Kroucení vlasce, smekání z cívky

Už jsem to zadal do přívlače, ale i raději sem, protože si fakt nevím rady :ALL : znalci poraďte mi, především muškařím, před nedávnem jsem začal i s ultralehkou přívlačí, je tu u nás pár míst kde se s mouchou díky křoví a stromům nechytnu, mám problém s kroucením a spadáváním vlasce z cívky, používán twistry, rotačky 00-1 atd + 2 -3 obratlíky, nejdříve jsem měl celkem tvrdý vlas 0,18 ten jsem vyměnil za nejměkčí 0,16 co jsem sehnal (colmic fenderel) a přeci se mi při odhozu čas od času smekne z cívky chuchvalec smyček,
cívka není přeplněná, vlas byl při navíjení v krámě snad rovnoměrně utažen, snažím se i často odmotat cca 10-15 metrů a protáhnout,
asi pořád dělám něco špatně. Díky za rozumnou radu.

Autor diskuse: rududu - , 25.6.2004 dravci - ostatní

Rasto. - Profil | Čt 12.10.2006 10:37:30

septal podla mna to moze sposobovat vacsie vybracie ktore su castou polemikou pri pouzivani snur pri privlaci............ myslim si aj ze vacsie opotrebovanie vzhladom na prechod spiraly a nie hladkeho povrchu cez ocka..........zasdany problem to podla mna nieje ale da sa tomu vyhnut si myslim.Takze ja rotacky a plandavky na silon potom ho vymotat zrovnat a na snuru zvysok nastrah

šeptal - Profil | Čt 12.10.2006 10:19:54

Rasto.: A copak to tý FL nějak vadí? Já to nepozoroval.

Rasto. - Profil | Čt 12.10.2006 10:18:17

Ad rotacky.Konkretne u FL ju podla mna uz nedostanes spat do povodneho tvaru.Ona sa sice nestaca ako struna ale zrotuje.Pri prechode cez ocka je to viac pocut.Je to aj viditelne.Preto ani ja na FL rotacky uz davat nebudem..........
Anglicania z tohto dovodu nepouzivaju zdolavanie cez brzdu ale vypinaju antireverse

Šlehy | St 11.10.2006 20:43:46

Mirmen:Ano,to jsem opomněl napsat,že se vlasec při protáčení přez brzdu zkrucuje.

havl | St 11.10.2006 17:25:00

zkus to znovu přemotat. Nemáš mooc malý naviják?

mirmen - Profil | St 11.10.2006 16:08:19

Ještě doplním - vlasec se při tahu prodlužuje ( podle typu až o 10%) a zeslabuje ( např. z 0,22 na 0,20 mm, takže taky až o 10% průměru).
Jestliže se navíjí vlasec pod tahem, tak se například namísto původních 85 cm volného vlasce navine třeba jen 80 cm vlasce ( samozřejmě protaženého na těch 85 cm zúženého vlasce připadajícího na otočení kličky navijáku).
Zdánlivá maličkost, ale určitý vliv na deformaci vlasce to asi má taky.

Denny | St 11.10.2006 15:57:59

Septal - otazka byla prece o krouceni vlasce,tady se vetsinou pouzivaji multiplikatory ale pristi tyden budu asi v Cabelasu tak se zeptam a dam ti vedet,ja sam pouzivam spis velke nebo vetsi woblery a tento problem vetsinou moc neresim i kdyz je pravdou ze pred dvema lety jsem mel stejny problem:dva stejne navijaky,rozdilna snura,jeden bez problemu a druhy co chvili klubko ktere se muselo rozmotavat,vyzkousel jsem vymenit prut - ruzna velikost ocek,vymenit trpytky ale nakonec jsem vymenil snuru a tim byl pro me problem vyresen(castecne),osobne bych se priklanel k nazoru,ze tento problem zpusobuje hlavne navijak

mirmen - Profil | St 11.10.2006 15:40:31

V časopise Ryby, rybky.... byl před pár lety článek o vlastnostech monofilu v souvislosti s navíjením na cívku - deformace profilu vlasce pod tlakem, rozdíly v navíjení mokrého nebo suchého monofilu.
Na ty spodní oviny je zejmena u hlubokých cívek vyvíjen velký tlak , monofil se "roztéká" do volných mezer. Pokud není spodní návin za mokra, pak při vlastním lovu mokrý ( a trochu nabobtnalý ) úsek vlasce tu horní část návinu cívky návinu víc dotahuje a zvýšený tlak přenáší na spodní , suchou část.

mirmen - Profil | St 11.10.2006 15:31:44

Šlehy: jenže při zdolávání ryby přes brzdu se ten poměr navíjení : odvíjení ( 1:1) mění, protože část vlasce se odvine pootáčením cívky a už se neukládá přesně na to samé místo na cívce jako při plynulém navíjení . Navíc - rotajda přikrucuje. A další věc - vlasce nepatrně sají vodu. Když budeš namotávat pár desítek hodů navolno a pak začneš přidávat "utaženější" oviny ( při zdolávání ryby), tak se na tu spodní část návinu na cívce vyvíjí větší tah a spodní oviny se víc "rozlévají". To může být příčinou rychlejší ztráty vlastností monofilu, tj. i schopnosti držet paměť.

