Vápnění a nebo slabé chemické odlehčení stojaté nevypustitelné vody s rybí obsádkou Kapra obecného

Chtěl bych požádat o radu zkušeného rybníkáře. Jedná se o radu a možnost odlehčení vody, zatížené hnojením samotnou rybí obsádkou. Je možné a reálné buď slabé a šetrné vápnění vodního sloupce a nebo chemická neutralizace nahromaděného sedimentu? Rybí obsádka prospívá, krmená pšenicí i přibývá. V důsledku vytření a zvýšenému počtu ryb se ale hromadí sediment a voda zabarvuje do hněda. PH je v pohodě. Bohužel ať hledám jakkoliv, nemohu najít nic o této problematice soukromého chovu nevypustitelného rybníka. Děkuji za příspěvky.
Autor diskuse: jiri22 - Profil , 31.10.2012 všeobecné - ostatní

tuzemak - Profil | So 13.2.2016 12:09:26

antislavista >> tu si počti...než hledat,lepší je se zoptat.-))http://www.rybarstvi.eu/dok%20rybari/optimalizace.p​df

antislavista - Profil | So 13.2.2016 11:43:30

nikdo nic?

antislavista - Profil | Čt 11.2.2016 15:43:36

má někdo zkušenost s hnojením rybníka kravským hnojem?kolik tak dát na 1ha rybník a kdy je vhodná doba.díky

valcha186 - Profil | So 3.11.2012 20:58:50

Konečně rozumný člověk - rybář.

glánis - Profil | Pá 2.11.2012 8:18:11 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jiri22 >> Obecně: vápní se pro tyto účely, dezinfekce a mineralizace.

K dezifekce se používá pálené vápno CaO, kde se využívá toho, že vápno s vodou reaguje tzv. se hasí tzn. vytváří se CaOH2 což je hydroxid vápenatý(hašené vápno) tato bouřlivá reakce je schopna zabít či omezit určité druhy mikroorganismů a vývojová stádia parazitů (bakterie,viry,kvasinky,nálevníci atd.)

Dále se k desinfekci využívá chlorované pálené vápno CaClO, kde je průmyslově do páleného vápna přidán chlor, který sám o sobě je desinfekcí. Tzn. chlor násobí účiněk páleného vápna.

K mineralizaci sedimentů tzv. zúrodnění se používá buď vápenec CaCO3 nebo hašené vápno CaOH2 tzv. hydrát. Zde se využívá schopností vápníku napomáhat přeměně organických látek(výkaly ryb, zbytky rostlin a živočichů atd.) na anorganické látky tzn. minerály, které jsou dále využity v potravním řetězci. Tzn. využívají je jednobuněčné řasy a vyšší rostliny ke stavbě těla. Řasami se živý zooplankton a zooplanktonem tvý kapříci.

Tím pádem dochází i k relativnímu úbytku sedimentů, protože se rychleji rozkládají, jde však jen o tzv. aktivní vrstvu bahna, cožje horní vrstva cca 10cm, která je ještě oxidována a dochází zde k těmto procesům. Hlubší vrstvu bahna už vápnění neovlivní.

Samozřejmě, že použití těchto látek ovlivní chemismus vody, jak, popisovat nebudu, protože to není téma tvého dotazu.

Aplikace těchto látek je možná na hladinu, na dno nebo na led, formou pevnou (rozhozením, rozmetáním) nebo kapalnou (vápenné mléko, ne u CaO a Ca ClO))

Dávkování bylo již celkem správně níže popsáno.

O zákalu vody bylo již také řečeno dost a rovněž správně, takže to nemá cenu opakovat.

Hodně zdaru v chovu

jiri22 - Profil | Pá 2.11.2012 7:10:26

Děkuji všem za přínosné příspěvky i když se pointa dost vytratila. Nofish, ty jsi na to jediný kápl:

"Vápenec by měl teoreticky zůrodňovat a vápno má dezinfikovat a trošku napomáhat rozkládání bláta".

