Lovná míra lína obecného

Myslíte že lovná míra lína obecného 25 cm je dostačujcí. Já osobně si myslím že ne, ale co na to vy. Jakou míru by podle vás měl lín mít.
Autor diskuse: kapr1298 - Profil , 19.9.2011 všeobecné - ostatní

Jakou by podle vás měl mít lín obecný míru

A) Nechat současných 25 cm11%

B) 30 cm29%

C) 35 cm8%

D) 40 cm1%

E) Více než 40 cm1%

F) Celoročně hájen50%

Od 19.9.2011 hlasovalo 211 čtenářů.

Holoprd - Profil | Ne 19.4.2015 9:00:29

Za mě by měla být 85cm

F4nky - Profil | Pá 20.7.2012 10:52:21

30cm

kapr1298 - Profil | Ne 23.10.2011 19:16:29

Krásné jsou to jo hlavně ti sumci ale jak by to vypadalo kdyby se sumec přemnožil:-))

nofish - Profil | So 22.10.2011 21:49:46

masař00 >> jn a všechny prasátka a kuřátka taky, mají pěkný kukuč...........

masař00 - Profil | So 22.10.2011 21:30:48

nofish >> ne nesouhlasím s tebou, hájil bych úplně všechny protože všechny jsou krásné .........

nofish - Profil | Pá 21.10.2011 19:38:10

Davercz >> dal bych okouna, candáta a sumce taky celoročně hájit- krásné ryby........

Davercz - Profil | Pá 21.10.2011 18:10:27

Já bych dal Lína jako celoročně hájenou rybu.. je to krásná ryba...

F4nky - Profil | Čt 29.9.2011 19:02:10

míru bych nechal 25cm nebo max. 30cm

BOWDEN® - Profil | St 28.9.2011 14:11:00

nofish >> Co nadělám. A za přání děkuju, nápodobně.
A neber se tak vážně.

Já chápu, že říct nahlas, že je nerozumné krmit štiky, sumce a škůdce jako kormorány, vydry a další násadami příliš malých ryb je tak rouhačské a tak šokující, že se lidi pohoršují jako kdyby ženich vypustil střevní plyny uprostřed svatebního obřadu. Ale nofish, vývoj se nezastavil. Žijeme v době prudkých změn, kdy letos neplatí loňské pravdy a za rok bude vše opět jinak. Myslím si, že je načase konečně vzít na zřetel realitu. Škoda že já o generaci starší než ty umím myslet moderněji.

A hlavně. Úplně zapomeň na oblíbené kecy typu: "kdyby lidi nebyli jací jsou a byli jací nejsou (oni nemohou být), tak by bylo blaze" atd atd. Rybáři chtějí kapra, tečka. Případně lína a jiné ryby. Přemýšlejme jen o tom, jak to udělat a dát lidem to, co chtějí.

A v jiné diskuzi jsem chtěl naznačit, že pro asi tak 1-2% sumcobijců, víc jich já neznám a fakt jich víc nebude nechat decimovat rybí obsádky přerostlými sumci, které oni už chycené pustí a aby se oni ještě povyšovali a dávali nám ostatním nejevo jací jsme nesportovci a nýmandi, že je to mírně řečeno podivné.

Že rybáři mají rádi lína (včetně mě) a že by ho rádi víc chytali je z téhle diskuze jasné. Ovšem pouštět už chycené sumce a současně snít o hodně a velkých línech je pošetilé. Jedno, nebo druhé.

Já založil diskuzi o přerostlých sumcích právě kvůli tomu co jsem tu četl o oblibě línů, když jsem zjistil, že nebdivuju tuhle rybu zdaleka sám.

nofish - Profil | St 28.9.2011 13:40:12

BOWDEN® >> áno áno jsem úplně blbý, tu větu jste vážený pane mazat nemusel, už jsem to měl přečtené. A zkracovat původní text, to se nedělá....
zbytek nekomentuju a loučím se. Bavit se s někým o něčem co on si někde přečetl a nedochází mu, že četl o věci "a" ale v praxi se dá použít i postup "b" opravdu nemá smysl.
Přeji příjemný zbytek dne...

BOWDEN® - Profil | St 28.9.2011 13:28:12

nofish >> Chápu, spánembohem, je třeba zavřít výzkujmné ústavy a zlikvidovat vědu a dát řízení všech věcí vyučeným a blbce z vysokých škol, věděckých ústavů a ostatních kanceláří nahnat do dolů. Chápu tě soudruhu nofish. Jenže to už tady bylo.

