Anglicka plavana mezi stuliky

Mate zkusenosti a slusne ulovky kapru na plavanou v melkych uzivnych zarostlych vodach? Jake pouzivate nacini a sestaveni udice?
Autor diskuse: KOLIBRIK - Profil , 22.12.2009 plavaná - techniky lovu

Majsher - Profil | Čt 10.2.2011 11:59:44

Šinic >> ahoj, zjímalo by mě, jakou šňru používáš nebo by jsi doporučil. Díky

KOLIBŘIK - Profil | Po 18.1.2010 17:59:02

Zajímavý postřeh o této atraktivní rybolovné technice přinesl jeden Anglicý rybářský časopis.Po vyhlédnutí vhodného místa ve stulikovém poli si chytající vytvoří prostor.Chápu to tak ,že si vyčistí oko včetně cesty od oka směrem k sobě.Ve vyčištěném oku se ryby shromáždí pokud je však řádně prokrmeno.Ryby se cítí v tomto chráněném oku plném návnady absolutně bezpečně.Záběry jsou časté.Ovšem chce to kvalitní ,pevný vlasec,haček nelépe s očkem,prut s akcí aby jste se do něj mohli řádně opřít.Po záběru se rybě nesmí v žádnem případě dát pokud možno žádná šance a námi vytvořenou cestou z oka vytahnout na volnější vodu.Protože se téhle technice rybolovu věnuji poměrně řadu let,vnímam to já osobně,že logiku to má.My jsme zvyklý házet splávek téměř těsně k poli a ryby které žjlí uvnítř takřka nemusi vůbec toto pole opustit,jelikož uvnitř je hostina po celý rok.Navíc na volné vodě jsou některé druhy ohrožené.

Proki - Profil | Po 4.1.2010 12:58:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

KOLIBRIK >> Já osobně zas vůbec nepoužívám obratlíky s návazci apod. Dam tam tak 1g splávek, několik broků, asi 25cm před háček dam jeden větší, háček musí být ze sílnýho drátu, aby se mi ryby nevyřezávali, když je doslova rvu z toho pole. Jinak vlasec používám 0.20mm a prut mam 2.7m s odhozovkou kolem 30g, naviják používám s přední brzdou, ale na rozdíl od tebe s převodem kolem 5.2:1. Možná je to trochu hrubý, ale mě to vyhovuje, a hlavně to všechno spolehlivě funguje. Jinak přes den chytam na kuku, k večeru dávam hnojáky nebo rousnici. Díky tomu se mi stává, že občas překvapí úhoř nebo okyš. Ať se daří.

KOLIBRIK - Profil | Ne 3.1.2010 19:28:54

Proki >> Proki,, Ta voda je pekna.Ani ja neplytvam zbytecne anglicakama na vode ktera je nebezpecna.V takovehle vode pouzivam dlouhe splavky bez telicka bez tecka s pevnou hloubkou ukoncenou nahore bavlnkou a dole lehci zarazkou,obratlikem a navazcem.Nekdy se musis trefit hodem na pomerne vetsi dalku do oka.A takhle slozena udice me vyhovuje.Kazdy ma svou oblibenou montaz.Hodne zalezi take na vyberu prutu a sily vlasce.Rychly navijak musi byt samozrejmsti.

Miki - Profil | Ne 3.1.2010 18:27:37

A nebo tady. Samozřejmě, že s angličákem, na kterého chytám tak 75% v roce, sem nechodím a spíš beru nějáké starší splávečky o které mě zase až tak nejde, protože možnost utržení je veliká. Chce to samozřejmě vědět, kam až sahají větve a případné vázky, což zjiš´tuju obvykle na podzim, nebo brzo na jaře a obšlápnu si terén, abych viděl "do čeho jdu". Z pravidla tak 1 až 2 vycházky k vodě jen mapuji terén, kolikrát jen tak bez prutů.

Miki - Profil | Ne 3.1.2010 18:23:45

Já třeba chytám rád na takových vodách, kde jsou samozřejmě rovněž stulíky, ale záměrně posílám takové foto, aby bylo vidět, že jsou ještě horší překážky pro rybáře a lepší pro ryby.

Miki - Profil | Ne 3.1.2010 18:15:50

Cerebro >> souhlasím, já bych to neudělal.

