Vláčkaři, co vy na to?

Při pročítání starých rybářských časopisů (Honzo, ještě jednou díky za ně) jsem v jednom z nich (Sportovní rybář - podzim 2003) narazil na článek o chování a lovu štiky. V závěru článku se autor (redakce) obrací na čtenáře s tímto apelem. Cituji: "A protože jsme rybáři sportovní, vnuknu vám, milí čtenáři, závěrem jednu myšlenku. Což kdybychom použili tenčí vlasec bez lanka a dali tím naší soupeřce více šancí. Nebyl by pak náš zážitek z lovu okořeněn ještě větším množstvím adrenalinu? Pouvažujte o tom." konec citace.
Podotýkám, že v témže článku jako doporučené nástrahy jsou uvedeny streamery, rippery, twistery, woblery, plandavky a rotačky.
Nuž tedy pouvažujte o tom, milí čtenáři.
Autor diskuse: drda - Profil , 5.11.2005 dravci - náčiní, doplňky

Scanix - Profil | So 12.11.2005 22:15:50

Rasto: Zatim se mi nejvic cenou i vlastnostmi osvedcily lanka D.A.M. nostnost 6kg, 50cm dlouhe.

Osprey: Tak to beru, to mas pravdu, no ja prevazne vlacim na tezsi gumy a woblery a i tak chytam ty male rybky, nekdy je okoun stejne velkej jak ripper :)

Noe | So 12.11.2005 15:37:25

Pavel007 - no a kolik si našel chcíplejch dravců s cizí vláčecí nástrahou? Jinak osobně používám lanko a vláčecí nástrahy s háčky bez protihrotů. Pak jde troj-háček vytáhnout rukou, a když je hlouběji, tak peanem. Woblery nepoužívám.

carrot | So 12.11.2005 11:07:57

>>>Rasto
musim se priznat, ze podobnou zkusenost nemam, ale dost zalezi na pouzitem vybaveni.... prut a navijak, a nemene na technice zdolavani

osprey - Profil | Pá 11.11.2005 12:15:30

Scanix: Já nechodím na štiky bez lanka. Ale při lovu okounů nemůžu tahat mrňavé twistříky na lanku. A ty štiky mi berou náhodně a pak řeším to zdolávání jak nejlíp umím. Je to o znalosti vody - někde je štik fakt málo a kdyby měl člověk odchytat vycházku s 3 g twistry na lanku (kterých 5 - 10 urve), moc by toho nechytil a na lankách by se nedoplatil.
Na místa s častým výskytem kudel kolem 35 cm radši ani nechodím.

Rasto | Pá 11.11.2005 11:38:39

na tu bolo co je v plavanej je to lanko akuratne

semínko - Profil | Pá 11.11.2005 10:08:18

šeptal: a jaky naviják a prut k těmto lankám? cílová ryba - krokodíl nilský

Rasto | Pá 11.11.2005 9:18:52

Scanix:ake lanko,hrubku,znacku,nosnost pouzivas?

Scanix - Profil | Čt 10.11.2005 20:16:44

osprey: K tvému popisu opatrného zdolávání bych jend dodal, pokud má štíhle nástrahu hlouběji v sobě a rozhodne se pro skokanskou akrobacii, což se mi stává i u malých štiček asi tak ve 30%, tak se s pouhým vlascem můžeš jen sputně koukat. Já jsem dříve chytal také bez lanka převážně na gumy boleny a tlouště. (Mimochodem jsem takhle vytáhl tlouště 55cm s modrou rapalou chycenou za spodní čelist) Ale často se mi stávalo, že těsně u břehu po gumě vyjela štička a čistě si gumu odřízla bez možnosti reakce. Již víc jak dva roky používám výhradně lanka a nyní mi zubajdy gumu maximálně nakrají pro pozdější operaci vteřinovým lepidlem, ale nenechají si ji v sobě. Co se úlovků týká, tak i přesto, že chodím na ryby cca na 2hodiny týdně, tak jsem letos vytáhl více jak 50+ bolenů a stejně tak štik, ze kterých bylo více jak polovina mezi 55-65cm.

