MRK.cz - stále na rybách - ryby a rybaření

MRK - Stále na rybách
Otázky a diskuse Seznam Diskuse

Recepty na kaviár ze štičích jiker

Sem prosím vkládejte recepty na kaviár ze štičích jiker. Přidáváte jen sůl? Nebo i ocet, olej, citrónovou šťávu? Štičí "kaviár" má krásně zlatou barvu a prodává se za nemalé částky. Obvykle stojí přes 200 kč za 100g. Jak chutná, to nevím, ale je podle mne škoda, že většina rybářů jikry po vykuchání vyhazuje.

Autor diskuse: Alabalik ®
Zařazeno do: všeobecné - ostatní, 11.11.2014

Nemůžete zapisovat do této diskuse, protože nejste zaregistrován nebo přihlášen.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 1 | Starší >> | Konec ]

N Alabalik - ® Čt 13.11.2014 23:22:21
Tak jsem vyzkoušel tento recept: polévkový talíř jiker z (listopadové) tříkilové štiky, ocet, olej, sůl.
Jikry jsem nejdříve odblanil, což bylo poměrně pracné. Poté zalil asi dvěma lžícemi octa a po dvou hodinách propláchl vodou, mírně osolil a zakápl olivovým olejem. Nebylo to špatné, ale příště asi vynechám tu octovou lázeň (nebo použiji vinný ocet) a místo toho zakápnu citrónem. Rozhodně není pravda, že by štičí jikry byly hořké. Kdo nemá rád olivový olej, který má výraznou chuť, měl by použít jiný. Ze solí to není třeba přehánět. Rozhodně by to nemělo být přesolené jako ten falešný kaviár ze supermarketů. Ale záleží na chuti a gustu každého soudruha...
N HanesT - ® Čt 13.11.2014 8:50:34
Štičí kaviár dělám a je luxusní, i když ne tak dobrý jako z lososovitých. Ideální jsou ovulované jikry vytřené ze štik při jarních výlovech - jsou volné jednotlivě, netřeba je odblaňovat. Nechat okapat na cedníku (možno propláchnout), pak osolit přiměřeně a promíchat. Lehce zakápnout olejem (ne panenský - ovlivní chuť), možno pokápnou trochou citronové šťávy, a znovu promíchat. Nechat v lednici do druhého dne, pak možno konzumovat např. na bílém pečivu s máslem.
N Morus - ® Čt 13.11.2014 8:39:28
zdeko >> to se pleteš, žádný jikry ani mlíči nejsou hořký.
N RSA - ® Čt 13.11.2014 7:07:08
nofish >> to asi slyšela, ale využije i nekaviárovací ryby :)
N zdeko - ® St 12.11.2014 17:08:07
Jestli se nepletu, tak zrovna štičí jíkry jsou docela hořký.
N nofish - ® St 12.11.2014 15:46:41
RSA >> v tom případě hospodyňka asi nikdy neslyšela o kaviáru :-)
N unudle - ® St 12.11.2014 15:46:36
Alabalik >> Taky z internetu.
Štičí kaviár:
Silný soľný roztok privedieme do varu a zalejeme ním ikry, ikry zbavené obalu a krvavých zvyškov (1,5-2 časti soli na 1 časť ikier premiešame, ikry sa pomerne rýchlo vynoria, sú pružné, svetlo žltej farby. Potom ich zlejeme na sito a necháme stiecť. Keď je ikra na chuť prislaná tak ju môžeme premyť teplou vodou. Po odkvapkaní ikry dokoreníme a pridáme cibuľu.