Proki - Profil | Ne 3.1.2010 17:52:12

KOLIBRIK >> U takovýchto míst chytám jen a pouze s pevným splávkem, důvody jsou asio jen 2.
1. Není tam taková hloubka, a by sem musel použít průběžný splávek, jeho cena je někdy až o 100kč více = jeho velká nevýhoda.
2. Pevný splávek je dobrý v tom, že když jej vidim na vlasci při zdolávání, tak okamžitě vím, kolik vlasce je ve vodě popř. ve stulících.
Toto je moje oblíbené místo

Cerebro - Profil | Ne 3.1.2010 17:51:36

Miki >> a taky nemají přirozené nepřátelé takže výhledově i průser pro přírodu. A příkladů je celá řada.

Miki - Profil | Ne 3.1.2010 17:50:34

Šinic >> Tak to je opravdu "skvělý zápis" !!!

Miki - Profil | Ne 3.1.2010 17:48:07

packa >> Tak kde je hodně zarostlo je vysaď a bude po problému:-) ........ ale vážně, někde jsem slyšel názor, že vypouštění želv do volné přírody je neetické.

KOLIBRIK - Profil | Ne 3.1.2010 17:08:48

Cerebro >> ahoj.rikal jsem ti ze si rad necham poradit.Preji ti hodne stesti a tesim se na tve dalsi prispevky.

Cerebro - Profil | Ne 3.1.2010 16:50:15

KOLIBRIK >> No vidíš, ještě že se to nechalo odemknout :-)
Každopádně jak jsem ti už psal. Tak hned z jara, jak se začne prohřívat voda vyzkouším tento styl. Jak s vlascem, tak i šňůrou stren microfuse 0,06mm na 4,5kg a pak se ozvu jak to dopadlo :-)

Šinic - Profil | Ne 3.1.2010 15:58:46 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

téma chytání v porostech stulíků ale i jiných rostlin je moje krevní skupina. Bohužel ale je tak rozsáhlé, že není příliš vhodné na krátkou diskusi ale spíše na knihu a to pořádně tlustou. Tak jako nejlepší houbaři vám NIKDY neprozradí své nejlepší fleky, tak i rybáři, kteří zde chytají, si nechávají to nej pro sebe. Důvody jsou nasnadě. No ale něco k dobru bych mohl. Především je třeba si uvědomit, že lov zde s angličákem není jednou úspěšnou technikou. Tohle není technika určená k lovu POUZE velkých ryb, ale TAKÉ velkých ryb. Pokud si chcete opravdu zachytat, tak musíte jít do maximální jemnoty s minimální selekcí. Pár dobrých rad: Nebojte se chytat i v noci! Zapomeňte na monofil a feedergumu! Používejte pouze pletenku. Nejlépe kruhového průřezu a zalitou v nějaké umělé hmotě, ta nechlupatí a nechytá na sebe svinstvo z povrchu. A hlavně musí být opravdu potápivá. Nevěřte výrobcům. Nápis sinking na cívce často v praxi nic neznamená. Ani nepomyslete na větší háčky jak 8 (s vyjímkou lovu dravců)! Odložte klasické wagglery a pořiďte si lehké tužky s výměnou předzátěží a s tenkou grafitovou jehlou pod oválnou signalizační anténkou a na noc obdobnou tužku ale místo jehly s baterií s vypínací diodou (chemické světýlko se hodí pouze k chytání dravců a označení podběráku)! Nepoužívejte spávky s výměnnými anténkami! Až vám kapr protáhne splávek několikrát rostlinami tam a zpět (a to bude pokaždé), tak poznáte o čem píšu. Motáže výhradně zvedací, nejlépe s dvěma bročky (mějte jich zásobu, často o ně příjdete)! Žádná téčka nebo omegadrátky pod splávkem! Jenom mikroobratlík s maličkou karabinkou mezi dvěma malými korálky přímo na vlasci a po dvou posuvných zarážkách pod i nad splávkem z pletenky odlišné barvy než kmen. Nástraha musí být malá a přibližně neutrální hmotnosti! K angličákům se moc nehodí žížaly, ale nebojte se experimentovat. K diskusi o ustřižené Bonduélce: ještě mnohem lepší je ustřižená a pak rozmáčknutá mezi prsty. Taková placička z které čouhají jen zbytky obsahu, to je to pravé. Krmte pouze partiklem ale i s tím hodně pomálu a nenápadně! Používejte dlouhý podběrák (4 m není nic moc délka)! A nakonec to nejdůležitější: NECHOVEJTE SE U TUNÍ JAKO LIDI ALE JAKO ZVÍŘATA! Tiše a nenápadně a tak, jako by jste z nich měli pít. Petru zdar!