Co o kaprovi tak to samé platí o línovi a každé jiné rybě.
Kdybys uměl vidět dál, než k chlapům s výučním listem, tak by ti došlo, že kor dnes, kdy na řekách a nezamrzajících vodách vše pod 45 cm sežere kormorán je tvoje hospodaření pro kočku.

Já všude kapra necpu. Kapr je nejoblíbenější ryba drtivé většiny členů obou svazů a proto ho svazy všude vysazují. Bohužel i tam, kam se vůbec nehodí.

Takže. Dávatt líny tam, kde je sumec, není hospodaření ale turecké hospodaření a stejně tak dávat malé kapříky tam, kde je něco sežere dřív než stihnou vyrůst. Tím spíš, když tam pomalu rostou a jsou malí neúměrně dlouho.

nofish - Profil | St 28.9.2011 12:59:19

BOWDEN® >> končím, nemám náladu se bavit s člověkem, který se baví jen o tom co mu sedne a způsobem, který mu hraje do karet. Na jiné věci raději ani nezareaguje.
Za prvé bavili jsme se tu o línovi. Za druhé pořád sem cpeš kapra jako by jiná ryba neexistovala. Za třetí, psal jsem ti co znamená slovo hospodaření. Pořád sem taháš nějaké průměrné vody. Jenže zapomínáš na jeden pro tebe "šokující detail". Ony jsou i jiné ryby než kapr. Tím pádem na říčku kde má voda v létě 15 stupňů nikdo rozumný nebude cpát kapra. Na jižní moravě je zase voda v řece v létě teplejší, než v rybníce na vysočině.
-takže pro Vás vážený pane. Argumenty o průměrech neberu. Průměry jsou pro vědce do tabulek. V praxi neexistuje průměr, v praxi se hospodaření přizpůsobuje daným podmínkám. Hospodaření je o rybách a ne o kaprovi. Proto způsob hospodaření přizpůsobím kvalitě vody na které hospodařím. Zvolím podle toho druhovou a kusovou obsádku ryb. Nečtu odborné práce vědců z kanclů, učím se od nyní již i důchodců, rybářů s kolikkrát jen základním vzděláním, či výučním listem, kteří ovšem vlastníma rukama něco za ty roky vybudovali.

PS: přečti si ještě třikrát tu větu o hospodaření a měj se. Tohle nemá smysl, pro mne ztráta času. Věty typu odpovídej na otázky neberu od člověka který ve vlastní diskuzi na otázky neodpovídal, protože mu "nesedly", mne opravdu nechávají úplně v klidu :-)

BOWDEN® - Profil | St 28.9.2011 12:27:48

nofish >> Tak už mi připadáš jak se říká jako u b... na dvorečku.
Roste kapr v průměrné řece stejně rychle jako v průměrném rybníce? Chceš tu otázku hláskovat? Očekával bych statistiku, nějakou práci Ing Vostradovského, ing. V. Dyka a dalších, ze současných vědců si dovolím jmenovat kupříkladu dr M. Čecha, zajisté znáš jeho práce. Tvoje obzory patrně končí na jedné řece a jednom rybníce co ho má tvůj známý.

Ne vždy mám chuť diskutovat s tebou, proto ty odstupy, fakt to není jednoduché. Odpusť si osobní výpady a odpovídej na otázky. Asi neumíš, chápu.

Co kdyby ses prokousal třeba tímto? http://www.zmorware.cz/diplomka/reserse2.htm#3.5.1.
Třeba všichni ti citovaní v té diplomce a jsou jich desítky jsou nýmandi a ty jsi machr, jasně.

Třeba je vše na českých sportovních vodách OK a pak se není o čem bavit. Pokud není, bavme se, diskutujme. Poslední pokus s tebou.

