečteno: 15 089x
Průměrná známka: 1.77