Jaro s líny

Kategorie: Plavaná
Lín obecný je bezpochyby jedna z nejznámějších kaprovitých ryb, která se v našich vodách vyskytuje. Není snad rybáře, který by se s línem někdy nesetkal. Lín má zavalité tělo s drobnými šupinami, pevně zarostlými v kůži. Ploutve mají zaoblené okraje a jsou břidlicově šedé až červenofialové. V koutcích úst má lín po jednom krátkém vousku. Oči jsou poměrně malé, kruhovité. Hřbet lína je tmavý, šedozelený, olivově zelené nebo žlutozelené boky se zlatavě lesknou. Břicho je krémově bílé nebo žluté.


Říká se, že v posledních letech línů stále více ubývá. Ale je tomu skutečně tak? Opravdu nám tato nádherná ryba mizí z našich vod? Těžko říct. Já doufám, že tomu tak není. Pro mě osobně je lín nejkrásnější ryba ze všech. Bylo by hodně smutné, kdyby tato ryba z našich vod vymizela. Ale dost negativních úvah! Naštěstí máme stále ještě revíry, ve kterých se líni vyskytují v hojném počtu a na mnohých z nich se dají ulovit i poměrně slušné exempláře. Já měl to štěstí, že jsem pár takových revírů objevil a mohu se tak s vámi podělit o své zážitky a zkušenosti z lovu této krásné ryby.

Náčiní

V dnešní době jsou rybářské prodejny doslova přeplněné nejrůznějším vybavením, takže si může vybrat skutečně každý. Záleží na tom co komu vyhovuje a jaké jsou jeho finanční možnosti. Musíme si také ujasnit zda chceme lovit líny na položenou, feeder nebo na plavanou a podle toho výběr náčiní přizpůsobit.

Já osobně lovím nejraději na plavanou. Je nádhera sledovat záběr lína na splávku pohupujícím se na vodní hladině. Někdy s nimi líni vyvádí doslova psí kusy.

Prut volím měkčí v délkách 3 - 3,50 m. Naviják nemusí být nijak velký, stačí aby se do něj vlezlo alespoň 150 metrů vlasce o průměru 0,18 - 0,20 mm. Silnější vlasce většinou nepoužívám. Na takovýto průměr mohu zdolat i pěkné líny, případně i jiné ryby jakou jsou cejni a kapři. Pokud ovšem budu lovit v blízkosti vázek a hrozilo by riziko, že mohu o rybu přijít, volil bych raději vlasec silnějšího průměru, řekněme 0,22 - 0,25 mm.

Splávky používám jak pevné, tak i klouzavé, spíše štíhlých tvarů a menších gramáží.
Háčky volím raději ze silnějšího drátu. Jejich velikost přizpůsobuji velikosti nástrahy, kterou línům nabízím.


Nástrahy a návnady

Co se návnad týká, myslím, že není potřeba kupovat žádné drahé výrobky. Bohatě vystačíme i s levnějším krmením. Párkrát jsem zkoušel krmení vyrobené přímo pro lov línů, ale žádné lepší výsledky jsem s ním nezaznamenal. Pravda, ryby na něj braly a líny jsem také chytil, ale rozhodně jich nebylo víc.

Jako základ nám bude tedy bohatě stačit obyčejný kukuřičný šrot, do kterého můžeme pro větší lepivost přidat například strouhanku. Můžeme jej také obohatit dalšími komponenty, které línům chutnají. Já přidávám měkkou kukuřici z plechovky, tu mají líni velmi rádi. Dále můžeme přidat i masné červy nebo kukly a také natrhané žížaly. Pro zvýraznění vůně můžeme do krmení přidat také různé práškové, nebo tekuté posilovače. Myslím, že to není nutné, ale rozhodně tím nic nepokazíme. Mně se velmi osvědčila příchuť karamel.


Co se nástrah týče, máme poměrně široký výběr. Můžeme používat nástrahy rostlinného i živočišného původu.

Z rostlinných nástrah to jsou například rohlík, chléb, různá těsta, ať už kupovaná nebo vyrobená z domácích komponentů. A hlavně nesmíme zapomenout na kukuřici. Tu mají líni velmi v oblibě. Kukuřici můžeme různě upravovat, ať už dipováním nebo ji můžeme potravinářským barvivem dodat různé odstíny. Dobře funguje například kukuřice obarvená na červeno.

Z živočišných nástrah velmi dobře fungují masní červy, kukly a hnojáčci. Ovšem top nástrahou na líny je, dle mého názoru, rousnice. Na rousnici jsem nachytal jednoznačně nejvíce línů. Takovému vydatnému soustu, které se na háčku svůdně kroutí, neodolá snad žádný zelený krasavec.

