Chování k rybám,chovaní se na rybách.

Dobrý den chtěl bych otevřít diskuzi o vašich názorech o tom jestli ryby pouštět, nebo je chytat kvuli ,,hladu¨.Jestli používat podložky,desinfekce,velké a šetrné podběráky.Rád bych viděl i názory na výchovu a převýchovu rybářů a též i to proč svůj názor vůbec máte.Prosím držte se tématu.Přikládejte i fota.
Autor diskuse: cheguevara - Profil , 8.10.2010 kaprařina - ostatní

Mrknato - Profil | St 3.11.2010 8:10:10

aleš vavřina >> Je zásadní omyl si myslet že za jednu ulovenou rybu (třeba i "zaplombovanou") se vysadí jiná. To neplatí ani náhodou u původních a nemělo by to platit ani u kapra. Zarybňovací plány by měly ryby , tedy hlavně kapra regulovat a proto je správné, že je má určovat ryb. orgán. U kapra se násady nad plán staly pravidlem, stejně jako nepodpora původním druhům, sice danná jasně zákonem, ale to je tak asi vše. Je velmi úsměvné, že by se právě kvůli kaprům, kterých se vysazuje z finančního pohledu tak cca 95% objemu peněz, měly ještě přidávat další, na jejich hlídání a třeba i "plomby"...
Nejjednodušším způsobem je když se "děti perou o kuličku", jim tuto vzít. Stejně bych to udělal i s kapry.....
Edit: pokud RS, tak jen pro to, aby kontrolovala, zda se dodržuje zákon. A to v tomto ohledu je nepodpora původním druhům ten největší průser rybařiny. Tam je RS potřeba, ale úplně jiná, protože ta dosavadní se tím vůbec nevzrušuje. Fenomén kapr ji plně naplňnuje a vytěžuje....

aleš vavřina - Profil | St 3.11.2010 6:55:16

cheguevara >> pokud jsem se tě jako slušného kapraře a sumcaře dotknul, tak promiň. zajímám se o jiné techniky lovu ryb - UL, šoulačka - a zde preferuju samotu, max. 1 kamaráda. z pozice RS se mi opravdu u těchto skupin více vybavují ti průseráři než pohodáři. ono když člověk slušnost bere jako běžný standard, tak ji nezaznamené tak silně jako ty, co dělají problémy ve stylu - početný kolektiv má vždy pravdu, zvláště, je-li tato pravda stvrzena mokem s příměsí ušlechtilého lihu. pravdou je i to, že v rámci kontroly se jako RS zaměřuju spíše na ty průšvihy, než na plošné obcházení slušně se chovajících rybářů.

aleš vavřina - Profil | St 3.11.2010 6:48:47

kakr >> pravdu díš, uhlídat to nejde. princip zavedení metody jež jsem navrhoval je spíše v tom, aby rybám a následně rybářům se srdcem na pravém místě vyjít vstříc a ty "černé ovce" trochu dostat pod kontrolu. je mi jasné, že lidská tvořivost a vynalézavost nezná mezí, ale věř tomu, že můj návrh jistou smysluplnost má. jde prioritně o to, chtít změnu přijat, nebát se ji tvrdě vyžadovat. bohužel v našich končinách je možné pouze tvrdé a striktní řešení, morálně zralí na respektování udržitelnéhop postoje k rybám ještě jako celá členská základna dlouho nebudeme.

Tichej - Profil | Út 2.11.2010 15:41:20

nejsem kaprař a ani sumcař :-D jsem jen a jen rybář pro potěchu oka(okolní příroda) a potěchu chuťovejch buněk.A sejří mě všichni co se u vody neumějí chovat a nemaj k rybě úctu!! a že jich mezi náma je :-(

kakr - Profil | Út 2.11.2010 15:29:17

Brouček >>
Skutečně se domníváš, že ryba má zájem "sportovat"??
Já ne, ryba se chce "nažrat" a toho "sportovci" využívají až zneužívají...

