Suché jezy

Diskuse k mini článku Suché jezy

Ešus - Profil | Pá 18.7.2014 15:44:38

Ahoj.
jsem jeden ze spoluautorů projektu suchých jezů. Za Český svaz kanoistů, sekci turistiky jsem sestavil dopis s citací zákonů, a metodických návodů, které suchý jez porušuje. Porušuje vodní zákon , paragraf o stanovení minimálního zůstatkového průtoku, a paragraf o oprávněných uživatelích povrchových vod. Mezi ně patříme jak my, tak vy, rybáři. Z dikce zákona vyplývá, že nikdo nemá právo z řeky odebrat tolik vody, aby ostatní oprávnění uživatelé povrchových vod byli kráceni na svých právech. To samé jasně definuje i Metodický dopis pro výpočet MZP od ministerstva životního prostředí. Ten sice obsahuje vzoreček pro výpočet MZP, ale také obsahuje ustanovení pro navýšení MZP nad tento vzoreček , pokud na řece existují zájmy ostatních uživatelů povrchových vod, a také ustanovení, že MZP má zachovat anebo zlepšit podmínky pro rekreaci vody. Do obou ustanovení spadáme, jenže úředník by musel použít kromě bezduchého výpočtu i hlavu, anebo by se musel přestat bát. A právě k tomuhle jsme už začali nutit úřady v případě jezů na Sázavě (Čerčany, Nespeky Městečko a Týnec Brodce), na Lužnici ( Benešův mlýn a Matoušovský mlýn), a teď aktuálně na jezu Berounka Hýskov. Zatímním výsledkem bylo to, že na Sázavě OŽP Benešov společně s povodím Vltavy provedli kontrolu 18.6.2014 a všude prý jako zázrakem tekla voda a zjistili jen minimální porušení. Proto jsme ty jezy novu nafotili minulou sobotu a znovu do Benešova poslali upozornění na porušení zákonů na jezech Nespeky a Týnec Brodce. V Čerčanech se polepšili. Na Lužnici náš dopis vyvolal jednání mezi OŽP Tábor, OŽP Soběslav a povodím Vltavy o řešení problému. Za čas se dotážeme dopisem na výsledek jednání s tím, že je požádáme o poskytnutí informací dle správního zákona. Přitom řešení je poměrně jednoduché. Při pravidelné novelizaci manipulačních řádů donutit nátlakem příslušné úřady ke stanovení MZP dle zákona a nutit je k pravidelným kontrolám. Úředník má totiž bzučícího komára rád jak vosinu v zádeli. Za nás, za ČSK VT mohu slíbit, že v tomto tlaku udu pokračovat. Například díky nátlaku na Ministerstvo zemědělství byl na všechny ředitele povodí rozeslán dopis, aby nám v rámci přípravy výstavby anebo rekonstrukcí jezů posílali všechny (tedy i soukromé) projekty k připomínkování. Již jsme se vyjadřovali ke dvěma jezům na Otavě, k jezu v Nespekách a víme, že se bude připravovat přestavba jezu Podělusy na Sázavě. Domnívám se, že bychom měli přestat hledat věci, co nás rozdělují a nadávat na sebe, a začít hledat věci, co nás spojují . Tou základní je řeka a láska k ní. Za sebe jako vodák k tomu podávám ruku. Vzorem je mi třeba nastavený režim třeba ve Francii na Iser, kde v určitou denní dobu je řeka všech a mimo tento režim jen rybářů. Jenže to chce zapomenout na staré křivdy, a najít ochotu ke spolupráci a ke kompromisu. Najdeme k tomu odvahu ? Dokážeme si sednout ke stolu a jednat třeba na úrovni zástupců vboru ČSK VT a Rybářského svazu?
Ahoj všem , co mají řeku rádi, a dokážou uznat, že ji mají rádi i jiní.
Idealista a snílek Ešus, výbor sekce turistiky Českého svazu kanoistů.

rybomil - Profil | Čt 26.6.2014 16:45:14

rybožrout >> Jj, tady to mají z MěÚ k jezu 150m , možná z některýho kanclu tam vidí z vokna. No comment.

AntonM - Profil | Čt 26.6.2014 14:26:12

kakr >>

To máš bohužel pravdu. Ale někdo bojovat musí ať ty nebo já.

A sám víš že to není jednoduché ale funguje to.

:-))))

kanarek - Profil | Čt 26.6.2014 14:19:29

AntonM >> tak to smekám . Já takhle důsledný nebyl .

kakr - Profil | Čt 26.6.2014 14:18:34

AntonM >>
Manipulační plán MVE je v mnoha případech jen cár papíru. Je krásné, když stanoví výšku vodního paprsku ,který má téci přes přelivovou hranu jezu, je krásné, že je v manipuláku jasně napsáno při jakém (minimálním) průtoku se má MVE odstavit atd..
Realita je bohužel jiná a prapůvod všeho je státem "podporovaná zelená energie." Pokud by MVE sloužila pro provoz, pily, mlýna a pod. je to OK. Bohužel dotovaná kWh je mocný fenomén a tak se mele a mele. Máme na revíru 4 MVE, se třemi vlastníky je jakáž takáž domluva, ale toho čtvrtého ještě musíme převychovat. Pokud prokazatelně nedojde k úhynu ryb, které jsou chráněné ze zákona, tak se do toho nikomu nechce......

