Potrestání nebo výsměch?

Člen naší MO MRS byl přistižen RS, jak mezi nástražními rybičkami měl tloušťě 12cm. RS v souladu se zákonem 99/2004 naší organizaci vrátila jeho zadrženou povolenu a věc předala k řešení Krajskému úřadu. Za ponechání si podměrečné ryby byl dříve trest 9-12 měsíců odebraná povolenka. Tento rybář se týden po spáchání přestupku dostavil do naší organizace s tím, že z nařízení Krajského úřadu mu máme vrátit povolenku. Dostal pokutu 200,-Kč. Byl náramně spokojený. Co vy na to?
Autor diskuse: Vilda - , 29.7.2004 všeobecné - RŘ, MO, svazy

Moravák - Profil | Pá 6.8.2004 11:04:21

Vůbec bych nedramatizoval zatoulaného tlouště mezi nástražníma rybkama. Chápu, že se jedná o porušení daných pravidel, ale to, jak jsou pravidla dána se mi nějak nepozdává. Podívejte se na to, jak to vzniklo. Nějací strejdové si sedli a řekli si komu se jaká ryba líbí, která jak chutná, která se dá chovat a je na ní dost masa a nazvali je ušlechtilými. My nyní už vnímáme jenom to, že to tak prostě je a snažíme se to bezmyšlenkovitě hájit. Proč nejsou hodnoceny ryby úplně jinak? Mě se líbí všechny ryby a je mi jedno, jestli to je hořavka, okoun, mřenka a nebo kapr. Myslím si, že by se taková věc dala vyřešit domluvou na místě a ne buzerovat rybáře za takový prohřešek proti pochybným pravidlům. Uvedu vám taky příběh, který také lecos vypovídá o stavu naší rybářské stráže a o rybářích jako takových. Jsem od Znojma a kolem naší obce teče zavlažovací kanál, který je plný života, třou se tam ryby, hlavně tloušti, hrouzci, mřenky, štiky, okouni, ale i parmy. Tento se na zimu vypouští, aby led nenarušoval betonovou konstrukci kanálu. Po vypuštění se nazhromáždí ryby v nízkých místech, tedy pod splavem, v potrubí pod silnicí atd. a tam pochcípá, protože v takové koncentraci ryb bez přítoku čerstvé vody záleží jenom na tom , kdy hold dojde kyslík. No a pomalu jsem u jádra věci, jezdím domů pouze o víkendech a nemůžu být všude, takže se mi již dvakrát stalo, že jsem ryby lovil čeřínkem a v kádích převážel do Dyje a bylo mi jedno, jestli to jsou tloušti, nebo cokoli jiného. Přišel člen rybářské stráže a jediné co uděla, tak bylo pár fotek, aby měl nějakou dokumentaci pro peskování majitele vodního toku a zkomírající ryby mu byly lhostejné. Osobně bych si představoval iniciativu sněřovanou jiným směrema a jiným způsobem. Člen rybářské stráže měl zajít za rybářema (známe se tu) a uspořádat "hurá akci" a napsat jim za účast brigádnické hodiny. Je to prostě blb. (to se mi ulevilo) Rekapitulace dle vlastních zkušeností: Uštechtilost ryb si v sobě člověk srovnává sám a je to poznat i na tom, kdo který druh loví, zástupce rybářské stráže je v mnoha případech neschopná zamindrákovaná osbaa, která nedovede udělat pro přírodu z jeho pozice nic a z pozice rybáře, nebo jem člověka taktéž nic. Když jsem to už nevydržel a ptal jsem se, jestli mi to uznají jako brigádu, tak že to probereme jindy a nakonec tedy zase nic. Nevím jestli by to mělo cenu nějak řešit, protože když porybný jenom tiše přihlíží vzniku škody, tak to asi není zrovna ok. Za ty roky by si už zasloužil pověsit.

hraji - Profil | Út 3.8.2004 14:32:56

Pokud vydávají RL jen pro cizice, je to plus pro cestovní ruch, protože rakušák jen těžko přijede ve středu, aby stihnul nerudnou úřednici na obci kvůli vyřízení RL. Jen to nezneužívat.

JM - Profil | Út 3.8.2004 9:28:42

Cizinec není našinec.