Sportovat můžeš s udicí na louce, házet do dálky, či na terče, to je sport, ale lov ryb je lov....

cheguevara - Profil | Út 2.11.2010 15:29:15

aleš vavřina >> Červenou??Tvůj první koment se mi velice líbí.Zetím jsem nečetl další,ale tvůj názor je dobrý.Ano tvé řešení braní ryb se mi libí.Myslím,že by to na ,,masaře,, fungovalo ač by asi velice prskali,ale když chci chytat a nic si nebrat tak bych neměl platit tolik jako ten který si veme za rok desítky ryb.To jestli dělají bordel ti nebo ti rybáři je jiná otáz´ka.Ano ti co jezdí na několika denní výpravy jistě vyprodukují více odopadků,ale jestli někdo aspoň částečně uctívá ryby a okolí ve kterém chytá tak si odpadky odveze.Já jsem kaprař a i sumcař,jsem zastáncem K70 a toho že by si člověk měl vzít rybu ,ale do určité míry a jistě i za ní zaplatit.Jelikož jak jsem zmínil jsem kaprařem tak se mezi nimi i pohybuji a vím,že takový lidé mají k přírodě úctu a kolikrát uklízí i po ostatních,ale jako ve všem jsou vijímky.

Brouček - Profil | Út 2.11.2010 15:24:13

kakr >> dobře sem se nevyjádřil pro tebe správně měl jsem napsat sportovní rybolov ne masožravý rybolov. a horní míra je má smysl i z hospodářského hlediska,

Brouček - Profil | Út 2.11.2010 15:21:51

Tichej >> snažil a dostal a jsou u nas zněny vidět duležité funkce v MO zastavají mladí a schopní ja těm starším neberu jejich zkušenosti ale to je to jediný co mají ( nepaušalizuji všechny MO) boj to je ale ve vlastních řadách, ale znám spostu MO kde je to opravdu nedobytná pevnost ovládaná skupinou všehoschopných seniorů - třeba MO Karlín ani jeden člen výboru není mladší 60let, a sou tam i 70 letí a vypsání povolenky je proces na půl dne než ji distaneš, a jakl asi tento člověk je schopen když je mu 70 přijmat změny třeba jen zpracovat Povolenky v elektronické podobě. není, a co jse týče přemnožení bíle ryby je opravdu malým vysazováním dravců. nemají prostě přirozeného predátora

kakr - Profil | Út 2.11.2010 15:14:33

Brouček - 2.11.2010 15:00:35 >>
Rybářství je lov a ne sport.
Dolní míra je daná zákonem , horní míra ryb je z hospodářského hlediska totální nesmysl, to jen "sportovci" pro které je živý tvor (ryba) sportovní pomůcka jako pro atleta disk, nebo koule by s nimi "sportovali" až do jejich úplného konce....

Tichej - Profil | Út 2.11.2010 15:11:55

Brouček >> no vidíš u nás je to boj s větrnými mlejny:-)

Tichej - Profil | Út 2.11.2010 15:08:45

Brouček >> hmm zajímavé :-) skusil si se dostat mezi ty senilní seniory?Je to nedobitná pevnost
Mě sejří nejvíc preferování kapra na úkor ostatních ryb. Na některých revírech kam chodím je neskutečně přemnožena bílá ryba,cejn,karas proč? Dle mého pro malej počet dravců.

vahaj - Profil | Út 2.11.2010 15:07:47

aleš vavřina >> Už zto tady v několika podobách zaznělo. Kdo a jak tě donutí ty ryby plombovat. Kdo to bude organizovat, kdo to bude hlídat??? Další projekt Opencard???

luft - Profil | Út 2.11.2010 15:04:48

Brouček >> Já tě nesežeru, naopak, úplně s tebou souhlasím.

kakr - Profil | Út 2.11.2010 15:04:18

aleš vavřina >>
Pokud děláš RS nějaký pátek, dobře víš, že neexistuje možnost vše uhlídat a to ani nasazením skutečných profíků 24hod denně.

Brouček - Profil | Út 2.11.2010 15:03:02

Tichej >> super to by to ale musel někdo chtít dělat u nás se hledá pět nových členů už několik let a změna 2 mladí a 9 starších nad 50 let

Tichej - Profil | Út 2.11.2010 15:02:29

aleš vavřina >> nu jak myslíš, ale je to docela utopie:-)) Jak jsem psal , větší počet kvalitních členůRS by bohatě postačil.

