Aké vybavenie na vyvážanie?

Ahojte, rád by som sa aktívnejšie venoval vyvážaniu pri kaprárine. Akurát neviem, aké vybavenie(prút, vlasec/šnúra, naviják) je najoptimálnejšie použiť. Nechcem tu porovnávať ceny za jednotlivé kusy vybavenia, ale ich celkovú funkčnosť pri vyvážaní. Budem vám veľmi vďačný za vaše rady a postrehy! :)
Autor diskuse: Momo - Profil , 21.7.2017 kaprařina - náčiní, doplňky

predator314 - Profil | So 26.1.2019 12:05:40

ahoj,ja vlastním prúty daiwa ninja x 50,12 ft 3 lbs,k tomu mám navijaky daiwa crosscast 5000ld qd,sú táto konbinácia ako aj v nahadzovaní,tak aj na vyvážanie je na jednotku,a to som vlastnil aj ovela drahšie prúty,tieto z rúk nedám,používam vlasec 0,35 na stojaté vody,aj na vyvážanie,aj s nimi nahadzujem,mám na cievkach 550 m,myslím že to na vyvážanie stači,chodím vačšinou na zväzové vedy,súkromáky nemusím,a občas na rieky,

Rupert - Profil | So 26.1.2019 11:24:33

dukin >> Ok. Díky za reakci, myslel jsem si to. Každopádně vyzkouším.

dukin - Profil | So 26.1.2019 9:51:54

Rupert >> Ahoj, mám úplně stejnou zkušenost jako Ty, ryba se bez olova líp zdolává.
Já nevyvážím přes 250 metrů, nebo jen výjimečně, maximálně 300.
Raději chytám blíže. Olovo mám max 130g inline od Foxe.

Rupert - Profil | So 26.1.2019 7:54:46

dukin >> Ahoj, tvoje sestava na vyvážku je myslím optimální, takhle podobně taky vyvážím, až na to in-line olovo. Dost dobře si nedokážu představit zdolávání ryby třeba s 250gr.olovem. Myslím tím samozřejmě pokud vyvážím dál než 300m. Na delší vyvážku dávám kámen, nebo olovo na odpadnutí (podle hloubky, vázky, trávy atd.), pokud mi zátěž odpadne je mnohem snažší rybu zdolat, většinou vyjede ryba do sloupce, nebo prostě čeká poblíž lovného místa. Nejednou se mi stalo, že zátěž neodpadla a zdolávání bylo mnohem náročnější.
Samozřejmě taky nesekám při záběru, osvědčilo se mi třeba odklopit překlapěč a nechat rybu odjet několik metrů, většinou se jak jsem psal zastaví po pár metrech, když pro ní jedu snažím se jen domotávat, ale tak abych s ní nebyl v kontaktu a zdolávám až jsem nad rybou. Možná to in-line olovo vyzkouším, v jaké zátěži používáš při cca 350m? P.

dukin - Profil | Po 21.1.2019 17:33:03

Ještě doplním.. Vlasec 0,60 dávám vždy, nikdy nemám šňůru až k olovu, podle mě to je prasárna..

dukin - Profil | Po 21.1.2019 17:31:03

haas >> To jsou dlouhodobé zkušenosti, jak se mnou tak s kolegy :)
Teď přemýšlím s kým jsem byl v předloňském roce na rybách? :o))

haas - Profil | Po 21.1.2019 17:16:04

dukin >> předpokládám že to kolega od roku 2017 zvládnul 😂😂😂👍👍Ԁ​77;

