Co je to laktabulmin a dá se něčím nahradit???

V mnoha receptech na boilies pořád vidím laktabulmin, laktabulmin a zase laktabulmin. Co to vlastně je???? Předem všem děkuji za odpovědi:-)
Autor diskuse: Terka1919 - Profil , 15.3.2012 kaprařina - nástrahy, návnady

agig - Profil | So 17.3.2012 3:13:51

Terka1919 - >> Ahoj trochu jsem to tady pročet někdo tvrdí že laktabulmin bez toho to nejde jiní ho tam nedávaj vůbec a jde to taky já ho taky nedávám nahrazuji ho syrovátkou nebo sušeným mlékem jediné na čem nešetřím jsou rybí moučky tekutá i sušená játra a belachan a dobrá kvalitní esence boilie mi funguje dobře co rybář to jiný názor rozhodni sám ;-)

Martík - Profil | Pá 16.3.2012 22:27:53

Já do krmiv albumin přidávám okolo 5% spíš kvůli válení a nějaké té stabilitě celé směsi. Když sem ho tam nedával, blbě se to vařilo a byla to celkově špaténka.
A k té kvalitě - dělám krmení okolo 250-300 kilo, to proto,že nejsem tak často u vody. Jedu letos v podstatě na jednu větší výpravu(svazovka řeka) kde potřebuju mít 100% důvěru v atraktivní a výživnou směs. Budu s koulema krmit celkem 8 dní a tak se nechci pak na konci divit,že mi to ryby nežerou. Na chození "jen tak v vodě" beru kukuřicu anebo pelety a na kultovní Ostrov nad. Oslavou s kamošem nerybářem netlačím tolik na pilu :) tam za 3 dny chytání prorazím s víc atraktivní než supernadupanou kuličkou.

Martík - Profil | Pá 16.3.2012 22:19:16

Petr.J >> dost dobré zamyšlení. :)

Slavíček - Profil | Pá 16.3.2012 22:09:21

Petr.J >> Když ti funguje tak jí tam klidně dávej . Já to beru tak že co dám do krmení mělo by mít nějakou energetickou hodnotu . Myslím si že rostliný proteiny jí nemají jsou hůř stravitelný . Ale většina komerčních směsí jí určitě obsahuje ostatně stačí se podívat na recepty na netu . Pomalu každý obsahuje sóju .

PYTLAKS - Profil | Pá 16.3.2012 21:35:00

Petr.J >> tak u kámoša na štěrkovně chci ryby kvalitně krmit a na svazovce je mi to jedno,tam vesměs chytám na směs 50/50 od jt a ta vyjde kilo kolem 50-60kč,jen do ní sypnu rybí moučku a nebo sušené mléko,100g na kilo, pokud dávám masovou esenci tak dávám rybí a pokud ovocnou,tak suš.mléko,ale to jen za předpokladu,že jedu na den dva a pak tam dlouho nepojedu

Petr.J - Profil | Pá 16.3.2012 21:33:04

Slavíček >> No a já pitomec jsem si jí letos zase 10 kg koupil, hned zítra to vysypu do popelnice. To asi ječný šrot, který používám do boiles také není to pravé co, ten bych tedy raději měl vyřadit.

Tomass1 - Profil | Pá 16.3.2012 21:31:18

Petr.J >> To je dobrá otázka, já se je snažim lovit, ale i poskytnou jim co možná nejlepší potravu jakou dokážu sestavit, ale je to muj osobní pohled na věc a každej rybář má právo na vlastní originální názor.

Slavíček - Profil | Pá 16.3.2012 21:28:42

Petr.J >> Nedávám ji protože jí nepovažuju za kvalitní surovinu .

Petr.J - Profil | Pá 16.3.2012 21:21:56

Ještě jedna taková otázka, co je vaším cílem, kapry kvalitně krmit a vaším žrádlem jim dávat to nejlepší co mohou dostat a nebo je lovit ?

Petr.J - Profil | Pá 16.3.2012 21:20:18

Slavíček >> Proč nedáváš soju? Já trochu soju dávám a boiles mi kapři žerou?

Petr.J - Profil | Pá 16.3.2012 21:08:37

No opravdu jsem 100 let za vopicema, ani ulohydráty tepelně neupravuji a sypu to tam jak mě napadne, ani to nevážím a dávkuji od oka, budu se muset nad sebou zamyslet a svoji strategii přehodnotit a více se věnovat studiu anglických a jiných světových kaprařů. Teď vidím, že takhle už to dál nejde. Asi opravdu nedávám kaprům to nejlepší. A to si představte, že vůbec nepoužívám extrakty a už ani robin red. Mohu s něčím takovým vůbec k vodě? A to si představte, že naposledy jsem si suroviny koupil od Krmiva Hulín, to je asi úplná kaprařská diskreditace co?