Druhý spôsob nepotrebuje horúcu vodu. Ikry tiež vyberieme z obalu, premyjeme, necháme odkvapkať, osolíme podľa chuti a za 20 minút ich môžeme jesť.
N nozde - ® St 12.11.2014 15:30:04
Není to o štice, ale pro další inspiraci :-)
Jikry a mlíčí v oleji
suroviny:

na 500 g mlíčí nebo jiker 40 g soli, 1/2 lžičky mletého pepře, 8 kuliček nového koření, 1 bobkový list, 2 cibule (jemně nakrájené na kostičky), 0,1 l oleje

příprava:

Jikry a mlíčí opatrně vyjmeme z ryby, abychom je zbytečně neznečistili. Jikry a mlíčí obsahují velké množství vody, které bychom oplachováním ještě zvyšovali. Jikry pokud možno zbavíme blan, které tvoří nejen celkový obal jiker, ale jsou i mezi jednotlivými skupinami jiker.

Jikry osolíme a dáme do chladničky. Mlíčí pokrájíme na menší kousky, také prosolíme a uložíme v chladu. Po osolení vznikne na mlíčí jakési lepidlo (šlem).

Za 3 až 4 dny musíme mlíčí od šlemu očistit. Mlíčí nebo jikry dáme do misky, opepříme, přidáme jemně nakrájenou cibulku, bobkový list, nové koření a olej. Budeme se divit, co jikry a mlíčí přijmou oleje. Nesmíme to však přehánět, potřebné množství brzy zjistíme praxí.

Je to vynikající pochoutka, ale musí se spotřebovat nejdéle do 14 dnů.
N RSA - ® St 12.11.2014 14:49:56
Každá správná hospodynka ví že mlíčí, jikry a rybí hlavy do polívky na vánoce :)
N Alabalik - ® St 12.11.2014 13:12:54
Tohle jsem dohledal na netu, ale zatím nevyzkoušel:

Postup přípravy receptu Kaviár ze štičích jiker:
Z jiker opatrně odstraníme blanku, která je obaluje, osolíme, jemně promícháme vidličkou a necháme v chladu odležet 4-6 hodin. Pak znovu vidličkou jemně promícháme, přikápneme olej, citrónovou šťávu a pár kapek stuené vody. Dál opatrně mícháme, až se jikry od sebe oddělí. Podáváme s vekou.

[ Nejnovější | << Novější | strana 1 ze 1 | Starší >> | Konec ]

[ otázky | všeobecné | ostatní ]

Co je nového - všeobecné
Oznámení - obecné
Vložit oznámení

Poděkování

Vážení kolegové, dovolte mi ,tímto poděkovat za nezištné jednání kolegovi pod nikem Edward.a z Frýdku Místku. Dnes mi přivezl pro děti z rybářského kroužku v Sedlnicích spoustu rybářských potřeb /...

Členská schůze MO ČRS Písek

Členská schůze MO ČRS Písek se bude konat v úterý 4. dubna 2017 od 17:00 hodin v hudebním sále Kulturního domu nábřeží 1.máje Písek

Členská schůze ČRS MO Kladno

Teď v neděli 26. 3. 2017 od 9.00 hodin restaurace RACEK v obci SRBY okr. Kladno.
Holt musíte dojet autem, autobusem, z Kamenných Žehrovic třeba pěšky, ale hlavně přijďte, ať víme co nám výbor...

Kalendář akcí - obecné
Seznam závodů
Výsledky závodů
Všechny výsledky
Akční nabídky
Všechny slevy a akce
akce, rybareniSvětlo NGT Bivvy Light S

Za 599
Anglická značka NGT přichází s inovativním světlem do bivaku s dálkovým ovládáním a k tomu také s možností využítí jako powerbanku.


akce, rybareniNaviják Shimano Sahara FI

Za 1790
Další novinka od firmy Shimano. Naviják Sahara FI, je řada navijáků s přední brzdou a převodovkou Hagane,která zvládne nejdrsnější rybářské podmínky.


Doporučujeme cestovku
Rubrika Cestovky
lovtour.cz lovtour.cz

Rybářské expedice za tajmenem a ostatními druhy ryb Sibiře. Objevování nových destinací a návštěvy osvědčených míst.