Véna S. - Profil | Út 3.8.2004 8:13:25

Tak jsem s nimi mluvil, opravdu prodávají na základě smlouvy s pověřenou obcí RL, ale jen pro cizince. Takže někde to jde, někde ne. Asi záleží na přístupu pověřené obce.

dantex - Profil | Po 2.8.2004 15:51:24

Véna S.: na www.palavasro.cz mají tento text :

PÁLAVA, spol. s r.o. vlastní nový objekt na břehu Novomlýnské nádrže, revíru Dyje 7, kde vydáváme celoročně povolenky na všechny revíry MRS, včetně ročních rybářských lístků. Povolenky vydáváme i pro cizince.

Véna S. - Profil | Po 2.8.2004 13:39:54

MM: Opravdu jde o státní rybářské lístky??? Dost bych pochyboval o tom, že pověřená obec někomu postoupí právo prodávat SRL. bylo by to proti znění zákona. Častokrát je jako RL mylně označováno oprávnění k lovu.

hraji - Profil | Po 2.8.2004 12:17:33

Martin M. : další výjimka ze zákona, která přispívá k "nepořádku" v české a moravské kotlině. Těžko si představit,co vede k takovému porušení ustanovení zákona. Pravděpodobně snaha zpřístupnit možnost zakoupení lístku i těm, co přijedou lovit ryby mimo úřední hodiny obecního úřadu. Samozřejmě se tím dá mnoho věcí obejít. Když si koupím lístek na 10 let v Pálva sro, tak mi ho nikdo nevezme. :-)). určitě by se to mělo omezit na prodej například jen cizincům.

Neználek | Po 2.8.2004 12:10:44

Rozhovor s hospodářem nejen že někdy pootevře oči, ale také někdy poodhalí složitost hospodaření na revírech. Nestačí jen "brblat u píva". Mě např. hodpodář vysvětlil, proč se vysazujíé malí kapři a ne velcí. Organizace hospodařící na malých plochách nejsou schopni velkého kapra vykrmit. Takže se postupuje podle tabulek: více malých za méně velkých. Pokud je chovný rybník ještě v pronájmu (např. od města), je vše daleko komplikovanější. Ryby se musí napřl vylovit ne tehdy, když jsou "jateční", ale kdy stanoví smlouva. Těžko uzavřít smlouvu se sv. Petrem, aby u "šéfa" zabezpečil dobré počasí, takže někdy ryby rostou jako z vody :-)), někdy ne .... atd. atd...

Martin M. - Profil | Po 2.8.2004 12:05:47

hraji> ted jsem se docetl, ze Palava s.r.o. prodava rybarske listky na pockani v Pasohlavkach a to zrejme i prespolnim, takze selekce na teto urovni taky asi neni to prave.

hraji - Profil | Po 2.8.2004 11:53:44

rybomil: bohužel to nemohu posoudit, neznám revír ani stavy ryb. Možná že rozhovor s hospodářem by přinesl víc informací a možná by i osvětlil nějaký záměr a důvod tohoto systému.

rybomil | Po 2.8.2004 10:12:40

hraji:Mám to vypozorovaný, točej asi 4 revíry pořád dokola, takže Š3 na ty revíry přijde cca 1x za3- 4 roky.Ale nasazovat Š0, Š1, Ca 1 kde jsou větší dravci v hojnějšíchch počtech (větší tloušti apod.)mi připadá mrhání penězi, zvlášt když mají vodu, kde by je mohli nechat dorůst aspoň na Š2 určitě.Když tam nechávají K2,K3, přece Š1 jim memůže vadit.

hraji - Profil | Po 2.8.2004 8:31:15

rybomil: omlouvám se za překlep v nicku :-))

hraji - Profil | Po 2.8.2004 8:14:23

K rybářským lístkům: Velmi zajímavé by bylo i uplatňování ustanovení § 10 článek 9) vyhlášky 197/2004Sb., protože podle tohoto ustanovení by po spáchání přestupku na úseku rybářství měla obec, která vydala rybářský lístek, tento odebrat na tři roky, protože držitel lístku, tím, že spáchal přestupek ztratil na tři roky způsobilost pro vydání a držení lístku. Jen si neumím zatím představit ten mechanismus přenosu informace od komise kraje na obec a způsob odebrání lístku. Ale jako selekce přestupníků by to fungovalo, protože nyní může vydat RL jen obec příslušná podle místa bydliště, zatímco za odebranou povolenku si koupím náhrada ve vedlejší obci.

