glutaman sodný ve směsi

Už jste někdo zkoušel přidávat do boilies tohle dochucovadlo?případně jaké množství.....napadlo mně že bych to použil jako náhražku chuťového stimulátoru,který nám výrobci vnucují jako přísadu každého "dobrého boilies".
Dík za slušnou diskusi

vokounek - Profil | St 5.6.2013 12:39:53

http://www.akv.sk/index.php?option=com_content&task​=view&id=85&Itemid=34
Ambulancia klinickej výživy o glutamane sodnom.
Inak je zakázané ho používať v potravinách pre deti do 3 rokov..

vokounek - Profil | St 5.6.2013 12:12:56

lovec3 >> Kto by ten výskum asi tak zaplatil? Podla tvojej logiky by mohli byť účinky aj o dosť škodlivejšie pre kapra ako pre človeka. Lebo veď to nikto neskúmal. Sindróm čínskeho restavrantu ako je to pomenované v tvojom príspevku ale dokázaný je a v čistej forme ho tam nikto neje.

p.s.: Chcel som len trochu zvyklať tvoju teóriu :)

lovec3 - Profil | Út 4.6.2013 22:45:54 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Tiež som sa chcel zapojiť do diskusie v zmysle neprospochu glutamatu sodneho, ale je dokazane, ze ma na fyzilogiu kapra nejaky extra ucinok? Ja o tom nic neviem, ale teoreticky je mozne, ze vzhladom na to, ze kapor a clovek nie su jedna vyvojova linia, je mozne, ze ma kapor zrovna v tomto smere ine metabolicke pochody, ktore so skodlivym ucinkom tejto latky na cloveka nesuvisia...
pridavam este slajd z prednasky z biochemie, snad neporusujem nejake autorske prava :D

Lexoun - Profil | Út 4.6.2013 19:56:30

Ono jako u všeho bude také záviset na dávkování.Teď jsem četl na obalu,že na špičku nože.Tak pokud dávají vietnamci třeba kávovou lžičku,tak to asi bude hodně.........L

Supina-Petr - Profil | Út 4.6.2013 19:24:01 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Já bych se glutamátu v boilí taky nebál,do rybiny ho dávám taky( 6 let).Ohledně škodlivosti pro lidi jsou horší přísady hlavně v uzeninách,nejhorší jsou uzená masa,šunka,šunkové salámy apod.
Výrobci do nich přidávají chemické přísady-éčka,aby zvýraznili chuť, barvu,a hlavně aby do výrobku dostali vodu kvůli zisku.....

karloson® - Profil | Út 4.6.2013 19:06:32

Morus >> Já bych se toho tak nebál, jak tady někdo psal, možná by ti bylo blbě kdyby jsi viděl co tam cpou komerční výrobci. Pro tvoje srovnání nežádoucích účinků glutasolu vkládám text z příbalového letáku acylpirinu :-)
Nežádoučí účinky:

Acylpyrin je obvykle dobře snášen, ale mohou se objevit poruchy zažívacího ústrojí (žaludeční nevolnost, zvracení, krvácení). Při dlouhodobém užívání zvýšená krvácivost, poruchy tvorby krve, poškození funkce jater a ledvin. U přecitlivělých osob může vyvolávat různé alergické projevy (astmatický záchvat, kožní vyrážky). U dětí s virovým onemocněním existuje možnost vzniku tzv. Reyova syndromu (poruchy vědomí, křeče, vysoké teploty). V případě výskytu nežádoucích účinků nebo jiných neobvyklých reakcí se o dalším užívání přípravku poraďte s lékařem.

Tak co, dáš si někdy ještě acylpirin?

don Ferrari - Profil | Út 4.6.2013 18:23:17

martin1893 - >> udělej si o tom vlastní názor :-)

Glutamát sodný je sůl, která vzniká spojením kyseliny glutamátové a sodíku, je to aminokyselina. Glutamát je v přírodě běžnou součástí bílkovin rostlin i živočichů, i lidské tělo denně vytváří asi 50 gramů této aminokyseliny. Samostatný glutamát sodný je bezbarvý krystalický prášek, nemá žádnou vůni a jeho chuť je slaná, připomínající masový vývar. V roce 2000 byl dokonce objeven na lidském jazyku samostatný chuťový receptor pro glutamát. Chuť glutamátu se proto označuje jako pátá chuť - vedle kyselého, sladkého, hořkého a slaného. Tato pátá chuť se nazývá „umami“ (z japonštiny, kde „umai“ znamená chutný, delikátní).
Glutamát a jemu příbuzné látky jsou přirozenou součástí živočichů i rostlin. K účelům potravinářského průmyslu se vyrábí fermentací kukuřice, cukrové řepy a třtiny. V běžné potravě bez použití dochucovadel sníme glutamátu denně kolem 10 g. Více ho obsahují třeba houby, některé sýry (parmezán, rokfór), zralá rajčata, hrášek, kukuřice, některé mořské řasy (mořská řasa Laminaria japonica byla hlavním zdrojem glutamátu od 5. století až do začátku jeho průmyslové výroby a dodnes se používá jako tradiční součást čínského a japonského jídelníčku).