nofish - Profil | St 28.9.2011 12:00:53

BOWDEN® >> Vážený pane. Předem si dovolím upozornit na jeden fakt. Já Vám odpověděl v Ne 25.9.2011 23:24:15. Vy jste se k odpovědi odhodlal až nyní. Pravděpodobně proto, že jste se stále snažil něco vymyslet? :-D Přitom jste byl na serveru Mrk.cz přihlášen od doby mé odpovědi již x krát. To je prostě jen fakt. Reakci s třídenním zpožděním, beru jako zoufalý pokus zase něco "šokujícího" vymyslet. Taže tohle je má poslední odpověď. Pročetl jsem si Vaše reakce i v jiných diskuzích a pochopil, že reagujete řekněme svérázným způsobem a nechcete debatovat, ale vysvětlit lidem, že jen Vy máte pravdu.
- Znovu odpovídám. Kapr roste úměrně podmínkám a klidně krásně poroste i v řece, přehradě. Záleží na revíru a nelze nic paušalizovat. Prostě povaha revíru by samozřejmě měla mít vliv na volbu obsádky a způsobu hospodaření.
- Druhý bod. Ok tak jako dítěti, nebo pomalejšímu dospělci. Co nasadit a v jaké velikosti? "Ježíšmarjá, tam je štika, ona by toho kapra mohla sežrat, možná dva.........." Myslím, že tohle nemá smysl komentovat. Snad jen, nedávejte tam radši nic, ona tam může přijít vydra, nebo kormorán. Funguje to jinde (vysazuje se vše, všechny velikosti) ale prostě ne, nepůjde to........ omg
- Ono to že se při nasazení zamezí na měsíc, nebo do konce roku lov kaprů má taky další odůvodnění. Rybník s násadou se loví na podzim, nasadím na podzim, lidi by to na podzim vychytali, co by tam bylo těch 10 měsíců příští rok? To Vás vážený pane nikdy nenapadlo? ONo já takovou věc prosazoval i na soukromé vodě (kecal jsem do toho na přání majitele) a opravdu ten rozdíl byl následující jaro znatelný. To samé dělá známý na své sportovní vodě a také mu to funguje. A kdo chce aby se mu tam lidi vraceli, nemůže si dovolit aby hned na jaře byl revír prázdný. Nebo mi snad chcete vážený pane tvrdit, že tím hájením kaprů se jako vychytá více dravců? :-D Za ty roky co to u nás platí, jsem si toho nevšim, kapraři přejedou na revíry kde tenhle zákaz neplatí a já mám hromadu místa pro přívlač.

Vážený pane. Já Vás nemám za hlupáka, já na vás vzhledem i k diskuzi "Chyť a pusť racionálně..." nemám raději žádný názor. Odpovídáte kdy se Vám chce, na co se Vám chce, překrucujete předešlé texty a snažíte se debatu upravit na to co sedí Vám. Viz bezhlavé vysvětlování, že řeka musí být horší než rybník a podobné. Zajeďte si na jižní moravu a podívejte se jak vypadá úživná tekoucí voda. Rád bych si popovídal dále, ale ne s někým kdo bezhlavě tvrdí své a překrucuje fakta. To je pro mne ztráta času. Předpokládám, že za 4 dny sem dáte další reakci, že jsem debatovat nechtěl, neboť se bojím Vašich "šokujících" argumentů, ale ať. Pro mne je tohle už jen zbytečné opotřebení zrovna vyčištěné klávesnice...........

BOWDEN® - Profil | St 28.9.2011 11:15:12

nofish >> Bohorovně sis na mě udělal číslo abys zamaskoval, že odpovědět neumíš a to i navzdory rybářskému vzdělání. Zopakuju ti otázku. A neptám se tě na nějakou výjimku, jako že ty znáš JEDEN rybník v lese atd. Ptám se tě v naprosto obecné rovině. Roste kapr v tekoucích vodách a případně přehradách či jalových pískáčích stejně rychle jako i jen v průměrném rybníce?
Tvoje odpověď myslím bude že ne. Pak říkám, že je nerozumné, abys i ty rozuměl tak NEHOSPODÁRNÉ dávat kapra ve stáří K1 nebo K2 do řek, pískáčů a přehrad. Tím spíš, když nikdo neví kolik a jak velkých dravců je v zarybňované vodě.
Dávat K1 a K2 jako žrádlo pro pár štik a sumců je hospodárné? Tos vystudoval? Potlesk!!

Proto říkám, že současný trend vysazování už mírových ryb je rozumný a hospodárnější, než stav kdy se dávaly ryby malé se zbožným přáním, že vyrostou.

A je celá řada možností jak nenechat kaprobijce ryby ihned vychytat. Počínaje hájením po vysazení, omezením počtu kaprů na jednu povolenku za rok atd.

Jeden příklad. Existuje v rámci ČRS místí revír Valcha u Pacova, měl jsem u nich vloni povolenku. Tuším že 8 ha. A tam se od desátého října už nesmějí do konce roku chytat kapři a nesmí se chytat na nástrahy rostlinného původu. Ale smějí se chytat dravci dle rř.
Máš mě za hlupáka a odpovídáš mi jako dementovi, dobře. Pak ale totéž tvrdíš i o výboru pacovských a dalších a všude, kde si jsou vědomi škod páchaných dravci jsou podle tebe hlupáci co neumějí hospodařit, jen ty jsi kabrňák že?
Víš co? Podívej se na ceny jejich povolenek, kdyby hospodařili špatně a nebyl o jejich Valchu zájem, myslíš, že by mohly být tak vysoké?