packa - Profil | So 2.1.2010 20:49:52

Miki >> zelva je potvora pred 5lety jsem je dal do venkovniho jezirka a v pohode prezimuji akorat znicili vse co tam bylo pred nima -lekniny a pod.NECHCETE JE NEKDO? zadara a pridam lahev rumu

Hora - Profil | So 2.1.2010 20:31:28 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Zkušenosti s touto technikou má určitě více lidí,jenomže za 1) moc se o tom nechce šířit ať to někdo nevyužije(nezneužije) 2) je to v podstatě sezóní chytání 3) rybáři jsou trochu leniví tady psát.Uvidíme zase na jaře,jak se vody trochu zezelení jak to bude vypadat.

KOLIBRIK - Profil | Pá 1.1.2010 21:39:52

dekuji vam za vase prispevky k tomu to krasnemu tematu.zda se vsak ze druh teto rybolovne techniky neni az tak oblibeny a casty.

Miki - Profil | St 30.12.2009 17:43:01

Hora >> To máš pravdu s těma ochráncema. Chce to dělat opatrně a třeba v podvečer a nebo brzo ráno...ale nerad bych tady dával návod na trhání hodnejch a krásnejch stulíků, šerednými a strašnými rybáři:-))
Co se týká želv, tak mám podobnou zkušenost. Né, že bych ji sám chytil, ale na podobném malém a zarostlém rybníčku jsem ji taky viděl a koukal jsem jak blázen. nejvíc mě udivilo, že přežila zimu--snad jí tam tohle jaro zase uvidím.

Hora - Profil | Út 29.12.2009 21:03:58

Miki >> Před pár lety to tam protrhali,ale další rok to zarostlo ještě více a hustěji,problém je s ochránci přírody,dělají problémy při jeho likvidaci.Přeci je to chráněná rostlina.Jinak s tím krmením souhlas.Není třeba tam házet kvanta krmiva.Viděl jsem tam a ulovil dokonce i jakousi želvu,plavaly tam cca 4 kusy co jsem si všiml.

Miki - Profil | Po 28.12.2009 13:18:49 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Dr. Mundy >> MUDr. Mundy >> Oni ty stulíky svědčí právě o vodě, která je mělká a pokud ji ještě v plném létě uzavře poklička ze stulíků, je to problém. Já jsem kdysi dávno na jednom rybníce stulíky vytrhával a dělal si takové jakési fleky. Možná by to nebylo od věci a určitě by to sloužilo ku prospěchu i na vašem rybníčku. Ideální s trháním je začít někdy koncem dubna a nebo začátkem května, kdy se první stulíky začnou pomaličku drát k hladině. Když je začneš trhat v tomto období, myslím, že to neudělá tolik škody co do plašení ryb atp., jako kdyby jsi to trhal v době léta--to je můj názor. S tím krmení je to samozřejmě zase na delší debatu, ale je pravda, že já osobně krmím v zarostlých vodách jen velice málo a spíš partiklem-konopí, kukuřice-řepka, než klasickým krmením. Nedávám žádné velké dávky, stačí to jen lehce prohodit 2-3 hrstě a pak cca každou půl hodinu jedna.

MUDr. Mundy - Profil | Po 28.12.2009 12:27:10

Hora >> Jo jo, voda je to pěkná a mám ji skoro za barákem, ale kvůli těm stulíkům se tam celkem slušně kazí voda... Chtělo by to ty stulíky nějak zredukovat, protože rok od roku jich tam je víc a víc :-) Ještě že tam zakázali krmení, jinak by tam vychcípalo úplně vše...

KOLIBRIK - Profil | Ne 27.12.2009 16:14:57

Hora >> krasne dekuji...hned bych se nechal pozvat na tak krasnou vodu.