osprey - Profil | Čt 10.11.2005 15:09:11

Rasto: Třímetrový prut s chvějivou špicí dovoluje vodit rybu pouhým pohybem prutu a jen občas dojde i na tu brzdu. Co si budem povídat, většina štik nemá ani půl metru a moc vlasce si nevezmou. Důležité je neměnit směr vlasce ve štičí tlamě - zabránit prudkým obratům a skokům a vodit rybu v plynulých obloucích. Když se ti začne válet pod nohama, je dobré ji pořád táhnout, aby jela dopředu a nezačala sebou mlátit.
Je to jako jsi sám zažil. Když není pryč během pár sekund po záseku, tak ji většinou vyndám. Ta chvíle, kdy zasekneš a jseš bez nástrahy, to se mi stalo několikrát taky a brzda s tím nic nenadělá. Polovina ryb, co ti tohle udělá vůbec není zaseknutá a dá se přimět k novému záběru - napodruhé samozřejmě s lankem. Jinak největší letošní bezlanková měla 55 cm a vlasec se k zubům nedostal, takže v pohodě. Při plavané (na řasy!) jsem kdysi na dvanáctku uvodil štiku kolem 75 cm, ale pod nohama mi nakonec spadla.

Rasto | Čt 10.11.2005 10:42:07

osprey:ako si ich zdolal.Zareagoval si hned povolenim brzdy alebo mas jemnejsie nastavenu brzdu uz pri love okunov?Mne to vzala jedna pod brehom.Skor ako som zareagoval mala twistrika odkusnuteho

osprey - Profil | Čt 10.11.2005 10:24:33

rybomil: Souhlas. Já ostatně nejdu nikam daleko. Ale když se mi ta chuděra sápe po wobbleru na prutu do 50 g, tak to házím, aby na to neviděla.
All: Letos mi lanka zachránila dvě štiky ze 42 zdolaných. Byla byto rotačka v žaberních obloucích a ripper na patře těsně před jícnem. U štik, které mi vzaly okouní gumky bez lanka jsem měl zatím kliku, vyndal jsem všechny (asi 5). Loni to bylo slabší, tři si twistříka odnesly.

Vláďa S. - Profil | Čt 10.11.2005 10:16:13

Pavel007> Štiku s rotačkou, kamarád taky jednu a ještě potočáka s woblerem. Jedna štika měla rotačku zevnitř za jeden háček v horním patře, zbytek byl jednoháček v koutku a nástraha venku mimo hubu. Všechny ryby v dobré kondici.

Pavel 007 | Čt 10.11.2005 9:21:00

to Vik: Můžeš mi prosím prozradit jak se seká u vláčení?
Jinak skoro nikdy nejde vytáhnout trojháček bez peanu (teda pokud nechci rybě ublížit), proto vždy jeden háček ucvaknu a chytám maximálně na dvojháček a i tak to jde špatně pokud chci být šetrný k rybě. Jinak tady někdo se ptal
jestli už někdo vytáhnul rybu s cizím woblerem nebo třpytkou v hubě. Ne to ne, tak ryba s tím v hubě prostě chcípne a nenamlouvejme si že ne. Proto vždy chytám s lankem.

Scanix - Profil | Čt 10.11.2005 8:29:16

Myslím si, že nepoužít lanko při lovu štiky na menší woblery, třpytky či rippery je spíš zločin. Už několikrát jsem u břehu našel uhynulou malou štiku, která měla v tlamičce nějakou podobnou nástrahu. Zpravidla vlasec nebo pletenku nejsnáze přeřízne svými ostrými zoubky pravě nějaká kudla, kterou to následně může stát i život. To snad raději ji opatrně zdolat s lankem a šetrně vyprstit trojháček z žaber. Já tedy používám výhradně lanko a to právě z tohoto důvodu, i když to případně snižuje šanci záběru od bolena, který ale v tekoucích vodách nebývá tak opatrný. Tak myslete na to, že vaše rádoby sportovní chování ohrožuje malé štiky na životě!

Azbest - Profil | St 9.11.2005 21:24:57

No to asi byl autor článku prostě kokot....:-).Nečtu úmyslně reakce přede mnou,abych byl neovlivněn.

Cidas - Profil | St 9.11.2005 18:21:15

Ahoj. Tak to tady čtu a něco přihodím. O víkendu jsem byl vláčet na Slapech a švagr ráno chytal na mrtvou rybku na candoše... Když to balil a chtěl jít domu, tak mu u břehu na to skočila 78 cm štika.... Protože to je trubka a je línej si brát k vodě podběrák, bo si myslel, že nic nechytí, musel prut vložit do trubky , která tam koukala ze břehu a běžel nahoru po stráni asi 50 metrů pro podběrák... Když se vrátil a já zatim dorazil se svým podběrákem (nešlo ho neslyšet) tak štika na vlasci stále ještě vesele bojovala... Měl tam silon 0.28... Že by štěstí? nebo ji po sezoně nenabrousili zuby? :o) Ještě před tím jsem měl záběr na twistra štičku 46 cm - tlama v kontaktu s vlascem a vydrželo to...Jinak já tedy štiku cíleně moc nelovím (začínám vláčet, tak se zaměřuji na okouny), ale kdyby ano, tak bych si lanko určitě vzal....

