Mohu půjčit prut synovi dle nových RŘ?

Mám 6ti letého kluka. Můžu mu občas na chvíli půjčit svůj druhý prut, anichž bych porušil nové předpisy? Nechci mít zbytečné problémy s RS, ale když vidím ty jeho oči :( jak by chtěl si rybu podržet...tak nevím.
Autor diskuse: MíraP - , 28.7.2004 všeobecné - RŘ, MO, svazy

hraji - Profil | Pá 13.8.2004 11:35:26

pavuh: zákon 99/2004Sb., §2 Vymezení pojmů, e) rybářským revírem se rozumí část vodního útvaru povrchových vod o výměře nejméně 500 metrů čtverečních souvislé vodní plochy, umožňující život rybí obsádky a vodních organizmů, vyhlášená rozhodnutím příslušného orgánu státní správy rybářství podle §19 až 24

pavuh - Profil | Pá 13.8.2004 10:37:28

chachar: jakym zpusobem je v zakone definovan pojem "rybarsky revir" ?

rybomil | Čt 12.8.2004 8:18:31

Chachar: Zákon a praxe - znovu říkám úplný rozdíl. SO 7.8. ráno Sázava 2 jez u JAWy :Přijede loď z půjčovny,vystoupí rodinka. Ta´tka hned vláčák a už to hází i 2m od mýho splávku.Pak přeleze zábradlí a chytá z lávky nad turbínou ve fabrice.
Po půl hoďce dá prut mamce, ta to zas mrská z jezu proti vodě. Nakonec jdou tahat loˇmezi námi rabáři a chytá synátor. To už nevydržím a jdu na ně.Povolenku máš asi u mamky v plavkách říkám, protože jsou všichni jen v nich. Koukej padat! Nepřítomně počumujíc všici odjíždějí. Jeden z RS sedí na lodi, kouká na to a chytá dál ..... tak to totiž chodí.

XAXAP - Profil | St 11.8.2004 14:09:05

CRS nebo MRS, zadny rozdil!!! Existuji zakladni veci, kterym je treba porozumet.
- zakon je nadrazena pravni norma a blizsi podminky NEMOHOU jit proti zakonu!
- zakon rika, ze vykonavatel rybarskeho prava nemuze toto pravo prepustit zadne treti osobe (tedy ani diteti)
- zakon dale rika, ze kazdy lovici na rybarskem reviru (pozor! na kazdem rybarskem reviru! i soukromem!!!) je povinen mit statni rybarsky listek ... tedy i deti

Pokud tedy bude platny tento zakon, kazdy, kdo necha deti chytat na jeden ze svych prutu, vystavuje se problemu, protoze porusuje zakon ... a to i v takovem pripade, ze by uzivatel reviru (tedy napr. CRS nebo MRS) uvedl v blizsich podminkach neco jineho. Neznalost zakona totiz neomlouva.

Salám - Profil | St 4.8.2004 16:06:48

synka já vůl

Salám - Profil | St 4.8.2004 16:06:33

eště je možnost natřít sinka nějakou tmavou barvou a je vyhráno, RS si bude myslet, že je to ROM no a na ty si nedovolí, páč se bojí diskriminačních žalob, velkým hitem poslední doby:-)))

Peťas | Út 3.8.2004 15:59:37

Taky si myslim,že pokud jsou v RS normální lidi,tak jim musí bejt jasný,že šestiletej klučina jim tu vodu určitě nevychytá. Já bych se toho nebál,s normálníma lidma se určitě domluvíš.

Neználek | So 31.7.2004 23:56:51

...ono to chce občas zavítat i na výročku a tam se vybrečet. A myslím, že kdyby někteří se svými nápady vlítli na výborovku (která se např. u nás koná každý měsíc), taky by se nikdo nezlobil. Inu, český člověk si neumí vládnout. A když mu začne vládnout někdo jiný, tak začne brblat u píva. Nezpíval to Kryl?

Rush - Profil | Pá 30.7.2004 9:18:54

Předevčírem jsem byl odpoledne s děckama, kluk papíry má, a holka 4 roky si vytáhla na můj klacek 5 malých kapříků. Já zaseknu a pak jí to dám a jen ji přidržuju, aby
nešla do vody. Fakt si nedovedu představit takovýho RS magora, kterýmu by to vadilo. Já děcka učím ke vztahu k přírodě, ryby odepneme ve vodě, vždycky máme svůj pytlík na odpadky, který s sebou odnášíme atd. Prostě jediné, co by nám někdo mohl podle té nešťastné nové vyhlášky vytknout, je to, že holce půjčím klacek, aby si to zkusila . Jsem přesvědčený, že z obou vychovám rybáře, za které se nebudu muset stydět a o to přece jde. To může vadit jenom omezencům.