hraji - Profil | Po 2.8.2004 8:05:09

Vilda: Mám obavu, že to bude vyžadovat spíš opačný přístup. Vy byste měli zajít za představitelem krajské přestupkové komise a vysvětlit mu, že jsou přestupky méně závažné a závažné a úplně nejzávažnější a že by bylo vhodné se podle toho řídit při ukládání trestů. Možná by nebylo od věci mu předložit zpracovanou tabulku nejběžnějších přestupků a k nim vyznačit i jejich závažnost. Navíc je omylem se domnívat, že představitel tzv. rybářského orgánu na Kraji řeší rybářské přestupky. Je mi ale divné, že by dvě přestupkové komise pracovaly tak rozdílně, teď myslím naši brněnskou a tu vaši zlínskou. Ale nemohu to posoudit.

hraji - Profil | Po 2.8.2004 7:56:10

rybmil: jak napsal moudře jeden z kolegů trochu níže, to co se děje na revíru ve věci vysazování je věcí hospodáře a dekretu na revír. Proč zrovna ten který hospodář vysazuje do revíru rybu ve velikosti jak popisuješ neumím odhadnout a ani to nemohu vědět. Jen bych chtěl podotknout, někdy je těžké vysadit rybu podle vlastního přání, spíš je problém ji sehnat, takže sice můžš chtít vysadit Š3, ale když ji na trhu s násadami neseženeš, tak ti nezbyde, než vysadit místo 150 ks Š3 třeba 5000 ks Š0. Tyhle konkrétní dotazy na konkrétní vody je třeba řešit na příslušném výboru a výroční schůzi, já se k tomu nemohu jinak vyjádřit.

rybomil | Po 2.8.2004 7:41:17

hraji: stejně mi to zarybňování není dost jasný.V 2000 a 2001 nasadili tady do 10 km revíru celkem asi 2500 Š 0 a Š1.Za ty dva roky se napsalo,tedy odneslo cca 130 štik.2002 nasadili 140ks Š3.2003 se jich napsalo cca 80ks.Teď 2004 a 2005 budou zas nasazovat jen Š0 a Š.Přitom kapra nasazují pořád K2,K3, K3+. Proč?
Taky 2003 nasadili 1100ks Ca1, zřejmě aby zbylé štiky měly co žrát?Po nasazení jsem je chytal pořád, letos total nula.

Martin M. - Profil | Ne 1.8.2004 21:45:29

neznalek> vpodstate souhlasim, ale to s tou soukromou vodou je zkreslene. Ne kazda soukroma voda musi byt to, co popisujes (i kdyz 95% dnesnich takovych je). Existuji i samostatne hospodarici MO a bude jich cim dal tim vice. S tim bude i cim dal tim vice povolenek. Srovnani ryb. listek a zbrojni pas je ale presne to, co jsem myslel.
Lachtan> souhlasim. Je treba se ale na ponechani ryby, na kterou nemas pravo, zacit divat jako na kradez.

Lachtan | Ne 1.8.2004 21:23:26

Neználek: tak trochu extrém,ne? I když nějaká přirovnání jsou zábavná.

Neználek | Ne 1.8.2004 20:29:02

Stručněji: rybářský lístek="zbrojní pas". Titul ING.+ zkouška z 341010 = možnost pracovat s elektrikou, řidičák="zbrojní pas". Po zahradě si klidně jezděte s traktorem nebo kombajnem bez řidičáku a ve stodole si střílejte z podomácku vyrobené tarasnice, ale když vám přijde návštěva, tak raději zaparkujte a flintu schovejte. Stejně tak s tím nechoďtě na veřejnost.