Rasto | St 9.11.2005 16:32:32

carrot:snuru alebo silon 0,28 ma stuka okolo 50-60cm prekusnuty v okamziku.Najvacsi problem je ze ta stuka zaberie prave vtedy ked ju neocakavam a mam tam nieco mensie.Kazdopadne ked idem na stuky tak lanko,wolfram alebo nieco najlepsie co som este nenasiel :-(

Michal | St 9.11.2005 15:45:21

osprey: taky mě štve, když ublížím rybě. Včera jsem vláčel, zkoušel jsem okouny, a když už nic jinýho nechtěli, tak jsem zkusil woblera okouna 5cm (jsou tam i okyši 35+), bez lanka. Spolkla mi to kudla tak 35 čísel, a to tak, že si to zahákla za žábra a utrhla si jeden oblouk, nekrvácela a doufám, že to rozchodí, naštěstí jí z huby trčela ještě karabinka s obratlíkem, tak mi to nepřepilovala. Háčky BL, takže odháčení během 5 vteřin bez jakýchkoliv problémů. Problém ale je, že když dám na menší nástrahy lanko, tak okouna nechytím, když ho nedám, tak zase nezabráním malým štikám, aby to braly.

rybomil | St 9.11.2005 15:08:13

Osprey: Taky vycházím z předpokladů, že kde je malá zubatka, poblíž větší nebude, bo by si jí ohlídala. Ale někdy, hlavně na malých stojácích to bývá jinak.

carrot | St 9.11.2005 13:06:33

pri pouziti jednohacku sam takto chytam

pri pouziti vlacecich nastrah s vice hacky a cilovou rybou stika volim vzdy s ohledem k rybe vlasec 0,28 nebo pletenku s prihlednutim k velikosti ocekavane ryby

lanka nepouzivam vubec

Zoidberg - Profil | St 9.11.2005 12:32:56

Na ten článek si pamatuju. Na věci s jednoháčky lanko většinou nepooužívám, na nástrahy s trojháčky většinou wolfram. Vyjímkou jsou velké gumy (10cm a nahoru) a maličké rotačky, plandavky (1 a dolů) a woblery. Na všech háčcích mám zamáčklé protihroty - dalo to sice dvě hodiny práce s kleštěmi, ale je to hotové. Pokud očekávám záběr štiky, nebo ji cíleně hledám, tak lanko vždy použiju.

osprey - Profil | St 9.11.2005 12:17:02

Tady je jeden problém a to je individuální přístup. Mě štve, když ublížím rybě. Někomu je to jedno. Další ale zatím o štiku bez lanka nepřišel a má pocit, že se bez něj obejde.
Tyhle diskuze mají obrovskou cenu pro začátečníky a nerozhodné. Někdo změní svoje chování až pod tíhou okolností. Potíž je, že štika je na tyhle eperimenty dost vzácná ryba (ostatně která ryba je dnes bezcenná).
Viděl jsem ryby, které se zbavily nástrahy během pár vteřin, viděl jsem i ryby zašité (a mrtvé), chytil jsem štiky s vytrženými žaberními oblouky, štiky, které nepřežily nešetrné odháčkování...
Myslím, že společný cíl nás všech je chytit si za sezónu několik opravdu pěkných štik. Tak je musíme nechat, aby se té velikosti mohly dožít. Já už, pokud vidím, že mi nástrahu atakuje kudla, automaticky přecházím o kus dál, ani se ji často nepokouším ulovit.

šeptal - Profil | St 9.11.2005 7:38:44

Pavel Z.: Mám dojem, že při závodech se nehraje na štiky. Proto asi to lanko vypadlo ze hry. Ale je to jen má doměnka, sám jsem se s "ligoušem" v podstatě nesetkal.

skwor | Út 8.11.2005 18:57:29

V tom článku mělo být:"Co takhle zjemnit vlasce a nechat štiku dlouze umírat se třpytkou v jícnu?"Jak by se na to autor tvářil?

drda - Profil | Út 8.11.2005 17:12:38

Pavel Z.: co myslíš, že by ty, o kterých mluvíš, motivovalo k používání lanka? Snad méně záběrů?