dukin - Profil | Po 21.1.2019 16:49:45

Ahoj, dovolím si napsat něco k tomu co používám při vyvážce.
Do vzdálenosti cca 150 metrů používám vlasec 0,40mm, tvrdý a co nejvíce viditelný. Posledních třicet metrů čirý 0,50-0,60 silnější jsem nikdy nedával, slabší taky ne. Nad 150 samozřejmě pletenku, co kdo zvolí je jeho věc, já mám tu drahou od Imperialu, visible touch. Nebere vodu, nečistoty, drží.
I s 0,60 vlascem se mi v minulosti párkrát stalo, že mi to kapr uřízl normálně jízdou třeba na nějaké lavici se slavkami. Nijak zvlášť nedotahuju brzdy, mám to tak aby mi nestáhl prut ze stojanu a to nedávám první oko před hlásič.. Po záběru není třeba sekat, jenom odklepnu backlaed (Fox asi 120 g MK2 zámek) a jedu za rybou.. ten dávám vždy kvůli přejezdu člunem s motorem.. občas to kámoše odfoukne hned u břehu, prostě mi nevezme motorem šňůru, mě se to stane jen výjimečně 😁 Používám olova podle vzdálenosti a jiných okolností od 106g nahoru. Nikdy nesekám.
Tuhost prutu řeším az při zdolávání 😁 mám 10ft kvůli manipulaci na člunu. Téměř lehce plná parabola (kdo tomu nevěří má smůlu 😁 ) nasrat, jsou to nejlepší pruty na světě dokud je nezlomím 😁
Rybu zdolávám až když jsem téměř nad ní, do té doby jen lehce namotavam vlasec.
Za rybou jedu vždy, někde je to povinnost. Stejně tam potom musím tu montáž položit.
Někdo by mohl namítat že používám lehké zátěže, nevypínám ryby, používal jsem i těžší na odpadnutí ale přestalo se mi chtít olova odlévat. Je to každého věc co používá, zkoušel jsem už všechno a dnes pouze inline a velmi ostrý háček.
Občas vidím jak rybáři po záběru sekají, někdy i dvakrát... Nesměju se protože jsem taky tak chytal.
Kdyby ses chtěl na něco zeptat tak se ptej 😉

campi - Profil | Ne 20.1.2019 17:49:00

viliam1735 >> ahoj,za taky mesiac dva idem kupovat pruty 10ft a na ne chcem dat shimano ultegra 14000 XTD (hlavne kralova a širava,takže vyvažanie,sem tam ich pouzijem niekde na rieke),rozmyslam nad prutmi starbaits M4 v korku alebo wychwood extricator MLT vsetko v 3lb,ale radsej si necham poradit lebo nemam kde tie pruty vyskusat :(

Lozty - Profil | Út 1.8.2017 13:07:01

Máte niekto skúsenosti dá sa použiť táto šnúra aj na lov kapra na veľké vzdialenosti ? https://www.foxrage.com/home/product/torque ......
keďže cenovo je na tom super 1500m za nejaké 50€
veľkosť sa rozhodujem 0.14 alebo 0.17

chendler - Profil | Ne 23.7.2017 19:01:46

Malda512 >> v tomhle pripade je to jasny. Kdyz je bud to nebo to. Urcite se chova ryba jinak,kdyz nema zatez,je klidnejsi,ale ani tak,moje zkusenost je takova,ze ryba lita,prirozene se brani. Pokud netahnes cejna:):):) uz taky nejakej patek vyvazim,proto mam i ja,jine zkusenosti.

Malda512 - Profil | Ne 23.7.2017 13:46:00

chendler >> Čau. Já tvůj názor akceptuji.
Ale vysvětli mně jak to budeš dělat na revíru kde je vyvážka povolená ale není povolen lov z lodě ??????
Proto když vyvážím tak to šponuji uplně do extremu. Má to hned dvě výhody. Okamžitý kontakt s rybou
Po spadnutí zátěže to rybu vytáhne skoro až k hladině.
Vše zaléží na danném reviru. Vyvážel jsem i na 560 metrů ( Měřeno pomocí gps takže plus mínus ) Tam jsem pro rybu jezdil vždy.
Ovšem tam kde vyvážím do 200 metrů nemá význam pro rybu jezdit pokud nejsou v místě vázky. Pokud používáš padací systém tak víš, že ryba se nechá táhnout skoro rovně ke břehu. Protože ji u huby neplandá žádná žátěž . Ryba je klidnější bez záteže a vyříznutí ryby je mnohonásboně menší.

viliam1735 - Profil | So 22.7.2017 16:52:49

Na vyvazku potrebujes predovsetkym kvalitny cln.Cln by mal byt s kylom a zrkadlom.Motor je samozrejmost.Ohladom zamotania pri zdolavani do druhej udice staci pouzit zadne olovo.Ja vyvazam uz peknych par rokov a este nikdy sa mi to nestalo aspon si nato nepamatam.Co sa tyka prutov odporucam 10ft pruty na kolko su kratsie variabelnejsie a pri zdolavani z clna odcenis rychlost akou dostanes rybu do podberaku.Volil by som 3lb pruty aj ked je to velmi vseobecne na kolko kazdy vyrobca ma uplne inu tvrdost a iny popis.Dobra bakula je co ma plnu parabolu a nema moc tvrdu chrbticu.Pri pouziti snury daj nakoniec aspon 0.50mm sokac 20m.Ten ti zaruci ze pri zdolavani ked uz mas rybu pri clne ten ti dostatocne odperuje rybu a zabrani tak k vyrezaniu aj pri tvrdsom prute a spominanej snure.Samozrejme vsetko je to v rukach a preto je na navijaku brzda.Navijak by som volil big pit a kludne by som sa nebal pennu alebo aj scepteru gx rade.To bola lacnejsia varianta.Moc.drahe pruty by som do clna nekupoval lebo pri serii zaberov clovek niekedy zabuda a tie pruty sem tam dostavaju zabrat.Este pred samotnou vyvazkou si zaobstaraj kotvicku bude sa ti hodit.Pokladanie montaze ci uz s kamenom alebo s olovom si najlepsie odskusas v nejakej cistej vode a tam krasne vidis co poniektore kamene alebo aj samotne montaze dokazu spravit.Natrenujes nakupis a prajem vela megonov a hlavne vydrz.