Neználek | Ne 1.8.2004 20:23:20

MO není soukromý podnik. Sice má svého čestného starostu, ale hlavní slovo má hospodář - prodloužená ruka státu. Hospodář musí splňovat jisté podmínky ke jmenování (vzdělání) - viz http://web.mvcr.cz/rs_atlantic/ftp/sbirka/2004/zakon_04.html#castka_65
Čili - zákony a vyhlášky ministerstva zemědělství jsou pro něj závazná. Nemusím snad - ale raději ano - opakovat, že prioritou je ekologická rovnováha. Členská základna - to jsou jen dobrovolní dárci finančních prostředků k udržení života ve vodě. A většina těchto dárců se nebude radovat z ekologické rovnováhy, ale z toho, že si od vody odnese v igelitce kapříka (nebo pstruha). Tito dárci musejí k výkonu rybářského práva před zákonem prokázat jistou způsobilost (tj. poznat plotici a tlouště). "Rybaření" na soukromých rybnících, které jsou obehnány ostnatým drátem a na kterých může chytat každý, kdo si zaplatí vstupné, je na hraně zákona. Ten, kdo drží v ruce prut, stejně jako myslivec, který drží v ruce flintu, musí mít "zbrojní pas" . Možná se to zdá paradoxní, ale nerybář, který si zaplatí "vstupenku" a jde na soukromý rybník, do kterého voda vtéká a vytéká skrze husté pletivo, do kterého jsou nasypány koupené kapitální ryby, které musejí jako každý živý tvor pravidelně žrát, chytne rybu, zabuší se v prsa jako King-Kong, vyfotí ji a pustí zpět, překračuje zákon. Dále: rybář, který si splete plotici s tlouštěm a napíchne ho jako nástražní rybku, takový rybář ekologickou rovnováhu neporuší. A neporuší ji ani ten rybář, který ze 150 vysazených "jatečných kaprů" chytne a sežere 100 (a ten druhý chytne a sežere jen 50). Ekologickou rovnováhu naruší ten, který - s prominutím - do vody něco vysere. Odebrat takovému provinilci povolenku za banalitu znamená to, že zatrpkne na svou MO a přihlásí se do jiné MO ve vedlejší vesnici. A těch zhruba 1500,-Kč příspěvku na život v přírodě půjde jiné MO.

Lachtan | Ne 1.8.2004 12:28:55

MM: Souhlasím,ale rok odebraní za tento případ mi připadá zcestné. Kdyby měl pomírečného tlouště ve vezírku,tak bych souhlasil,ale měl jí v řízkovnici. Chápu,že někdo může mít problémy v takové velikosti rozeznat tlouště a plotici (musíš si v duchu přiznat,že v takovéto velikosti je to stížené i když nepochybuji,že ty by si to správně určil). Samozřejmě to záleží na RS jak to posoudí,ale pokud bych byl RS a narazil na toto a zdál se mi slušný rybář,který má vše ostatní v pohodě,tak bych mu jen pohrozil s velkým vykřičníkem. Jsme jenom lidé a vidět vše jenom černobílé podle mě není správné. Naopak si myslím,že "správným" pohrožením a vysvětlením se to toho rybáře dotkne daleko více než "razatním" zákrokem (samozřejmě pokud je to kretén,tak na toho neplatí nic a to bych mu tu povolenku také vzal). Je to jen o lidech a invidiálním přístupu. Snad alespoň trochu se mnou souhlasíš.

Martin M. - Profil | Ne 1.8.2004 10:54:20

Muze statni organ rozhodovat o soukromem majetku vydanem jinou organizaci (povolenka)? S povolenkou by mela nakladat MO, krajsky urad jen s rybarskem listkem, coz je "statem vydavane povoleni" a na nejake povolenky se vykaslat. Prece povolenek si muzu koupit milion po cele republice a trest odebrani jedne konkretni povolenky na urcitou mnozinu reviru je smesny (napr. za ponechani podmiroveho tlouste, za to bych povolenku bral tak na rok). Bez ryb. listku si ale neskrtnu.
Ja bych mozna rybarsky svaz potazmo MO bral jako ciste soukrome podniky, ktere mi vydavaji "vstupenku" (povolenku) k chytani na jejich revirech, a pokud se rozhodnou mi povoleni odebrat, mohou. Ja pak na nich mohu vymahat penize zpet, proste uplne normalne jako treba, kdyz si koupite permanentku do fitcentra - kdyz mne tam majitel nebude chtit pustit, ze jsem tam neco posledne provedl, nic s tim nenadelam. Samozrejme na nej muzu podat trestni oznameni, pokud se citim byt poskozen atd. Co vy na to?

xycht | Ne 1.8.2004 8:43:10

Neználek: Nejsem C&R i když většinu ryb pouštim,ale podměrečný ryby ve vezírku mi vadí. I když já bych za toho "jelčáka" papíry nevzal. Jinak dělej si co chceš a ber podle RŘ. Já si myslím,že limit počtu ponechaných ryb je až příliš benevolentní s ohledem na rostoucí počet rybářů. Ale je to každýho věc.

Neználek | So 31.7.2004 23:50:23

...jeden jelčák...vždyť jde o hovno. Zábavnější je se navzájem napadat. Kdo má víc peněz, kaprů nebo pstruhů, že? Já už několikrát vyjádřil svůj názor o zdejším cnostném osazenstvu C&R. Já asi zůstanu tím masařem, který si bude brát od vody ryby v souladu s RŘ, bude chodit na brigády a schůze, kde se řeší podstatné věci, abych nemohl potom pindat nesmysly anebo si hrát na alibismus "já nic, já muzikant".