šeptal - Profil | St 11.10.2006 7:23:09

Denny: Stačí pustit vlasec po vodě, chvíli ho tam nechat volně plácat a pak ho navineš srovnaný. Vyzkoušeno.

De Profundis - Profil | Út 10.10.2006 17:54:37

Denny: jestli máš na mysli antikinker (má to i jiný názvy) tak to je před rotačky aby nekroutily vlasec, ne na srovnání vlasce - ale jestli myslíš něco jinýho tak mě to dost zajímá - ale upřímě dost pochybuju.

De Profundis - Profil | Út 10.10.2006 17:52:23

Jirka: tak to se opravdu poněkud mýlíš a musím dát za pravdu Šlehymu - kabely motám v práci každej den))) Prostě jak se zkroutí na naviják, tak se zpátky zase rozmotá při odhozu a kdybys nepoužíval rotačky, tak to takhle bude do nekonečna. Ono na monofilu to není nijak zvlášť patrné, ale dobře je to vidět na pletence, která velice brzy stratí kulatej průřez a každý zkroucení je krásně vidět. Takže na FL 0,20 na navijáku Tica Camry zásadně po předchozích zkušenostech nepoužívám rotačky a po půl sezóně vláčky je pletenka NEZKROUCENÁ!!! Paradoxně na RedArc kde rolnička opravdu maximálně eliminuje zkroucení používám taky pletenku (0,06 Dragon HM62) a tam se zase projevuje ta "antizkrutová" vlastnost tak, že čím blíže je nástraha k prutu tím více je pletenka zkroucená - ale před navijákem. Prostě odhodíš a pletenka je tak nějak v normálu a jak přimotáváš, tak se před navijákem kroutí čím dál víc a víc - ten naviják by to normálně namotal zkroucený, ale jak se to snaží eliminovat a u tohodle kousku se mu to fakt daří, tak se to kroucení musí někde naakumulovat a to bys potom viděl co máš mezi očkama když to přitáhneš))) Ale je to všechno složitá otázka a chce to hódně představivosti. Já bych se tím nějak netrápil a pokud tě to fakt opruzuje, tak si někde v proudu nech volně splavat nějakejch 50m vlasce, jen tak na konci ustřiženýho a zpátky ho namotej, když se ti to nepovede napoprvý, tak napodruhý určitě))) Hlavně omezit rotačky, nebo si vyčíhnout který jsou jak motací - není rotačka jako rotačka.

Ad novej systém navíjení alá Jirka))) - kdyby ses nad tím pořádně zamyslel, tak by se sice při navíjení cívkou opravdu vlasec nekroutil, ale hádej co by se stalo při odhozu??? Ano C je správně))) Vlasec by se prostě při odhozu zkroutil a tak by tvoje teorie dopadla podobně - po každým odhozu by došlo k dalšímu zkroucení atd atd. (Ale jestli tomu věříš, tak si to nech patentovat a pak budeme všichni spokojení) . Sory už si z toho dělám prdel, jenže ono je to všechno dost složitý a fakt záleží na rolničce, nástrahách, vlasci a v neposlední řadě na rukách a to je dost faktorů. Dobře si napsal - Je to prostě daň za smekací navijáky.

Denny | Út 10.10.2006 17:03:11

Pratele existuje "pripravek" na srovnani zkroucenych vlascu a snur,ktery pracuje po nahozeni,nekolikrat jsem se s tim na netu setkal,ale nikdy jsem ho osobne nevyzkousel,kdyby jste me zabili,tak nevim jak se to jmenuje a kdo to vyrabi ale pokusim se to najit a dam vedet,nikdy jsem to nepotreboval a tak s tim zadne zkusenosti nemam.

Rasto. - Profil | Út 10.10.2006 15:47:02

Lahke nastrahy a navijak.Nekvalitna rolnicka zle ukladanie vlasca resp zdolavanie cez brzdu!

Jirka | Út 10.10.2006 15:03:13

Díky všem za rady. Určitě to vyzkouším. Dám po nějaké době místo nástrahy olovo, hodím co nejdál a navinu, jak radí harpunar.
Díky všem a předem omluva za to, že zítra nebo pozítří naskočí moje stejná otázka.
:-)))

harpunar - Profil | Út 10.10.2006 14:42:17

Myslím že to tady vystihl DeProfundis,hlavně poslední větou.Dělají to lehounké nástrahy,ukládání vlasce není tak dobré.Mi se to stávalo občas taky a teď to řeším tak že občas dám něco těžšího,mrsknu co nejdál a navinu.Pak je zase klid.

