Kdesi jsem viděl jednoduchý způsob vhodný na větší okouny- prostě okouna natáhnout do délky a zježené šupiny nožem oškrabat.
Zda to funguje jsem neměl možnost vyzkoušet..o))
Kdysi dávno jsem se na Oravě od místních naučil okouna stahovat - podobně jako Abe dva řezy vedle hřbetní ploutve od hlavy k ocasu, tupou stranou nože, případně prsty odlepit kůži od masa až k břichu,
přeříznout páteř za hlavou, v místě tohoto řezu uchopit a vytáhnout maso z kůže. V ruce zůstane masitá část s hřbetní a ocasní ploutví, vnitřnosti zůstavají v kůži s hlavou.
priplizis se v noci s baterkou k vane kde ho mas ve vode.rychle bateku roznes budes si svitit do xichtu a rvat huuuuuuu a samy odpadou :-)))
Pokud to nepomuze bude nejlepsi kdyz ho stahnes protoze ma supiny docela hluboko
Lojza: Malý marény jsme měli v zatopeném lomu, Jen aktivní hasiči nám tam naházeli ty okyše. Jak to nehlídáš, normálně si to místní pomalu přivlastnili. Přijel jsem a chtěli mě odsud vyhodit .
Já na ně moc často nechodím, bo Lipno je daleko. Chytají se brzy zjara nejvíc na rákosníky s angličákem, nebo na podzim angličák + slunka ( tady přijde duhák, okyš, Ca ).Nejefektivnější je říjen , listopad, místa kde protahují silně vnadit vařenou pšenicí nebo drcený kolínka. Vnadí se tak 5 kg denně, uvařit( 15 kg pytel krmných na víkend). Nejvíc jdou navečer, když to přestanou žrát plóti. Vlasec do 0,15 malý háček, malé " italské" kolínko. S úlovkem víc jak 1 - 3 ks většinou nepočítej.Teď prý je bombový feeder, ale jsem nezkoušel, bo s ním začínám.
Lojza: Je to sice mimo diskuzi, ale když se ptáš... :-) Já Marénu chytám přívlačí - gumu na dno a pocukávat (hodně podobně jako u okounů), ale vytáhnul jsem jí i na dvojku rotačku :-)
Jinak co se týče stahování okounů... Vyfiletuju ho, položím kůží na prkýnko, přimáčknu palcem ocasní část a fileťákem šikmo naříznu maso až ke kůži (hned za tím palcem). Pak už jen stačí dojet nožem až k přední části filety. Stažení kůže z obou polovin trvá cca 10sec...
Nikdy jsem okouna "neškrabal" škrabkou ani struhadlem, protože má drobné šupiny vrostlé hlouběji do kůže a jak pak může ta ryba po oškrabání vypadat. Okounovi těsně po usmrcení provedu na každé straně u vrchu páteře dva řezy od hlavy až k ocasu, otevřu ho a oddělím u ocasu a hlavy. Zůstane mi hlava, kůže s ploutvemi a ocas v celku a "vnitřek" okouna. Ten vyčistím od vnitřností, vypláchnu a filetovacím nožem těsně podle páteře oddělím dvě filety. Pak ještě od strany skřelí vystřihnu kolmé kůstky a je připraveno na pánev.
Okoun jde docela dobře škrábat kuchyňským struhadlem, a to tou ostrou stranou, co vypadá jak proražená hřebíky, jde to dobře, ale je to o prsty :-))) Jinak zkouším stahovat, to jde taky dobře, ale ještě jsem je takto nekonzumoval, tak nemohu posoudit.
Loni jsem jednou vyzkoušel okouny vůbec nestahovat a nezbavovat šupin, protože se mi to nechtělo dělat. Stačilo jenom okouny bez hlavy pořádně propláchnout vodou, rozříznout podél páteře na dva plátky a dávat do pekáče šupinami dolů. Nějaké koření a upéci v troubě. Po upečení se okouni nerozpadali, krásně se dali dávat na talíře. Při jídle stačí vybrat jenom maso, kůže, šupiny a ploutve se samozřejmě nejí. Takže jsem to vyzkoušel a jde to i takto, je to pro toho, kdo se s tím nechce patlat.
rybomil: jen by mne zajimalo jak ty mareny chytate , na co a kde . Kolik ja vim o teto rybe, je tezko chytatelna na hacek . Jsem pro pestrost ryby obsadky okouna miluji , ale nezere jen pludek maren , a jestli vase organizace nasazuje pludek a vi ze bude sezran takto je blbost toho kdo to nasazuje a vyhazuje zbytecne penize . K okounovy se 90% rybaru chova jako k zradlu, bez ucty a to je jedna z mala puvodnich ryb tady.
