Na čem sušíte boilies?

Zajímalo by mě,jak máte vyřešeno sušení větčího množství boilie.Já roky používám ovocnářské bedýnky,ale mají malou plochu a jsou zbytečně vysoké.Máte někdo nápad na nějaký praktický,vychytaný regál pro tyto účely?
Autor diskuse: neutral - Profil , 18.3.2013 kaprařina - domací dílna

Klose - Profil | Út 9.2.2016 19:55:23

Mifí5429 >> Jo, už je mi to jasný. Já sušil vždycky 4-5 dní a šup do mrazáku, ale na sůl je to asi dost málo :-)

Mifí5429 - Profil | Út 9.2.2016 18:53:23

Klose >> Tak to je divné...leda že by bylo to boilies hodně vlhké jinak si to nedokážu vysvětlit,jak jsem psal,já suším tak 3 týdny(v žádném případě nesuš na přímém slunci!)a nikdy žádný problém...

Klose - Profil | Út 9.2.2016 18:44:21

Mifí5429 >> Ono právě v tý soli změklo, takže namáčet by asi bylo ještě horší. Zkusím ho teda pořádně vysušit.

Mifí5429 - Profil | Út 9.2.2016 18:16:43

Klose >> Jinak při tom kobrování zkus namočit boilies alespoň na minutu do vody a pak se ti nebude roztrhávat v letu,to jen takovej tip...

Mifí5429 - Profil | Út 9.2.2016 18:15:21

Klose >> Vždy boilies vysuším,alespoň trochu než ho dám do soli...Osobně boilies suším minimálně 3 týdny než ho zasypu,a nikdy jsem neměl žádný problém:-)

Klose - Profil | Út 9.2.2016 13:50:03

Ahoj všem. Když dáváte boilie do soli, tak je nejdřív sušíte na kámen? Loni jsem je dal do soli po cca 4 dnech sušení a dost změkli. Při kobrování se mi pak trhali, takže jsem je musel použít pouze na zakrmování zblízka.

Carp Team Quattro Ne - Profil | Út 9.2.2016 12:04:19

Bubo.b >> posypovou sůl určitě ne,je to chemie a pro vodní organismy jedovatá,tudíš i pro živočichy

Donn79 - Profil | Út 9.2.2016 9:54:38

ledocz >> Určitě jde sušit na balkóně,myslím si že tam tomu bude nejlíp.Jestli teda nebude nějaké špatné počasí ( déšť,sníh,atd... ) ,ale určitě bych to nevystavoval přímému slunci.Dobře vysušené boilies ti vydrží dlouho,já nepoužívám žádný konzervant a suším boilies na kámen a nemám s tím žádný problém.Jak mám bolies vysušené,tak je hodím do saku na boilies a jeto.Jednou za čas bolies v saku proházím,ať to uprostřed se dostane ke kraji.

ledocz - Profil | Út 9.2.2016 9:36:00

Chtěl bych se zeptat zda de sušit Boilies na balkóně??

Donn79 - Profil | Ne 4.10.2015 22:41:15

Klasické bedýnky od žampionů,na fotce je 32kg a vše je dobře skladné a v rodiném domně to zabera minimum místa

Pvl - Profil | Ne 4.10.2015 16:21:58

Formes >>16:01:37 --- Mohou mít i jinou barvu ?

Heršvec - Profil | Ne 4.10.2015 16:06:30

Dřív to byly vrátka od králíkovo příbytku. Jelikož králik hopká už někde jinde tak jsem našel jiný využití.

Formes - Profil | Ne 4.10.2015 16:01:37

Bohatě postačí zelený bedýnky. Nemusíš vymýšlet nic speciálního

Emilooo - Profil | Ne 12.4.2015 15:57:00

Já mám z nerezu.

Kobajs - Profil | Ne 12.4.2015 13:31:46

Já používám plata ze sušička a někdy použiju i sušičku ale musíte opatrně po kratších intervalech abyste boilie přiliš rychle neusušili mohlo by popraskat.

neutral - Profil | St 5.2.2014 10:43:59

Já suším na kámen.Bílou rybu pak tento boilies tak nepřitahuje.Je ale nutné,mít k dispozici suchou a dobře větranou místnost,aby materiál nechytl plíseň.Tomu jde částečně zabránit i přidáním soli a cukru do vajec.

