barva na splávky

Ahoj,

chtěl bych se zeptat jakou používáte barvu a jaký lak na splávky

díky za odpovědi
Autor diskuse: tomino01 - Profil , 4.12.2009 všeobecné - domací dílna

mirmen - Profil | Pá 4.12.2009 20:46:36

Už na výrobu nemám čas, ale kdysi jsem si je vyráběl, jednak z plastu ( trubičky s anténkou ) nebo balzová těla , korek apod.

Pokud byl materiál těla nasákavý, naložil jsem nejdříve opracovaná těla splávků do "láku" z laku namíchaného s ředidlem ( syntetický či lodní ) poměr zhruba 1:4, pokud se pamatuju.
Po cca 2 dnech jsem splávky vyjmul, nechal důkladně vyschnout, případné nerovnosti ( chlup apod.) zahladil jemným smirkem na laky a povrchově upravil.
Část těla pod vodou natmavo ( hnědá, zelená, šedočerná .. ), anténky nejdřív nabílo ( lépe vynikne další nátěr kontrastní barvou.
Barvy antének do různé viditelnosti, klasika .. žlutá reflex - do stínu , šera ... černá či tmavě zelená - na lesknoucí se hladinu .. červená klasika do běžných poodmínek .. anténka s cca 1 cm pruhy oranžová černá na větší vzdálenosti .
Nejrychlejší, nejlevnější a přitom dobře použitelné byly splávky z plastových průhledných tyček, kde stačilo zakápnout vteřiňákem obratlík vlepený do spodní části trubičky a do druhého konce vlepit anténku např. z bambusového párátka. Obarvit jen část, která bude nad vodu.
Tyhle štíhlé splávky s nosností cca 2-7 gr. ( podle průměru a délky těla splávku a tím ) mi vystačily na většinu situací na stojácích při lovu na kratší vzdálenosti , cena cca 2-3Kč/kus.

Barvy modelářské Revell, lak i ředidlo odpovídající syntetika, někde v archivu je i značení kódem výrobku.

Wroum - Borek - Profil | Pá 4.12.2009 18:34:27

error pripojeni...

Martin02 - Profil | Pá 4.12.2009 18:33:39

Používám barvy Terno colour výrobce Jiří Vašina z Třebíče. Jinak se dá použít jakákoli vodou ředitelná barva co je běžně k dostání v modelářských potřebách. Po nabarvení to přelakuju lakem Parketol ten koupíš třeba v Hornbachu, OBI, nebo v drogerii. Natírám to štetcem a při troše šikovnosti to vypadá dobře. Své nejstarší splávky, které jsem takto nalakoval, už ve vodě máchám šestý rok a lak stále drží.

Wroum - Borek - Profil | Pá 4.12.2009 18:28:56

Ja pouzival Humbrol nebo Revell z modelarskejch potreb. Dve vrstvy a neni potreba prelakovat. Na antenku jsem daval ten samej typ barvy, ale oranzovou reflexni. Na fotce jsou splavky stary asi 15 let, ktery jsem si delal jako chudej student na zavody, mam jich tady jeste hodne a i soustruh na splavky bych nekde nasel...
Ta spodni tycka se tehdy delala z dratu na rovnatka...uhlik nebyl :-D

AIRBRUSH-M - Profil | Pá 4.12.2009 18:24:05

Ahoj.
Používam vodou riediteľné farby na airbrush Schmincke. Podklad biela a potom striekam airbrushom daný odtieň.
Farby kúpiš tu :
http://obchod.vytvarnepotreby.cz/index.php?obs=16&​tex=103
Môžeš kľudne aj štetcom no lepšie je to strieknuť.
Lakujem lakom PPG + Tužidlo :
http://www.jl.sk/produkty/140s?hlkt=13&sbkt=0&prnt​kt=19&widsubk=1
http://www.jl.sk/produkty/140s?wo=list&widsubk=1&h​lkt=1&sbkt=0&sort=&sdir=&page=4
Choď na predajňu kde miešajú farby a laky na autá. Tam Ti poradia ktorý lak na aké povrchy a farby je vhodný.Foto nič moc no pre ilustráciu postačí.

Fil@s - Profil | Pá 4.12.2009 17:59:06

Jedná se o spreje firmy Motip-Dupli. Oblepím si anténky jak potřebuji, a pak to stříknu. Tyto barvy používám i na policajty. Vždy po nastříkání je přelakuji.

CarpHunder - Profil | Pá 4.12.2009 17:54:29

Fild@ >> Fil@s >> a výrobce by si neprozradil?

Petross11 - Profil | Pá 4.12.2009 17:54:12

Já to rozlišuji podle toho jaký druh ryby chytam ,v jaké hloubce,roční období,zakalení vody a kde chytam,podle toho se rozhodnu.
a)když je voda zpěněná (u jezu)používám splávek s výrazným vrškem a bílím ,nebo šedým spodkem ,abych ho dobře viděl ,ale pro rybám splýval s pěnou ve vodě.
b)když chytám s malou hloubkou opatrné ryby ,tak používám celé bílé (kousky stébel z pavích brk).
c)když je přikalená voda tak používám tmavě zelené splávky. :-))

Fil@s - Profil | Pá 4.12.2009 17:42:10

Fluorescentní barvy ( oranžová, žlutá )