jak to řeši legendy?

zajima mě jak řeši kaprařske legendy a ortodoxni pouštěči když dostanou chut na čerstvou rybu...posledni dobou začinam mit špatny pocit že občas si vzit rybu začina byt trestny čin... 10-15kapru za rok co jsi vemu a par dravcu mě snad neřadi mezi vybiječe svazovych vod?.jak to řeši češti kapraři?to si mam kupovat smradlave pangase v kaufu.?
Autor diskuse: rosan - Profil , 12.4.2016 kaprařina - ostatní

AxA - Profil | Ne 17.4.2016 17:43:16

Kaprařině se věnuji od roku 1994. Za těch 22 let byly roky, kdy jsem si bral tak 3 kusy kaprů někdy nic, prostě ryby k okamžité spotřebě, a zároveň jsem plnil příkkaz manželky - mrňavý neber a velký taky ne. (bral jsem ryby od 45 do 55 cm). Několik posledních let cca 6 vracím vše vodě, ale spíš z lenosti (kuchání, čištění, stahování kůže, popř. filetování). Kromě výletů na "soukromáky" (chyť a pusť), lovím na "svazovce" o velikosti 9,5 ha (zde chytám na metod krmítka) nedaleko chalupy a občas poslouchám od tchána, zase si prej všechno pustil. (jeho kamarádi důchodci kromě ucucávání piva a lovení ryb pozorují okolí a občas mě napráší) Já osobně tedy nevidím nic špatného na tom vzít si rybu od vody. Musí také přiznat, že s partou jezdíme do Norska a tam prostě ryby končí většinou v mikrotéňáku a mrazáku. Jsem lovec a rybožrout.

arnošt - Profil | So 16.4.2016 16:53:05

Přesně tak...potřebuju - jsem požádán - vezmu.A pokud neberu kapra 80 tam,kde je horní míra 65,tak mi může každý vlézt na záda.To,že mám rád UK styl,karbonové hrazdy a vidle a že drtivou část ryb pustím v tom nehraje žádnou roli...Někdy má prostě i nějaký ten kapr s potenciálem smůlu. ;-)

T.Karel - Profil | So 16.4.2016 11:33:19

rosan >> Ryby jsem pouštěl v době kdy se to ještě moc nenosilo :-) a pouštím je pořád ,ale to neznamená ,že si rybu nevezmu na jídlo . Jsem lovec .

rosan - Profil | Pá 15.4.2016 15:02:33

panove diky všem za vaše nazory.

bysto - Profil | St 13.4.2016 17:32:57

Este som zabudol dodal, ku tomu nasadzsniu. Je vazne skoda, ze nasada ryby pozostáva len kapra + amura a obcas šťuky a zubáča. Naozaj by malo ist v prvom rade o udržanie biodiverzity a dosadzat a snažiť sa mat v rybníku prirodzene druhy rýb. Lenže to by sa zas nepáčilo bežným členom, keby sme namiesto 10metrakov kapra nasadili 1 metrak liena, ze áno.

K otázke amur/tolstolobik, tam je jasne, ze takéto ryby by sa do vôd mali vyhadzovať velmi ale velmi opatrne, nakoľko dokaze riadne zdrvastovat rastlinstvo a plankton, následkom čoho trpia ostatne ryby nedostatkom potravy alebo pridu o pripadný výterovy substrát.

bysto - Profil | St 13.4.2016 17:22:14

Som zástancom chap (+člen RS), ale je uplne v pohode zobrat si +- -15kaprov a ku tomu nejake dravce. Na to sa predsa chodí na tie ryby a dôkaze to pokryť bežnú spotrebu jednej rodinu. Samozrejme uz sa mi nepáči, ak niekto berie ryby za rybou. A čím vacsi -> tym lepší (samozrejme tiez treba rozlišovať rozdiel medzi tym, ked si niekto zoberie 7kiloveho kapra z jazera, kde SŠ poväčšine ani nevytru a tych rýb je tam minimum a ked si niekto zoberie 7kiloveho kapra z rieky, kde menšie ryby ani neberú - to je podla mna uplne Ok) nehovoriac o kvalite voľne žijúcej ryby z rieky, ktorá ma mäso s minimom sadla a tych "brojlerov", chovaných na kukurici, ktorí su vysádzaní na jazera, len preto aby si kazdy toho svojho mohol chytiť.

