Pripojenie sondy

Páni,uvažujem na pripojenie sondy sonaru na dno laminátového člna.Mám obavu či jej pripojením neznížim jej výkon(nerád by som ju odpísal). Rád by som si prečítal názor skúsenejšieho s tým akým spôsobom a akým lepidlom ju prilepil.Ďakujem.
Autor diskuse: gajdik - Profil , 31.3.2005 všeobecné - ostatní

Qak | So 25.2.2006 17:29:44

Skúste sa pozriet na tento link
http://www.humminbird.com/generic.asp?id=26

Ivo Steiner | Pá 1.4.2005 9:48:18

Pokud mas u clunu spravny material dna, tak je to mozny bez problemu namontovat zevnitr na dno (bez vrtani dna). Doporucuju prilepit ke dnu jen okrouzek, ve kterem bude umistena sonda (okrouzek udelas napr. z novodurovy trubky s vetsim prumerem). Prostror v trubce vyplnis nejlepe sonogelem (je to gel, ktery se pouziva u doktoru na ultrazvuku) a da se koupit v lekarne asi za 20,- Kc. do gelu ponoris sondu a je to. Doporucuju pred lepenim trubky vyzkouset funkcnost bez nalepeni, kdyby material lodi nahodou neprenasel signal. Rozhodne nedoporucuju vyplnit trubku epoxidem a nechat vytvrdnout - neda se to pak demontovat.

Ivo.

carlos - Profil | Čt 31.3.2005 20:33:50

Tady to máš i s originál návodem (budou v tom chyby, snímám to scanerem) :

Montáž sondv určené skrz dno na vnitřní stranu dna lodi
Pokud se chcete vyhnout vrtání otvoru do dna lodi, je možné namontovat sondu určenou na montáž
skrz dno na vnitřní stranu dna lodi pomocí epoxidového lepidla. Pro tento typ instalace musí být dno lodi ze sklolaminátu bez vnitřního jádra. Pokud si nejste jisti materiálem dna, zkontaktujte výrobce lodi. Při montáži může být nezbytná pomoc odborníka. Při montáži používejte ochranné prostředky.
Některé sondy jsou přímo konstruovány pro montáž zevnitř na sklolaminátový trup lodi. Standardní plastové sondy mohou být tímto způsobem také namontovány za použití stejné metody. Pokud sonda disponuje čidlem teploty, je hodnota teploty vztažena k teplotě dna lodi.
Výběr pozíce:
I. Sonda musí být umístěna na dně, na místě s plným sklolaminátem (bez bublin, laminátu, výplňové vrstvy, nebo vzdušné výplně). Pozice montáže musí být na místě, kde se neobjevují turbulence nebo bubliny ve vodě za všech rychlostí.
POZNÁMKA: Mnoho moderních trupů lodí má pfedpfipravené místo pro instalaci sondy na dno. Pokud si nejste jisti, zda se na Vaší lodi takové místo nachází, kontaktujte výrobce Vaší lodi.
Test vhodné pozice:
I. Pomocí PVC trubky si připravte testovací nástroj, jak je zobrazeno nalevo na této stránce.
2. Dočasně přilepte testovací nástroj na dno pomocí temovadla a naplňte jej vodou nebo lehkým minerálním olejem.
3. Umístěte loď na vodu se sondou v testovacím nástroji na dně. Zatěžkejte testovací nástroj zátěží. Vyzkoušejte funkčnost přístroje a pozici umístění sondy případně změňte.
Pevná montáž sondy:
I. Lehce zbruste povrch dna a čelní strany sonarové sondy suchým nebo mokrým brusným papírem o zrnitostí 400.
2. Vytvořte lůžko pomocí temovacího pásku cca 6 mm silného. Do lůžka nalijte dvakrát vrstvu cca 3 mm pomale tuhnoucího epoxidu.
3. Umístěte sondu do epoxidu tak, aby se pod sondou nevytvořily žádné vzduchové bubliny.
4. Zatěžkejte sondu zátěží a nechte vytuhnout po dobu 24 hodin.

pajda - Profil | Čt 31.3.2005 19:23:55

Pánové asi došlo k mýlce. (Možná že z mé strany)
Mám takové tušení, že se sonda přikládá dovnitř člunu na dno. A přidá se jen trochu vody. Sonda dokáže snímat přes podlahu .

Tibor Ilavský | Čt 31.3.2005 19:13:44

Nedoporučujem z vlastných skúseností.Výkon sa nemení,ale aj pri najväčšej opatrnosti niekde zavadíš a sonda je v keli.Ja som to vyriešil bočným držiakom s možnosťou vertikálneho prestavenia a mám svätý pokoj.

rudolf - Profil | Čt 31.3.2005 12:13:11

Já bych ji také nelepil. Sám ji mám na přísavce nebo na hliníkové tyčce ( dle možnosti)

rudolf - Profil | Čt 31.3.2005 12:12:49

Já bych ji také nelepil. Sám ji mám na přísavce nebo na hliníkové tyčce ( dle možnosti)

Pvl - Profil | Čt 31.3.2005 7:27:07

Zase tak velké zkušenosti nemám, ale já bych sondu nelepil. Přidělal bych ji nejspíš držákem na člun.( Možná jsem nepochopil dobře otázku.)