S feederem jako s vláčákem či kapřákem

K této otázce mě nakopla jedna diskuse tady, kde se dávají fotky s velkými kapry chycených na feeder.
Proto bych si chtěl udělat pro sebe takový průzkum.
Používáte feeder pro zábavu, mít radost z každé, i malé rybky a z různých druhů?
Nebo používáte feeder jako univerzál na klas. feedrování, na vláčku, nebo kaprařinu?
A nebo jen cíleně na kapry s těžkým olovem, stojanem, s pípákama?
Napište různé výhody vašeho stylu použití feedru.
Autor diskuse: milin - Profil , 6.7.2012 všeobecné - techniky lovu

Kovis - Profil | Ne 8.7.2012 10:31:22

milin >> Jak kdy, ale když chytám na celou tak většinou za hřbet, méně často za hubu.

Z5 - Profil | So 7.7.2012 19:55:36

S feedrem jsem už párkrát vláčel i chytal na plavanou, většinou mě k tomu donutila aktuální situace u vody, protože většinou s sebou nevozím krom 2 feedrů nic jinýho, ale nějakýho woba a splávek s sebou mám, tak si feeder předělám na to co potřebuju( vyměním špičku)

siri - Profil | So 7.7.2012 18:57:12

Ja bych si umel docela dobre predstavit vselijaky chytani s fidr(prut)em, jakoze z toho duvodu, abych s sebou nemusel tahat otep ruznych klacku... :) Nakonec, na trhu existuji i hotova reseni, kdy posl. dil je klasika, s normalnimi ocky, a prut pak slouzi jako matchka, na druhou stranu jsou lidi, kteri preferuji dlouhe vlacaky, nejlip pres tri metry, takze pak uz je to spis otazka delky celkove, prip. delky rukojeti (plus toho, co blank utahne, ale jde o klacky urcene v zasade k chytani na tezko, ze?), :) no a o vahu prutu, co kdo snese. Umel bych si predstavit i dokoupeni nahradni tuzsi fidrspicky (karbonove, kvuli vaze...) a prevazani na vetsi ocka, dal od sebe, abych si ze standardniho fidrprutu udelal cosi univerzalnejsiho. Proc ne...

plavan - Profil | So 7.7.2012 18:37:22

milin - >> já nevláčím vůbec, takže na vláčku feederový prut nepoužívám. Pro cílený lov kaprů, kdy dám montáž s bojlízem nebo velkými peletami, feederový prut používám, protože kromě matchky už jiné pruty nevlastním. Pípáky a stojan už také nevlastním, takže si vystačím s takovouto pákovou vidličkou od pana Fencla. Když za to kapr vezme, ohne celý feederový prut o metr a mírně povolená brzda zahrčí a upozorní mě na záběr.

ladik57 - Profil | So 7.7.2012 18:23:56

jelikoš mám vláčak v poruše vyzkoušel jsem feeder medium, akorát dám tvrdší špic,sumec přes 60,cendoš 74,pár mírovych štik a jeden kapr 40 na gumu.horší je to při mrazu lepí se malá očka

milin - Profil | So 7.7.2012 18:16:28

Kovis >> Jo to je fakt. Pokud chytáš na dně na mrtvou rybku, jak ji napichuješ?

Kovis - Profil | So 7.7.2012 14:36:12

milin >> Fakt to jde, samozřejmě se stává, že to nemá dobraný a zebereš mu to z huby, ale většinou to sedí pěkně na krajíčku. A radši o pár candátů takhle přijdu, než abych je nachal zažírat a oni pak pokapali...

mipa - Profil | So 7.7.2012 12:42:43

milin >> já to taky tak beru :-) ... a jestli jsi si všiml, tak jsem nikde nenapsal "kapr" - jen ryby, protože ho používám k lovu i jiných ryb a jsem za něj v proudu rád ...
ty jemné citlivé zdolávačky ve 3,3m jsou schopné udržet na místě olova na řece v proudu o gramáži +/- 150/170g (ptám se, protože s nimi nemám žádnou zkušenost...) a ještě obstojně identifikovat záběr - jak ?
A záběr kapra co popisuješ je kapitola sama pro sebe a s "identifikací" nemá nic společného - u jízdy k identifikaci nic nepotřebuješ. To ti stačí volně odmotaný vlasec na břehu a když začne mizet tak tam je kapr - též jedna z identifikací záběru kapra jako je jízda .... extrém, ale je to tak :-)
U feederu na řece je napnutý vlasec a identifikuje špice - nic víc,všude a vždy ... u kapráku na řece je .... a jak to je dál, vždy a všude ?
Zároveň ale neříkám, že s kaprákama na řece nejde lovit ! Před feederama se jinak na řece nelovilo a ryb šlo na břeh hromady a nikdo se nad ničím nepozastavil .... jen podotýkám, že s feederama a to platí i pro XH se na řece loví o mnoho jednodušeji, páč jsou k tomu určeny ... toť moje zkušenost z doby minulé i současné ... :-)))))))))))))
.... a když se k nám přidá do "hovoru" někdo třetí, tak bude hned na světě názor čtvrtý ..... tak to chodí .......