Jedna jarní vycházka za líny

Přijíždím k přilehlému parkovišti asi 25 hektarového rybníka. Vytahuji z kufru mého auta batoh s pruty a nezbytnou rybářskou výbavou. Ještě popadnu kyblík s krmením a menší stoličku a hurá na ně. Z mé lovecké euforie mě dostane pohled na přilehlý břeh. Je tu naskládána skoro hlava na hlavě, jako by se tu pořádaly rybářské závody. Tento břeh je blízko parkoviště a je na něm vybudovaná zpevněná cesta. Pro rybáře je lov z těchto míst velmi pohodlný. Právě proto jej tak hojně okupují. Protější břeh to je jiná kapitola. Je porostlý stromy a různým houštím a nedá se zde zaparkovat. Rybářů je zde mnohem méně a právě k protějšímu břehu míří mé kroky. Je to sice pěkný kus cesty, občas se musím prodrat nějakým houštím, ale za tu námahu to stojí. Mám zde alespoň větší klid a mohu se nerušeně věnovat rybám.
Na místě, které jsem si vybral k lovu je hloubka přibližně metr a kousek, od břehu trčí několik potopených větví. Právě do jejich blízkosti budu nahazovat. Vybaluji svoji udici s menším splávkem vyváženým menšími bročky tak, aby vyčnívala nad hladinu jen malá část anténky. Háček volím trochu větší, aby se na něj dala pohodlně nastražit celá rousnice. Celá sestava už letí vzduchem a dopadá kousek od potopených větví. Ještě namíchám krmení a polovinu přihodím ke splávku a druhou polovinu si nechám na dokrmování během lovu.

Pozorně sleduji splávek a netrpělivě čekám na první záběr. Jenže už skoro hodinu se neděje vůbec nic. Rybám jako by se nechtělo. Zkouším měnit hloubku, rousnice pravidelně měním za čerstvé, ale stále nic. Jsem z toho v koncích. Pak se konečně splávek pomalu rozjede a potopí se. Ihned zasekávám, ale do prázdna. Rybu ani necítím. Nevadí, snad je to konečně znamení, že ryby berou. Přihodím ještě trochu krmení, opět vyměním rousnici a honem nahodit zpátky. Sotva splávek dopadne na hladinu už se potápí. Tentokrát už zásek sedí a já zdolávám první rybu. Lín to sice není, ale i cejn mě potěšil. Netrvá dlouho a vytahuji z vody dalšího, prakticky stejně velkého, cejna. Po něm přichází třetí, čtvrtý a po cejnech zdolávám i karase. Je to pěkný kus odhadem 40cm, pěkně vypasený. Ryby začínají brát a já jsem spokojen. Navíc na další nahození se splávek znovu zvolna rozjíždí, lehce přiseknu a na konci vlasce cítím odpor ryby. Bojuje poměrně urputně a na udici cítím jak sebou háže na všechny strany, že by to byl konečně lín? Po chvíli přetahování dostávám rybu do blízkosti břehu. Ano, je to lín a docela pěkný. Podeberu ho, chvíli se pokochám jeho krásou a pak jej pouštím do jeho rodného živlu. Opět přihodím trochu krmení a splávek už se zase pohupuje na hladině. Netrvá dlouho a je tu další záběr. Scénář jako by se opakoval. Ryba bojuje naprosto stejným způsobem a je to také stejná ryba jako v předchozím případě. Lín jako vejce vejci podobný tomu prvnímu.


Během půl hodinky zdolávám ještě další 4 líny, zhruba stejně velké. Musím se trochu občerstvit, a tak udici na chvíli odložím do vidliček. Než stihnu polknout pár doušků čaje z termosky splávek mizí pod vodu. Rychle zasekávám a na udici tentokrát cítím mnohem větší odpor. Musím povolit brzdu navijáku, ryba si pár metrů vlasce vzala. Zdá se, že zabral menší kapr. Po krátkém boji začínám mít navrch a rybu přitahuji ke břehu. Jenže kapr to není. Pod nohama se objeví zelenožluté tělo pěkného lína. Rybu dostávám na břeh a orientačně ji přeměřím. Metr ukazuje 48 cm. Tak tohle je zatím můj největší lín. Rybu pouštím a rychle nahazuji. Zdolávání asi vyvolalo rozruch na mém lovném místě, několik minut se nic neděje. Pak přichází další záběr. Tentokrát už to je kapr. Jeden z těch menších, kteří v tomto rybníce žijí. Během krátké chvíle jich zdolám několik. Po línech jako by se slehla zem. Kapři je zřejmě vytlačili z loviště. Čas se nachýlil a musím bohužel balit. Jsem nad míru spokojen, tak nádherný lov jsem si snad ani ve snu nepředstavoval.