Pavel Z. | Út 8.11.2005 17:10:07

Šeptal: Rádoby sportovní zážitek je poněkud zavádějící. Podívejme se ku příkladu na "nejsportovnější" vláčkaře co chytají ligu. Silony okolo 0,12, nástrahy malé i velké, protihroty, lanka jsem u nich neviděl... A nechce mi snad někdo tvrdit, že sekají rychleji než třeba já. Ono taky kdo viděl alespoň v TV útok štiky na nástrahu mi bude těžko tvrdit, že bude rychlejší.

Flip - Profil | Út 8.11.2005 15:58:32

Tomu milovníkovi adrenalinu bych doporučil banjo-jumping, ovšem na zavařovací gumě místo lana.Pak by si možná přišel na své,teda kdyby to přežil.Měl by ovšem zhruba stejné šance jako sešitá kudla.

rybomil | Út 8.11.2005 14:09:31

Vik: Projdi se někdy po větší pstruhovce a uvidíš, jak moc lidí nadává, že jim menší i velký zubatky kradou pidivoblerky , rotačky i gumy. Na Stvořidlech jsem několikrát zapřáhnul zubejdu kolem 1m na maličký věci. Pak jsem chodil půl sezony s voblery 8cm a více a nevzala to mrcha. RS mě dokonce pochválil, že tam chodím cíleně na štiky a dokonce doporučil použít cokoliv s 2 trojháky, jen aby se zubejdy vychytaly.Klidně by mi povolil vláčet i září až listopad, ale nechtěl jsem porušovat RŘ a dráždit ostatní rybáře.

PV - Profil | Út 8.11.2005 12:59:30

šeptal and all: chodit cíleně na štiky bez lanka je zhovadilost, to mi nikdo nevymluví. Taky tady bylo pár borců, co tvrdili, že jim štika neukousne jejich FL - řada z nich už poznala, že je to blbost. Taková 50tka má zoubky jako žiletky. A malá štika ti slupne nástrahu třeba 12cm jako malinu, když se trefí a má jí až v jícnu.

Bulk - Profil | Út 8.11.2005 12:54:26

MrKos: Mě nasralo to prohlášení že radši bude riskovat sešitý jícen. Bych mu sešil prdel a viděli bysme jak by dopad.

šeptal - Profil | Út 8.11.2005 12:51:32

MrKos: To je jasný. Taky se mi to párkrát "poštěstilo". Ale cílený lov štiky bez lanka prostě neberu. Ještě pak ten komentář, že v zájmu počtu záběrů nějaký ten sešitý jícen oželím, tak to je fakt už moc.

MrKos - Profil | Út 8.11.2005 12:46:49

šeptal: chápu to... jinak s Tebou souhlasím... vědomě je to zhovadilost... ovšem při chytání třeba okounů, candošů se tomu člověk někdy neubrání...

šeptal - Profil | Út 8.11.2005 12:36:49

MrKos: Příspěvky s 8 odkouslými kousky za den jsem nezaregistroval. Všechno moc pečlivě nepročítám. Jinak bych reagoval ve stejném duchu. Vědomě riskovat život ryby pro svůj rádoby sportovní zážitek je podle mě prasárna v nejryzejším slova smyslu.

drda - Profil | Út 8.11.2005 12:26:13

Hm, kdo by to byl řekl? Skoro bych si v sobotu ráno vsadil na to, že odpovědi budou takřka jednoznačné :o)

MrKos - Profil | Út 8.11.2005 12:21:45

šeptal, bulk: argumentace je to opravdu pofidérní však o pár příspěvků níže někteří nechali ukousnout i 8 nástrah za den a někteří prostě na lanko nechytají vůbec... a přitom Vás nechali chladnými...
Vika neznám ale podle toho kde bydlí tak asi štik zrovna moc nenachytá.... a ta jedna ukousnutá ? ... kapka v moři.. v moři příspěvků níže....

šeptal - Profil | Út 8.11.2005 12:15:32

Vik: Argumenty používáš fakt debilní. Vědomě riskuješ sešitý jícen štiky a vůbec tě nesere, že ta ryba vyhladoví a umírá pomalou smrtí. Hlavně že si zachytáš, viď? A ten okamžitý zásek, to není nic převratnýho, myslím, že rybářů, kteří při lovu přívlačí nechávají zažrat "na cigárko" moc nebude.

Bulk - Profil | Út 8.11.2005 11:55:27

ViK: Hm ale svůj sešitej jícen u toho neriskuješ.