chendler - Profil | So 22.7.2017 13:52:46

Malda512 >> ja si teda dovolim odporovat a nesouhlasit. Na vyvazku,pouzivam hlavne mekci pruty. A to co pises o zdolavani ze brehu. Uz vidim,jak vedes rybu k sobe uz jen treba ze 200 a vice metru. To si druhej prut zamotas urcite a pokud ti ryba sjede do strany,tezko ji ze brehu zastavis a zamotas jeste nekoho dalsiho. Tezko budes rybu ovladat a ridit z jednoho mista ze brehu. Na takovou vzdalenost,si pro ni urcite dojedu,jednak ji budu mit rychleji stazenou a jednak ji muzu mnohem lip ovladat. Muzes ji na vode odhackovat a rovnou polozit montaz. A jake potrebuju zkusenosti,na zdolavani ze clunu?? Je to uplne stejny,jako ze brehu,akorad si na vode,ja bych i rekl,ze je to lepsi,hlavne kdyz mas motor a pocitam ze pokud jsi dal jak 150m,motor mas. Jinak posledni veta souhlas.

Malda512 - Profil | So 22.7.2017 12:23:37

Momo - >> Pokud budeš používat šnůry tak to chce již kvalitní udice. Aby ti šnůra nevybrousila očka.
Potom je velká výhoda když máš naviják který má velký návin na otočení kličkou.
- Hlavně je důležité se nebát pořádně vyšponovat vlasce. Protože je tam velká průtažnost. Já volím na vyvážku odpadávácí montáž .. tkzv - na kámen " Dávám kameně kolem 300 gr a více.
Zdolávat rybu z člunu je věc která vyžaduje zkušenosti. Vždy je lepší rybu zdolávat ze břehu . Protože se může stát , že ti ryba na vodě najede do druhé vyvezé udice a v ten moment jsi v pasti. Protože se ti to v 80 % uřízne. Jet pro rybu pouze v případě, že se někde pověsí. A hlavně pozor na jednu velice zásadní věc !!!!!!!!!! TO, ŽE JE POVOLENO VYVÁŽENÍ NEZNAMENÁ, ŽE MŮŽEŠ ZDOLÁVAT Z ČLUNU. Také by jsi mohl velice rychle přijít o papíry.

Malda512 - Profil | So 22.7.2017 12:16:38

Tomas Krlin >> Právěže při vyvážce je potřeba tvrdé pruty. na co ti bude měkký prut když budeš mít vyvezené na 200 metrů ?
Potřebuješ mít s rybou okamžitě kontakt . S měkkým prutem si nepomůžeš.

arnošt - Profil | Pá 21.7.2017 14:43:00

Hlavně to chce člun,zaplavávání s montáží v hubě tzv. ,,na jesetera" je celkem nanic...

Tomas Krlin - Profil | Pá 21.7.2017 12:55:42

Kratka vyvazka do 100 - maximalne 150m se da jeste vcelku rozumne s vlascem, pri delsi vyvazce uz pak radeji snuru.
Pokud clovek chyta na vyvazku a ma vlasec, muze volit mekci pruty, protoze nepotrebuje nahazovat.
Pokud chytas se snurou, je treba mit mekke pruty, aby ti pohltily vypady ryby a nevyrazil se hacek z huby pokazde, kdyz ji budes mit pod nohama...
Pokud bude stahovat olova vyvezene do dalky a nebudes pro ryby jezdit clunem, tak budes potrebovat kvalitni navijak, ktery tohle prezije. Pro dalekou vyvazku pak radeji volit odpadavajici zatez a pro rybu stejne budes muset na clunu, tak ten navijak nemusi byt az tak echt gold.
Tohle vsechno jsem napsal vsechno obecne a zjednodusene a neni recene, ze to je 100% volba, pro konkretni situace pak je treba najit konkretni reseni...

Malda512 - Profil | Pá 21.7.2017 12:48:13

Momo - >> také by jsi měl uvést na jakou vzdálenost chceš vyvážet a na jaké vodě. Takto se ti dá těžko poradit z toho co jsi napsal