Zdražení povolenek- Váš názor!

Změna rybářského řádu -co tomu říkáte? Ubytek revírů?Neudržitelný stav ČRS?
Autor diskuse: Schleie - Profil , 15.11.2023 všeobecné - ostatní
7 nových příspěvků od Vaší poslední návštěvy.

Ncomputerfish - Profil | Ne 19.11.2023 22:15:16 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Thomic >> Nevím, kam příspěvek směřuje. Pravděpodobná pointa vyznívá v tom, že rybáře přetahuje Praha. Odkud přicházejí, ale není uvedeno. Chybí tam parametry jako demografický vývoj, příliv cizinců a z praktického hlediska i práce v Praze a snazší vyřízení povolenek a možná lepší hospodaření a i tím nižší cena za brigády. A Praha není v ČRS svaz s největším počtem členů. Revíry spravují centrálně a asi i efektivněji. Zajímavé je, že dekrety mají jen MO Středočeského svazu a pokud mám povědomí, tak si na odliv členů kupodivu nestěžují, přičemž to mají do Prahy nejblíže. Že by také efektivní hospodaření? A cena územních povolenek také není nejvyšší. Takže odkud vítr vane a jaké MO mají výhrady k odlivu členů a kam zase není uvedeno. Asi to ví skutečně jen pan předseda Mach neb je to jeho předvolební i povolební mantra.

Nsven - Profil | Pá 17.11.2023 13:57:38 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

karlak >> Ahoj. Naprosto souhlasím, že všechny změny "k lepšímu", zákonitě vedou téměř vždy k horšímu.
O tom se můžeme dnes a denně přesvědčit, nejen v tomto..

Nejprve pár čísel:
MRS - obhospodařuje 240 MP revírů = 6 836ha + 79 P revírů = 483ha
a sdružuje cca 71 000 členů

ČRS - obhospodařuje 911MP revírů = 32 054ha + 468P revírů = 3 333ha
a sdružuje 264 455 členů.

Suma sumárum oba spolky obhospodařují 1 698 revírů o celkové výměře 42 706ha
a sdružují celkem cca 335 455 členů.

To už je velmi zajímavá a potenciálně lukrativní porce vodních ploch, pro nejrůznější privatizátory, tuzemské i zahraniční investory, lobbisty, spekulanty aj..
Přijetím zákona 99/2004Sb. těmto sice na čas sklaplo ačkoli snaha byla převeliká ale to neznamená, že se té myšlenky, vzdali nadobro...

Členská základna pravděpodobně nejsilnějšího (co do členstva) spolku v republice,
v počtu trojnásobku obyvatel hlavního města Prahy, také nebudí v kruzích usilujících o atomizaci společnosti, nadšení...

Zrušení společné pracovní povinnosti, povinné společné účasti na VČS, osobního styku např. při koupi členské známky a povolenky, nepořádání společenských akcí, jako místních rybářských závodů, plesů aj. a nahrazením těchto činností trojím kliknutím na mobilu "z pohodlí domova", může některým členům připadat výhodné ale prakticky se jedná o likvidaci základní myšlenky spolkové činnosti, tedy fyzické spolčení příznivců společného koníčka a zákonitě i nejnižších jednotek MO.

Pokud postupně padnou MO, přijdou na řadu Územní svazy a dovolím si zavěštit, že se zájmový spolek postupně přetransformuje na servisní, zážitkovou, pragocentrickou firmu, komunikující se svými zákazníky pouze elektronicky. Zaplať a o nic se nestarej !

Už dnes se namísto demokratického prohlasování svazových záležitostí odzdola, od nejnižších jednotek VČS postupně až na Radu, rozhodují tyto, direktivně úřadem "volených" i nevolených zaměstananců Svazu, zabarikádovaných za profesionálními mluvčími. Informace pro členskou základnu, jsou nedostatečné..

Např. jak tu zmínil kolega, cena za RIS je pro členy kteří tuto záležitost investují, tajná !!!
Pak se můžeme právem ptát: "které další informace, dotýkající se členské základny jsou rovněž utajeny ??? "
Svazoaparáty utěšeně rostou a bobtnají aniž by se to projevilo na kvalitě revírů, čistotě vod, ochraně přírody, druhové rozmanitosti apod. , tedy záležitostech, kterými se jednak oba Svazy na svých webech holedbají a navíc jim to ukládá i zákon..

Zatím se to projevuje jen na rostoucí ceně členských příspěvků a povolenek a omezování jejich platnosti s podtextem jejich zdražení a nátlaku, ke zvýšené koupi Celosvazových..