A teda, pokial je to len pre tvoju vlastnú spotrebu a ryby nepredavas, tak ak si zoberieš 15 rýb, tak mizes s kladným svedomím spávať

kareldj - Profil | St 13.4.2016 15:57:55

medák >> to je pravda byl to vedlejší produkt než ho začaly brát nemocnice,je fakt že dneska jich je volně v přírodě určitě víc než v chovech...

medák - Profil | St 13.4.2016 15:42:57

kareldj >> Áááá, pán je kolega a znalec. Kolega podle papíru(u mne- jsem rychlokvaška), ale hlady bych nechcíl ani já ani kamarádi.A k těm potvorám zubatejm- dokud byla KARA a vykupovala kožky, byli i chovy. Maso byl vlastně vedlejší produkt. Dneska chovy nejsou a maso jen když dostane ťafku v přírode. Možná je má pár jedinců doma, ale to bude asi minimum.

VíD - Profil | St 13.4.2016 14:22:31

nofish >> :-D. Jak říkám, zcela obousměrné. Je vidět, že západ a východ si v rámci střetu blbců prostě a jednoduše nerozumí...

jurasoft - Profil | St 13.4.2016 12:11:33

ono je to u nás vždy a u všeho jen o kontrole. jak může někdo nelegálně vydělávat miliardy, jak může nakupovat baráky, akcie za miliardy když prokazatelně takové příjmy nemá. viz lihová mafie. podívejte se třeba na televizi na lov prokletých tuňáků...mají povolenky jen na určité období, na určitou velikost ryb a určitým způsobem. a běda jak to někdo poruší! jakou ťafku třeba dostali za to, že na lodi je o jednu osobu víc než mají záchranných vest. Stačila by kontrola a okamžitý postih i u nás a změnilo by se mnohé..

kareldj - Profil | St 13.4.2016 11:44:46

medák >> maso z nutrie,je na stejné úrovni jako mléčné kůzlátko,něco o tom vím,jsem vyučený kuchař a mám to dobře vyzkoušené,kůzle jsem dělal naposledy letos,nutrii už dost dlouho ne,už není šance,než přišli na to jak kvalitní je stála celá nutrie deset korun a pro lidi to byla velká myš

nofish - Profil | St 13.4.2016 11:38:14

Proki >> no ty ryby by se rozebraly a vychytaly tak i tak. sto ryb si odesou čtyři aktivní jedinci po 25 kusech, nebo 10 jedinců, po deseti kusech, případně 25 jedinců po 4 kusech. Tak i tak půjdou z vody ven. Taková je realita. Pstruzi na P vodě to samé.
Lidi co ryby neberou neřeším :-) Kdybych občas nějaku rybu domů nebral, tak je nejspíš asi ani nelovím. Ale to je čistě moje věc.

Proki - Profil | St 13.4.2016 11:31:40

nofish >> Já si nesmyslim, že by se ryby rozdělily mezi více lidí. Ten, kdo si ryby nebere, nezmění to ani po zavedení limitu.
Nebo to ,,přerozdělování" ryb směřuješ na část rybářů, co nemají čas atd.?

nofish - Profil | St 13.4.2016 11:17:06

VíD >> jak říkám, nepochopil jsi původní zápis, jakožto reakci na jiný. A o tom to celé je.

nofish - Profil | St 13.4.2016 11:16:04

Proki >> horní hranice bohužel určitě nepomáhá k tomu, že bude ryb více. Nedodržuje se a pokud ano, ryby se spíš jen rozdělí mezi více rybářů.
Máme ji a žádný rybí ráj tu není.
edit: Chápu jak to myslíš. Jen nevidím přínos těch opatření pro vodu. Pro rybáře jako takové možná trošku ano a to takové, že si toho kapra odnesou i ti, kteří neumí tak dobře lovit, nemají tolik času - ale spíš teoreticky.

medák - Profil | St 13.4.2016 11:03:55

kareldj >> Nevím, nekoštoval sem, ale je to bratranec nutrie a ta má masíčko luxusní. Pokud vím, dodávalo se i do nemocnic jako dietní, třeba pro maminy na porodnici

VíD - Profil | St 13.4.2016 10:37:48

nofish >> Tákže, pokud to mají správně spočítáno, ryby budou. Pokud ne, ryby nebudou. A protože chod přírody se odvíjí pouze od toho, v jak správném poměru cena/ výkon nasypeme, tak jsem to svým komentářem o přírodě nepochopil... já mám ten pocit, totiž, že kdyby se nechytalo, tak díky tomu bude za pár let co chytat, jelikož příroda nám na to co si myslíme, sere...