Brouček - Profil | Út 2.11.2010 15:00:35

ryby se berou braly a brát budou a dokud se nezmění povědomí a mentalita lidí u vody tak to jiné nebude nestačí tay hořekovat jak všichni berou a berou a drancují vody a to beru v potaz jen co jse dá legálně odnest od vody, stale jsou rybáři a jejich mnoho co počítají cenu povolenkxy a načiní versus ryby stálo mě to 3 tis tak jsi za 3 tis odnesu ryb, ale to je to povědomí proč má ryba zůstat ve vodě. ale to je způsobené mentalitou dřivejíší doby a myšlení a samozdřejmě že rybaření bylo bráno jako vždy jako obživa ne jako sport to samé jsou nimrodi řeší to samé ale tam je zaveden poviný odstřel počet kusů a nesmějí mín ani víc střelit třeba srnčí zvěře , na jakých kritických číslech je třeba zajíc obecný který je místy na vyhynutí a třeba v honitbě mého otce se za lonský rok nesřelil jediny a proč nestřílejí ze nesmí ne jednoduše zajíci nejsou a muže za to mor v 90 letech který se tu rozšiřil po pokusech vysazovat uměle zajíce a takto dopadne české rybářství pokud se tu bude uměle vysazovat velká ryba která je ihned k ulovení protože je z chovných rybníků zvyklá jen žrát tak to tak bude, v první žadě se musí vytvořit podmínky ochranby ryb . delší hájení , horní a spodmí míry, omezení ulovků na počty kusů na povolenku, větší pravomoci RS a vyšší legislativní ochranu, nasazování přirozených druhů rab a nejen preference kaprů nad ostatní rybou, propagovat rybářství jako sport ne jen jako obživu ( jako obživu to bere stále 50% rybářů) a samozdřejmě chuť to zmenit pokud nebudou místní MO požadovat změny a sami něco dělat ne jen nadávat že je to špatně, ale dokud bude z 90 % ovládat MO skupuna senilních seniorů kterí to chtějí buď nějak doklepat a nebo je to pro ně výhodné a nepujdou do toho mladí lidi kteří budou lepe prosazovat změny tak se to nezmění . toť můj názor a sežerte mě !!!

luft - Profil | Út 2.11.2010 14:58:54

Plombování ryb je asi zatím největší hovadina, kterou jsem na MRKu četl.

aleš vavřina - Profil | Út 2.11.2010 14:57:20

kakr >> Však ono by se základní pravidla pro možnost provádět rybolov s ponecháním určitého množství ryb neměnily - cena této povolenky by mohla zůstat na pořád velmi přijatelné úrovni. Měnily by se pouze podmínky pro legální ponechání si většího množství ryb, to by se pak prodražilo. Paralelně s tím by ale musel fungovat aparát postihující přestupce. Slušný rybář co si sem tam ponechá rybu by na tom jen vydělal.

aleš vavřina - Profil | Út 2.11.2010 14:54:10

Tichej >> Kšeftování by tak vysoké nebylo, pokud by někdo prodával plomby ze svého základního limitu, tak by mu zákonitě chyběli v případě zájmu si rybu ponechat. Pokud by je i přes to prodával, tak by to při dnešní vychytralosti lidí nebylo míň, než za 90% ceny oficiální plomby. Takže zase žádný kšeft.

kakr - Profil | Út 2.11.2010 14:49:50

aleš vavřina - 2.11.2010 14:10:51 >>
Malinko se údaji o přisvojených rybách zabývám a už dost dlouho. Netroufl bych si psát o "drancování" vod ani náhodou. Ano, existují rybolovci kteří vykáží za rok v sumáři 350kg kapra, to je při ceně cca 60kč /kg pěkných 21 000kč/rok. Při ceně povolenky se všemi poplatky cca 1 500kč je zřejmé, že žádná banka nedokáže vložený peníz tak vysoce zhodnotit.
Na druhou stranu existuje nemalá část (8%) rybářů kteří si koupí povolenku, někdy obě a vůbec nejdou k vodě, nemají ani jednu docházku. Jsou to dva extrémy, jen těch co nechodí vůbec k vodě je víc, než jak se na MRKu píše - masařů..
Proti dobám minulým je zde jeden zásadní rozdíl, před řekněme 25 - 30 roky téměř neexistovalo pustit mírového kapra, dnes polovina rybářů kapry nebere. Přesto, nebo právě proto se roční průměr ulovených ryb v ks i kg pohybuje zhruba na stejné úrovni. Rozdíl je vtom, že dříve se na přisvojených rybách podíleli téměř všichni, dnes jen zhruba polovina rybářů. Ale je to jejich svobodné rozhodnutí, zda si rybu přisvojí, či vrátí vodě.

Daleko tragičtější je situace na P vodách, ale to je jiná kapitola.

Tichej - Profil | Út 2.11.2010 14:47:48

aleš vavřina >> no a jak znám naše lidi tak za čas by se z blombama stejně kšeftovalo :-) nebo myslíš že ne?