VERŇÁK - Profil | Po 26.9.2011 15:25:54

Jelda z Aše (S.D.K.F >> Jelda z Aše (S.D.K.Fishing) - 26.9.2011 12:49:14 >> Sezenes ho bud v banbinu nebo na stránkách ČRS MO Aš ho stáhnes

Jelda z Aše (S.D.K.Fishing) - Profil | Po 26.9.2011 12:49:14

raduch >> a kde seženu rozpis?v bambínu mi ho dá?třeba se tam něco najde kde bych moh pomoct.

raduch - Profil | Po 26.9.2011 12:42:38

Jelda z Aše (S.D.K.F >> Jelda z Aše (S.D.K.Fishing) - 26.9.2011 12:39:35 >> v pohodě, jednou jsou tak daný podmínky, takže nic se neděje.

Jelda z Aše (S.D.K.Fishing) - Profil | Po 26.9.2011 12:39:35

raduch >> to budu asi pořád fakt na to nemam čas.vyplatí se mi zaplatit si brigády než si brát volno a přijít a dost peněz to se na mě nezlob.

raduch - Profil | Po 26.9.2011 12:36:10

Jelda z Aše (S.D.K.F >> Jelda z Aše (S.D.K.Fishing) - 25.9.2011 16:18:03 >> Omlouvat se nemáš za co. Nikoho jsi nenapadl a řekl svůj názor. Ale dokud neuvidím tvoje ruce od bahna v rybníku při výlovu budeš jen píšící rybář:-D :-D

nofish - Profil | Po 26.9.2011 10:26:10

karlos2 >> v pohodě :-) J8 jsem pro zakázat jako nástražku na sumce cejna a plotii. Kapr je kamoš, tohle jsou zase jeho kamoši. Kaprovi by pak bylo smutno :-D ( jen tak aby řeč nestála :-D )

karlos2 - Profil | Po 26.9.2011 8:06:52

nofish >> Reaguju až dneska, nebyl čas.Já nemám nic proti tomu, používat lína jako nástrahu. To byla jenom reakce ( z nadsázkou) na žlutou kartu pro Vencu 888.Vždyť podle mě nic tak špatnýho neudělal.Lín byl klasicky usmrcen a když to někdo nerad vidí tak ať se na to nekouká.Tak se hned nečerti. :-))

nofish - Profil | Ne 25.9.2011 23:42:59

BOWDEN® >> Jen si ještě dovolím vysvětlit Vám jedno slovo, které jsem několikkrát použil. Abyste z něj nebyl zmaten

Hospodaření: Nechce se mi hledat nějaké definice v slovníku. Pod pojmem hospodařní si většina rozumných lidí představí cílenou, promyšlenou činnost, která přináší člověku DLOUHODOBÝ užitek. Tedy v příspěvcích níže se spolu s jinými pisateli domíváme, že správným hospodařením, se dá stav populací některýh druhů ryb dlouhodobě napravit.
Pro nás neznamená hospodaření to, že se do revíru nasypou ryby a za 3 týdny už tam zase nejsou. Proto si tak troufale dovolíme debatovat o omezení počtu úlovků, o průběžném dorůstání ryb v revírech a podobných nesmyslech.........