PavelR - Profil | St 5.2.2014 10:21:18

1-3 dny v bedince a pak do mrazaku

Hope - Profil | St 10.4.2013 21:19:43 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

neutral - >> Já používám ty "ovocnářské bedýnky" od rajčat.Mám udělanou sušárnu právě na rozměry těchto bedýnek.Usuším tam najednou zhruba 60kg boilies a to na moji spotřebu stačí.Kdybych dával boilies ve vetší vrstvě, tak by se tam vešlo daleko víc.Používám jen dno přepravky.Jinak sušárna je celo-sklopná a tak ,když v létě neroluji, tak ji mohu celou složit ke stěně a ona nepřekáží.
Nejtěžší úkol byl, sehnat tolik bedýnek.Nakonec to vyřešila flaška vodky.Kluci skladníci je rádi schovávali :-)

jurasoft - Profil | Út 9.4.2013 10:53:00

lunimus >> znám to z toho jak jsem v přízemí a otevřu akna na obou stranýách bytu aby "nestál vzduch" a v noci jde někdo venčit čokla a k tomu si zapálí..a stojí blízko mých oken pak se vzbudím smradem který se mi nasaje do bytu a dokáže mi to nasmradit celý byt...proto si už ani nedovolím vyrábět extra smradlavky a sušit je doma...
nicméně si dovedu představit nasadit nad sušičku potravin filtr (tedy jestli vzduch vychází jediným otvorem)...

lunimus - Profil | Út 9.4.2013 10:49:12

jurasoft >> ked je teplejsie, tak davam susicku na noc na balkon ... ale je pravda, ze rozdiel medzi nami je 5 poschodi

a stale sa mozem vyhovorit u susedov slovami: "dobre ranko pan sused ... aj vy ste dnes v noci citili ten strasny smrad? ... co to v tom slovnafte zas vystrajali?" :-D

jurasoft - Profil | Út 9.4.2013 10:20:14

lunimus >> počítám li že zákon zachování hmota energie a smradu platí i při výrobě koulí tak by sušičky musela mít hodně výkonný filtrační systém např z aktivního uhlí co by pachy z ní dokázal odsát...nedovedu si představit jak v bytě sušíš koule do kterých jsi sal esenci nahnilýho kraby doplněnýho o kyselinu máselnou a belachan...jo a chatu nemám a ani nikdo z mých příbuzných...

lunimus - Profil | Út 9.4.2013 10:16:30

jurasoft >> moj predchadzajuci prispevok si mozes rozdelit na 2 casti - susicka na ovocie je pouzivana doma v panelaku - 3izbovy byt - t.j. 1-2 denne chytanie bez masivnej zakrmovacej kampane

Druha cast susenia na susiacich platach je pre väcsie davky a to je pouzivane na chalupe.

Este sa vratim k "panelakovej" vyrobe. Na 1x robievam tak do 5kg (obvykle 2kg) boilies. Ked potrebujem spravit "masivnejsiu" krmnu kampan, tak mam za to, ze kapre ani nie je treba naucit tak na boilies, ako na chut boilies ... teda urobim si vzdy väcsie mnozstvo srotu, z ktoreho cast odoberiem, pridam vajcia a doplnim struhankou tak, aby som mal idealne cesticko na valanie guli.
Nasledne pri predkrmovani mozem na planovane lovne miesto zacat sypat den-dva dopredu srot + par guli a v case lovu, alebo tesne pred nim pomer otocit ... vela guli + trochu srotu