Hora - Profil | Ne 27.12.2009 14:22:42 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

V nejbližším okolí mám taky takovou vodu z velké části zarostlou stulíkem.Delší dobu mě to trvalo,než jsem se tam naučil chytat.Zpočátku jsem chodil chytat k okraji stulíkového pole,krmil kukuřicí,nebo partiklem(vařenou pšenkou,konopím,popřípadě řepkou a pokukoval jsem po některých,co chytali v mezerách mezi stulíky.Potom jsem po delším váhání zkusil chytat v těchto místech a moc mi to sedělo. V současnosti používám matchku 390 cm dlouhou,vlasec 0,18 nástraha rohlík,mraženou vařenou kuku a nebo brambor,hnojáci nebo masáci se mi moc neosvědčili kvůli malým ježdíkům a ploticím.Mezi jednotlivými rybami,jsou trochu rozdíly v braní.Zatímco menší kapříci (do 45cm) jsou divočáci v braní,větší kapr si s nástrahou hraje stejně jako cejn,amur a lín.Splávek povyleze z vody (cca 5 - 10 mm) popojíždí a je třeba vystihnout dobu kdy zaseknout.Chvíli mi trvalo,než jsem se naučil brát popojetí,nebo nazdvihnutí splávku jako záběr,ale když jsem na to přišel,tak už bylo dobře.Pletenku jsem použil pouze jednou a moc mi neseděla.

hořavka - Profil | So 26.12.2009 21:04:20

Ahoj s tý pletenky taky nejsem nadšenej ,ale je to tam těšký, dřív sem chytal na byronku 0.16 a šloto
Nejradši chytám na husí brčko a střídku lámanou , učili mě starý dědové ale nachytám i s trabukem 16g (žádnej velkej plavačko mistr nejsem )
.

JohnMcE - Profil | So 26.12.2009 19:22:30 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

S chytáním ve stulících jsem se setkal u nás na starých ramenech a tůních kolem Labe. Přesně jak píšete, najít si správné místečko a dostat vůbec celou sestavu do " oka " mezi stulíky. Dokonce jsem zažil, že rybář lezl do vody a místečko si trošku protrhal, aby bylo kam nahodit. Nebo spíš použít delší prut a jen to do mezerky spustit pod špičkou. Většinou se chytá na pařenou housku, brambor, kousek chleba, kdysi i na kolínka...hnojáček a líni, bože to je dnes skoro film pro pamětníky. Musel bych ke compu posadit svého tchána a ten by Vám tady popsal na tohle téma romány. Ale hnojáčci tady u nás zkončili s přemnožením sumečka amerického alias trumana...
Já jsem takhle moc nechytal, vadila mě síla vlasce, který tehdy většinou nešel pod 0,30, právě kvůliva rychlému, silovému zdolání většího kapříka ze stulíků. A co když třeba rousnici nebo hnojáčky sebral více u dna úhoř. Tak to se spolu s úhořem vyrval i celý trs rostlin...
Ale ta pletenka to posunuje zase trochu ve prospěch rybáře.
K tomu bramboru - většinou se dávala velmi malá hloubka pod splávek, třeba jen deset cm pod splávek. No a při použití chleba, pečiva se kromě kapříků objeví i amur.

KOLIBRIK - Profil | So 26.12.2009 18:57:42

Miki >> miki >> ja jsem svym zpusobem rad,ze me tady nebrouzdaji takzvani sberaci odpovedi.tohle je vazne tema pro vasnive rybare,proto jsem si ho vybral.ja tento druh rybariny primo zboznuji,jsem na ni odchovany.kdysi se chodilo na velke ryby pouze do techto tezce chytatelnych vod.samozrejme i s jinym vybavenim.ja osobne mam krasne ulovky velkych linu i kapru a take mnoho ztracenych ryb.je to o inteligenci samotneho rybare jak rybu prelstit a dostat ji z vody ven i za techto neprijemnych podminek.samozrejme v zadnem pripade neodsuzuji zadnou rybolovnou techniku.nektera me vsak pripada unavna a zbytecne zdlouhava.leta jsem se branil vybavou na boilis.nakonec uz jen chytam na pelety ale se stejnym vybavenim.ustrizenou kukuricku znam z moravskych vod.v dobe kdyz jeste neexistoval ,,musov,,chodili jsme na dyji,na zarostlou nadhernou reku plnou tuni,vyvratu a stulikovych pastvin.jeste k te abulonce.do ceska se nedovazi ale stale se vyrabi.vazne me nemrzi ze o tuto diskuzy je tak maly zajem.me staci tvuj prispevek a kdo k nam zabrouzda precte si ocem je rec.

