Článek na iDNES.cz inspirací pro rybáře?

K této otázce mě inspiroval čánek na iDNES.cz
http://fotbal.idnes.cz/navrh-odtrzeni-fotbalove-ligy-od-asociace-fg5-/fotbal.aspx?c=A140604_150049_fotbal_tru#utm_source=sph.idnes&utm_medium=richtext&utm_content=clanek-box

Fotbal má podobné problémy jako rybařina, která pod vedením svazů, které mají mnoho dalších cílů, nezvládá zajišťovat VRP - výkon rybářského práva, tedy přesněji zachovávat a rozvíjet populace původních druhů ryb. Cíle společné rybařiny (na státních vodách) se začínají diametrálně lišit od rybařiny na svazových soukromácích v držení MO, podníkání organizačních složek a závodní činnosti. Nebylo by podle vás odtržení VRP od čiností svazů přínosem pro rybařinu?

Vize : Samostatný subjekt s krajskou působností by za peníze které dnes rybář platí za územní rybařinu, cca 2.200,- hospodařil na společných revírech, tak, jak říká zákon 99/2004. Kdo si přečte onen článek na iDNES, tak tam uvedené cíle, by podle mě pomohly nejen fotbalu, ale i rybařině.
Autor diskuse: Mrknato - Profil , 5.6.2014 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Za smysluplný rybolov považuji :

A) A) Na územních revírech v rozsahu krajů jako člen svazu63%

B) B) Na revírech MO, které nejsou vloženy do společného rybolovu, jako člen MO13%

C) C) Na soukromých revírech mimo svaz6%

D) D) V zahraničí4%

E) E) Jako nečlen na tuzemských revírech, se zakoupenou povolenkou4%

F) F) Ryby chytám všude kde jsou a o povolení se nezajímám9%

Od 5.6.2014 hlasovalo 67 čtenářů.

Mrknato - Profil | Čt 12.6.2014 21:26:41

hraji >> No tak se 750 litry do 30 ha bych se taky smál od rána do večera.

Mrknato - Profil | Čt 12.6.2014 21:23:41

Stilet >> No, tak pokud je VRP otázkou znalostí, tak se tvůrci zákona a vyhlášky moc nepředvedli, jako odborníci.... a členi to musí pak zachraňovati.....

No a zpět k fotbalu... tady "diváci", členi svazu mohou do hry o podobu rybařiny aktivně zasahovat a nemusí jen kibicovat jako fandové fotbalu. Já si myslím, že o podobě rybařiny by neměli rozhodovat členi, ale kibicováním by nic nezkazili, jako v tom fotbale.

hraji - Profil | Čt 12.6.2014 8:27:43

Mrknato >> směs demagogie, lží, polopravda a tvých výmyslů. Ty snad těm svým žvástům i věříš.
Potřeboval bys minimálně roční školení, při kterém by ses dostal do skutečné činnosti v rámci MO, ke skutečné péči o revíry, ke skutečné práci.
Pak bys pochopil (možná), že tvé brojení proti samosekům, můčkám a boilies je lidem, kteří ví aspoň trochu, která skutečně bije, pro smích.

Stilet - Profil | Čt 12.6.2014 8:14:30

Mrknato >> Ne, není to ani věc názoru, ani vyznání ani jakékoli orientace...je to otázka znalostí, práce a alespoň základní odbornosti...a pak může následovat smysluplná debata - nyní jsme někde u 5-6-tého piva, kdy není důležité co se řekne, ale že se ještě artikuluje.
Podobnost s fotbalem je opět významná - tam je taky téměř každý divák věhlasným trenérem ....

Mrknato - Profil | St 11.6.2014 16:57:00

Stilet >> No to je věc názoru, vyznání a rybářské orientace..... Pokud na P revíru jsou lososovité ryby a dravci, kde se živí bílou rybou, pak tam kapr a ještě k tomu velký kapr nemá co dělat. To jde proti sobě. Pokročilou rybářskou techniku lze eliminovat dodržováním vyhlášky, tedy zákazu samoseku, příp. zákazu položené a plavané.......

