Suché jezy

Kategorie: Všeobecné
Asi jste to již zažili. Jdete lovit k jezu a tam zjistíte, že pod ním není žádná voda. Je totiž svedena do elektrárny (MVE), která z ní dělá zelenou energii. Jenže pod jezem už tak zeleno není. Kameniště, zahnívající tůně s neproudící vodou, plůdek na suchu a veškerý vodní život totálně zdevastovaný. Možná někdo namítne, že většina jezů už má přece rybí přechody a tudíž je o rybu postaráno. Jenže pokud rybí přechod končí ihned pod jezem, kde se voda ztratí mezi kameny, nemá ryba absolutně šanci se dostat k přechodu nebo od něho, pokud si nechce dát několika set metrový sprint po kamenech. To není situace někde z Albánie, ale realita českých MVE. Některé z nich totiž nedodržují schválený manipulační řád konkrétního jezu, který definuje výšku paprsku protékajícího přes korunu jezu a bez jakýkoli skrupulí berou veškerý průtok z řeky.


Nás vodáky tato situace velmi trápí, protože přes léto jsou desetitisíce lidí nuceni obcházet tato místa a složitě překonávat stovky metrů neschůdným terénem, než se opět milostivě vrátí voda od jednoho majitele MVE. Situace je obdobná, jako kdyby na každé cyklostezce byla řada míst, kde musí cyklista slézt z kola a nést je desítky metrů mnohdy obtížně průchodným terénem.


I proto ve spolupráci vodáckého serveru Raft.cz, Českého svazu kanoistů a Vodácké školy záchrany vznikl projekt, který byl nazván Suché jezy. Začali jsme mapovat nejvíce problémová místa, která zapisujeme do databáze na www.suchejezy.cz. Tím to ale nekončí. Na základě fotografické dokumentace posílá ČSK dopisy na místně příslušné vodoprávní úřady s podnětem k prošetření. Na základě těchto výzev již byly podniknuty kontroly na některých jezech na Sázavě a Lužnici. V současné době se zpracovávají závěry kontrol a u některých majitelů bude zahájeno správní řízení. Dále bude snaha osadit na tyto jezy vodočetné latě, aby pouhým okem bylo patrné, jestli je nebo není dodržován minimální zůstatkový průtok.
V této souvislosti jsme oslovili i Ministerstvo zemědělství, kde jsou tomuto projektu nakloněni a chtějí se situací podrobně seznámit. Též jednotlivá povodí tuto iniciativu vítají, protože nejsou obvykle majiteli MVE, ale jen jezu, a pokud si elektrárna vezme vody více, oni tomu nemohou zabránit.


I když vodácké a rybářská zájmy jdou občas proti sobě, zde spatřuji společnou snahu o to, aby byla dodržována pravidla o zůstatkových průtocích na jezech. Tím docílíme společného zájmu, tedy že bude voda jak pro ryby, tak i pro vodáky. Je třeba si uvědomit, že majiteli MVE několikráte přispíváme na jeho činnost a to jednak v podobě dotací na vybudování MVE a pak samozřejmě poplatkem za obnovitelnou energii v našem vyúčtování dodávek elektrické energie, tak by snad bylo záhodno, aby byly minimální průtoky dodržovány a voda nesloužila pouze jemu podnikatelskému zájmu.


Pokud se chcete této iniciativy zúčastnit, stačí zadat suchý jez do databáze, nafotit ho i s podjezím a s datem vzniku fotky to poslat na náš email. My už předáme fotky příslušnému úřadu s podnětem k prošetření.
 

Diskuse k miničlánku

Ešus - Profil | Pá 18.7.2014 15:44:38

Ahoj.
jsem jeden ze spoluautorů projektu suchých jezů. Za Český svaz kanoistů, sekci turistiky jsem sestavil dopis s citací zákonů, a metodických návodů, které suchý jez porušuje. Porušuje vodní zákon , paragraf o stanovení minimálního zůstatkového průtoku, a paragraf o oprávněných uživatelích povrchových vod. Mezi ně patříme jak my, tak vy, rybáři. Z dikce zákona vyplývá, že nikdo nemá právo z řeky odebrat tolik vody, aby ostatní oprávnění uživatelé povrchových vod byli kráceni na svých právech. To samé jasně definuje i Metodický dopis pro výpočet MZP od ministerstva životního prostředí. Ten sice obsahuje vzoreček pro výpočet MZP, ale také obsahuje ustanovení pro navýšení MZP nad tento vzoreček , pokud na řece existují zájmy ostatních uživatelů povrchových vod, a také ustanovení, že MZP má zachovat anebo zlepšit podmínky pro rekreaci vody. Do obou ustanovení spadáme, jenže úředník by musel použít kromě bezduchého výpočtu i hlavu, anebo by se musel přestat bát. A právě k tomuhle jsme už začali nutit úřady v případě jezů na Sázavě (Čerčany, Nespeky Městečko a Týnec Brodce), na Lužnici ( Benešův mlýn a Matoušovský mlýn), a teď aktuálně na jezu Berounka Hýskov. Zatímním výsledkem bylo to, že na Sázavě OŽP Benešov společně s povodím Vltavy provedli kontrolu 18.6.2014 a všude prý jako zázrakem tekla voda a zjistili jen minimální porušení. Proto jsme ty jezy novu nafotili minulou sobotu a znovu do Benešova poslali upozornění na porušení zákonů na jezech Nespeky a Týnec Brodce. V Čerčanech se polepšili. Na Lužnici náš dopis vyvolal jednání mezi OŽP Tábor, OŽP Soběslav a povodím Vltavy o řešení problému. Za čas se dotážeme dopisem na výsledek jednání s tím, že je požádáme o poskytnutí informací dle správního zákona. Přitom řešení je poměrně jednoduché. Při pravidelné novelizaci manipulačních řádů donutit nátlakem příslušné úřady ke stanovení MZP dle zákona a nutit je k pravidelným kontrolám. Úředník má totiž bzučícího komára rád jak vosinu v zádeli. Za nás, za ČSK VT mohu slíbit, že v tomto tlaku udu pokračovat. Například díky nátlaku na Ministerstvo zemědělství byl na všechny ředitele povodí rozeslán dopis, aby nám v rámci přípravy výstavby anebo rekonstrukcí jezů posílali všechny (tedy i soukromé) projekty k připomínkování. Již jsme se vyjadřovali ke dvěma jezům na Otavě, k jezu v Nespekách a víme, že se bude připravovat přestavba jezu Podělusy na Sázavě. Domnívám se, že bychom měli přestat hledat věci, co nás rozdělují a nadávat na sebe, a začít hledat věci, co nás spojují . Tou základní je řeka a láska k ní. Za sebe jako vodák k tomu podávám ruku. Vzorem je mi třeba nastavený režim třeba ve Francii na Iser, kde v určitou denní dobu je řeka všech a mimo tento režim jen rybářů. Jenže to chce zapomenout na staré křivdy, a najít ochotu ke spolupráci a ke kompromisu. Najdeme k tomu odvahu ? Dokážeme si sednout ke stolu a jednat třeba na úrovni zástupců vboru ČSK VT a Rybářského svazu?
Ahoj všem , co mají řeku rádi, a dokážou uznat, že ji mají rádi i jiní.
Idealista a snílek Ešus, výbor sekce turistiky Českého svazu kanoistů.