Nkarlak - Profil | Pá 17.11.2023 11:20:23 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

nechci se nijak nekoho dotknout ale bohuzel vsechny zmeny vetsinou vedou jeste k horsimu konci viz. vlada parlament senat chceme zmenit ryb. rad ano v poradku ale urcite ne horkou jehlou nejhorsi je ze veskere spolecenske spolky ztratily u vlad podporu a na jejich pripominky se nebere vetsinou zretel a jednim z nejvetsich problemu je take rozmanitost a moznosti clenu vykonavat svuj konicek v kazdem kraji jsou obrovske rozdily hlavne mam na zretely castejsi rybolov a ne ze nekam 1za rok vyjedu treba na tyden takze vam vsem mladsim kolegum nez jsem ja vzkazuji zmente to ale s rozumem a hlavne zachovejte udrzitelnost pro vsechny jak vekove skupiny tak i financni kazdy z nas je na tom ruzne a to se zrejme nezmeni ani v budoucnu tak hodne stesti

NJarin od Velké louže - Profil | Čt 16.11.2023 18:57:31 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zdravím Vás páni rybáři,
to co se chystá je předem dobře promyšlená lumpárna a skutečně může dojít k rozbití jednoty rybářského svazu. V mnoha MO se dá neodpracovaná brigádnická hodina koupit za 100,- Kč. Kdo se ale bude starat a pracovat o stávající rybochovná zařízení ? Pokud dnes hledáte řemeslníka dejme tomu zedníka tak za kolik mu bude pracovat a to ještě v sobotu ? Jak se povede účetnictví , pojištění a další ??Jako další proti je otázka od kolika let a komu bude prominuta pracovní povinnost ? Dnešní rybář ve věku cca 60 let se celou dobu podílel na činnosti a výsledku hospodaření MO a dnes by měl jako důchodce platit ? Kam budou směřovat finance u MO - Praha a spol . kde nemají žádná rybochovná zařízení ? Pár vyvolených si udělá solidní kšeft . Do dnešního dne ani nikdo nebyl schopen říci jak se budou třeba řešit povolenky pro RS a další funkcionáře. Slova jednoho předsedy územního svazu že RS by měl financovat stát , tak to asi budeme mít celou armádu profesionální RS aby stačili ohlídat velké revíry a mnoho dalších vod - řeky. A to by znamenalo další díru v rozpočtech úřadu který by je platil. Ti kdo z Vás si dovedou představit finanční náklady na jednoho strážného za rok ,tak se jim z toho zatočí hlava. Domníváte se že to bude někdo dělat za 20.000,- když je potřeba se orientovat v oblasti nejen práva ale dalších . Pro výkon profesionální RS by mělo být alespoň vzdělání na úrovni Bc. V obcích kde nemají finance na daleko potřebnější záležitosti to určitě řešit a financovat nebudou. Takže tudy cesta nevede. Každá MO má svá specifika a potřeby které si celou dobu dokázala řešit a dnes je mnoho MO jenž mají i 100 let. Tak proč to rušit když to funguje? Snad to rybáři pochopí a dají potřebný mandát svým zástupcům na jednání krajské konference a následně republikovému sněmu . Za vším stojí peníze a pokud předseda ČRS nemůže sdělit členské základně kolik stál a ještě bude stát RIS ( je to prý otázka obchodního tajemství za naše peníze !!!!!) tak radši ukončím členství v ČRS. Na to abych si vyčlenil 14 dní v roce zajel rybařit na soukromé vody, tak to bude mnohem výhodnější. Toto je už opravdu na pováženou a skutečně to může skončit rozpadem rybářského svazu. Pak se ale také musím ozvat a připomenout různá prohlášení o snahu zachování jednoty rybářského svazu včetně usnesení i zvukového záznamu která jsem slýchával na krajských konferencích i republikových sněmech !!!!!

NMartin M. - Profil | Čt 16.11.2023 16:38:55 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

MRS mame brigady zahrnute do clenstvi jiz nekolik let a podle mne to ani jinak nejde a s nastupem RIS a moznosti okamzite zmenit MO by to bylo jeste vic nespravedlive a byly by na tom spatne prave ty MO, ktere brigady potrebuji - na 3 kliknuti by jim utekli lidi jinam a nemeli by ani brigady, ani penize. Jestli chcete po svych clenem neco vic nez co po nich chteji jinde, tam jim za to musite neco vic nabizet. Dobrovolnici a srdcari jsou strasne fajn bonus, ale nelze na tom stavet system.
Samozrejme to je neprijemne pro ty, kteri meli brigady odpustene.

Ndědánek - Profil | Čt 16.11.2023 16:25:12 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

lojzaH >> Naprosto souhlasím. Každá MO má jiné podmínky, potřebuje jinak řešit brigády a vůbec práci kolem revírů. Myslím si, že bohužel žádná revolta nebude. U nás a myslím, že i v dalších MO to je podobné jako v EU, ve výborech jsou přikyvující přisráči, kteří nechtějí mít žádnou práci a je jim to v podstatě jedno. Osobně pamatuji doby před společným hospodařením a vždy jsem stál za ČRS, ale jestli se schválí tahle zhovadilost (brigády do známek) tak asi vystoupím.

Nčongr - Profil | Čt 16.11.2023 8:24:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Malá poznámka, s porybným na kontrole, 5 hektarů plochy, 40 cizinců a já s porybným, jak je možný když neumí číst a psát, že mají doklady???? PS.. Smutné kino!