AntonM - Profil | Čt 26.6.2014 14:06:51

kanarek >>

Šel jsem tam vždy osobně.

Tak neměl uředník šanci neodpovědět. Ale musím pochválit uřad obce Nýřany jelikož ochotně řešil a hnedka ukázal i manipulační plány.

ČIŽP byla neochotná a že prej nic nemůžou.

kanarek - Profil | Čt 26.6.2014 14:02:54

AntonM >> A ty jsi měl někdy nějakou odpověď.?

AntonM - Profil | Čt 26.6.2014 13:58:19

kanarek >>

Velice špatně. Jako ve většině případů když se vybuduje MVE.

Ale budu to kontrolovat pokaždé když pojedu kolem.

A po zjištění závad budu otravovat odpovědný uřad dokud to budou řešit . Jako již vícekrát u jiných jezů.

kanarek - Profil | Čt 26.6.2014 13:56:25

Vypůjčil jsem si na mrku nějaké fotky z Berounky .Na těch fotkách ještě nějaké minimum teče ,ale loni tam neteklo vůbec nic a letos... to musí být ještě horší.

kanarek - Profil | Čt 26.6.2014 13:52:36

AntonM >> No já píšu o Berounce ,protože je to Berounka . Myslel jsem od Bukovce níže . :))) . Ale stejně, i když zachovají to minimum přes jez ,tak je to málo . V doudlevcích to nějak dodržují ,ale stejně se to tam totálně změnilo proti tomu co to bývalo .Jak pak to vůbec vypadá na jezu v Radčicích ,když tam udělali elektrárnu ?

Knapík - Profil | Čt 26.6.2014 13:38:57

Není se co divit, když nám z Plzně teče posledních pár tejdnů 5-7 kubíků, zatímco takovej klasickej letní průtok by měl být někde kolem 15-20kubíků, pak by snad něco mohlo téct i přes jezy. Průšvih je v tom, že když voda není, má téct primárně korytem a ne přes elektrárnu.

AntonM - Profil | Čt 26.6.2014 13:20:13

kanarek >>

Protože ty jim píšeš o "Berounce" a ona je to Mže.

Tak se nějak nemůžete shodnout.

:-))))))))))

kanarek - Profil | Čt 26.6.2014 12:13:52

Na Berounce pod Plzní jsou prakticky všechny jezy suché . A jako RS můžu psát na životní prostředí jak chci a nedostanu žádnou odpověď ,ani vyliž si p...... .

Juraj - Profil | Čt 26.6.2014 8:22:09

Petr Ptáček - Vodácký server Raft.cz - >> Rád se zapojím. Jen mě zajímá, jestli se nebudou na stránkách čertit, když tam nebudu psát kudy nosit lodě a co udělat pro sjízdnost. I když nám jde o totéž, sledujeme každý jiný zájem. Na horním toku Jihlavy (kde chytám a problém mě už pár let irituje) vodáci nejezdí zrovna v houfech, tak aby to vůbec někoho zajímalo a já zbytečně neplácal čas a energii.

nofish - Profil | St 25.6.2014 21:11:32

AntonM >> se podívej na tu uvozovky. Jen mě to napadlo jako docela výstižné slovo. Klidně ty pitomce prásknu, ale bohužel mám zkušenost, že to nikdo řešit nechce.

AntonM - Profil | St 25.6.2014 21:09:20

nofish >>

Myslím že tohle není o bonzování.

Ale o chamtivosti a bezohlednosti našich "podnikatelů".

nofish - Profil | St 25.6.2014 21:04:55

chřenovák >> NE

nofish - Profil | St 25.6.2014 21:04:42

Kdo má čas, dejte ještě podnět na TV nova ať o tomhle natočí reportáž do zpráv, aby lidi "bonzovali" ta místa bez vody a to bude srandy...
MVE v podání Čechů jsou peklo...

chřenovák - Profil | St 25.6.2014 21:04:08

Není to tim ,že vůbec nepršelo?

AntonM - Profil | St 25.6.2014 20:54:44

Velmi dobrá práce.


Několik jezů jsem již sám řešil. Bohužel opravdu sám jelikož rybáři nemají zájem.

A bohužel nemá zájem ani RS která toto řešit má !!!

To že to přišlo v takové podobě ze strany vodáku je velmi chvályhodné.

Určitě se zapojím.

Byl bych také rád pokud by tuhle iniciativu podpořil M.M zde na MRKu. A to trvale dobře viditelným odkazem. :-))))

pocatek - Profil | St 25.6.2014 20:31:16

Čau Peťo.Já si myslím že úřady moc dobře o tomto problému vědí.A ne jednou bylo na tuto problematiku poukázáno.Jenže nas vodáků a rybářů se to zatím týká nejvíc, tak co by se starali zrovna o nás,když mají tak moc práce.Přejí vám ať se vše podaří a já sám také určitě budu nápomocen jak to jen půjde.

rybožrout - Profil | St 25.6.2014 19:56:11

Bečetka >> Dobrá v tom případě pokud mají tyto kompetence, proč tak nečiní? Neřekl bych, že je to tím, že jich je málo. Je RS, která to "dělá" pro povolenku zdarma, odprostění od brigád a ti, kteří by to mysleli vážně mají strach z toho, aby nedostali u vody po hubě. Proto jsme opět u státu, který za to může. Nejsou pořádné zákony. Ať má RS stejnou pravomoc jako hlídač národního parku třeba v kanadě a nebo v africe a je po ptákách.