pafka | Pá 30.7.2004 9:01:02

hraji: souhlasím. Spousta věcí je v novém RŘ ujetá. To ale není předmětem tohoto tématu. V podstatě nedovedu pochopit, proč bych nenměl půjčit prut komukoli, kdo si to chce zkusit a já s ním u té vody stojím. (resp. většinou ve vodě;-))) takže klidně půjčuji prut svojí holce, nebo jejímu dítěti. Z logiky věci to beru, jako když chytám já. Jen s tím rozdílem, že co oni chytí, tak se vrací vodě ve 100%, já asi v 90%... ale chápu, že pro RS je jednodušší chytat takovéhle věci než řešit zásadní problémy (chytání s kačenou na pstruhovce, apod. Osobně jsem to zažil, jen chytající byl známý RS a já jen náplava, takže to skončilo tím, že chtěl i číslo mých slipů;-(

hraji - Profil | Čt 29.7.2004 15:32:58

pafka: je to celé ujeté, celá diskuze o tomto tématu je ujetá, protože to co provedl ČRS svým členům po přijetí nového zákona je ujeté. Proč vše rušil a měnil, když existovalo stanovisko MZe, které umožnilo MRS nechat platit dosavadní řád do konce roku 2004 nikdy nepochopím. A lov mládeže je samozřejmě potřeba posuzovat citlivě, to je na RS. Na jednu stranu je pravda, že současný stav v ČRS nic takového neumožňuje, prostě na to nikdo nemyslel, na druhou stranu škoda tímto přestupkem způsobená bude zřejmě zanedbatelná a z tohoto hlediska by to měla RS tolerovat. V MRS je to jasné, děti 5-8 let loví s rybářem v pohodě.

pafka | Čt 29.7.2004 14:24:08

Myslím, že je to celé pitomost. Beru s sebou k vodě jednoho sviště naší sestřičky a klidně mu mušák půjčuju. Děláme to tak, že stojím zabroděnej u něj a on chytá. Vždycky můžeš přece říct, že ti prut upadnul a on ti ho podává, ne? ;-))))) Když hraji líčí v jiné diskusi jak může dělat MO obstrukce, tak proč my ne? Výstup s RS jsem kvůli tomu měl jen jednou, ostatní RS v klidu.

Trochu mi to připomíná historku, když jsem se učil házet mušákem a byl v řece bez papírů. Žádný návazec, žádná moucha, jen šňůra a backing. Vylítnul na mě, že chytám. Tak jsem mu odpověděl, že se mýlí, protože právě měřím zakřivení vodní hladiny ve vztahu k průtoku vody. A byl pokoj ;-))))

hraji - Profil | Čt 29.7.2004 9:23:35

Podle stanoviska MZe je věc omezení nebo neomezení lovu mládeže, a teď myslím veškerou mládež od 0 do 15 let, plně v kompetenci svazů v rámci bližších podmínek rybolovu. Protože všichni víte, v jakém zmatku se letos vše měnilo, rozhodně mohu slíbit, že v MRS bude od příštího roku zase v "Bližších podmínkách rybolovu" podrobně upraven lov mládeže. Jinak na revírech MRS dosud platí stávající úprava, kdy je možno dítěti od 5 do 8 let umožnit lov na jeden prut v rámci rozsahu lovu rodiče (např. lovím na položenou na dva pruty - dítě smí lovit na jeden z nich, lovím přívlačí - dítě smí lovit ale pouze na ten jeden povolený prut, nemůžete vláčet oba současně, dtto u muškování). Členem MRS se může dítě stát od 8 let. Tento údaj o ČRS hledejte ve stanovách, ty se změnou zákona neměnily.

pavuh - Profil | Čt 29.7.2004 8:46:43

nevite nahodou (kdyz uz se tady bavime o tech detech), od kolika let mohou byt pravoplatnymi cleny CRS ? kdysi to tusim bylo od deseti, ale jak je to ted po novu nevim.

toulovec | Čt 29.7.2004 7:05:16

Myslím že toto byla ta největší blbost, která se do novýho zákona dostala( nebo spíše nedostala). Štve mně to 2x víc než nějakej zapomenutej Amur.
Jelikož mám taky doma předškoláka, rozhodně toto bude jediný bod zákona, který budu porušovat bez mrknutí oka. Proboha jak něco takovýho mohli dopustit, vždyť to postrádá veškěrou logiku. Jen předpokládám, že RS na to kouká taky tak, neboť jinak mi hrozí napadení veřejného činitele a ublížení na zdraví s následkem smrti.
Rozhodně nevidím jediný důvod, proč by nemohl nerybář (nejen dítě, ale i kamarád, který by rád začal rybařit), obsluhovat mé nářadí u vody pod mým dohledem. Za podmínky, že nelovím na více prutů než je dovoleno atd. Sice jen vláčím, ale to je úplně jedno. Pokud půjdu se synem, klidně mu vláčák půjčím.