Vilda | Pá 30.7.2004 23:14:00

Omlouvám se, že se nezúčastňuji diskuse, i když jsem ji trochu vyprovokoval. Pochopil jsem, že na netu jste většinou v zaměstnání, já se připojuji až ve večerních hodinách z domova.
K vyjasnění mé otázky: Rybář byl zadržen na revíru Morava 13, povolenku mu odebrala poloprofesionální stráž MRS. Že mu má být navrácena povolenka, sdělil nám pouze ústně a jako důkaz předložil pokutové bloky. Na celém problému vadí hlavně to, že rybářský orgán při Krajském úřadu Zlín existuje od května a ještě nenašel tolik času, aby se s jednotlivými organizacemi dohodl na způsobu řešení těchto problémů. Seznámit se s jednotlivými organizacemi snad mělo být jeden z jeho prvních kroků. A to jak bude hodnotit přestupky, o tom by přece měl organizace informovat. Možná bychom se mohli shodnout na jednotném postupu. Tak, jak je to nastaveno nyní, to jen vytváří další prostor pro korupci.
Nějaké obstrukce vůčí členům v naší organizaci nepřipadají v úvahu. Každé pondělí máme úřední hodiny a kterýkoliv člen naší organizace má právo přijít a řešit svoje problémy. Přítomen je vždy jednatel, předseda, brigádnický referent, referent pro mládež a pokladník, popřípadě i další členové výboru. Jen tak na okraj, rybář přiznal, že jelečka nekoupil v rybárně, ale nástražní rybky mu nachytali jeho synové. A je to přece jedno, zda-li to byl podměrečný jelec nebo kapr.

hraji - Profil | Pá 30.7.2004 14:55:46

rybomil: ty mi naháníš hrůzu, to se dalo z toho co jsem napsal vyčíst? Samozřejmě že ne, o zarybňování se rozhoduje podle dekretů, prostě se zarybnění musí splnit, jinak je to důvod pro odebrání revíru. Takže se prostě přidá tam kde to je potřeba. Tohle dělají profesionálové, protože tam jsou přepočty do kterých nevidím.

rybomil | Pá 30.7.2004 14:51:27

hraji : Takovej pitomej dotázek- o tom přerozdělování peněz rozhodují jedinci, ne široké gremium?

hraji - Profil | Pá 30.7.2004 14:35:40

Zdendas: Musíme rozlišovat dvě věci:
1. jsem členem MO MRS Brno 3 a hospodaříme na MP vodě, takže se nás problém ceny P povolenek netýká. Máme rybochov a chlapi se o něj výborně starají proto taky máme hodně peněz. Na tržbách za povolenky se zbohatnout nedá.
2. problém ceny P povolenek je hlavně u těch organizací, které mají buď pouze P vody nebo mají jejich převahu, tam musí zasáhnout mocná ruka přerozdělovače peněz, jinak by bylo už dávno po P vodách, takže to je spíš celosvazový problém

hraji - Profil | Pá 30.7.2004 14:24:32

strejka: nevím jak v jiných organizacích, ale my každý rok zveřejňujeme výsledky hospodaření. A ty staříky to zas tak nebolí, protože mají své kapříky. A stejně se jedná o svaz. když se podíváš na svazovou stránku www.mrsbrno.cz, najdeš tam informace i o půjčkách Mo na líhně a další věci související s chovem ryb.

hraji - Profil | Pá 30.7.2004 14:22:04

M_D: já myslím, že to nebude tak zlé jak to vypadá. Jen ta opatření jsou jaksi nejistá, protože ani pstruhaři se neshodnou, jaká že opatření povedou ke zvýšení stavu pstruha a lipana.

Zdendas | Pá 30.7.2004 14:15:40

hraji>ale,ale nejsou prachy? jak je to možné??? nedávno si psal boyscoutovi, že tvoje organizace je na privatizaci revírů připravena a že má na účtu několik milionů...jak je možné že teda nemáte peníze na zarybňování pstruh. vod ? Prozraď, jak se dá v takové situaci naspořit několik milionů když peníze od členů za povolenky nestačí ani na zarybnění?? Myslím, že odpověď zajímá všechny kteří by chtěli aby i jejich MO měla přebytky ve výši milionů na účtech. Máte snad ještě nějaký jiný zdroj příjmů? Nebo o těch milionech na kontě byla jenom tvoje básnická nadsázka a máte tam prd? :-)