Šlehy | Út 10.10.2006 13:46:35

Jirka:Stále to nechápeš.Normálně to "normální " smekací naviják nedělá !!!
Zkus si to s tou prodlužovačkou. Pokud to z lokte opět protisměrně odmotáš, tak prodlužka zkroucená nebude.
Chyba může být i v prvním navinutí vlasce na naviják.
U dost výrobců se navíjí přez hranu z cívky na plocho (cívky jsou z jedné strany kulaté a z druhé hranaté třeba DAMYL) a u dost výrobců je zase lepší to navinout s cívkou třeba na tužce.Nejlépe a univerzálně hodit cívku do kýble s vodou a přez vlhký hadřík navinout na naviják.
Zajdi na louku a vymotej návin z navijáku a přez mokrej hadřík ho namotej zpět.Klidně 2x nebo 3x.Pokud se to bude pak stále motat, tak je chyba v navijáku.

Jirka | Út 10.10.2006 11:25:35

De Profindis: Mám normální klasickej naviják od DAMu se zadní brzdou.
Typ přesně nevím. To s tím nechtěným natočením volného nenapnutého vlasce je pravda. A když už je trochu zkroucenej tak udělá na cívce smyčku jako blázen. To je fakt.
Ale co říkáš tomu přirovnání prodlužovačky na loket? Nemám pravdu?
Podle mě by bylo ideální, kdyby vývojáři vymysleli smekací naviják, se kterým by se nahazovalo stejně jako dosud , ale při navíjení by rolnička zůstala v klidu a točila se cívka. To by myslím bylo ono,

De Profundis - Profil | Út 10.10.2006 10:46:05

Pro uklidnění - vlasec je v pořádku, CF je dost průtažnej a nemá pomalu žádnou paměť, sám ho používám 0,18 a 0,25 na vláčku a je to v poho. Jestli se ti kroutí i tenhle vlasec, tak to dělají rotačky a neubráníš se ani kdybys tam dal obratlíků 5))) To už tak prostě je a já se třeba proto snažím vyvarovat používání pletenky u rotaček, protože jak se zkroutí dostávají dost na prdel! Jiná věc je při používání twisterů, problém nastává při prvním otočení kličkou, kdy je kolikrát vlasec dost volnej a někdy se stane, že ti uděla volnou smyčků na cívce. Bohužel se to stává i pokud ještě pořádně nemáš v ruce používání twisterů, potom stačí mezi poskakováním jednou pootočit s nenašponovaným vlascem a pokud je trochu zkroucenej tak to takhle dopadne. Někdo tu zmiňoval i Ticu Venus - tak zrovna v týhle kombinaci s 0,18 Colmic Fendreel a rotačky 00-1 je to OK, jen je potřeba to moc nepřeháňět a semtam to prostřídat gumou nebo woblerem pro srovnání vlasce. Co máš za naviják???

karelc - Profil | Út 10.10.2006 10:39:07

Šlehy: možná je to kroucení vlasce vzkazem z vyšších míst - nevláčej na pstruhovkách 00ky, vezmi raději mušák :-))))))

Jirka | Út 10.10.2006 10:28:48

Šlehy, karlec: Jenom poznámka: Jak jsem napsal v úvodu mého prvního příspěvku, než jsem našel toto téma, poslal jsem stejnou otázku. Naskočí asi zítra nebo pozítří. To jen abyste si nemysleli, že s tím pořád otravuju.
Díky :-)))

Šlehy | Út 10.10.2006 10:23:49

Jirka,karelc:O rotačkách škoda mluvit,ale mě je právě divný to u lovu na gumy.Mě se to u gum taky nekroutí.
Zkontrolovat volnost protáčení rolničky.Chyba bude v navijáku.

karelc - Profil | Út 10.10.2006 9:50:48

Jirka, Šlehy: neumím vysvětlit, čím to je, ale gumy (ať už na monofilu nebo pletence) mi nic nekroutí. Jakmile nasadím rotačky, kroucení je hotová věc. A čím menší a lehčí, tím je to horší.

Jirka | Út 10.10.2006 9:46:21

Šlehy: Jenomže když nahazuju twistra nebo woblera, tak jsem nikdy! nepozoroval, že by se točil. Letí vždycky rovně, aniž by se točit. A twistr se šesti nebo osmi gramovou hlavičkou se při náhozu zaručeně neotáčí. A ani by s ním zkroucenej vlasec otáčet nedokázal. nemá na to sílu. Takže podle mě nahodím twistra, kterej letí rovně (bez otáčení), vytáhnu tím už zkroucenej vlasec z cívky a jak začnu navíjet, začnu ho zároveň i dál kroutit.
Jsem rád za každou reakci :-))) , ale nemůžu si pomoct.
Díky

Šlehy | Út 10.10.2006 9:38:22

Jirka:Jenže při nahození se vlasec zase rozmotá,takže by se ti při dalším navíjení měl ukládat stejně jako při prvním navíjení a ne více zkroucenej.
Ještě zkontroluj volnost otáčení rolničky.