Jiří:Okouna určitě nestahuj a nespařuj je to nehorší co můžeš udělat a tak si znehodnotit opravdu kvalitní lahůdku.Předně okouna musíš oškrábat a to nejlépe hned po usmrcení!!!!Ke kvalitnímu oškrábání(bez námahy)ti poslouží kus nějakého dřeva a tak 3-4 zátky od lahváčů, které na to dřevo upevníš tak aby zuby zátek mohli drbat okouna.Věř, že oškrábaný a vykuchaný okoun upečený i s hlavou a ploutvemi vypadá na talíři skvěle a opečená kůže je lahůdka.Okouny hodinu před pečením kapu citronem, nasoleného okouna nacpu cibulí okořením(nejlépe kmínem nebo gril.koř) a dám péci na másleasi za 45 minut máš supr rybku dohlížej aby okoun plaval v sosu maso je potom ještě chutnější.No a ještě dvandu plzeň a ...........Stený systém uplatňuji i na candátech.
rybomil: Jo to je druhá strana mince, u nás marény nejsou :-(( takže se tohle nestane.
all: Jinak nejsem žádný orotodox......jen řikám že je škoda brát domu velký ryby od jakéhokoliv druhu.
Bulk: Já podotknu jen tolik, že až ti okouni vyžerou plůdek marén za 10 táců, možná mírně změníš názor na ně. Já osobně okyše nad 25 spíš beru.Ale věc názoru.
Tak mám pocit , že každou rybu, co chytnu bych měl pustit... Něco je masaření důchodců a něco je přiměřená míra konzumace. Vloni jsem chytil vokóna 45 cm a měl to zažraný až v prdeli. To jsem ho měl pustit, aby mě po pěti minutách vyplaval pod nohama?
Vzpomínám na mé rybolovecké začátky.... Už jich asi nebudu čistit 2 pytle ( 500ks ) za noc. Až tohle zažijete, jsou jen 2 možnosti, buď je nebudete chtít do smrti vidět nebo najdete efektivní metodu. Omačkané palce ze stahování a nevyspalý mazat do školy za to nestojí ! Horká ( přiměřeně ) voda pomůže, ale nesmíš to přehnat, jinak to jde i s masem. Různý udělátka taky mám, jen okouna, co by stál za to chytnu 1x za 3 roky.
Neřeknu a neřeknu. To, že jde okoun špatně zbavit šupin ho jako jedna z mála věcí ještě chrání před vyhynutím na nenažrané rybáře. Sněz radši kapra nebo duháka, ty nasypou do vody několikrát ročně nový. Okoun se o sebe musí postarat sám.
Okouni jsou především menší rybky a nádherní dravčíci, čili nemám na to, si okouna od vody donést i když vím, že ničí populaci ostatních ryb. Jinak děda je zabil a vždy stáhnul.
TAkže když se to shrnu, tak je lepší tu krásnou rybu, kterou by jsi chtěl zblajznout, pustit a nemusíš se s tím dřít. Už jen proto že velkých okounů, kteří by stáli za to vzít domů není moc.
Já to dělám takto: vezmu vokouna a říznu mu z obou stran páteřní ploutve pěkně až k páteři. Potom jde páteřní ploutev karásně vytrhnout. No a pak s pomocí malýho nože tuto skvělou rebu od té páteře stáhnu z kůže. Je to pracný jaxviňa, ale výsledek stojí za to!!! Snad jen candát může konkurovat. Odpadu asi stejně kolik masa.
Docela pomáhá spařit okouna krátce vroucí vodou. Bez toho je to nadlidská dřina a šupiny jsou všude kolem. Špatný není stánout ho z kůže. Nic jinýho jsem nezkoušel.
Jednou jsem někde viděl "škrabku na okouny". Vypadalo to jak ta část struhadla na strouhanku, ale zda to funguje nevím.