Znečišťovatelé našich vod

V sobotu sem chytal na Nechranicích a od přítoku se valil 2 km dlohý pruh naplavenin a plastových lahví ,nikdo je tam nenaházel ale klidně je pouští po řece přes menší přehrady (i když tam mají zábrany a dopravníky na odvezení naplaveného bordelu).Na Nechranicích 1100Ha se to stratí ,ale ty břehy.Je nějaká obrana když rybář by si měl okolo sebe uklidit ,tady by jste jen uklízeli.Kam se obrátit ,poraďte a napište stav jinde.Nemůžou si přeci povodí dělat co chtějí nebo smad u nás můžou.
Autor diskuse: KORI - , 30.3.2005 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Kutil | St 30.3.2005 21:56:13

Mám tu danou otázku na zodpovědnost MO za bordel v případě, kdy je jasné, že je to dílo rybářů.Nechme stranou místa kde jde o naplaveniny, i když i to je humus, chci vědět jaké to je když jsou evidentně na vině rybáři.V takových místech by se mělo začít tím, že to z donucení uklidí ten, čí je to povinnost.Dokud se to neudělá, tak každý debil tam přihazuje s tím, že vlastně je to jedno. Ono to vůbec není jednoduché, jako soukromá osoba začít sbírat ten odpad, pokud nesbírám své odpadky.Jsem si téměř jist že jsem v tu chvíli v konfliktu se zákonem o odpadech.Můj názor je naprosto jasný - každý dobytek, co vycpává břehy odpadem patří vykopat od vody nejméně na ty tři roky.

Nikita - Profil | St 30.3.2005 20:43:29

Obrať se na odbor životního prostředí Kadaň, kam ÚN Nechranice spadá. Označ místo o kterém píšeš a popiš stav. Udělala jsem to předloni a zátoku pod Poláky z větší části uklidili.

Petrson - Profil | St 30.3.2005 15:39:46

Neznám situaci na Nechrankách, ale zřejmě to bude všude podobné. Nemyslím si ale, že je to o penězích, je to jen v lidech. Břehy Vltavy se po povodních přeměnily doslova ve smetiště, a tak holt povodní Vltavy tyto břehy alespoň částečně vyčistilo a náplavami zanesené mělčiny každým rokem bagrují z lodě. K pořádku taky přispěli rybáři brigádami a odklidili postupně několik kontejnerů, ale bordel je tam pořád takovej, že když chci uklidit místo kde lovím, abych si bral gumový rukavice. Tady se musím trochu zastat rybářů. Ne že by nedělali binec, ale většinou se na březích zachytí bordel - hlavně pet lahve a vložky - ,který do vody nahází kdokoliv a přinese je proud. Mezi rybáři se aspoň občas najde někdo, kdo místo uklidí. Jinak ze zkušenosti z jiných vod vím, že Povodí na nějakej úklid úplně s...u, no vždyť je to jeden z nejryzejších pozůstatků socialismu. V tomto směru by bylo zajímavé hledat odpověď na otázku zodpovědnosti, jak už naznačuje Many. Nevím, jestli RS podpisem smlouvy o převzetí záštity nad určitým revírem na sebe neberou také roli správce a tím jako jediní zodpovědnost za pořádek.

tomad - Profil | St 30.3.2005 13:00:40

Ono je to vsetko o peniazoch a ochotnosti ludi. Ak sa to niekomu z povodia nechce upratovat jednducho otvori komoru a bordel si pekne odplava a uz to nieje jeho starost. Ak savsak aj najde niekto ochotny, tak organizacia v ktorej pracuje(ci uz MO alebo ministerstvo) nema potrebne financie takze aj tak to krachne. Ja by som sa radsej sustredil na rybarov a ludi, ktori tam ten bordel hadzu-pekne by som chodil s policiou a kto zahodi co i len maly papierik tak by som nechal vycistit aspon 200metrovy usek brehu. A nabuduce si rozmysli ci este nieco zahodi.

Many - Profil | St 30.3.2005 11:24:46

Nechranky trochu znám.Musím s tebou souhlasit.Je to až neskutečné co voda a jaké množství bordelu přinese.Povodí si bohužel dělá co chce /a jistě nám ještě v budoucnu nějaké nepříjemné překvapení připraví/.Z tvých příspěvků se domnívám,že chodíš na přítok . I později s lodí.Možná tedy nevíš jak vypadají břehy kolem plochy.Například pod Polákama,jsou to tuny odpadu.Musím přiznat,že povodí tam dělalo před dvěma roky úklid.Bordel do pytlů a připlavané klády a stromy rozřezali a chataři odvezli.Vyjímečně dobrý čin.Chtělo by to ovšem častěji a ještě lépe průběžně na na místech kde to jde.