rybomil - Profil | Čt 26.6.2014 16:45:14

rybožrout >> Jj, tady to mají z MěÚ k jezu 150m , možná z některýho kanclu tam vidí z vokna. No comment.

AntonM - Profil | Čt 26.6.2014 14:26:12

kakr >>

To máš bohužel pravdu. Ale někdo bojovat musí ať ty nebo já.

A sám víš že to není jednoduché ale funguje to.

:-))))

kanarek - Profil | Čt 26.6.2014 14:19:29

AntonM >> tak to smekám . Já takhle důsledný nebyl .

kakr - Profil | Čt 26.6.2014 14:18:34

AntonM >>
Manipulační plán MVE je v mnoha případech jen cár papíru. Je krásné, když stanoví výšku vodního paprsku ,který má téci přes přelivovou hranu jezu, je krásné, že je v manipuláku jasně napsáno při jakém (minimálním) průtoku se má MVE odstavit atd..
Realita je bohužel jiná a prapůvod všeho je státem "podporovaná zelená energie." Pokud by MVE sloužila pro provoz, pily, mlýna a pod. je to OK. Bohužel dotovaná kWh je mocný fenomén a tak se mele a mele. Máme na revíru 4 MVE, se třemi vlastníky je jakáž takáž domluva, ale toho čtvrtého ještě musíme převychovat. Pokud prokazatelně nedojde k úhynu ryb, které jsou chráněné ze zákona, tak se do toho nikomu nechce......

AntonM - Profil | Čt 26.6.2014 14:06:51

kanarek >>

Šel jsem tam vždy osobně.

Tak neměl uředník šanci neodpovědět. Ale musím pochválit uřad obce Nýřany jelikož ochotně řešil a hnedka ukázal i manipulační plány.

ČIŽP byla neochotná a že prej nic nemůžou.

kanarek - Profil | Čt 26.6.2014 14:02:54

AntonM >> A ty jsi měl někdy nějakou odpověď.?

AntonM - Profil | Čt 26.6.2014 13:58:19

kanarek >>

Velice špatně. Jako ve většině případů když se vybuduje MVE.

Ale budu to kontrolovat pokaždé když pojedu kolem.

A po zjištění závad budu otravovat odpovědný uřad dokud to budou řešit . Jako již vícekrát u jiných jezů.

kanarek - Profil | Čt 26.6.2014 13:56:25

Vypůjčil jsem si na mrku nějaké fotky z Berounky .Na těch fotkách ještě nějaké minimum teče ,ale loni tam neteklo vůbec nic a letos... to musí být ještě horší.

kanarek - Profil | Čt 26.6.2014 13:52:36

AntonM >> No já píšu o Berounce ,protože je to Berounka . Myslel jsem od Bukovce níže . :))) . Ale stejně, i když zachovají to minimum přes jez ,tak je to málo . V doudlevcích to nějak dodržují ,ale stejně se to tam totálně změnilo proti tomu co to bývalo .Jak pak to vůbec vypadá na jezu v Radčicích ,když tam udělali elektrárnu ?

Knapík - Profil | Čt 26.6.2014 13:38:57

Není se co divit, když nám z Plzně teče posledních pár tejdnů 5-7 kubíků, zatímco takovej klasickej letní průtok by měl být někde kolem 15-20kubíků, pak by snad něco mohlo téct i přes jezy. Průšvih je v tom, že když voda není, má téct primárně korytem a ne přes elektrárnu.

AntonM - Profil | Čt 26.6.2014 13:20:13

kanarek >>

Protože ty jim píšeš o "Berounce" a ona je to Mže.

Tak se nějak nemůžete shodnout.

:-))))))))))