Cejn velký v obrazech

Kategorie: Všeobecné
Cejni jsou ryby, které buď máme rádi, a nebo bychom je raději ani neviděli. Na tuto skutečnost má ale vliv především to, s jakými cejny se setkáváme. Velký cejn je nádherná ryba a není divu, že ji někteří rybáři loví velmi rádi. Ovšem cejni, kteří se na některých vodách přemnožili a v důsledku nedostatku potravy zakrněli, už tolik oblíbení nejsou, ba právě naopak. Kdyby to šlo, byli by vyhubeni bez milosti.


Cejn je ryba jak stojatých, tak i tekoucích vod. Daří se mu spíše tam, kde je voda teplejší, a hlavně kde má dostatek potravy. Vyhovují mu velké mělčí prohřívající se plochy a pomalu tekoucí nížinné toky. Z takových vod pochází ty největší ryby. I v chladnějších nádržích narazíme na pěkné cejny, ale jsou vzácnější.

Cejn velký je typický svým vysokým zploštělým tělem stříbrné barvy. Větší ryby mohou být hodně tmavé a některé mají zlatavý nádech. Ploutve mají odstíny šedé barvy a řitní ploutev je mnohem delší než u ostatních našich ryb. Ocasní ploutev je vidlicovitě vykrojená. Ústa může vysouvat podobně jako kapr, ale jsou jemnější a bez vousků.


Dobře živený, vysoký cejn


Ústa cejna jsou bez vousků


Hřbetní ploutev je vysoká a úzká


Prsní ploutve jsou šedé


Také břišní ploutve mají šedavý nádech


Řitní ploutev je typicky dlouhá


Ocasní ploutev je vidlicovitě vykrojená a dolní lalok bývá o maličko delší


Postranní čára je poměrně zřetelná


V době tření mají cejni třecí vyrážku


Setkat se můžete s cejny stříbrnými i s cejnem nazlátlým

Cejn velký se nejvíc podobá cejnku malému, ale zkušený rybář je od sebe snadno odliší. Cejnek malý má větší a výraznější oči a jeho párové ploutve mívají lehce načervenalý nebo oranžový nádech. Také šupiny cejnka malého jsou větší.

Někdy je problém rybu určit, protože cejn velký se běžně kříží s cejnkem malým, ploticí a perlínem. Takové ryby pak nesou znaky obou druhů. Dalšími podobnými, ale u nás vzácnými rybami jsou úzká a dlouhá a cejn perleťový. Na ty ale narazíte opravdu vzácně a jen na některých vodách.

Cejn velký je naprosto běžnou rybou našich vod s tak typickými rysy, že není těžké jej poznat, přestože v závislosti na prostředí může vyhlížet vždycky trochu jinak. Liší se především svou robustností. Na vodách chudých na potravu jsou cejni vyhublí a ploší, kdežto tam, kde je potravy dostatek, jsou jejich těla podstatně zavalitější. Přesto zůstává jejich tělo vždy typicky vysoké a nezaměnitelné.
 
Milan Tychler - 13.8.2014

Diskuse k miničlánku

Michalovec - Profil | St 10.9.2014 20:15:11

Fajn miničlánek o krásné rybě, která čím větší je, tím více bodů za nádheru sbírá.
Ale nikoliv vždy :-) Přidávám srovnání krásně bronzového starouška-zakrslíčka z tůňky a podstatně většího mlaďase z Labe. V obou dvou případech se jedná o ve hřbetu poměrně nízké exempláře. Ten větší měl na délku o cca čtyři centimentry méně než na foto - vždy spěchám vrátit rybu do vody a s tím mým metrem je někdy fakticky kříž :)

Starc55 - Profil | Ne 31.8.2014 15:39:38

Cejn je nádherná ryba, jejímž lovem na plavanou nebo feederem se skvěle pobavím. Občas si nějakého vezmu na rybí salát nebo gril. Ale hlavně je chytám pro radost. Článek dobrej, pěkné fotky. I v diskusi.

kerek - Profil | Ne 31.8.2014 14:43:41

já mám cejny rád. I když přijde malej u nás na řece, tak potěší, protože tu za jednu vycházku často nechytím ani šupinu. :-)

FOUSATEJ HAT - Profil | So 16.8.2014 18:32:51

Jj cejni jsou moc krásný ryby

VimbaVimba - Profil | So 16.8.2014 18:06:50

Hezky shrnuté! Jasné, stručné, věcné.
Můj první... v reálu krásná ryba, nádherně zbarvená.

ceczubr - Profil | So 16.8.2014 17:26:20

Co takhle na vláčku?

PETLOV - Profil | So 16.8.2014 16:39:18

pekne napsany clanek za 1.....a taky pridam jednoho kusana z mušova D5 :))

Čingi - Profil | So 16.8.2014 15:03:09

Jo velký cejn je paráda.

standas - Profil | Čt 14.8.2014 17:21:20

tym >> Milan Tychler - >> Lopaty já rád :-) Pěkně jsi to napsal