Míchat do jezerního hospodaření ještě kapry a navíc s K70 je Turecké hospodaření a možné to je pouze proto, že se stát vzdal kontroly a členi si myslí, že hospodaří na svém, jako kočička s pejskem, když pekli dort...... Samozřejmě, že další významnou roli hraje stáří přehrady, ale to nemění nic na tom, co jsem psal výše.

Stilet - Profil | St 11.6.2014 7:58:27

Mrknato >> K70 není v případě nevelké přehrady populismus, ale nutnost pro zachování starších a starých ryb ve vodě v době, kdy rybářská technika pokročila dopředu takovým způsobem, že tyto starší ryby již nemají proti rybářovi žádnou šanci. Asi je zbytečné Ti vyprávět o generacích, přírodní moudrosti a dalších "zbytečnostech".
A horní míry lososovitých v přehradě taky nejsou populismus, ale udržování si hladinových a podhladinových dravců v míře a velikostech, umožňující alespoň trochu upravit rovnováhu ve vodě.
Ale na to kašli...to jsou malé věci a těma se dnes nikdo nezdržuje.

Mrknato - Profil | Út 10.6.2014 23:46:09

computerfish >> Opět jsi pomíchal CS rybolov s řízky, závodníky a mládeží......Je jasné, že se Rada skládá ze zástupců všech ÚS a ta navrhuje rozpočet CS rybolovu. Jistě víš, jaké tam jsou hlasovací poměry a v čí prospěch. No a navíc výše nákladů je stanovena rozhodnutím Rady, tedy toho subjektu, který na svých revírech sám hospodaří a náklady si jistě nepodsekne..........

No a k "delegaci delegátů" do Rady tě mohu ubezpečit, že p. Heřmana jsem nikdy nenavrhoval a ani nevolil a ani nikdo z naší MO. Takže o úrovni a profilu člena Rady se rozhoduje jinde a podle jiného klíče, než by si někdo mohl myslet.

Mrknato - Profil | Út 10.6.2014 23:18:49

Stilet >> To já neomlouvám, pouze odvozuji, co si myslí čilimník. Rozhodně si nečiním nárok, abych byl považován za znalce chovu ryb. Dokážu pochopit a z praxe vím o případech, že si ryby z P i MP nemusí vadit, ale ta K70 je vrcholem populismu,moderních evropských trendů a do jezerního hodpodaření nepatří, stejně jako novátorské míry, které nemohou mít oporu ve vyjímkách, ale chtíči členi, tedy BP......

computerfish - Profil | Út 10.6.2014 23:09:18

Mrknato >> Zase jsi bohužel vedle. Rozpočet schvaluje Rada a to jsou zástupci všech územních svazů. Je tam navíc poměrné zastoupení, rozpočet se skládá z jednotlivých kapitol Každá obsahuje určitou strukturu nákladů. Na revíry, na sportovce, mládež, zarybnění, řízky, atd. Snad jsi někdy v nějaké firmě pracoval, je to stejné. Tudíž záleží jen na delegovaných zástupcích z územních svazů, co chválí nebo ne. Tedy i na delegátu z tvého územního svazu. Pokud je zajímá více úhrada cesťáků nebo velikost obdrženého řízku před schvalováním nevím.

Stilet - Profil | Út 10.6.2014 22:25:58

Mrknato >> Prahmizerné hospodaření výborů Úz. svazů omlouvat svazocenami na ZP - to je ubohost - sebešpatnější "kurz měny" těch prošustrovaných 13 miliónů na zarybnění revírů neomluví..

Tvá poznámka o Bečvě je velmi zcesty. To, že se na ní pár let doopravdy s rozumem a odborně hospodařilo ji posunulo tam, kde by měly být všechny svazové revíry - celosezónně kvalitně zarybněné s možností kdykoli si rybu chytit a odnést a přitom pouze dle ZP bez zbytečných nákladů navíc. Pstruhovkou není aby se ušetřilo na MP povolence, ale dle odborných studií. A ten Candát, který Tě tak píchá do očí není hájený, má jen míru aby byl lovci k nějakému úžitku. A co se hospodářských důvodu jeho chovu v přehradě týká - vyrovnává stavy bílé rybky (perlína), a nijak neškodí lososovitým, protože ty jdou do přehrady pouze ve velikostech , na které již candátí jícen nemá nárok. Ale to jsem asi už zabrousil do sfér, které jdou mimo tvoji "odbornost".