To je přesně má představa a chtěl jsem jen znát zkušenosti a hlavně možný poměr event. množství. Nevadí bláto a nevadí zakalená voda, jde pouze o to nejdůležitější - prostor a prostředí pro ryby, které se mají tak dobře, že prospívají a rapidně se množí. Je to prevence i když je možná tohle jediná odpověď, kdy bude lepší ryby nechat žít a nezasahovat do toho. I tak moc děkuji.

nofish - Profil | Čt 1.11.2012 20:12:29

jiri22 - >> omlouvám se za příspěvky mimo téma. Kdyžtak to pak smaž. Jen jsem uznal za vhodné upozornit na dávkování vápna a pak se to nějak zvrhlo :-)

Jovánek - Profil | Čt 1.11.2012 19:37:54

nofish >> ten na nemoce ryb?

nofish - Profil | Čt 1.11.2012 19:32:53

Jovánek >> píše. Ale lopatu v ruce možná nikdy ani nedržel :-)
Člověče, já už to vápno pár krát do vody sypal...
Mimochodem. Mě učil dr.Červinka zase 3-5kg/ha a velké dávky až když už není co ztratit. To je zase někdo, kdo by mohl učit Dubského.
Aź si tohle někdo přečte v létě a lupne do vody 10-30kg chlóráku po hektaru, tak se může stát, že nebude zrovna šťastný z výsledku.
Rozhodjící je, že to použití tohoto vápna, ovlivňuje víc věcí.

nofish - Profil | Čt 1.11.2012 18:03:32

jiri22 >> hele zeptám se tě na jedno. Co ti tam vlastně vadí? To že je voda podkalená? To prostě znamená, že ryby žerou a že jich je tam hodně.
Vápnem tam nic nevyřešíš. Vápno "kvůli blátu" se dává na bahno. Vápenec by měl teoreticky zůrodňovat a vápno má dezinfikovat a trošku napomáhat rozkládání bláta.
Tak i tak furt nechápu, o co přesně teda jde :-)

jiri22 - Profil | Čt 1.11.2012 17:59:09

Hezký večer Jovánek- začínáme se do toho pěkně zamotávat. Opakuji, že rybník nejde vypustit a také to není záměrem. Odhaduji, že paní zima udělá asi vše stejně sama, zpomalení aktivity ryb,
možná usazení všech volných částic ve sloupci a tím bude voda čistější. To vápnění mně zajímá jako možnost k předcházení potíží, které můžou a pravděpodobně nastanou při zimním a nebo jarním rozkladu sedimentů a může mít negativní a nebo fatální vliv na ryby(kapry). Proto může pomoci lepší kvalita vody a k té jsem chtěl pomoci. Znám i účinky vápna a jeho formy, proto jsem založil otázku. Ano někdo navrhne, nechat to být a příroda si poradí. Ale pokud se zarybní voda, kde byl minimální život, jistě se to projeví právě na kvalitě vody. Proto prosím o věcné odpovědi, ale hlavně vlastní zkušenosti. Jde přece o živé tvory. Děkuji všem.

Jovánek - Profil | Čt 1.11.2012 13:38:58

jiri22 - >> Ty chceš aplikovat vápno ale znáš jen pH? No je-li pH v pořádku, je většinou v pořádku vše. Ale jestli chceš mermomocí vápnit s nějakým normálním výsledkem, zjisti si aciditu vody a podle toho se určí dávka vápna(páleného). Jestli ale přeci jen chceš vápnit, tak ale ne do vody s obsádkou. Bez ryb se aplikuje 0,2t mletého vápna nebo vápenatého hydrátu na hektar, nebo mletý vápenec 0,5t na ha. Ovšem osobně doporučuju vypustit a jestli to nepůjde odbahnit, tak použít mletý pálený vápno nebo čerstvě hašený na sucho a to 1,5 až 3 tuny na hektar. Nebo 600 kg chlorového vápna. To ti vydesinfikuje dno jak nic. Ale pořád nechápu, jak se budeš chtít zbavit zakalení vody. S kaprem čistou vodu mít nebudeš možná ani v zimě.

