Složení ptačích zobů

Zdar všem. Pročítal jsem otázky podobného typu a všiml jsem si jedné věci. Všichni zde píší "směs ptačích zobů", "ptáčáky", "všechna různá semena",... Je ale někdo schopný konkrétně vyjmenovat druhy semen, které se do těchto směsí dávají, či se zde pouze potvrzuje, že jsou všichni "chytří", ale ve skutečnosti neví nic..? (berte prosím s nadsázkou) :o)
Autor diskuse: Pedruna - Profil , 11.3.2015 kaprařina - nástrahy, návnady

Kocháč - Profil | Pá 27.3.2015 13:08:53

Pedruna - >> Problém je už v tom, z hlediska kaprařiny, označení Ptačí zob. Většinou jde spíše než o semena o obyčejné vaječné bisquity. V kaprařině to možná částečně vzniklo přidáváním do boiloes mixů. Ty různé druhy ptačáků od Haiths. Mimochodem hodně předražené vaječné krmivo pro ptáčky s trochou semen, ale z UK. Stejnou službu odvedou zoby od Podstuvky z kontinentálních zdrojů. Třeba white mollen tušim.

Víc se mi líbí přístup kluků co si dělají opravdu svoje mixy zobů. Různě praží a melou semena konopí, řepky,...atd.

SAHIB - Profil | Pá 27.3.2015 12:35:05

nazdar,
já si kupuji ptačí zob v kýblíku, je toho 2.5 kg, je obarven na žluto, červeno, je tam několik druhů semínek (slunečnice, řepka, proso, lněné, řepkové, drcené mušle, sušenky, atd) , jsou tam i sušená vejce.. Nepřepisoval jsem ze štítku složení, to umím, ale jen co jsem si vzpomenul, nemám v práci svoji "rybí" skříň,abych opisoval..-))
Když jsem si dělával vlastní kouličky, přidával jsem to do základu směsí, fungovalo to parádně...
Přemýšlím o tom,že si na zimu koupím zásobičku včetně směsi a opět si udělám várku kuliček a peletek, abych měl když pojedu na velkou vodu, na řeku,neb půjdu na naše,a jeden klacek nechám na svém osvědčeném..
Je to rovněž dobré přidat (v určitém) poměru do šrotů, když jsem šel na slizouni do krmelce, také dobře fungovalo..

Smrtak - Profil | Pá 27.3.2015 10:00:35

dardajarda - Profil | Čt 12.3.2015 11:46:50

Pedruna - >> Směs si dělám sám a tepelně upravuji, poté pomelu, voní jako oříšky a chytá skvěle. Kilo mě vyjde na 40 Kč a je v tom vše dobré, budu se opakovat, ale základem jsou olejniny (konopí, řepa, len, slunečnice, niger, lesklice, proso, atd...) V mojí směsi je cca 30 druhů složek : nejen semen. Ať se ti daří...

Kaczer - Profil | Čt 12.3.2015 11:30:18

Pedruna - >> slunečnice, slunečnice černá, proso, řepka atd..... Vše kromě řepky buď sešrotované nebo drcenné.

sven - Profil | St 11.3.2015 21:11:10

Pedruna - >> ptačí zob je krmivo pro ptáky. Skládá se ze směsi různých druhů semen v různém poměru, podle cílové skupiny.
Tedy převážně semen: prosa setého, prosa senegalského, moháru, čumízy, semence (konopí), lněného semene, slunečnice a ovsa apod. Možná jsem na něco zapoměl.

Bullteriér - Profil | St 11.3.2015 21:10:04

Pedruna - >> Ahoj kolego. Píšeš sice at to berem nadsázkou,ale kdybys nebyl líný a byl " chytrý " jako my ostatní,tak použiješ minimálně kamaráda Googlea.

Nyní trochu jinak... Ptačí zob je jen jeden a je to dřevina,chcete - li keř,který se například používá pro výsadbu živých plotu - např. Ligustrum vulgare a jeho odrudy.... To jen aby jsme si ujasnili jak to je...
Tento název se časem přenesl i na všelijaké směsi semen, ale složení není ničím definované a záleží jen na každém z nás jak si to složí...
Pravděpodobně ti jde o vlastnosti určitých semen,stravitelnost,obsah látek apod. ,ale to ti zde určitě rozepisovat nebudu,protože to je velmi obsáhlé a na druhou stranu mi to dalo velmi mnoho práce a času všechny informace dát dohromady.Takže se případně nediv,že mnoho lidí co to tu možná ví,tak ani nepoví...

Musíš brát v potaz,že tato směs je většinou určená pro určitou skupinu opeřenců a od toho se odvíjí i složení.

Pokud jde doopravdy jen přímo o semena,tak tě můžu navést směrem jako jestli ti něco říká (pšenice, proso, konopí, len, niger,….), ořechy, muk, otruby atd atd. Určitě ANO.
Zjisti si nutriční hodnoty a můžeš pomalu zkoušet skládat mozaiku...

Všeobecně ještě poradím, že mají dobrou stravitelnost,velký přísun energie a tím tedy i hodně tuku,dále se pak přidávají různá koření - paprika,pepř apod....

Vše je jen na tobě a nezlob se,ale doopravdy ti zde těžko dá přímo nějaký recept co čeho máš dát apod...Většinou si toho dost lidí váží... Když se v tom pak vyznáš,tak ti to příjde jednoduchy.

Měj se a i když jsem ti asi nenapsal přímo co jsi chtěl,tak jsem tě snad navedl....



cabi - Profil | St 11.3.2015 20:53:33

Já používám konopí,kukuřici,pšenici,řepku vše drcené k tomu proso,lesknici,niger a když seženu loupanou slunečnici tak ji tam přidám drcenou,někdo dává lněné sameno,určitě jich je spoustu.Měj se