Na co si dát pozor při koupi matchového prutu?

Zdravím Vás,
můžete mi prosím prosím poradit na co se mám soustředit při koupi nového matchového děleného prutu? Tím myslím, jsem-li v prodejně a držím již vybraný typ prutu v ruce, na jaké detaily se mám u tohoto konkrétního kusu zaměřit, aby to nebyl nějaký výrobní zmetek?
Vyhodil jsem svůj starý plavačkový teleskop (posloužil, ale nebylo to ono...) a nerad bych koupil nějaký "šmejd" znovu.
Děkuji za rady!!!

Mates(původní) | Po 9.8.2004 6:54:17

M.M.Tak to má asi málo kdo.......................

Martin M. - Profil | Ne 8.8.2004 22:58:07

nejlepsi je byt zadobre s nejakym prodavacem, aby ti ten prut pujcil k vode.

Mirek S | Pá 30.7.2004 14:32:31

Ještě doplním ostatní, důkladně prohlídnout vložky oček, případné praskliny jsou skoro neviditelné ale dokážou zničit vlasec. Taky při prošvihání je dobré držet prsty přechod mezi díly, je pak líp cítit klepání ve spojce. U navijáku se podívat, jak jde osa cívky proti středu prvního očka, jestli není nějaký výrazný (víc cm) posun os do výšky (nebo i do strany).

Golem - Profil | Pá 30.7.2004 9:50:26

Jeste co se tyce gramaze, tak zauvazuj, kolik gramu na nej budes cpat a jaky ryby na neho chces lapat. Taky bych dal prednost prutu, kterej ma zpevneny spojky. Co se tyce delky, tak bych sel minimalne do 4,2 m (casem poznas, ze kazdej cm je dobrej). Samozrejme vse prizpusob tomu kde s nim budes lapat a co s nim budes lapat. Pokud to budes mit pro chytani s anglicakem, tak bych doporucoval spise spickovou akci pro presnejsi nahazovani. Jinak v dnesni dobe uz sezenes slusnej match za par korun, takze kdyz s nim nebudes spokojenej, tak ho prodas treba tady v bazaru a koupis jinej. Tyhle problematice tady na mrku uz bylo venovany hodne, takze zkus vyhledavani, pokud jeste nemas jasno, jakej konkretni proutek koupit. Podivej se po matchkach Tubertiny. Tdy mas odkaz, kde ma Iceman nekolik dapsich odkazu na tohle tema.
http://www.mrk.cz/otazky.php3?id=6306&from=0

lax - Profil | Pá 30.7.2004 7:47:32

To co píší oba předchozí pisatelé a ještě něco, máš-li již naviják vyzkoušej, jak sedí v sedle a zkontroluj jestli jsou všechna očka na prutu. Při koupi prutu jedné renomované značky se mi stalo, že jsem všechno vyzkoušel a OK. Zdálo se mi ale, že jsou očka nějak "divně" rozmístěna a prodejce na to, že je vše jak má být. No u této značky jak jina. Nedalo mi to a na firemních stránkách jsem si našel foto a počet oček a opravdu jedno nebylo vyvázáno. Pak už jen přesvědčit prodejce a byl tu nový prut do 3 dnů. Zbytečná komplikace. Takže hodně štěstí při výběru.

Iceman | Pá 30.7.2004 7:42:13

Hlavně si udělej jasno jaký prut chceš. Myslím tím model a značku. Nejlepší je, když ho má nějakej tvůj kámoš a můžeš si ho zkusit u vody. Jinak to co píše jariss je asi to nedůležitější, já ještě přidám sedlo, aby ti v něm dobře naviják seděl, korek, aby nebyl vydrolený.

jariss - Profil | Pá 30.7.2004 7:19:43

Nejdříve prut složím a řádně promrskám, zda necvakají spojky. Dále se soustředím na řádné zalakování vyvázaných oček. Složený prut otočím vzůru očkama a prohlédnu souosost oček. Rozložím na díly a prohlédnu povrch, zda není někde porušen.