Jinak se vápní jako prevence i s rybí obsádkou a to bych použil koncem jara pálené vápno , které musíš rovnoměrně rozmetat na hladinu v dávce 20-40 kg na hektar a může se to vše opakovat za dva týdny. Nebo, což nedoporučuju, se dává zhruba 15 kg chlorového vápna stejným způsobem. Ale zase, bláto ti tam zůstane, s tím nic neuděláš, pokud to nevypustíš.

Tomáš - Tom - Profil | Čt 1.11.2012 13:14:42

(o)_(o) >> Jak již tady bylo napsáno,každý kdo chce začít chovat ryby by měl mít toto nastudováno (učivo kteréhokoli rybářského oboru viz.učebnice ) a pokud možno své kroky v počátcích řešit s praktiky z oboru.Vyvaruje se tak zbytečných chyb a hlavně ušetří peníze.

voz - Profil | Čt 1.11.2012 13:10:17

jiri22 - >> zlikviduj kapry a dej si tam jiny ryby. Pak budes sve milasek i videt. Kapr je neco jako pluh. Provadi soustavnou orbu dna z duvodu obstarani potravy. Tolstolobik ti to neudela :-)

nofish - Profil | Čt 1.11.2012 8:06:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jiri22 >> Vápnit se dá i na led. Ale poslechni nás hlupáky. Jestli se to zakalí až v průběhu roku. Má to barvu "po blátě" tak to tak nech. Dělají to ryby. Je to pro ně furt lepší, než křišťáově čistá voda. Měl bys vidět co dokážou kapři s vodou v rybníce "na jílu", to je pak jak kafe s mlékem.
Vápnění jako takové se dělá vápnem na led. Ale efekt je disskutabilní. Už kvůli tání a jarní výměně vody. Nech to na jaro a uděláš to alespoň v rámci prevence proti žaberním nekrózám.

nofish - Profil | Čt 1.11.2012 8:03:14

poustevník >> vysvětli význam vápnění proti podklené vodě... :-)

poustevník - Profil | Čt 1.11.2012 8:01:45 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jiri22 - >> Ahoj,určitě lze vápnit i na vodě.Samozřejmě je potřeba dbát na množství aby jsi rybám neublížil ale obecně lze vápnit cca 15-50Kg na 1ha a můžeš toto aplikovat na plné vodě nebo pokud to je možné a je nějaký přítok tak se dává vápno do přítoku a v podstatě se samo dávkuje...

jiri22 - Profil | Čt 1.11.2012 6:53:02

Děkuji všem za příspěvky a zájem. Pro upřesnění dodám, že mně nejde o bláto, které chápu také jako pozitivum pro biotop. Jedná se skutečně jen o mírné očištění samotné vody (vodního sloupce).
Zkvalitnění prostředí pro ryby. Nyní se nová generační obsádka skutečně slovila a snížil tak celkový počet ryb. O tom prostředku jsem již slyšel, ale chtěl jsem dát na klasické levnější vápnění. Na rybnících se občas vidí vápnění na led. Bohužel se neodvážím experimentovat, abych rybám a nebo PH neublížil. Děkuji

Tomáš - Tom - Profil | Čt 1.11.2012 2:48:50

Každý rybnikář ví,že bahno v rybníce je žádoucí. Jedna se o tzv úrodnou vrstvu bahna a ta se značnou měrou podílí na úživnosti rybníka.