Mrknato - Profil | Út 10.6.2014 17:27:38

computerfish >> Já nerozporuju jaké povolenky na revírech Rady platí, ale z čeho a jak je zarybnění financováno, to je realita, o níž se dočteš i na stránkách rybsvaz.cz, ne demagogie, že ty už špatně vidíš?
Ty pravidla jasně říkají, že Rada si pro své hospodaření bere to, co uzná za vhodné, tedy přesněji dle bodu VII. statutu CS rybolovu. Hospodaření Rady na jejich revírech je NÁKLAD CS rybolovu. Proč nákladem CS rybolovu nemohl být třeba hospodaření na Lipně, či Slapech???? To mi řekni? ČRS má revíry Rady, na které budou vždy peníze, protože není financován procentem z tržeb, ale balíkem peněz, vč. ostrahy dle potřeb, stejně, jako tomu je v sousedním MRS .....

computerfish - Profil | Út 10.6.2014 16:43:30

Mrknato >> Jsi demagog. Revíry Rady jsou pod větší veřejnou kontrolou víc, než si myslíš. Na nich platí i územní povolenky a střídají se rybáři od všech ÚS. To je nejlepší veřejná kontrola. Řekni jim, že tam nebude platit jejich územní povolenka. Jinak neznám ani jeden revír, kde by se zarybňovalo jen do povinnosti dané dekretem. O redistribuci CS a toku peněz toho moc nevíš. Přečti si pravidla.
http://www.rybsvaz.cz/?page=legislativa/statut_rybo​lovu_20100701

Mrknato - Profil | Út 10.6.2014 16:24:28

computerfish >> Šance byla obrovská..... a to NOZ. Čilimníci si rybník nevypustí, tak byly do rejstříku zapsány všechny složky, co jich svaz má........ ke škodě rybářů.

Jak jistě víš, CS povolenka neexistuje. Existuje pouze redistribuce CS rybolovu na územní povolenky ve formě celosvazových. Většina rybářů by byla pro lov "na italský způsob", t.j. zadarmo, kdyby někdo takovou možnost navrhl..... I ten CS rybolov by mohl existovat, pokud by MO opustili výkon některých činností a byl jim současně odebrán krajíc, který plní jejich rozpočty. Proč ale experimentovat, když tu existuje funkční model - území rybolov? Nefunkční je většina čilimníků, to má stilet pravdu, ale činnost od nich nikdo nevyžaduje.....

Edit : ano CS redistribuce plní najme revíry Rady... ty především a dává volnou ruku hospodářům, kam finance umístit, nad ZP......

Letos se mají měnit stanovy (v ČRS). Stačí malý detail, aby byly zrovnoprávněny všechny složky svazu. Kupříkladu dnes má revíry i Rada no a tak by nebylo od věci, aby si členi vybrali, v jakéže složce se budou sdružovat..... Víc ti myslím, že už nemusím psát....

Mrknato - Profil | Út 10.6.2014 16:08:54

Stilet >> Já ty proklamace nepřednáším, já je pouze zmiňuji a to je rozdíl....

Ale teď jsi to trefil... "jednota Extraligy fotbalu s divizí... " To je přesně to co mě napadlo, po přečtení toho článku. Jednota soukromáků MO, s revíry ÚS, hrajiho Svitavou, závodníky, svazopodnikáním, brigádami a financováním revírů Rady ČRS..... Totální slepenec, a člověk, kterýmu jeho svaz přiklepne 750000 do 30ha za tuto jednotu bojuje jako lev. Takhle horlivě bojuje většina čilimníků.... Jistě, můžeme se bavit konkrétně. Náš ÚS sdružuje více než 37 tisíc členi a své revíry P+MP zarybňuje 17 miliony. Stačí jednoduchá úvaha, že když si povolenku bude brát jen 80% členi, tak musí vyzískat pro zarybnění 30 milionů...... Vojín Kotas by měl dotaz, kam se podělo těch 13 milionů...... Pak je ve hře ještě měna. Je těch 17 milionů v české koruně, nebo ve svazokoruně?
Kilo kapř stojí v české koruně 55,-Kč, ale ve svazokoruně 40,-Kč..... To jsou ty paradoxy...... Čekám, když nějaký svazočilimník zahnán do kouta prohlásí, že když dávají členi levného kapř, tak si drahého potočáka nemohou dovolit......