Proki - Profil | St 13.4.2016 10:34:45

nofish >> Jasně, souhlasím. Ale tohle je přesně případ na horní omezení množství ryb. Pokud daný rybář vykáže v povolence 300ks kapra, to už překračuje rozum ,,normálního" rybáře. A zisk z prodaných ryb několikanásobně převyšuje cenu povolenky. Nevím, jak je to s borůvkami, ale u ryb by určitá horní hranice třeba fungovala.

Anýzový dědek - Profil | St 13.4.2016 10:29:56

kareldj >> Ono to není jen o tom, kde se co vysadí, ale celkově o přístupu k přírodě, kde příroda je to poslední co lidi zajímá. Pro rozvoj lodní dopravy se zregulují řeky, vybetonují koryta, postaví zdymadla a přehrady a pod.. Zničí se kvůli tomu obrovský kus přírody kolem. Bez rozmyslu se kácejí lesy jen kvůli sjezdovkám a lanovkám. Sjezdovky se uměle zasněžují upraveným sněhem (chemie) a do přírody se vypouštějí zvířata, která v dané lokalitě nemají predátory a ani historicky se na našem území nevyskytovala.
Takových renonců vůči přírodě je hodně.

Colasrumem - Profil | St 13.4.2016 10:21:21

Ahoj, taky nejsem zrovna zastáncem názoru, že kapr je kámoš a sežrat ho je vražda, ale ani zbytečného masakrování ryb. Když rybu chci tak si ji vezmu. Ten kdo je nejí, tak je pouští, ale ani jeden by neměl vnucovat názor druhému. Ládování cejnů nebo ostatní bílé ryby do igelitky pro slepice bych trestal fyzicky. Chytám na feeder a je pro mne zajímavější podoustev, tloušť a parma než kapr. Bez něho se klidně obejdu a rád ho vidím jen občas u společné večeře:o))

nofish - Profil | St 13.4.2016 10:17:00

Proki >> jenom když to tu vidím....
- borůvky
- houby
- bylinky
- ovoce okolo silnic
- ulovený divočák
To jsou věci co mě za půl minuty napadly. Lidi je pololegálně/legálně nabudou do svého vlastnictví a pak prodávají. Není divu, že k nim patří třeba i ty ryby. Jen konstatování. Je mi jasné, že rybářům jsou ukradené borůvky z lesa, že je zajímají spíš ti jejich kapři. Už z české logiky "on to odnosil a tak na mě nezbude". Jen chci upozornit na to, že směnit něco co je mé za peníze, nebo jiné zboží, prostě asi je naprosto v pořádku.

Proki - Profil | St 13.4.2016 10:11:58

jurasoft >> Na Nechranice chodili, spíše ještě chodí, rybáři, kteří své úlovky prodávali asiatům. Nutnu podotknout nikdy jsem neslyšel, že by jakýmkoliv způsobem porušovali zákon. Peníze no.

nofish - Profil | St 13.4.2016 10:11:34

VíD >> Hloupost. Jen jsem ti chtěl naznačit aby sis pomalu přečetl ten zápis, na nějž jsi reagoval a pochopil jeho smysl.

kareldj - Profil | St 13.4.2016 10:06:51

Anýzový dědek >> pravda,byznys nezastaví nikdo,každý kdo může se na tom přiživí,je pravda že znám pstruhovky kde je víc kaprů a dalších ryb co tam nemají co dělat,ale znám i mimopstruhovky kde není problém chytit duháče nebo sivena a to dost velké a není to proto že tam odněkud připlaval ale proto že tam byl vysazený,připlavat nemohl,neměl odkud,ale to nevadí bylo splněno,peníze utraceny,to je výsledek který chceme slyšet - vše pro rybáře.....