Slavíček - Profil | Pá 16.3.2012 20:42:30

PYTLAKS >> Taky ho kupuju za 200kč kg . Bohužel mám obavy že cena půjde hodně nahoru .

Slavíček - Profil | Pá 16.3.2012 20:41:10

Tomass1 >> Sóju taky nedávám . Uhlohydráty všechny tepelně upravený a směs mě vyjde od 80 do 100 kč za kg . Ale jsem schopný namíchat třeba i za 50 kč kg ale nebude to už z tepelně upravených surovin .

PYTLAKS - Profil | Pá 16.3.2012 20:34:58

Tomass1 >> kde kupuješ kilo albuminu za 200

Tomass1 - Profil | Pá 16.3.2012 20:29:30

PYTLAKS >> Jasný každýho věc co vyžaduje, já si radši koupim čerstvý suroviny pak mi nehlodá svědomí.

PYTLAKS - Profil | Pá 16.3.2012 20:19:22

Tomass1 >> to nevím jak dlouho tam leží,ale pořád je na ceně albuminu,ikdyž se prodává dráž oboje

Tomass1 - Profil | Pá 16.3.2012 20:16:38

PYTLAKS >> Já mam albumin za 200,- kilo, pěkně čerstvej, zajmalo by mi jak dlouho tenhle "laktalbumin" leží u sportcarpu na skladě.

Tomass1 - Profil | Pá 16.3.2012 20:13:01

Petr.J >> Nevim jestli seš, ale když to říkáš...Vyhýbam se surovinám jako je sója, krupice atd...taky sem nenapsal, že používam koule za 400,-/kg, mam levný boilies, moje směs mi vyjde cca 80,-/kg, ale když mam kilou kvalitní rybí moučky za 70,- tak proč dávat objemovky, když rybí moučky je pro kapry daleko přitažlivější. Ty si to dělej jak uznáš za vhodný, je mi to jedno.

Petr.J - Profil | Pá 16.3.2012 20:03:41

Tomass1 >> Tak to já se tedy musím přiznat, že jsem proti tobě asi 100 let za vopicema, já se takovejma věcma jako stravitelnost nikdy nezabejval, prostě jsem si lety utvořil levné a účinné koule a vůbec nevím, jak jsou stravitelné. Můžeš mi prosím tě poradit, jak poznám, jak jsou ty moje koule stravitelné?

Tomass1 - Profil | Pá 16.3.2012 19:58:18

Slavíček >> Jinak stebou ve všem souhlasim. I já radši dávam albumin, kvůli ceně a dobrý stravitelnosti dosáhnu jiným způsobem:-)

Tomass1 - Profil | Pá 16.3.2012 19:53:15

Slavíček >> Vim co je kasein. Jen jsem narážel na to, že vaječný protein je hůře stravitelný.

Petr.J - Profil | Pá 16.3.2012 19:43:17

Slavíček >> Jo souhlas, ta mléčná krmení pro zvířata jsou také dobrá a cena je úplně někde jinde a efektivita je podle mě skoro stejná.

Slavíček - Profil | Pá 16.3.2012 17:54:45

PYTLAKS >> Nikdo netvrdí že mléčný proteiny jsou špatný . Ale vzhledem k ceně laktalbumínu si myslím že je to dost velký přepych . Ostatně ani někteří naši známý výrobci ho do hodně směsí nedávají a přesto ty směsi chytají .Nebudu jmenovat nechci tady způsobit nějaké hádky ale pokud musíš směs vařit 3 a více minut ve vodě tak to vedle laktalbumínu a albumínu leželo jenom max ve skladě ! Jako levná náhrada stačí do teplé vody třeba telasan který se prodává jako vitamelo a jeho cena je 40kč za kg . Obsahuje od 650 g mléčných složek do 800g záleží jaký koupíš zbytek je sója plus pivní kvasnice .

PYTLAKS - Profil | Pá 16.3.2012 17:40:44

Petr.J >> jenže takové ty krmné směsi pro domácí zvířata často obsahují mléčné deriváty,a mám vyzkoušeno,že s lactalem to bere líp jak bez a nejsem ovlivněný reklamou ani anglánama a je mi jedno jestli je ta moučka z anglie nebo z prde.e,hlavně že na to ryby berou a mají to rády,kdyby opravdu dělali bojlí z howna a brali by na to kapři jak nohy,tak bys viděl jak by se na tom napakovali,nechytám na kupované bojlí,dělám si sám,akorát na jaro si koupím dva sáčky javoru od nashe,abych mohl porovnávat se svým,na které rychleji reagujou a jak dlouho ho budou přijímat,opravdu jsem za opicema,protože jak tu někdo začne psát 3xl a další názvy,tak si to musím prvně najít,abych věděl o čem čtu,protože o hotovkách té nebo oné firmy slyším poprvé a to je asi tím ,že jsem se přihlásil na mrk nedávno a nesleduji žádnou reklamu,tak to neznám,baví mě po mém názoru si přečíst,že jsem ovlivněný reklamou,protože co jsem se začal zajímat o výrobu bojlí,tak kučera byl asi nějaký testér,to samé krása a já nevím kdo ještě,ti si z toho udělali byznys a lidi jim to kupujou,tak buď mají dobré bojlí,nebo dobrou reklamu

