Kvalifikace vedoucích rybářských kroužků.

V posledním Rybářství se píše o budoucí kvalifikaci těch, kteří ve svém volném čase starají o rybářský dorost.
Kdyby nebylo 15 let po revoluci, tak ta interpretace mi něco připoměla.
Bylo to mimo jiné -povinné školení a zkoušky z - základy psychologie a pedagogiky
kapitoly ze sociální a vývojové psychologie
-něco z pedagogiky volného času
zvládání modelových a krizových situací
a některé další pro mě odborné zvláštnosti.
Kroužku se věnuji už hodně dlouho, ale jestli tenhle zákon opravdu vyjde v platnost,a všechno staré bude špatné, tak asi staří praktici budou muset asi končit. Nebo to vidím hodně černě?
Autor diskuse: frk - Profil , 5.9.2004 všeobecné - ostatní

frk - Profil | Ne 12.9.2004 21:02:17

Když to tak pročítám. Mohli by jste prozradit kolik máte asi tak roční rozpočet. Samozdřejmě k počtu dětí a četnosti schůzek.
Jestli jezdíte na výlety nebo třeba na společné akce s jiným kroužkem nebo vícedenní akce, ne org. tábory.

Martin M. - Profil | So 11.9.2004 21:10:47

pekne, pekne... Ja chodil 2 roky do krouzku, u vody jsme nebyli ani jednou, nejake klubove nacini - to ani nahodou. 2x jsem byl pozvan na nejake zavody, kde bylo plno decek z jinych organizaci s pujcenym nacinim (6m bice apod.) a dalsi vselijakou podporou... :-( Ale co, odradit mne od toho se jim nepovedlo ;-)
hraji> souhlasim. Kazdej chce zacit chytat, aby si klepnul nejakou tu rybu. Pokud mu tohle hned rozmluvime, tak ho to nadseni prejde uplne. Radeji naucit chapat, jak dlouho ta ryba rostla (mnohdy dele nez lovec) atd. a ze uspesnost lovu se nemeri objemem igelitky..

Mirek - Profil | So 11.9.2004 19:07:11

Vedl jsem ryb. kroužek od roku 1987 do roku 2000 . Pak k vůli pracovnímu vytížení na to nezbýval čas, tak jsem toho nechal .Kroužek byl v nabídce Městského domu dětí a mládeže . Co se týče nákupu materiálu, cen do soutěží, tak jsme se s ředitelkou domluvili na ročním limitu a když jsem něco koupil , tak mě proplatila účet. Spotřební mat. se neevidoval (háčky,vlasce atd.) Věci jako pruty.podběrák, navijáky , měli evidenční čísla.Já jsem měl povolenku zdarma .nedělal jsem brigády.Jak to tady čtu , tak jsem neměl žádné problémy. Ředitelka akorát prováděla namátkově kontrolní hodiny což mě nevadilo. Třeba začne taky chytat.

hraji - Profil | Pá 10.9.2004 8:01:03

Já bych si dovolil také poznámku. V kroužku dětem vysvětlujeme, že ne každou rybu, kterou uloví a má míru, si musí ponechat. Asi je to dáno tím, že ani jeden z vedoucích kroužku není vyloženě C&R. Samozřejmě když chodíme lovit v rámci kroužku, tak veškeré ulovené ryby šetrně pustíme zpátky. Ale když jsou závody a ti kluci uloví svého prvního kapra, nikdo z nás nemá ani pomyšlení na to, aby mu řekl tak ho pusť. K tomu musí každý dorůst. Sám a ze své vůle, můžeme mu pomoct tím, že mu vysvětlíme vztahy ve vodě a v přírodě, ale naordinovat dětem natvrdo C&R je blbost. Ony šli do kroužku s tím, že uloví a ponechají si rybu. Kdo kdy viděl tu radost a štěstí v očích těch špuntů, když si ze svých závodů odnesou nejen cenu ale i kapra, pochopí, že nelze dětem nutit C&R.
Je docela možné, že to 20 let dělám úplně blbě, ale tohle je můj názor. A k němu patří to, že každý, kdo s dětmi dělá, ty případné zkoušky v pohodě a rád udělá.

numi - Profil | Pá 10.9.2004 2:10:19

Já jsem z vesnice a tady se většina řídí heslem co je doma to se počítá. Pslední dobou co se profláklo Labe tak spíš co je v mrazáku. A když některý mlaďas ryby pouští tak je to pro dědu blb.

frk - Profil | Čt 9.9.2004 23:51:31

numi/ Až tak?

numi - Profil | Čt 9.9.2004 23:10:52

Já to již dělám u skupiny taky nějaký pátek , ale již my nebavý se dohadovat o penězích na vybavení a na závody, natož pro sebe. To si ani neumím představit. A jestli posílat nebo ne to je těžký u nás je mezi kroužky ve stylu a přístupu veliký rozdíl. Ale není se co divit , já jsem chtěl ty děti vést aby se u té vody chovali a aspoň něco pustili,ale nadvládu dedy a nebo otce nikdo nezmůže, Tak ho něčemu naučte a pak koukejte jak bere 35 cm kapra???

Standas | Čt 9.9.2004 14:34:45

A vo tom to je, jestli je dobrý posílat kluka k pánovi, který" to" dělá s děckama cca 35 let za povolenku zdarma:-)
Promiň Rushi že jsem tě chyti za slovo. Fakt se omlouvám. Prostě mě to nedalo.
Nemyslím si že jsou nutný kdovíjaký zkoušky, ale určité nároky by na lidi co mají pracovat s dětima, i když dobrovolně, měly být kladeny.
Ono to může vyznít blbě vůči všem co jsou dobří vedoucí,ale za první je potřeba zabránit riziku zneužití dětí, a za druhý může jít jen o "aktivního blba" co opravdu naučí děcka víc kokotin než užitečného. I když těch dobrých vedoucích je podle mě naprostá většina.