milin - Profil | So 7.7.2012 12:20:29

Kovis >> Ok to taky beru. Na candoše to je taky řešení. I když to nemám vyzkoušený a moc se mi tomu nechce věřit, že když po ohnutí špice sekáš, záběr sedí, ale píšou to tady, takže to asi jde.

milin - Profil | So 7.7.2012 12:18:23

nofish >> Ok. To beru. Stalo se mi to i při lovu na boilies.

Kovis - Profil | So 7.7.2012 12:15:49

milin - >> Zdar, já používám feeder poměrně univerzálně. Mám 3 pruty - light, medium a heavy. Nejčastěji používám to medium a to i na dravce. Je na tom fajn, že se ti až na vyjímky nestane, že by se candoš zažral, protože sekáš hned po záběru. Zkoušel sem s ním jednou z nouze i vláčet, ale na to se fakt nehodí, byl sem z toho asi za 15 minut hrozně zmordovaný :-) . To heavy mám hlavně na kapry 50+. Je výhoda, že se do něj můžeš opřít a dohodíš dál, což je třeba u nás na jezeře celkem důležitý. Chytám s ním normálně s kukuřicí na vlas a výsledky to má. Osobák mám sice jen 58, ale na tom feederovém prutu je ten souboj zážitek :-) .

Stewik - Profil | So 7.7.2012 12:13:11

Pužívam feeder ako všetko možné ...sem tam vláčka, na plavák, aj pipák mám skúsený :D Jedine čo by som asi s feedrom nezvládol je sumčiarina a muškárenie :D Samozrejme ono je to také len amatérske skúšanie, feeder je predsa len určený na krmítka a ťažko :)

nofish - Profil | So 7.7.2012 12:07:47

milin >> nevím teda..... x kaprů jsem sekl jako záběr skoro nečitelný, jen malý potah. Kolik kaprů mi zabralo a po záběru tam zůstalo normálně nehybně viset. Všechny záběry nejsou až tak divoké - myslím na normální nástrahy typu kukuřice a červ.

milin - Profil | So 7.7.2012 12:04:43

mipa >> Citlivost záběru u kapra je blbost. Hrčák přes brzdu, feeder ve vidličce ohlý až k rukojeti. Tak kde je ta citlivost záběru? ( kapra )
"Lovím v místech kde s kaprákem nemohu" tomu taky nerozumím. Máš kapřáky třeba 3,3 m. citlivé jemné zdolávačky, kratší než XH.
Neber to jako hádku, k tomu tahle diskuse rozhodně neslouží, spíš jako výměna názorů a zkušeností.

Anýzový dědek - Profil | So 7.7.2012 12:02:03

mipa >> právě to zdůrazňuji, že je třeba si vybrat prut k podmínkám, kde budu převážně chytat- tj. že na stoják si nebudu zbytečně kupovat EH a na řeku nepůjdu s Lightkou na velké ryby- to jsou extrémy.
Myslím si, že pro většinu běžných rybářů je vcelku ideální volba MH nebo H rozumnou volbou.

nofish - Profil | So 7.7.2012 11:58:34

mipa >> Chytám na stojáku. Teda na malých řekách kde je to v klidu, ale pak na přehradě, kde když táhne voda, nebo fučí, potřebuju taky tvrdší prut. Chytání na větší vzdálenost+vírt+tah vody+hloubka. Chce to občas taky "tvrdší přístup" tak sháním náhradní špice dokud je čas až je budu potřebovat, bude pozdě :-)

mipa - Profil | So 7.7.2012 11:45:11

nofish >> kopytem sem, kopytem tam ... hlavně že šlapou a udrží mi olova s nástrahou kde potřebuji !
Třeba včera při tomto průtoku Labe po bouřkách a nastražení rousnice jsem potřeboval k udržení nástrahy na místě a zachování "citlivosti" identifikace 150g olovo ... třeba ... a fishky šly ... :-))))
- a s tou špicí mi je líto :-) ... zatím nevím, ale uvidím ...