Rubi Spito - Profil | St 31.10.2012 21:39:06

nofish >> Zcela jistě dám vědět jak celá akce dopadla.

nofish - Profil | St 31.10.2012 21:35:27

Rubi Spito >> ok. Takže jestli jde o rozklad bahna tak to trošku chápu. Jezírková chemie na to už existuje. Ale ono to to bahno nerozkládá tak, že by zmizelo z vody. Jen je ho méně, protože ho to při rozkladu "utuží, zabije to v něm život". Což je v rybníce nežádoucí. Takže až budou nějaké ty převratné novinky, tak šup s tím do bleskovek, ať se to dozvíme :-)

Jinak, spolupráci rozjedeš s kýmkoli. Furt se všechno dotuje z eu. Prostě se utrácí prachy a spolupracuje se, i na totálních nesyslech. Když na to dává EU prachy, tak je chce někdo čerpat :-)

nofish - Profil | St 31.10.2012 21:31:03

deni 79 >> pozor. Chovat kapry a chovat ryby je veliký rozdíl. To snad víme ne? :-)

deni 79 - Profil | St 31.10.2012 21:25:06

nofish >> ono je na zacatku jednoduche si rict-budu chovat ryby. Co na tom je tezkeho-nic!! Dam nazrat a nemusim nic vencit...
Jenze pak za pochodu se zjistuji informace co a jak,protoze ty ryby by precejenom obcas rad i videl

Rubi Spito - Profil | St 31.10.2012 21:22:52

nofish >> Z dialogu jsem pochopil že rozkládá organické sloučeniny ale do hloubky jsem něchtěl zacházet každopádně funguje i na sínice a další neřády. Celkem mne zajímalo z kým započali spolupráci ve velkém. Ale z jara budu chytřejší a výsledky budou publikovatelné tak snad nezapomenu požádat o fota a něco sem nasázet.

nofish - Profil | St 31.10.2012 21:18:29

deni 79 >> ale mán se co kalit. Píše, že to nejde vypustit. Tam bude ten problém. Ale to je jedno. Já furt necháp lidi co chovají ryby a nepřečtou si jednu blbou učebnici. Pak se diví spoustě věcí, úplně zbytečně :-)

nofish - Profil | St 31.10.2012 21:17:04

Rubi Spito >> ale jo, odborník vysvětlí :-) Praktik se pak nestačí divit. Ale máš recht. Za zeptání nic nedáš, ale ani korunu bych nedal někomu kdo mi řekne, že bude chemií likvidovat bláto. Respektive, může se najít nějaký chemický hnus který dokáže urychlit jeho rozklad, ale celé by to bylo kontraproduktivní, vzhledem k chovu ryb a potebě maximálního množství přirozené potravy.

Doufám, že se s odborníkem poradí a hodí nám sem nějaké ty postřehy.

deni 79 - Profil | St 31.10.2012 21:13:10

nofish >> rybnik vypustit vybetonovat a nema se co kalit.. :-) :-)
Samozrejne mas pravdu. Je jeste moznost snizit osadku kapra v danem rybnice.

Rubi Spito - Profil | St 31.10.2012 20:59:55

nofish >> Rozumím velmi dobře. A opakuji byl jsem u jednání z odborníkem sice pouze jednou ale i tak mi ten člověk dokázal vysvětli o dost víc jak tady obecná diskuze. Proto opakuji at se jiri22 informuje a sám posoudí možnosti nic víc nic méně.

nofish - Profil | St 31.10.2012 20:46:03

Tomáš - Tom >> divil by ses, kolik lidí si myslí, že zakalená voda rybám nesvědčí....

nofish - Profil | St 31.10.2012 20:44:48

Rubi Spito >> řeknu ti to srozumitelně :-)
Ryby ryjou do dna. Když je jich tam hodně, hodně ryb ryje do dna. Kal se nestíhá usazovat a voda se obarví do hněda dle barvy aktivní vrstvy bláta. To nejsou dohady, tohle je staletími prověřená praxe, která má o svá pozitiva, je-li rybník celoročně průtočný.
TO je prostě fakt. Na to ti je chemie k ničemu. Bahno bude furt bahno, na co ho rozložíš? Rozložíš pevnou látku bezezbytku na vodu? Nebo na Plyn?