nofish - Profil | Ne 25.9.2011 23:24:15

BOWDEN® >> mám na tohle vůbec odpovídat? Stojí mi to za to? Říkám ano, ale ne protože by mělo smysl odpovědět na takovýhle dotaz, ale aby se nezdálo, že se bojím odpovědi na takto dlouhý dotaz. Ještě k tomu když je tak "šokující" (mám tu kafe tak co...... :-D )
- první bude má otázka. Nejde odpovědět jinak než otázkou. Ona řeka jako taková jde paušálně označit jako málo úživná voda? Nemyslím si, že by to byla pravda. Záleží na tom, jaká řeka, jaký její úsek. Když myslíš lesní rybník, no ono není lesní rybník, jako lesní rybník. Ten co myslíš ty, je typická lesní "louže" na kyselém podloží v zastíněném místě. Ale já znám i velice úživné lesní rybníky, dokonce celé soustavy!!! Nejde srovnávat horní a dolní tok té samé řeky. Ať už pokud jde o životní podmínky pro ryby, nebo co se plochy týče. Tím pádem se při určení obsádky musí vycházet z toho, jakým rybám tyto podmínky vyhovují. Nebo ne? A to jsem použil jen selský rozum, ne nějaké "letité věnování-se problému"
- proč myslím že v řece porostou ryby jako v rybníce? To řekl kdo? Viz, první bod. Důležité je uvědomit si jaké ryby.......
- K bodu o velikosti ryb se snad nemá smysl vyjadřovat. Tomu, že se do vody dají ryby všech žádoucích druhů a samozřejmě i velikostí (v rozumném poměru) se vážený pane říká hospodaření. Princip je jednoduhý. I pětileté dítě pochopí, že jedině takto lze docílit toho, že tam nenaběhnou hladovci a ryby během chvíle nevychytají. Dodrží-li další, pro ně závazná, pravidla. Neuvěřitelné, šokující, ale na několika soukromých revírech co znám to funguje. Je to snad funkční jen tam? To že ryby můžou odejít s vodou, nebo je mohou zkonzumovat dravci je možné. Ovšem bát se velké vody? Ok, nebudeme do řek dávat raději nic. To druhé? HOSPODAŘENÍ- není co dodat.
- k poslednímu bodu. Hospodaření vážený pane. Stačí se podívat na bod první. Ono je to o tom, vědět kolik, čeho, kam dát. Kapr do řek nepatří? Opravdu? Pro mne novinka. Ony tu rybníky, pískovny, přehrady a další vodní díla byly odjakživa? Nebo toho kapra někdo "vynalezl" až se stavbou prvního rybníka?
- o růstu kapra v řekách vím asi tolik, co o růstu kapra v rybníce, nebo v řízeném prostředí. A to přesně to, že kapr roste úměrně teplotě vody, obsahu rozpuštěného kyslíku a množství potravy. A nebudem snad raději rozebírat ještě různé linie kapra ne?
- btw ony nejsou jiné ryby než kapr?

Závěrem si dovolím. Vážený pane, debatuji k některým tématům celkem rád. Ovšem Vaše teorie mne celkem unavují. Nešokujete svými otázkami, tak jak píšete výše. Spíše šokujete svou hloupostí a tím, že si myslíte, že Váš jednostranný pohled na jakékoli téma je pravdivý a ostatní jsou "blbí". Viz i jiné diskuze. Už začátku tohoto příspěvku jsem se musel smát. I řeku, jakožto životní prostředí ryb, umíte podat způsobem Vám vyhovujícím, ne však objektivním.

BOWDEN® - Profil | Ne 25.9.2011 22:32:51

nofish >> Zabýval jsem se tím do r 1996 a jak je to nyní nevím. Ty máš rybářské vzdělání a tak bys mi mohl odpovědět, čemu by v rybníkářství odpovídala řeka. To je otázka, která zaskočí úplně každého. Je to to nejhorší, z hlediska růstu ryb, co si lze představit. Je to valstně velmi úzký a dlouhý zastíněný a tedy lesní, průtočný rybník se štěrkopískovým dnem. Tedy opak nejúživnějšího návesníku bez břehového porostu. Je to tak? Proč tedy i ty, profesionál myslíš, že v řece porostou ryby stejně, jako v rybníce?
Ptám se blbě? No ano, možná. Ano, umím klást otázky, které lidi šokují.

Nevím která skopová hlava vymyslela zákon, že se do sportovních vod a tedy i řek nesměli vysazovat kapři míroví (35cm) a nebo nedej bože jateční, ale jen K1 a K2 s tím, že jich bude početně hodně a že vyrostou. Já tvrdil, že je něco sežere, vezme voda při povodních a nebo vychcípou na nemoci. Tvrdil jsem, že by bylo rozumnější dát ty ryby na rok či dva do rybníka a vysadit až pak. Bylo mi vysvětleno, že na to je závazná vyhláška a nařízení, zjednodušeně ZÁKON a že zarybňovací plány jsou neprolomitelně závazné a basta!!!
Mnozí hospodáři si to uvědomovali a proto dávali K3, ale váhu rozepisovali na K1 či K2 a mě to přišlo rozumné, aby se vlk nažral, ale koza atd..

Ptám se tě, napadlo tě někdy se na to podívat tímto způsobem? Co víš o růstu kapra (který do řek nepatří) v řekách? Nereju, prostě se tě ptám. Já myslím, že kapr v řece rostě 5 ale někde až 10x pomaleji.
Je to tu o línovi, ale myslím, že to pro lína platí taky.

Jelda z Aše (S.D.K.Fishing) - Profil | Ne 25.9.2011 16:18:03

raduch >> hezky tak ted se ti omlouvam.