Dovod je jednoduchy ... pri skladovani srtotu nie je tolko smradu ako pri vyrobe boilies a skladovanie srotu je menej narocne, ako skladovanie a vyroba :-)

jurasoft - Profil | Út 9.4.2013 9:54:57

To se vám to suší když máte vlastní sklepy a zahrady. Já bydlím v paneláku, sklep zaskládaný nejen rybařinou až ke dveřím. No nicméně mám balkon ale zase bydlím v přízemí a nahnilý kraby by kolemjdoucím asi připoměl mrtvolu a zavolali by 158. Tak by mě spíš zajímal příspěvek někoho kdo bydlí v panelákovým 1+1 nebo 2+kk a podobných bytech a je to šílenec co vyrábí deset kilo smradlavky naráz. kde to pak suší. Vzpomenu jedno odpoledne kdy se tchýně nudila a přijela mi pomoct uválet pár kilo. Nakompinoval jsem to tak, že první byla směs smradlavá až hrůza, druhá pálivě kořeněná a třetí sladce voňavá aby se byt provoněl a tak celkově...jenže ouha..smradlavka byla tak smradlavá, že tchýni co to nečekala se udělalo špatně a záclony tak načichli, že je manželka pak musela vyprat..a já sundat i pověsit...z pálivě kořeněného tchýni ale nakonec i mě pálilo v nose a tak sladkou švestkovou šlehu jsme nakonec snad ani necítili...sušení na bakloně pak byla směsice takovýho smradu že jsem ani nemohl vyvětrat v bytě....takže jak na to v malých bytech ?

lunimus - Profil | Út 9.4.2013 9:42:15

Ak vyrabam mensie mnozstvo boilies (do cca 2kg) mensieho priemeru (do 16mm) je na susenie idealna susicka na ovocie, ktora zabezpeci idealnu teplotu + idealne prudenie vzduchu na perfektne presusenie boilies.

Na väcsie priemery boilies mam vyrobene plastove skruze, ktore mi vytvoria väcsi priestor medzi jednotlivymi platnami a zaroven zabezpecuju, ze mi medzi platnami nebude unikat teply vzduch bokom.

No a na väcsie mnozstva lubovolnych priemerov mam zas na chalupe vytvorene susiace sita, kotre boli povodne vytvarane na susenie hribov a od momentu, kedy som sa nechal zlakat prvy raz na ryby, su pouzitelne tieto sita aj na boilies :)

zelí - Profil | St 27.3.2013 13:15:13

I.M.O.T.H.E.P. >> na obrazku to mate pekne.....

Bubo.b - Profil | Pá 22.3.2013 15:29:12

lunimus >> tohle má papíry na NaCL, čistá posypová sůl. asi v tom něco málo sajrajtu bude, ale do vody to nepůjde a do koulí taky ne. jen to zakonzervuje, no. a zkusím jeden kyblík, takže se uvidí.

lunimus - Profil | Pá 22.3.2013 15:21:24

Bubo.b >> ak by to bola posypová soľ napr ako táto: http://www.salzhof.eu/index.php?page_id=sol tak by to mohlo byť OK ... ale pozri si tam odkazy nižšie, kde máš posypové soli s rozmrazovacím účinkom na -X°C ...
problém je, že posypové soli nie sú zbavované sulfátov (silný karcinogén). Takže problém ako taký si najbližších pár rokov nevšimneš, možno si ho nevšimneš nikdy a u niekoho to môže vyvolať rakovinu ...
U posypovej soli si môžeš povedať, že to bude práve NaCl ... ale čo to ešte obsahuje navyše?

naozaj neviem ... ale asi by som na soli nešetril a kúpil normálnu kuchynskú :)

Bubo.b - Profil | Pá 22.3.2013 14:57:11

lunimus >> Nebudu se přít,ale tuhle posypovou sůl těží stejně jako jedlou, jen není tak vyčištěná a umletá. Vozí se sem převážně z Polska a nebo Německa. Proč by se na silnice sypala jinak upravovaná? dokonce když nestíhají na údržbách dělat solánku, respektive jim nedodají sůl, tak používají běžnou jedlou - viděno na vlastní oči. A jen tak mimochodem, jak dlouho jsme my a poláci jedli posypovou sůl v uzeninách z Polska? nikdo neví a je nám někomu něco? Nemyslím, že by někomu stálo za to utrácet ještě peníze za upravování čisté-přírodní soli.Stačí, že ji musejí namlejt a odvézt.

hobitek - Profil | Pá 22.3.2013 14:36:50

bedny...