KGrob - Profil | St 28.7.2004 18:04:54

Chytám se stejně starým synkem ala Dummy.Klukovi bičík ,aby neměl moc práce a neochvějně stále nachytal,navýzt se do mě RS s nějakým geniálním postřehem měl bych problém s udržením klidu......

miki | St 28.7.2004 17:05:05

miki: ahoj kámo, s tvým názorem souhlasím a na víc mám taky holku. Chci tě ale poprosit, jstli by sis nezměnil svůj "nick", protože máme stejný, tak aby se to nemlátilo. Vzhledem k tomu, že jsem na MRKu zaregistrován před tebou(aspoň doufám, protože tam nemáš napsanej rok), dovoluji si tě o to proprosit já. Děkuji.

rybomil | St 28.7.2004 14:53:29

Véna S: člověče, já mám asi smůlu, furt ti plešouni...

Véna S. - Profil | St 28.7.2004 14:12:08

rybomil: jak jsem koukal do Tvé karty, tak těch RS starších než ty asi moc není, že? :-)))

miki | St 28.7.2004 14:12:02

Pokud by někdo z RS nepochopil že vlastně učíš a vychováváš dalšího rybáře tak je to vůl jak lampa a u RS by neměl co dělat a vlastně ani mezi rybáři. A jinak ti závidím takovýho kluka , já mám holku a před spaním čteme o Šípkové růžence :-))

rybomil | St 28.7.2004 14:07:46

Taky bych riskoval.Jinak s RS, jak je starší než já a plešatej, už tuším nějakej " pseudoproblém".Zajímavé, čím moderněji někdo chytá a míň tomu rozumí, tím víc se do něj serou.

Dumy - Profil | St 28.7.2004 13:40:13

To MiraP-tiež mam takeho synka a velmi sa s tým ne......rem. Chytam hlavne musak a so synom idem obcas na rybník a berieme si len bič a trochu cesta . Z mamickou pijeme kavicku a ja sedim vedla neho a prut beriem do ruky tak casto, ako ploticka spapa cesticko a to je casto. Skus to niekedy, neverim ze Ti niekto nieco povie.
Ako Einstein povedal-len dve veci su nekonecne-ludska blbost a vesmir, ale pri vesmire sa da o tom pochybovat, ked trafis na blba, je jedno kto ma v ruke udicu, a podla posledneho prispevku (tvojho)- uz aby do kruzku chodil :-))))
hodne zdaru
Dumy

MíraP | St 28.7.2004 11:46:22

Hned jak bude moci chodit, tak ho přihlásím do kroužku. Docela ho to baví. Místo večerní pohádky chce číst z knížek, jak se co loví a co mají ryby rádi. Když jsme spolu u vody, tak člověk zapomene na celý svět.
Jen někdy se mi ptá, proč ty nalevo i napravo každou chvilku něco tahají a my nic :)), tak koukáme dalehohledem po kachnách.

Véna S. - Profil | St 28.7.2004 10:17:31

Jak psal již Folpy, bohužel, nová právní úprava to již nepovoluje. Ale řešil bych to asi tak, že pokud budeš chytat s ním, chytej na jeden prut, např na krátký bič, nebo norm. plavačku, při tom si to může zkoušet. Většina členů RS to pochopí, taky mají děti, nebo podobným způsobem začínali sami. Ale jak se říká - lidi máme "různé", takže občas můžeš padnout na v.... Rok nebo dva to vydrží a pak ho přihlas někam do kroužku. U nás chodí třeba již osmiletí. Pak bude mít svůj vercajk a bude ti zase on ukazovat, jak se chytají ryby :-)))

Pips | St 28.7.2004 9:52:09

Pojdte na ryby se mnou ja mam skoro pri kazde treti vychazce RS kontrolu, tak to muzete zkusit :)

xycht | St 28.7.2004 8:53:21

Jak píše Salám, já bych s tim hlavu nelámal a klidně bych mu ten prut půjčil.....myslím si,že drtivá většina členů RS by tohle tolerovala, já osobně mam s RS jen dobrý zkušenosti

Salám - Profil | St 28.7.2004 8:38:59

Já bych si s tím hlavu nelámal, RS chodí jen na Vánoce a na Novej rok, jinak je u vody neni vidět alespoň u nás ve východních Čechách

jura | St 28.7.2004 8:20:36

Na revírech MRS ale ještě ano a to do konce tohoto roku. A jinak si myslím, že u RS jsou taky lidé a pokud se bude dít vše ostatní v souladu s RŘ, neviděl bych v tom na tu chvilku problém. Petrův zdar.

Folpy | St 28.7.2004 6:31:01

Bohužel po novu již ne.