Tichej - Profil | Út 2.11.2010 14:45:39

aleš vavřina >> co třeba více členů RS , ale takovejch kteří by to dělali tak jak se má a ne stylem já na bráchu a brácha na mě:-) za posledních 10 let jsem měl asi jen 6-8 kontrol což jak uznáš je žalostně málo.

aleš vavřina - Profil | Út 2.11.2010 14:38:00

vahaj >> Aby bylo jasné, že je tato ryba legálně ponechaná a že za ni bude zpět do revíru dána adekvátní násada. Jinými slovy : "revír dá, revír adekvátně dostane zpět". V případě CHaP se o nic nejedná, jde pouze o nastavení a adresného podílu na udržení atraktivity daného revíru. Uvedené řešení se mi jeví jako solidárnější než např. paušálně dát cenu povolenky 5000,-Kč/rok - to by řadu slušných kolegů odradilo, řadě kolegů by úplně byla odebrána možnost náš koníček provozovat a darebáci by si z toho stejně nic nedělali a loupili dál. Model - za dostupný peníz možnost provozovat rybolov s možností ponechání si určitého množství ryb a chceš-li si ryb ponechat více, tak zaplať - se mi jeví jako spravedlivější.

vahaj - Profil | Út 2.11.2010 14:29:14

aleš vavřina >> Plombovat mrtvé ryby??? A proč???

aleš vavřina - Profil | Út 2.11.2010 14:10:51

kakr >> Plombování jsem uvedl s mírnou nadsázkou. Ale v podstatě moc jiných možností není jak zcela jednoznačně a nezaměnitelně označit úlovek. Plastová jednorázová plomba je velmi levným a spolehlivým prostředkem, zvláště je-li uchycena tak, že nejde bez poškození z ryby sundat a znovu použít. Plombovat by šlo pouze mrtvou rybu. Rád bych zvolil jinou, stejně striktní metodu - jen ji vymyslet. Jak jinak bys účinně a jednoznačně eliminoval doposud legální drancování našich vod bez adekvátního podílení se na zajištění nové násady? Prakticky už vidím ty komplikace, ale jak více zapojit do nového zarybnění ty co parazitují na finančních prostředcích druhých kolegů? Při současné kvalitě aktuální členské základny svazu není možné jiné řešení než to, co by vylučovalo jakoukoli pochybnost a přitom bylo dostatečně transparentní a průkazné, byť by bylo hodně komplikované.

vahaj - Profil | Út 2.11.2010 13:44:14

To jako že by ty ryby vypadaly třeba takto????

kakr - Profil | Út 2.11.2010 13:35:30

aleš vavřina >>
To plombování ryb myslíš vážně, nebo si děláš pr..l??

aleš vavřina - Profil | Út 2.11.2010 13:30:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Nechápu jedno, pořád se hořekuje nad tím, co někteří "kolegové" odnesou od vody, ale už vůbec se nenavrhuje žádné smysluplné řešení jak danou věc řešit. Ono najít spolehlivé a funkční řešení je v rámci uspořádání MRS velmi složité, ale ne nemožné. Jistou variantou by bylo hledat inspiraci u myslivců, jež ponechaný kus zvěře musí označit jednorázovou plombou. Nabízejí se dvě možnosti : stávající cena povolenky = X plomb (dle druhu ryby) s možností si plomby pro jednotlivé druhy ryb přikoupit (cena dle průměrné velikosti daného druhu ryby v úlovcích celého svazu) nebo cena povolenky = možnost lovit ryby bez ponechání a pro možné ponechání úlovku a jednotlivé plomby si přikoupit dle výše uvedené kalkulace. A řešit cenu plomby? Ta by byla v řádu korun při objemu jejich výroby. A ponechání si úlovku bez řádného označení plombou? Velmi tvrdý finanční a okamžitě vymahatelný postih v kombinaci s okamžitým vyloučením ze svazu. Nebo jiný mechanizmus řešení, ale vždy by zvolené řešení muselo mít oporu v zákoně a ve stanovách svazu.
Co se ale velmi málo řeší je chování rybářů k sobě navzájem. V dnešní době katastrofa - nulový vzájemný respekt a úcta jako ke kolegovi, absolutně bezohledné chování vůči okolí a zvyšující se agresivita - jako člen RS s tím mám zkušenosti. Že by si některý rybář co není člen RS chtěl při přestupku kolegy pálit prsty s činností vedoucí k potrestání přestupce (zadokumentování přestupku, přivolání a pomoc RS, svědectví)? Cha cha cha to bych chtěl moc, v hospodě a nebo na netu pak má dotyčný vždy plnou "pusinku" planých keců. A kdy a kde je u vody nejvíce problémů? Tam kde nasadí ryby a každý z přítomných rybářů si chce svůj kus masa urvat a nebo tam, kde je prostor pro konzumaci alkoholu - tedy u vícedenních pobytů u vody spojených s trávením "dlouhých nocí nicnedělání". A to chcete kapraři a sumcaři lov non stop? Osobně proti lovu kaprů a sumců vůbec nic nemám, ale podívejte se nestranným pohledem kolem vody. Je pravdou, že jeden blb je vidět víc než 100 slušných, tak to prostě je. Struktura svazu a jeho fungování má jen velmi omezené možnosti se problémových jedinců zbavovat a není zde schopnost "samočištění". Nejraději bych viděl pravidla rybolovu velmi strohá, jen jasně stanovené principy, žádné příkazy, výjimky, atd... - na něco takového ale nejsme duševně ani morálně připraveni. Bohužel struktura a chování členské základny je odrazem dnešní doby a ta je hodně krušná. Je to venku a teď jsem připraven dostat první červenou kartu.