mipa - Profil | So 7.7.2012 11:36:54

milin >> přeci chtám s feederem i když to je třeba těžko pochopitelné ... tedy i u prutu XH jsou využívány veškeré výhody feederu o proti kaprákům ....... citlivost identifikace záběru, zjemnění montáže ... a třeba i to, že lovím v místech kde s kaprákem nemohu (vlastní zkušenost a ne, že jsem to někde slyšel a nebo to někdo vypravoval či psal na MRKu ...) a je mi docela fuk vzdálenost od břehu a tím pádem průtok v lovném místě, zda mi proud bude vytahovat čihátko či policajta a zda budu ještě schopen "rozumné" identifikace .... a mnoho jiných výhod, které poznáš až u vody v dané situaci !
A navíc ti mohu napsat, že to funguje a je s tím méně starostí než s kaprákama ... to je pro mne pro použití XH feederu to rozhodující a spojení feederu a řeky je to nej co jsem poznal ... a není to jen z důvodu, že kapráky nevlastním ..... úcinnost a jednoduchost jsou tím rozhodujícím ... :-))))))))

nofish - Profil | So 7.7.2012 11:20:56

mipa >> ha, ty chytáš s "kopytama" :-) Zrovna googlím, nevíš o nějakých laminátových špicích kolem 3oz?

mipa - Profil | So 7.7.2012 11:17:13

Anýzový dědek >> to, že si každý nepořídí Extra Heavy Feeder chápu, ale pak nemůže chtít s mediem cíleně lovit velké ryby za každých podmínek co panují na řece ( vzdálenost, průtok ...ale třeba i velikost zdolávané ryby v proudu). Vše vyžaduje svoje, něco XH a něco třeba M či Picker ... Vlastním též jiný feeder a rozlišuji co,kde,jak a za jakých podmínek budu lovit a podle toho střízlivě uvažujíc vyberu proutek co danou situaci přeci zvládne - a nebo to tak není ???
A pokud to XH-čko někdo nevlastní z důvodu, že ho nevyužije a nebo na něj z nějakého důvodu nemá, nebo třeba to pro něj není dost feeder a nebo já ještě nevím proč, tak to je jen jeho problém a troufnu si tvrdit, že na řece neloví za každých podmínek kde potřebuje on, ale loví ryby takové a tam, co mu jeho vybavení dovoluje ... a to nechci a rád se u vody "bavím" za každé situace a ne jen tehdy, když mi to okolnosti dovolí ..... :-)))

milin - Profil | So 7.7.2012 10:11:35

mipa >> Dobře díky za odpověd a ted mi napiš ty výhody. Proč si tedy na Labe nevezmeš rovnou kapřáky?

Anýzový dědek - Profil | So 7.7.2012 10:06:27

mipa >> Máš částečně pravdu, ale také je třeba si uvědomit, že ne každý si pořídí Extra Heavy Feeder jen proto, aby chytal velké kapry.
Spíš počítám s tím, že 80% rybářů sáhne po MH, kde je možnost chytat i mini rybky, ale i větší ryby.
Podle prutu se potom podřizuje další sestavení jako je síla vlasce, koncové montáže a pod.
To vše je nutné přizpůsobit podmínkám kde bude dotyčný lovit.