No a pak se můžeme podívat na tu "Tvoji" Bečvu, pstruhovku, kde hájí candáta, kapř tam má horní míru.... Tyto BP zplodila Vaše MO, nebo kraj? Je jasný, že členi se musí vycházet vstříc, i v Práglu platí pstruhovka na mimopstruhovky... tak proč ne u Vás pstruhovka na jasný 10ha MP revír na té Bečvě. To by si pak členi z kraje razoviteho museli kupovat pstruhovou i MP povolenku jako všude jinde. No a na tyto BP pak někdo zplodí další a brzdí lov kapř určitým počtem deního, a ročního úlovku......

computerfish - Profil | Út 10.6.2014 16:02:14

Mrknato >> Pravdu máš snad jen v tom, že funkcionářů je tolik, že by mohli řídit celou Evropu. Chtěl bych vidět, jak bys doživotní vejbory v MO připravil o jejich funkce a některou MO zrušil a přisvojil si jejich peníze. Vždyť oni volí nejvyšší vedení svazu, takže to zase nemůžeš a pohybuješ se v začarovaném kruhu. Jinak čím více peněz se ti naakumuluje, tím snáze se rozfofrují. Dle mého tu provádíš ideologickou dělostřeleckou přípravu za účelem zrušit CS rybolov, který jsi v anketě decentně vynechal. Většina rybářů by byla pro zachování CS rybolovu. Alespoň prozatím. Soukromničení MO a oklešťování revírů pro CS rybolov je smrtící a bohužel povede k jeho zániku.

hraji - Profil | Út 10.6.2014 15:30:13

Stilet >> trvalo ti několik dnů než jsi poznal, že oč méně Mrknato ví, o to více fabuluje? Skvělý výsledek.

Stilet - Profil | Út 10.6.2014 15:24:47

Mrknato >> Tak trochu to vypadalo, že víš o čem píšeš a to poněkud do hloubky - omyl. Nevadí, i proklamace o nějaké jednotě Svazu, Sněmu a Rady se čtou hezky. Jako jednota Extraligy fotbalu s divizí...
Ti rybáři v MO se Ti sice někam ztratili, ale to neřeš. Několik sto tisíc členů Českého rybářského svazu ( o MRS moc nevím) vkládá každý rok slušné peníze do "společného rybolovu" a tyto si několik málo desítek lidí s "požehnáním zmanipulovaných konferencí" rozděluje jak se jim hodí.
No a "kverulanti" pomalu docházejí, takže vzhůru k světlým zítřkům...:-(

Mrknato - Profil | Út 10.6.2014 15:06:06

Stilet >> Pro mě je zas fascinující, že se přikloníš k názoru nějakého "dobráka" na podání TO. Na tom, že cca 65% MO v našich dvou krajích neposkytují své vody ke společnému rybolovu není vůbec nic trestného!!! Svaz a VRP jsou dvě zcela odlišné věci a svaz většinu svých aktivit financuje z peněz za VRP. To není žádný blábol, m.j. proto jde Svazu, Radě a Sněmu tolik o jednotu......

Tvým úvahám o vyzvednutí dekretů MO nerozumím, ani řečem o režii, která někam plyne. Fakt nevím o čem píšeš. Realita je jiná a i v tom fotbalu se musí najít většina, která tu změnu provede. Nebude to změna na papíře, ale dojde ke smysluplnému financování, které jako jediné může, může, to opakuji, přinést zlepšení zarybnění i prodejů povolenek.