Miki - Profil | So 26.12.2009 17:58:37 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

KOLIBRIK >> Pozvánku jsem dostal--díky!!!
Já už jsem v podstatě svůj názor vyjádřil, ale ani se nedivím, že se do toho nikomu moc nechce, protože co si budem povídat, rybaření v zarostlých vodách je vždycky pakárna. Každému je samozřejmě jasné, že ve vázkách a větvích a další pobřežní vegetaci jsou ryby najetý, ale stejně tak je i každýmu jasný, že je dost těžký je vylovit.
Jinak s tebou musím souhlasit v jedné věci a to v nástraze. Hnoják je opravdu univerzální záležitost na háček, i když jsem se už setkal s vodami, kde byl hnoják naprostý propadák a dominovali červi, kukuřice bonduelle a nebo pařená houska. Pokud můžu mluvit za sebe, tak na stulíkových vodách používám ale nejraději rovněž hnojáka, protože je tam možnost ulovení pěkného lína a toho si cením možná víc, než kapra. Taky mám s hnojákem 99% jistotu, že mě z háčku nespadne a kdykoliv jsem použil něco jiného a záběr se nedostavil třeba do půl hodiny, začal jsem pochybovat, jestli nástraha z háčku nespadla. Když chytáš na čisté vodě, vytáhneš udici a přesvědčíš se, že na háčku něco je či nikoliv, ale když chytáš na zarostlým rybníčku a podaří se ti konečně nahodit do správného místa, musíš si být na 100% jistej, že to nemáš zamotaný a že je nástraha na háčku. Stejně dobří jsou i červi, ale na větší rybu je hnoják lepší a já nechci tahat z leknínů perlíny, plotice a skaláky a plašit si flek. Červy používám hlavně v kombinaci s kukuřicí a chytám na tzv. "stříhanou" kukuřici. Není to nic složitého a po napíchnutí cca 3 červů přidám zrno kukuřice a nůžkama z něj odstřihnu cca polovinu. Nevím, jestli to není jen psychického rázu, ale zdá se mě, že na takto ustřiženou kukuřici to prostě bere víc. Jestli ta střižená kukuřice pouští víc šťávy a nebo po odstřižení vypadá jako jakýsi zbytek krmení, který ryby láká svým neobvyklým zjevem nevím, ale prostě to funguje.
Taky čtu, že používáš Abulonku--tu znám už víc jak 20 let a překvapuje mě, že se ještě vyrábí.

KOLIBRIK - Profil | Pá 25.12.2009 23:40:58

hořavka >> zdravim.abych ti pravdu rekl tak s tou bramborou na takhle tezkou plavanou to slysim poprve ale budiz.jestli to mas odzkousene a mas i svuj revir tak ano.ja nechytam na pletenku.mam svoji znacku vlasce,ktery je pevny,neni silny a stuliky pokud to jde reze.je od firmy ,,abulon,,vozim si ho ze svedska..sila vlasce je sestnact.jako nastrahu nejcasteji v zarostlych vodach pouzivam hnojnaka je univerzalni po cely rok.

hořavka - Profil | Čt 24.12.2009 9:17:24

čau pletenku dávám na celou cívku ,chytám na brko protože je tam hodně bahna a hustý stulíky.
Brambor na těžko to maš pravdu ,na vlas to je něco.(na brko se mi ale líp kouká)

KOLIBRIK - Profil | Čt 24.12.2009 1:12:11

hořavka >> ahoj.chytas na anglicaka s pletenkou,myslis tim poslednich treba dvacet metru,nebo mas navinutou celou civku,to je prvni otazka a velice zajimava je tva nastraha,brambor.brambor je tutovka na kapry ale spis na tezko.

hořavka - Profil | St 23.12.2009 20:39:04

Ahoj používám pletenku Berkley whiplash crystal 0.06 ,mezi stulíky obič brko a většinou brambor.