student Petr - Profil | Út 2.11.2010 13:07:38

Alov_na_MRK_rezignuj >> Alov_na_MRK_rezignující - 2.11.2010 11:35:54 >> Naprostý souhlas! Tady na Ostravsku je to nejvěčí mazec. RŘ se většinou neřeší. Řěší se tu jen kde nejlíp zamasařit. Btw. nedivím se, že zrovna šedý pes dostal červenou.

Tichej - Profil | Út 2.11.2010 12:45:24

cheguevara - >> ahoj
chytám ryby pro zábavu i pro maso :-) , když mám chuť tak si vezmu,když chuť není tak pouštím :-))
a takhle se to u mě střída, prostě jak kdy.

kadlan - Profil | Út 2.11.2010 12:15:40 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

cheguevara - >> Ahoj,já chytám ryby pro radost a z dobrého pocitu zdolané a samozřejmě šetrné vrácení ryby vodě.Nechytám pro maso i když většina lidí mezi kterýma se pohybuju berou každou chycenou rybu domů.Tenhle druh rybářů už nikdo nenapraví protože jsou na to zvyklí celí život.Mám za tenhle rok cca 80 vycházek a ztoho 3 ponechané kapříky kolem 2kg

Alov_na_MRK_rezignující - Profil | Út 2.11.2010 11:35:54

Jarda Š. >> U nás na Severní moravě máme limit 40ks ušlechtilé ryby ročně v kombinaci kapr+štika+candát+sumec. Nejlepší ale na tom je, že někteří lovicí o tom nevědí a co hůř ani netuší. Možná proto, že si RŘ naposledy četli někdy před 10ti lety.
Jinak ještě v lonském RŘ ono tajemné slůvko "v kombinaci" chybělo, takže si to většina chladící zařízení plnící vysvětlila po svém a brala to tak, že z každého uvedeného druhu je povoleno 40 ks. No maličká nedokonalost, letos naštěsti napravena :-)

Darcy - Profil | Út 2.11.2010 11:31:38

Mrknato >> Máš pravdu v tom, že se svého času, všechno svádělo na komunisty. Tak, jak svého času nefungoval "Morální kodex budovatele komunismu", velmi těžko budeme mluvit o nějakém morálním kodexu v dnešní době, kdy jsou měřítkem peníze a úspěch za každou cenu. Pokládám za naprosto stejné, když prostřednictvím nevýhodné půjčky někoho přivedu na mizinu nebo přepadnu a okradu nemohoucího invalidu. Když nejsem schopen chovat se slušně k bližnímu svému-lidskému tvoru, proč bych měl cítit soucit se zvířetem nebo rybou. Omlouvám se všem slušným rybářům, ale podle mého názoru jsou jediným východiskem drakonické tresty. Výchova? To chcete vychovávat nemocnou společnost?

Alov_na_MRK_rezignující - Profil | Út 2.11.2010 11:26:11

Z celého zadání otázky mě nejvíc zaujalo tohle: " i to proč svůj názor vůbec máte".

Nechce se mi to tu prolézat, ale zodpověděl už někdo tuto část zadání???

Lauri - Profil | Út 2.11.2010 7:52:51 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

cheguevara - >> pokud pouštět ryby a nebo je brát, je věc každého z nás. A jestli používat podložky, šetrné podběráky záleží právě na tom jestli si rybu chceme ponechat a nebo ne. Když si ulovenou rybu chci vzít domů, tak je jedno jestli ji položím na podložku a zabiju ji nebo ji zabiju rovnou na zemi. Pokud chci rybu pustit , tak jsem samozřejmě pro šetrné vylovení a puštění. Ale ne ve všech případech se to musí přehánět, tak jak to chodí na MRKu.