Stojan s trojnožkou. nebo raději dvě nožky vepředu a dvě vzadu???

Rozhoduji se nad koupí stojanu a nevím, zda li je lepší stojan s trojnožkou a nebo stojan který má dvě nožky vepředu a dvě nožky vzadu. Prosím poraďte!!! díky!!!

carpmania - Profil | So 19.1.2008 1:15:29

radši rodpod, jeho využití je všestranější ale holt nejni až tak IN jako tŕipod...

Sp. - Profil | Pá 18.1.2008 22:28:36

jedna v predu a dve zadu........

rapadek - Profil | Pá 18.1.2008 22:19:15

Možná se to toho trochu týká. Jak má být tripod u vody správně postavený? Většinou jsem viděl jednu nohu dopředu směrem k vodě a dvě dozadu. Ale i opačně. Já stojan zatím nemám, ale ti co mají zkušenosti, můžou poradit?

malamut - Profil | Ne 13.5.2007 23:27:47

To M!ld@: Je to snad jeden z prvních co dělali, mám ho z druhý ruky po tom co mi nějakej dobrák od vody odnesl Nesvika i s klackama, stejné používala parta okolo Jardy Vítka při začátcích na Labi takže žádná novinka ale naprosto funkční.

M!ld@ - Profil | Ne 13.5.2007 22:54:30

malamut: Jakej stojan od Moseli máš?

malamut - Profil | Ne 13.5.2007 22:06:18

Z geometrie pamatuju že tři body dávají rovinu, tudíž čtvrtá noha je na ....no zbytečná, záleží na provedení a možnostech nastavení širší základny pro větší stabilitu. Mám starou Moselu a neměnil bych ale i Nesvik je dobrej, i cenově.

Carp-master - Profil | Ne 13.5.2007 21:28:35

Jak říká fredyn. Měl jsem na mysli RODPOD a TRIPOD.

fredyn - Profil | So 12.5.2007 18:31:38

Budu to muset trochu objasnit.Carp master to asi mysli tak-TROJNOZKA=TRIPOD, DVE NOHY VZADU A DVE NOHY VPREDU=RODPOD.Jinak myslim ze tripod je lepsi-univerzalnejsi,ale zalezi na kvalite stojanu a na vodach kde chces chytat(piskovna, reka,rybnik)

Henos - Profil | So 12.5.2007 12:46:16

Neviem, aké štvornožky ste to skúšali, ale zákony fyziky platia určite aj v rybárskych potrebách. Dôležitá je hlavne konštrukcia, dĺžka nôh, rozteč atď., nie len to, že štvornožka má štyri nohy. Nevýhodou komerčných štvornožiek je to, že musia byť konštruované s ohľadom na skladnosť, inak by boli nepredajné. Z toho vyplývajú potom elementárne nedostatky, napr. klasická "kolíska" má vzhľadom na svoju výšku tak krátke nohy a tak blízko pri sebe, že pri silnejšom vetre je hneď na zemi a pri vode to rybári potom musia kotviť priväzovaním kameňov a pod. Na druhej strane o trojnožke som nikdy ani len neuvažoval, raz som sa stretol pri vode s chalanom, ktorý podobne ako ja štvornožku, aj on si vyrobil trojnožku a tá sa už dala nazvať stabilnou a pevnou, ale daňou za to boli monštruózne rozmery. Takže ak máš čo i len trochu možnosť, tak si daj stojan vyrobiť podľa vlastného návrhu, základné schémy odkukaj v obchode. Ak chceš silou mocou kupovať hotové, tak nepozeraj na počet nôh, ale celkovú konštrukciu, je celkom možné, že trojnožka bude smerovo stabilnejšia, ako štvornožka typu "kolíska" (IMPALA), na druhej strane musím povedať, že som sa v obchode ešte nestretol s trojnožkou, ktorá by spĺňala moje predstavy o kvalitnom stojane. A tie ceny... Asi štyri roky dozadu som na výstave v stánku firmy Chytil obzeral jednu trojnožku za 8 litrov a pomerne dosť robustnej konštrukcie. Chlapík aktívne pristúpil ku mne, že je to super stojan, stabilný atď. a za tú cenu vlastne lacný, keď si pozriem ceny FOXa... bla, bla, bla. Stačilo, aby som do toho trochu strčil zo strany a stojan bol hneď v celej svojej veľkosti na zemi na boku... Keby chlapík videl, akým testom musí prejsť mnou vyrobený stojan, tak by už o stabilite radšej nikde nerozprával. To je najväčšia nevýhoda trojnožiek a vlastne ich konštrukčný limit pri zachovaní zákazníkmi akceptovateľných rozmerov - musia fixovať pomerne veľkú váhu na troch bodoch a pri obmedzenej veľkosti rozovretia týchto nôh. Z obmedzenej možnosti rozovretia nôh potom vyplýva zvýšenie ťažiska a potom to už ide... Ak máš čo i len trochu možnosť, tak si sprav alebo daj spraviť podľa vlastného návrhu štvornožku - je to lacnejšie a neporovnateľne lepšie riešenie.

Igo. - Profil | So 12.5.2007 9:14:51

Carp- master: nejlépe uděláš, když v obchodě zkusíš zatlačit na přední hrazdu u trojnohy a čtyřnohy. Zkusil jsem při koupi Nesviku a mám trojnohu.Čtyřnoha je možná stabilnější do stran, ale dopředu ani náhodou.

M!ld@ - Profil | So 12.5.2007 8:30:14

Carp-master: Já taky nevím jestli trojnožku nebo čtyřnožku, ale nedávno mě někdo radil že čtyřnožka není tak stabilní když ji budeš táhnout směrem dopředu, protože tam není noha. Ale dle fyziky by měla být stabilnější čtyřnožka. Taky už sem někde slyšel to co pýše pepeee že u čtyřnožky musíš furt dolaďovat jednu nohu, aby nebyla nad zemí.

pepeee - Profil | So 12.5.2007 1:12:42

U trojnozky nemusis tak stelovat nohy jsou jen tri tak se to nehoupe 100%trojnozku do nerovnyho terenu je nej. Tenhle tal zhruba700kc jsem spokojen zvladne i 4. pruty 100%trojnozku