mipa - Profil | So 7.7.2012 9:20:25

milin - >> mnozí zde píší, že feeder je technika k jemnému lovu každé i malé rybky pro radost s použitím jemných montáží...háčků...olůvek...či vlasců a k cílenému lovu velkých ryb se nehodí ... !
To je jen částečná pravda :-) ... u prutů picker, light či ještě medium to platí bezezbytku, ale počínaje pruty heavy se začínají lovit větší ryby a nebo ryby ve větších vzdálenostech, v proudnějších vodách s větší zátěží, silnějšími vlasci ... a spektrum stále feeder prutů zakončuje třeba XHeavy Carp Feeder prut s gramáží 150g a nebo taky 200g a ten evidentně není již určen k jemnému lovu "malých rybek pro radost" sic je s radostí lovícího používán ... :-)
A zde je odpověď na otázku ..... feeder prut se dá k cílenému lovu kaprů použít ..... jen se musí definovat a rozlišit jaký, kde a s jakou montáží ... prostě feeder light NE ale feeder XH ANO !!!! a je k tomu dokonce svojí konstrukcí přímo výrobcem určen ... :-))))))
Osobně jeden z takových XH feeder prutů od Shimána k cílenému lovu velkých ryb na Labi používám a v kombinaci "s hrubší sestavou" je vynikající zbraní v rukách lovícího .... i když chápu, že pro mnohé feederaře je to nepochopitelné a s "lovem pro zábavu" to je též spojené ....... :-))))))))
Edit: ... nikdy ale nepoužívám pípák ... a ctím feeder jako takový ! ... i když lov "na přímo" z nedostatku místa na břehu jsem taky několikrát použil ... z nouze ... proč ne - nebudu sebou přeci tahat i kapráky .... :-))))))

Reeaper - Profil | So 7.7.2012 1:21:17

Kdyz je nouze, da se vse, ale neni to ono. Autem s sebou vozim vlacak, 2 feedery, bolonku na rybky nebo proste plavacku a kaprak na zakrmovani raketou.
Ale pokud je nouze o misto, osobne si myslim, ze feeder s moznou vymenou spicek, je fajn univerzal. Tim ho vubec nechci degradovat! Ale s rozumnou sestavou a zkusenostmi ho takto vyuzijes.
Na privlac jsem nezkousel - na feedery mam futral, kam dam i vlacak vc. navijaku - kdykoliv muzu feedery vytahnot a bez prevazovani flek provlacet (zalovi dravec atd), neresis navijaky. To me prokde jednodussi.

jaradol - Profil | Pá 6.7.2012 23:56:07

Také už jsem několikrát viděl u feeder prutu i policajta mezi očka,ale takovímto lidem asi nemá cenu něco radit.Sám jsem párkrát použil tento prut se splávkem,jako nouzovka to jde,ale s boloňkou se to stovnat nedá

Soulfish - Profil | Pá 6.7.2012 23:43:02

milin - >> feeder používám jen jako feeder, na ostatní techniky lovu mám jiné pruty k tomu určené.
Pípák na feederu mi příjde jako zvrhlost a byl bych ochotný jej tolerovat maximálně PŘED špicí a jen v určitých podmínkách.. Nechápu, jak si někdo koupí feederové pruty a pak na ně chytá se swingerama (už jsem takových lidí viděl dost).

martin007 - Profil | Pá 6.7.2012 22:32:02

Mám jeden 3m kousek a ten používám na candáty na vláčku

Miki 1 - Profil | Pá 6.7.2012 22:16:16

Svůj první federový prut jsem si před lety pořídil právě na vláčku. To jsem chtěl více jak tři metry dlouhý prut s jemnou špicí na candáty a okouny a mohu za sebe říci že mé očekávání splnil.
Teprve až později jsem ho začal používat k jeho primárnímu účelu.

Jarda Š. - Profil | Pá 6.7.2012 21:52:33

milin - >> Feederové pruty používám jen na feeder, na vláčku bych s prutem přes 3 m nešel, pípáky jsem také zatím ještě nikdy k feedrákům nepoužil.

Abe - Profil | Pá 6.7.2012 20:46:17

Také mám radost z každé ulovené ryby a nebo každé povedené rybářské akce, ale prut na feeder je prut na feeder a prut na přívlač je prut na přívlač a nechte to tak být, Petrův zdar

Anýzový dědek - Profil | Pá 6.7.2012 20:42:50

V nouzi se dá každý prut použít na cokoliv, ale cílená vláčka s feederem , je krapet hodně obtížná. Feeder je o něčem jiném než o hrčákách s big kapry. Je to jemná technika a k tomu je také uzpůsoben způsob lovu.
Nepopírám, že se na feeder nedají chytit i velké ryby, ale je třeba o feederu cosi vědět a přizpůsobit výběr feederu podmínkám, ve kterých budeš lovit.
Fotkami velkých ryb na feeder se nenech mást, to je tvrdá řehole se k nim probojovat....o)))

Rada.K - Profil | Pá 6.7.2012 20:34:56

Mám radost z každé ryby ulovené na feeder a o tom ten způsob je. V minulosti jsem sice zkoušel s feederovým prutem vláčet, ale můžu říct že sem se víc nadřel, než si zachytal. Po 10 minutách vláčení se vlasec začal sukovat a kroutit.