Rush - Profil | Čt 9.9.2004 13:45:31

Myslím si ,že je každého věc, komu svěří do kroužku své dítě. Klukovi bude 9 let a do kroužku ho teď budu posílat už třetí sezonu k jednomu pánovi, který to dělá s děckama cca 35 let za povolenku zdarma. Kluk se tam vždycky těší, schází se jich cca 10 - 15 dětí u toho pána doma v obýváku. děcka tam nechodí z povinnosti 1 rok, ale pořád dokola (jsou tam i 14 ti letí !!) - protože chtějí. Kluk se tam už nic moc
nového nedozví, protože vedoucí kroužku nikdy nechytal např. dravce. Je to pstruhař,muškař a příležitostný bobkař . Má ale asi ten správný přístup k rybařině a přírodě a tom by to mělo být. To, že tam ty děcka chodí nepovinně je pro mě správná kvalifikace, ne blbec s nějakým glejtem.

hraji - Profil | Čt 9.9.2004 7:45:43

Ale proč dávat vedoucím jen povolenku. Podívejte se na to jinak. Běžná MO má řekněme kolem 500 členů. Na příspěvcích vybere za rok 100 000,- Kč, z nich odvede polovinu svazu, zůstane jim 50 000,- Kč na "provoz" MO, proč z této částky nedát vedoucím nějakou korunu. A jsou MO kde je 2800 členů, to je 560 000,- Kč na příspěvcích. Ony by se ty peníze našly, kdyby výbory chtěly.
Numi: vedu mládež v naší MO již 20 let, vím co to obnáší.

numi - Profil | Čt 9.9.2004 3:41:05

Asi nevíte co to dnes obnáší , když to chcete dělat pořádně. To jsou stovky hodin a na úkor volného času. Musíte znát perfektně ryb. řád a vše okolo, ty děti si vás pořád zkouší a běda jestli narazí na slabou stránku. Musíte znát od každého způsobu alespoň něco. A když narazíte na zlatou udici tak to je již višší dívčí. To máte plavanou, ryb. techniku a znalosti z řádu biologie a ryb. dějiny.Poznávačka ryb rostlin a živočichů to je něco. Když to sečtete tak vedoucí je buď nadšenec a nebo blázen.To vše za povolenku. Myslíte , že je rozumný od nich žádat nějaké školení??

Noe | St 8.9.2004 20:27:37

hm, ja nemusim na brigady, povolenku si tvrde platim....... nic vic nic min

hraji - Profil | St 8.9.2004 7:54:01

Orion: dovolím si jen malou poznámku. Nejsou to žádné velké peníze, ale vedoucí kroužků odměňujeme penězi již několik let. Povolenka zdarma, to je jen nepeněžité uznání důležitosti a náročnosti jejich práce.

frk - Profil | Út 7.9.2004 23:23:41

Orion/ Slova útěchy potěší;))

Orion | Út 7.9.2004 22:03:41

Zapomente na to že vás bude někdo v budoucnu za vaši práci s mládeží platitJjediné co dostanete je povolenka zdarma za velké úsilí a sem tam pustí nějakou tu korunu na materialní zabezpečení.No zaplat pán bůh alespon za to.

frk - Profil | Út 7.9.2004 21:25:14

Pan Pikesson/ Pokud mé studentské úsilí pro rybářský potěr ku nehynoucí slávě Svazu bude finančně oceněno v patřičně konvertabilní měně ;)), nejsem proti.
Nejhorší bude ty ve vedoucích funkcích přesvědčit, že dnes se služby platí i u rybářů...

Noe | Út 7.9.2004 15:36:22

no jeste teda prispeju, nedelalo by me problem nekam prijet slozit testy /at pisemne nebo ustni/ pohovorit si s psychologem nebo s psychiatrem, ale nekolikadeni skoleni to ne, uz jsem neco takoveho zazil a vysvetlovat nejakemu instruktorovi, ze kdyz bude pri zastave srdce masirovat oblast po hrudni kosti (oblast zaludku), tak se postizeny akorat pozvraci, a kdyz jsem mu ukazal jak nahmatat puls, tak jako ze na krku nic nenajdu..... takze udelam testy a jdu dom, na skoleni kaslu....

Pan Slamáček | Út 7.9.2004 12:22:27

Salame ser na to! kazdej rezim prinesl neco pozitivniho pro spolecnost nakonec i ty komanci.

Alan | Po 6.9.2004 19:49:58

Takový kroužek pod vedením pedagogicky vzdělaného odborníka bude konečně i stát peníze.

Noe | Po 6.9.2004 19:32:31

Toml - no se ani tem pejskarum nedivim..... , ale takz. uchylak je individualni jedinec, ruzneho zamereni a charakteru, ktery se opravdu muze ve spolecnosti schovat a byt nikym nepoznan, ale pokud je clovek pozorny, tak i uchylak ma sve odkryte karty...... a jinak podle poslednich vyzkumu, jsme uchylaci vsichni, aspon ja mam uchylek....... ono taky rozmlouvat s rybama neni nic normalniho.... :o))

Stilet - Profil | Po 6.9.2004 19:03:33

Jsem pro školení i zkoušky - aspoň nějaké sítko.