Tolik z mých zkušeností a jedné konkrétní vycházky zaměřené na lov této překrásné a zřejmě stále vzácnější ryby. Snad se s líny ještě mnohokrát setkám a vám přeji to samé.

Foto: Jiří Jakeš
 
- 21.2.2017

Diskuse k miničlánku

romanz - Profil | Čt 2.3.2017 23:51:34

Jak41 - bohužel to je jediné foto co jsem zachránil. Jinak je to z jezera viz video níže a děkuji za to, že máme tu možnost si takovou ryby ulovit. Ale pozor jsou to chytráci, které ulovíte na jaře a pak je nikdo 3 měsíce nevidí :-) Už za měsíc tam jedu a cílem je opět tato zlatá rybka.

Mirek 60 - Profil | Čt 2.3.2017 17:27:07

Hezky napsané a lín je skutečně velmi krásná ryba.

standas - Profil | Čt 2.3.2017 14:30:28

NĚCO PRO INSPIRACI :-)

jak41 - Profil | Čt 2.3.2017 11:23:20

romanz >> Ten je exkluzivní! Nemáš foto celé ryby?

Darďas - Profil | Čt 2.3.2017 9:58:32

Pěkný článek.Bohužel jich ubývá. cca.7.let nazpět, jsem chodil na zapomenuté slepé rameno(není to ani revír),kde jich nebylo problém lapnout 40.ks na vycházku.Největší 40+.Loni tam Přírodovědná fakulta provedla průzkum a nenašel se ani jeden.Byl tam pouze - stříbrňák a Perlín.:-((

Umely_stimul - Profil | St 1.3.2017 18:06:00

u x a >> Souhlasím.Osobně můžu říct,že líny mám jako cílovou rybu už od dětství. Posledních cca 10 let se věnuju i sumcařině a lína jsem ještě na suma jako nástrahu nepoužil.Znám více sumcařu co lína nepoužije jako nástrahu,asi většina z nás se nejdřív v mládí setkalo s línem a ne se sumcem a to zůstane hluboko v srdci.Dneska děcka už mají lína většinou jako raritku,bohužel :-(

já 2 - Profil | St 1.3.2017 16:03:57

Heršvec >> Ještě pořád, tak to jsem měl jen smůlu když jsem jí tam hledal, kdysi bývala v lídlu

Heršvec - Profil | St 1.3.2017 16:01:30

já 2 >> Co já vim, tak tuhle prodávaj v Penny.

já 2 - Profil | St 1.3.2017 15:58:41

Petr Haška - >> Ahoj, moc hezký článek, jak je stará ta fotka s tou kukuřicí? Tuhle značku už dva roky nemůžu nikde koupit a na rybaření mi fakt chybí

Bušák - Profil | St 1.3.2017 14:46:42

Petr Haška - >> moc pěkně napsaný

kormidlo - Profil | St 1.3.2017 14:27:47

Jenom škoda,že se najdou rybáři ,kteří na tak krásnou rybu chytají sumce

Buffalo1969 - Profil | So 25.2.2017 8:52:27

Parádní počteníčko, jenom škoda, že to nelze oznámkovat.

lovecdravec - Profil | So 25.2.2017 6:49:37

Hezky sem si početl, opravdu. Lín je nádherná ryba, občas mi zabere. Loni sem jich chytil asi 15 za sezónu, z toho 8 v 1 den na Berounce, kde vím o místě, kde fakt jdou. Nebyly velcí, všichni od 20-25 cm, ten 1 z Berounky měl 34 cm. Nástraha vždy hnoják a nebo kukuřice.

Můj sen je chytit lína tak 50-60 cm +, čili klidně i více. To je opravdu životní ryba :) Udělat foto a šup do vody.....

MAXXSKATER - Profil | So 25.2.2017 1:09:34

Pěkné čtení. :-) Bohužel musím potvrdit, že tady v okolí líni opravdu ubývají a někde už zcela zmizeli, ale to je na delší psaní. Kéž by k ní svaz (MO) přistupoval úplně jinak tak, jak si bezesporu zaslouží. Z kaprovitých ryb je to určitě moje nejoblíbenější ryba a přijde mi i nejkrásnější, tak doufám, že jí moje děti a vnuci jednou nebudou znát jenom z atlasů, protože v našich vodách už budou plavat jen kapři.

BLACKTIGER - Profil | So 25.2.2017 0:37:01

Kouzelna rybka a krasne pocteni. Palec nahoru ! :)