Ako zrezat šupiny z kapra ?

Raz som videl na ČT2 jedneho porybného zrezával z kapra šupiny vreckovým nožíkom výsledok bol čistý kapor, hladká koža bez šupinových lôžok ideál na filety s kožou, dá sa to niekde na webe vidiet ako sa to robí ...
Autor diskuse: mirokva - , 19.7.2005 všeobecné - ostatní

mirokva | Po 8.8.2005 12:45:56

Hi all
Abe nasiel som tie programy na CT ale neda sa to normalne stiahnut do pocitaca na neskorsie pozeranie vie niekto poradit ako na to ????

krt | Út 2.8.2005 17:00:05

Tak naslo sa nieco na pozeranie ???
Alebo to tu chciplo

mirokva | Pá 29.7.2005 13:49:42

Novas: mas pravdu ja len k tomu stahovani koze s okouna kapra
Stale hladám nieco taketo, ale týkajúce sa to odrezávania šupín takto si predstavujem ukážku zrezávania

NOVAS | St 27.7.2005 11:38:46

mirokva:Jenže to je stahování i s kůží. Kdežto když odřezáváš šupiny tak ti kůže zůstane . Teda tak jsem to já pochopil :-)))))

mirokva | St 27.7.2005 10:47:26

zubáč | St 27.7.2005 10:16:50

Fišer: z ostrieža aj zubáča idú šupiny super, mám škrabku cca 60, -Sk a za 30 sekúnd mám zubáča čistého, ešte sa mi osvedčila aj škrabka, ktorú mám na skladacích multifunkčných kliešťach ...
Kapra riešim jednoducho - ostrý nôž, používam filetovací a od chvosta k hlave jednoducho podrežem šupiny, je to otázka 30 sekúnd...
stefan58 - ostrieža robím obdobne, narežem za hlavou cca do polovice, nožom prebehnem popri chrbtovej plutve z obidvoch strán, cestou naspäť vytiahnem chrbtovú plutvu, odklopím kožu za hlavou, zasuniem prsty a vyberiem mäso, ako odpad ostane len hlava, spojená s kožou a šupinami a vnútornosti ...a mne v ruke iba čisté mäsko...

stefan58 | Po 25.7.2005 3:38:05

mirokva : ja to zase robím tak, že nožom narežem kožu na vypitvanom ostriežovy na chrbte až k chvostu popri chrbtovej plutve a druhým rezom obídem z druhej strany chrbtovú plutvu , zo spodu spravím to isté okolo ritnej plutvy a kliešťami , alebo veľkým peanom zachyťím kožu pri hlave a stiahnem ju z mäsa .Takto ti zostanú dva filety ktoré orežeš popri chrbtici a je to. Dobrú chuť.

mirokva | Ne 24.7.2005 9:42:49

Hi all, neda sa urobit nejaka foto dokumentacia aj
na toho okouna jak ho vyloupnout z kuže lepsie je raz vidiet ako 11 x čítať

xycht | Čt 21.7.2005 21:04:53

přesně jak píše Stefan58...ostrej nůž a pak to jde samo..a je to docela rychlý

Abe | St 20.7.2005 21:19:45

Abe | St 20.7.2005 21:16:41

Fišer: okouna, nebo candáta musíš "vyloupnout" z jeho kůže, bylo to tady nedavno ohledně "stahování" okouna, není to moc jednoduchý postup, ale potom máš krásně čisté filety bez kostí

Fišer | St 20.7.2005 16:12:59

Z toho kapra to ide pomerne lahko, ale poradte nejaky trik ako dostat supiny zo zubaca alebo ostrieza (candata a okouna). Ja na to mam tiez iba velmi ostry noz, ale pri cisterni su tie drobne supinky dva metre dookola.

vpi - Profil | St 20.7.2005 14:30:42

Návod od Zoidbergra perfektně funguje, praktikují to už několik let na Vánoce, bez problému.

Zoidberg - Profil | St 20.7.2005 12:08:14

Potřebuješ dlouhý úzký rovný a OSTRÝ!!! nůž. Potom tím OSTRÝM nožem začneš od ocasu a špičkou kopíruješ rychlými pohyby kůži pod šupinami (asi jsi to viděl v televizi, takže víš, jak na to :o). Já jsem to dělal dvakrát a docela to šlo, chce to jen mít fakt OSTRÝ nůž (děda je řezník, takže mi půjčil). Jde to efektivně použít jen na ryby s většími šupinami, jinak to děsně lítá okolo. Táta na Vánoce většinou takto oholí kapra tak, že mu zbyde jeden velkej plát šupin. Něco umasařim, a potom ho natočim a někde to vystavím :))

Super je i ten postup, jak popsal lubo.

Jo - málem jsem zapoměl - ten nůž by měl být OSTRÝ!!!

spinningman - Profil | St 20.7.2005 11:22:19

zkus se podívat sem:http://www.czech-tv.cz/vysilani/prog5652.html?porad=10067830680
tady jsou záznamy pořadů jak na ryby.třeba to tam najdeš.

lubo - Profil | St 20.7.2005 11:03:01

Určitě souhlasím, že to chce nacvičit. Já to zkoušel jen tak, jestli to nebude třeba lepší bez nějakého tréningu. Ale jak se říká "starého psa novým kouskům nenaučíš" :-)))

Bulk - Profil | St 20.7.2005 10:58:46

lubo: Chce to trochu trénovat, ale s ostrým nožem to jde krásně a máš šupiny v jednom kuse.

lubo - Profil | St 20.7.2005 10:57:01

Já to nožem jednou zkoušel a podle mně je to dost složité a nebezpečné na pořezání. Jednodušší mi příjde nožem jen nadzvednout šupiny u ocasu (jakoby proti srsti samozřejmě), přitisknout prsty k sobě aby byly konečky v jedné rovině a proti šupinám tlačit od ocasu až po hlavu. Jde to celkem rychlé a nejlépe to jde, když kapr není ještě vykuchaný. Velmi dobře to jde i u cejna a ostatní bílé ryby.

stefan58 | Út 19.7.2005 7:15:49

Mirokva : na zrezanie šupín z kapra musíš mať veľmi ostrý nôž , robíš to tak že pri chvoste položíš nôž na rybu pod šupiny , potom sa snažíš jemne orezávať šupiny od kože , ide to prekvapujúco dobre ale musíš zachovať uhol , aby si nezarezal do mäsa a nezabúdaj naozaj musíš mať ostrý nôž.