Rubi Spito - Profil | St 31.10.2012 20:33:07

nofish >> No bylo by dobré malinko informovasti kdy i pro stojaté vody je další preparát a to má hodně společného.Kdy reakce organických složek reaguje dle aplikace množství teploty a opakování ale tady to asi nemá cennu rozebírat přece jen jednat z odborníky kteří přípravek aplikují a dohady jedna paní povídala jsou velmi zdržující a bezcené. Proto jak jsem psal níže spojit se z firmou a zdarma provést konzultaci kde dostane zákazní opravdu relevantní info.

Tomáš - Tom - Profil | St 31.10.2012 20:27:45

Opravdu je to jak píše kolega níže a ty přípravky do jezírek jsou jen vyhozené peníze.Kdo trochu zná vodní ekosystém tak si kvalitu udrží i bez těchto drahých nesmyslů a to píšu o jezírku u velkých ploch bych o tom vůbec neuvažoval.Je potřeba odstranit problém tam kde začal a né pak řešit následky.Ovšem kalná voda v produkčním rybníce je vždy lepší než křišťálově čistá voda. Rybnikáři ví o čem píšu.

nofish - Profil | St 31.10.2012 20:12:14

Rubi Spito >> tohle nemá s rybníkem nic společného. Jezírko a rybník bez průtoku vody, to jsou dvě rozdílné věci.
Organické zatížení vody a zvířené bláto není to samé.
Ono totiž nejde o žádé hromafdění sedimentu, ajk si zadavatel myslí, ale o vliv zhuštěné obsádky rybníka, na jeho dno.

Rubi Spito - Profil | St 31.10.2012 19:55:56 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jiri22 - >>Jestli mohu doporučit dobře si přečti tento článek a telefonicky se spoj z firmou Baktoma a jistě ti vyjdou vstříc tento přípravek je novinkou a firma začíná dle informací spolupracovat z velkochovem ryb které má stovky hektarů vodních ploch. Kolega má soukromý revír a chystají aplikaci na jaro 2013. Koukali jsme na některé srovnávací fotografie před a po aplikaci a opravdu to vypadalo velmi zajímavě. Firma garantuje že přípravek neohrozí rybí osádku ani ostatní živočišné druhy. Jediné menší mínus je cena která při velikosti 1,5ha začíná na cca.30 000 ale postupnou aplikací se snižuje a nadále už je únosná. Jestli mohu doporučit tak se spoj z kolegou na tel 725842333 býval tady pod nickem jarda 2004 ten se o to zajímal a komunikoval z firmou a dost se o to zajímal a z jara budou aplikovat tak ten ti asi řekne víc.
Tady je odkaz na firmu která preparát vyrábí.http://www.baktoma.cz/novinky/ciste-a-pruzracne-zah​radni-jezirko-812

nofish - Profil | St 31.10.2012 19:20:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

jiri22 - >> Vápno na plnou vodu je tak maximálně jako prevence některým onemocněním.
Bahno je prostě bahno. Jediná ověená metoda je prostě to vypustit (všechno jde vypustit) a odbagrovat, nebo sací bagr.
Voda se ti nezabarvuje do hněda tím, že by tam bylo hodně bláta, ale tím, že je tam hodně ryb. Hodně ryb, které "jdou do dna" při shánění potravy.
Prostě odlovit ryby. Zhuštěná obsádka má prostě vliv na ten zákal. Kdyby tam ryby nebyly, bahno se vesele usazuje na dně a nikdo ho nevíří do sloupce.

Existují nějaké jezírkové přípravky k urychlení rozkladu organických látek ve vodě. Ale bláto z rybníka prostě samo neodejde.