jurasoft - Profil | St 13.4.2016 10:00:25

když se dívám na současnost a minulost tak určitě nebudu kecat když prohlásím, že rybářů ubývá. Mladé sezení u vody netáhne. Možná je v kroužcích pár pionýrů ale jakmile dorostou do puberty jejich zájmy se změní. Co je problémem je nedostatečné zarybňování způsobené divokou privatizací kdečeho už před ví jak 20 lety. Dále mnohdy divoký stav vlastnictví pozemků kolem vody a mnohdy i vody samotné. Do toho bezďáci drancující vody směnou za petku s chlastem a dodávající všechno co vytáhnou nějaké asijské restauraci (nekecám, v Poděbradech na Labi takhle chytali celý rok. Policie přišla zabavila pruty a za dvě hodiny už seděli u vody a chytali s další levnou čínskou výbavou). Řekl bych že u vody ubývá normálních rybářů a přibývá takovýchto na které je zákon slabý (pokutu stejně nezaplatí a nalož si do služebního auta takový smrad.) Takže je otázka zda ryb přibývá nebo ubývá ale rozhodně ubývá legálních rybářů.

Anýzový dědek - Profil | St 13.4.2016 9:55:20

kareldj >> Žádná ryba není špatná nebo lepší. Ryba je ryba. Jen člověk je vším vinen, že bez rozmyslu a uvážení sadí kapra všude a to i tam, kde by měl být považován za škodnou- tedy do pstruhovky a do řek.
Ta chyba není v kaprovi, ale v tom, že v naší společnosti vládne mamon a kapr je jedna z nejsnadněji chovaných ryb a tudíž dobrý obchodní artikl.
Těm, kteří rozhodují o tom, kolik peněz na co bude, na přírodě vůbec nezáleží. Těm jde jen a jen o prachy a po nás potopa.

Butchi - Profil | St 13.4.2016 9:49:54

Moc hezké návrhy, ale kdo to bude u té vody kontrolovat?

kareldj - Profil | St 13.4.2016 9:38:03

Anýzový dědek >> Naprosto souhlasím,bohužel ani tady to není bůhvíjaká hitparáda když zkušení rybáři a pravidelní dopisovatelé nepoznají ouklej a pletou si ji s jesenem,lipanem a dalšími úplně jinými druhy,ale všichni tady všechno dodržují,všichni po sobě a i po jiných uklízí teda kromě lednic,praček atd. Ale to není podstatné,podstatné je že se všichni zastávají jedné z nejhorších ryb,které jsou dobré tak akorát jako trofej. I já pamatuju dobu kdy čím větší požerákové kosti z kapra měl rybář na klobouku tím větší byl borec,maso z takových ryb se dávalo kačenám a ani ty to zrovna nemilovaly,tak kvalitní a hlavně přestárlé ryby se tady všichni snaží chránit

Anýzový dědek - Profil | St 13.4.2016 9:33:15

hraji >> Nemám ve všem jasno, ale to co tu někteří navrhují je mi proti srsti. K čemu to má vést to omezení odnesených ryb? Podle mne k ničemu. Jen k dalšímu papírování a tahání peněz z rybářů.
A co se týče rozdělování toho balíku peněz , tak tam to je zcela jasné odkud ty drobky padají.

VíD - Profil | St 13.4.2016 9:28:29

nofish >> No, to platí i v protisměru...

hraji - Profil | St 13.4.2016 9:28:19

Anýzový dědek >> hlavně že ty máš ve všem úplně jasno. Jen vrozená slušnost mi brání ....

Anýzový dědek - Profil | St 13.4.2016 9:20:59

kareldj >> Píšeš nesmysly. Furt byste něco omezovali, přikazovali a nařizovali, ale proto, aby vody byly čistější, proto nehne nikdo ani prstem. Na jedné straně chcete omezit počet odnesených kusů a na druhé straně se dá RL a tudíž i právo k zakoupení povolenky kdejakému hejhulovi, kterej sleze někde z palmy.
Šance, že by se vysazovalo víc dravců na úkor kapra je stejně utopistická jako život na Proximě Centauri... :-)))
Všechno je o penězích a jejich smysluplném využití. A právě to smysluplné využití ve vedení svazu jaksi hodně pokulhává... :-))
Ryba smrdí od hlavy- tudíž přímo od MZe a Rady ČRS- tam se roztáčejí kolečka a rozdělují peníze.