Lubes - Profil | St 23.12.2009 14:35:36

čau ja používám 0,30kmenoví vlasec a návazec z pletené šnůry skuzto

Figos - Profil | Út 22.12.2009 21:36:40

Ahoj ,tak tohle právě miluji mezi lekníny.Ten boj s něma je naprosto krásný.Já osobně používám 0,20 kmen a návazec 0,14-0,16 tak 30 cm dlouhý.a pěkně z lehoučka jej vytahuji ale je taky to že se někdy i urvě když je větší ale jinak to stojí za to zkus to ahoj

KOLIBRIK - Profil | Út 22.12.2009 19:02:44

Miki >> miki >> jo mas temer ve vsem slusny nazor a je videt ze mas i svou vyzkousenou techniku.a tak to ma byt..

Miki - Profil | Út 22.12.2009 18:54:59 - SKVĚLÝ ZÁPIS!

Je pravda, že to není žádnej med, chytat mezi stulíkama. Pamatuju si, že svého času chytali někteří na vlasec značky "Alfa" od Shakespearu, kterým po záběru, doslova některé rostliny-stulíky-uřízly a nedošlo tak k zamotání ryby do rostlin--já to ale nikdy nezkoušel a napadá mě, zkusit to třeba s tenkou pletenkou??
Nic méně chytám takto rád -s klasickým vlascem- a hlavně v období května a června je to podle mě nejefektivnější lov. Prut mám raději trošku tvrdší-cca 30-40 gramu a pokud možno delší, se kterým se dostanu až na hranu stulíků. S delším prutem je i lepší zdolávání ryby, než s kratším prutem. Můj oblíbený proutek je boloňka 5m. Vlasec mám 0,16mm s háčkem č.10. Co je důležité, pokud ryba zabere a udělá po záseku takový ten "poblázněný" únik do strany a samozřejmě pod stulíky, kde čeká bezpečí, nesnažím se jí zadržet. Zní to divně, ale je to tak. Nechám jí prostě dojet pod kytky, protože s ní stejně nic dělat nemůžu, a když se zastaví, začínám pomaličku přitahovat, nebo spíš jen došponovávat vlasec. Došponuju a čekám s mírně ohnutou špičkou, aby byl vlasec pořád v mírném tahu. Ryba se po čase-klidně po minutě-dá znovu do pohybu a já získám nějáké ty metry vlasce na nyviják. Následna se zase zastaví a hledá klid pod kytkama a v tom momentě opět došponuji vlasec a vyčkávám, než se zase rozjede. Postupně ji vyvedu ze stulíků do podběráku-používám dlouhý plavačkový- a "mám ji".
Tohle ale není samozřejmě zaručený způsob. Chce to klid a né zbrklost a hlavně čekat, i když se to kolikrát nesetká s úspěchem a příjdu o rybu i o část montáže. Vím, že v zarostlých partiích jsou pěkné ryby a někdy není problém je zaseknout, ale vytáhnout a tohle se mě osvědčilo tak 50/50. Vždycky je to ale o míře zarostlosti vodní vegetací a o velikosti ryby, nemluvě o správně zvoleném cajku a zkušenostech. Vždy je rovněž dobré mít nějákou "cestu" mezi stulíkama, kudy nakonec rybu vyvedeš. Pokud chceš chytat někde v souvislé zarostlé "pakárně", pak ti neporadím a já osobně jedu vždycky raději dál.

Zindys - Profil | Út 22.12.2009 18:04:57

mno to sis teda dal.. :D, ae hodne lidi bude vedet...hodne stesti

vydrák - Profil | Út 22.12.2009 18:03:20

No,musím říct,těžký téma.

KOLIBRIK - Profil | Út 22.12.2009 17:53:33

zravim vas...zvu vas na diskusi o anglicke plavane mezi stuliky...je to jedna z nejkrasnejsich plavanejch co znam..ale take jedna z nejtezsich..zadny komfort u vody,,zadna takzvana prazdna vana bez vazek a pohodove cekani na zaber..

Červené karty: hraji, yvana, MIPS, kubah, 1568, Paulus