Stilet - Profil | Út 10.6.2014 12:12:34

Mrknato - 10.6.2
To číslo co uvádíš - " 65 % " je fascinující - jen má malou vadu:
- podle Tebe je 65 % MO, které sice participují (využívají) výdobytky a požitky společného rybolovu a mají vedle toho revír ( v držbě jakýmkoli způsobem), který neposkytují k společnému rybolovu. (Psal jsi kdysi, že to tak máte ve svém ÚS - a odpovědí Ti byla rada poslat trestní oznámení...)
Ve spojitosti s celým ČRS jsem ale větší blábol dlouho neslyšel. Mimo jiné by to taky mohlo znamenat, že v případě nouze se 65 % MO klidně sebere a společný rybolov, sice s lítostí, ale opustí a vyzvednou si dekrety, o které přišly např. nečinností Úz. Svazy. (Tedy, kromě jedného Úz. Svazu, kde už kdysi pochopili, že na políčku hosdpodaří usedlík z vedlejšího stavení lépe než pan správce z krajského města.)
Ale to číslo je fascinující i z druhého pohledu. 65% všech prostředků. které plynou do Územních svazů na zarybnění tyto Územní svazy s větším či menším gustem používají na vlastní režii, uschovanou často právě do jakoby mnoha investic do mláděže, sportu a hlavně různých fondů, ze kterých pak tiše financují věci, co se zarybněním SPOLEČNÝCH revírů nemají nic společného. Můžeme tady mluvít o 13, 14-tých platech, odměnách za prověrky, účasti na schůzích, cestovních náhradách k výjezdním zasedáním, bezúročných "zaměstnaneckých" půjčkách a jiných profitech, jež Výroční Konference každý rok po přestávce s řízkem bezmyšlenkovitě posvětí - takže je vše v pořádku, Dozorčí komise nenajde žádnou nesrovnalost - jen ve vodě nejsou ryby a různí agitátoři vykřikují na rybářských fórech něco o soukromácích MO...

splávkař - Profil | Út 10.6.2014 11:34:08

Mrknato >> To ano,ne však společensky žádaný a už vůbec ne obecně prospěšný-).

Mrknato - Profil | Út 10.6.2014 11:09:01

splávkař >> Ono i pytláctví je dobrovolný.... ))))) To jsme ale už někde jinde.

splávkař - Profil | Út 10.6.2014 10:02:56

Mrknato >> nj,tak ty asi nevis,ze to zavodeni je naprosto dobrovolny a nemusis mit tedy strach,ze by te nekdo taky nutil zavodit a tvuj vysledek pak porovnaval s jinymi,verejne vystavoval.... Ani ten 13 m prut si tedy kupovat nemusis...,se te to tedy vlastne netyka;).

Mrknato - Profil | Út 10.6.2014 9:43:38

splávkař >> Svinské bude, když to Vašek, Karel a Pepa prosadí do BP a budou tak muset lovit všichni, nebo dokonce jen a pouze oni a nikdo jiný, tam nebude moci lovit....

Ať si na 13m prut loví kdo chce, ať chytá klidně i na kuku. K tomu přece není nutné nic prosazovat a stanovovat BP. S takovým lovem asi nemůže mít problém nikdo, ani s muškařením na 10stopý prut s diblíkem na konci......

splávkař - Profil | Út 10.6.2014 9:17:09

Mrknato >> to,ze se Vasek,Karel a Pepa domluvi na tom,ze dnes budou chytat mezi mosty jen na kukurici a prut do 13 metru je pro tebe koukam neprekonatelne svinske,pro me je to obcas fajn,kazdy si najde to svy,to je prece fajn.

Mrknato - Profil | Út 10.6.2014 9:08:19

elhierro >> V ČRS je zhruba 65% MO, (možná i víc), které nehospodaří samostatně, ale mají revír, který neposkytují pro společný rybolov, ale vykonávají pro uživatele některé činnosti. Tedy stručně řečeno, hospodaří na společném. To je podle tebe správné? Musíš vědět, že MO v ÚSMP nejsou pověřeny hospodařením na revírech ÚS a jde to...... To samé jsou revíry Rady, kde to také jde. Proč by to nešlo pak všude?

Já jsem taktéž zastáncem společného rybolovu, ale ten "svazový" to pomalu přestává býti...... Na co asi těch 65% MO použije "své" prostředky, které jim svaz přepouští? Na svůj soukromák, na povyražení svých členi, závodění, nebo z nich bude dotovat společný rybolov?

jurasoft - Profil | Út 10.6.2014 9:01:13

Mrknato >> booože ty to vidíš....nopleseáky lze taky někde lovit ?

Mrknato - Profil | Út 10.6.2014 8:58:58

jurasoft >> Existuje a provozuje ho údajně p. JUDr Čermák v oboře- soukromém pozemku na Přeloučsku.....