pohodak - Profil | St 13.4.2016 9:12:12

Ako to riesit jednoducho zobrat iba tolko ryb kolko spotrebujem ja osobne
Mne staci na rok zobrat 2 ci 3 kaprov a ked sa pritrafi nejaky mieracny zubac ci stuka preco nie. Na spestrenie jedalnicka ano urcite vsak nie takym sposobom ze co neprepadne cez ocko sietky tak skonci v mrazaku. Ci dokonca prepocitavat to na cenu ryb. povolenky a samozrejme ze sa to musi vratit bohuzial aj s takym postojom som sa stretol.
Suma sumarum rybu zobrat ano ale v rozumnej miere.
A ako dole kolega napisal stale sa starame len o kapra ci zubaca ale napr mrena ci podustva su nam lahostajne

kareldj - Profil | St 13.4.2016 8:58:51

pojďme se chvilku bavit jinak - omezme kapra ( i když mi osobně to je proti srsti ) na 10ks a dravce bez rozdílu druhu taky na 10 ks ročně bez možnosti zakoupení další povolenky po vyčerpání limitu. Vzhledem k tomu že prakticky všichni co jsou tady tento limit ani nedosáhnou by to neměl být problém. Ale je tady šance že se bude vysazovat větší počet dravců na úkor kaprů ale hlavně se nebudou rabovat ryby včetně dravců těsně přes míru,má to několik významů,ten hlavní je ten že se podaří snížit počet bílé ryby která je asi všude extrémě přemnožená a když si budeme chtít nechat rybu tak to bude mít význam,což mi u kilové štiky nebo candáta trochu uniká...

jurasoft - Profil | St 13.4.2016 8:45:38

Ryby pouštím už ??? 15 let minimálně, bez rozdílu. Rybí maso jím a to docela rád. Nicméně tuňáka, tresku, makrelu u nás na rybníku nechytím. Naše ryby mi nechutnají. A na vánoce koupená mražená půlka kapra úplně stačí pro mě a manželku na tu jedinečnou večeři.

agig - Profil | St 13.4.2016 8:44:07

rosan - >> Ahoj pokud nemáš chut na 10 kg kapříka tak je vše v pořádku i kdybys sis ho vzal zákon to umožnuje to už člověk musí řešit ve svém nitru jaký z toho má pocit pokud ryby jíš je jasný že si je nepůjdeš koupit to samí je s dravci chyba je stejně někde jinde málo se dosazuje a to je celí problém já to mám jasně daný ryby nejím tak pouští vše ale to je zase moje osobní věc tak zatím at se ti daří ;-)

P.&.S. - Profil | St 13.4.2016 8:37:08

rosan - >> ja to po viem tak. Ja si nechám ročne asi dva až tri kusy kaprov a jednu max. dve dravé ryby. Všetko ostatné púšťam. No aj keby nie, každoročne si kupujem rybársky lístok, povolenie atď., a peniaze z toho idú na nákup rýb. To je v poriadku. Jediné čo mi vadí je, že sa myslí iba na kaprov, sem tam na zubáča. Navyše, u nás platí zákaz privlastnenia si kapra od 6kg vyššie na všetkých vodných nádržiach.

Sumce akoby sa snažili vyplieniť, pretože niektorí zakomplexovaní kaprári (nehovorím o všetkých, len niektorých čo to nemajú v poriadku) nechytia za týždeň ani jedného kapra a automaticky to dávajú za vinu sumcom. Na liene a ostatné druhy rýb sa zabúda.

Môj názor je, že ak si kupuješ lístok a nechávaš si ryby podľa zákona, tak môžeš mať pokojne čisté svedomie. Oveľa väčšie škody sa narobia pytliakmi ktorí si od vody vezmú ryby ktoré nemajú mieru. U nás napr. šťuky takmer vymizli z našich vôd, práve vďaka týmto "rybárom", ktorí si brali aj 25-30cm šťuky. Síce už je tých pytliakov oveľa menej, no aj tak sa tu vypúšťajú iba kapry a niekedy aj amur, a na ostatné druhy rýb sa zabúda.

Chápem že kapor, amur a podobne sú najobľúbenejšie ryby z hľadiska športového aj bežného rybolovu, no nedávno vyhynul aj sih maréna ktorý žil iba vo Vysokých Tatrách a pri takomto hospodárení s rybami, pytliactvom a nedbanlivosťou o pestrú osádku rýb na revíroch, si myslím že rovnaký osud čaká aj ostatné druhy. Viem že nie sú na to ani podmienky ani financie na chov niektorých druhov rýb, ale niečo by sa s tým robiť malo, napr. viac druhov rýb dať pod celoročnú ochranu alebo podobne.