Terka1919 - Profil | Pá 16.3.2012 17:22:46

Mára85 >> dík moc nějaký dobrý místo pro to najdu:-)

Mára85 - Profil | Pá 16.3.2012 10:21:27

Terka1919 - >> Kromě níže uvedeného bych rád napsal, že by se měl uchovávat při teplotách 2-8°C... Pokud to budeš mít na poličce v garáži, tak po nějaké době budeš přidávat úplně něco jiného :-)

Petr.J - Profil | Pá 16.3.2012 7:59:37

Pánové je vidět, že jste učení a že to máte teoreticky perfektně zvládnuto. Zajímalo by mě ale jestli jste někdo zkoušeli porovnávat na setejném revíru boiles stejného složení, pouze jedno s laktalbuminem a druhé bez něj. To je co mě zajímá. Takové to o tom jestli je něco o trochu lépe stravitelné než druhé, o tom se tu hezky píše, ale pokud to nemám na 100% vyzkoušeno, tak nevím. To teoretizování mě trochu připadá jako mlácení prázdné slámy, kdyby nějaký anglický rybář napsal, že vynikající přísada do boiles je ho.no, tak tu budete týden diskutovat o tom, jestli je lepší z rána, nebo odpolední, a jestli je lepší řídčí, nebo tuhé, jsem přesvědčen, že mnozí by si jej nechali dovážet z Anglie, od anglických kaprařů je nejkvalitnější :-) Já dělám roky boiles poměrně jednoduché, složené z rybích mouček, granulí pro kočky a šrotů a pokud s tím krmím, tak mi to kapři žerou dobře od jara do zimy i bez laktalbuminu.

PYTLAKS - Profil | Pá 16.3.2012 7:35:04

Slavíček >> nevyrábím,neprodávám,vyrábím jen pro sebe a kámoše,ale neprodávám

Slavíček - Profil | Pá 16.3.2012 7:16:50

Tomass1 >>K tomu kaseinu ten není vůbec rozpustný ve vodě pouze bobtná. Za pomocí zásad se z něj vyrábí kaseináty které ve vodě rozpustný jsou .

Slavíček - Profil | Pá 16.3.2012 6:30:25

Tomass1 >> To vím ostatně tak zvaný Whey protein není samotný laktalbumin ale zkládá se ještě laktoglobulínu a dalších mléčných proteinů dnes už si názvy nepamatuju . Některé jsou lépe jiné hůř rozpustný ve vodě . Kasein je v podstatě obyčejný sušený tvaroh kterého je v mléce jako proteinu největší podíl . Podle látky která se používá na sražení je buď sladký renet nebo kyselý acid . Laktalbumin se používá ve sportu kasein taky ale i albumin některé výrobky jsou buď z jednoho nebo obsahují všechny tyhle proteiny .Z albumínu se třeba vyrábí tablety aminokyselin protože jako bilkovina je hodně kvalitní .

Chosé 2 - Profil | Čt 15.3.2012 23:10:29

Mohl bych také k některým příspěvkům poznamenat,že boilies bylo vynalezeno proto,aby se vyselektovaly záběry od bílé ryby,takže zmiňovat v souvislosti hrách a kukuřici je o něčem jiném.
Patřím k těm co si přečetli co do správného boilisu patří,ale utíká to,bylo to před více než dvaceti
lety a musel jsem si to nechat přeložit a potřebné ingredience dovézt či nahradit dostupnými zde
v Česku.Všichni kdo na to chytáme pouze kopírujeme to co vynalezl již někdo před námi.
Otázka ovšem zněla jinak a opět se diskuze zde na Mrku dostala jiným směrem.
Tak ať to jezdííííí.

Tomass1 - Profil | Čt 15.3.2012 23:00:26

Slavíček >> Jak píšeš laktalbumin se získává ze syrovátky a syrovátkový protein (whey protein) je velice rychle stravitelnej, jak asi víš využívá se ve sportu k dodání bílkovin po fyzické zátěži a jeho stravitelnost je velice rychlá, naopak kasein je zase "noční" protein protože jeho stravitelnost je delší, když už jsi mluvil o tom využití ve sportu:-)

Červené karty: Mrknato