agig - Profil | Út 4.6.2013 17:55:04 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

martin1893 - >> Ahoj do masového boilie určitě nemůžeš tím nic pokazit já jsem tedy přidával belachan a klasickou sůl ale tohle určo bude levnější když použiješ rybý moučky a játra bude vše v poho ;-)

vokounek - Profil | Út 4.6.2013 17:33:59

Martin M. >> Dík na tie červajze sa kuknem. Inak s tými komerčnými zmesami a najma hotovkami máš samozrejme recht..

Martin M. - Profil | Út 4.6.2013 17:26:24

vokounek >> vsimni si, ze obarvenej cerv drive umre nez bilej a neni tak pohyblivy - je priotraveny barvivem.
Rovnez si nedelam iluze, ze by si rybarske firmy delaly starosti s davkovanim konzervantu do navnad a nastrah.
I presto asi bude platit, ze ryba toho spatneho do sebe za svuj zivot napere daleko mene, nez clovek.

vokounek - Profil | Út 4.6.2013 17:22:04

Martin M. >> To by ma nenapadlo. Nechcem odbáčať od autorovej diskusie ale to ich farbia drsnou chémiou? Inak ak hej treba to zakázať a rovnako sa treba vyhýbať aj glutamanu a podobným nechutnostiam. Zlatá kukurička..

Martin M. - Profil | Út 4.6.2013 17:08:13

Zdravotnimi dopady bych se moc neohanel, cpeme rybam daleko vetsi svinstva. Treba takovy obarveny masny cerv uz je v nekterych zemich pro rybolov zakazany.

Pvl - Profil | Út 4.6.2013 17:04:56

Morus >> Určitě se to nestane při jednom požití . Problémy nejspíš nastanou při dlouhodobějším požívání .

FOUSATEJ HAT - Profil | Út 4.6.2013 17:03:21

martin1893 - >> nejen boilies, kdyby to nedali do salámů, tak si to nikdo nekoupí :-)))

Morus - Profil | Út 4.6.2013 17:00:55

výňatek z Wikipedie:
Byly popsány projevy častějšího užívání: zejména může vyvolat zvracení, zadržování vody v těle, ztuhlé svaly, bušení srdce, závratě, bolesti hlavy a studený pot, zejména u citlivějších osob. Protože se vyskytovaly zejména při požití čínských jídel, dostaly v USA označení syndrom čínské restaurace (angl. CRS, Chinese Restaurant Syndrome). Tyto příznaky popsal v roce 1968 v časopise New England Journal of Medicine Robert Ho Man Kwok a podle něho jsou nazývány také Kwokova nemoc. Někteří oponenti užívání glutamátu v kulinářství upozorňují na možnou souvislost s diabetes, se zvýšeným krevním tlakem, obezitou či s Alzheimerovou nemocí.

Takhle to může působit na lidi, jak to tedy působí na kapry radši ani nechci vědět.

vokounek - Profil | Út 4.6.2013 13:34:02 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Odborníci na stravu odporúčajú vyhýbať sa chemickým zvýrazňovačom chuti ako je glutaman. Je to odporné svinstvo s ktorým sa nekvalitné jedlo ktoré nemá dostatočnú chuť z dovodu nekvalitných surovín, dolaďuje. Je to vlastne podvod ako predať hnus ktorý by bez glutamanu mal ohavnú alebo žiadnu chuť. Kvalitné potraviny z kvalitných surovín glutaman nepotrebujú. Negativny dopad na organizmus určite je ale z hlavy ho neviem.

Za mňa jednoznačne nie!

p.s.: zvýrazňovačom chuti sú aj sol a cukor tak radšej tie..

WhatWouldGeezesCatch - Profil | Út 4.6.2013 13:10:33

GLUTAMAN SODNÝ sa prirodzene vyskytuje v morskych riasach, vyraba sa samozrejme uz aj chemicky.

Morus - Profil | Út 4.6.2013 8:33:51

jen jestli tím kapři nějak netrpí

sison - Profil | Po 3.6.2013 20:45:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Glutamat sodny je konzervant a zvyraznovac chuti.Pridava se do pokrmu na zvyrazneni jidel na masovem zaklade.Pouzivam jej casto a velice se mi osvedcil v kombinaci s jatry nebo belachanem.Davkovani tak tri kavove lzicky na jedno kilo.